Adina Mildek

Användarprofil

Läser helst: Historiska romaner, framför allt om WWII. Böcker som berör.

Den omtalade första boken i serien om de sju systrarna började ganska segt med mycket beskrivningar. I efterhand inser jag att beskrivningarna behövdes, och den blev mer och mer spännande och intressant efter hand. Första boken handlar om Maia, som får ledtrådar för att utforska sitt ursprung efter att hennes adoptivfar dör. Boken har parallella tidslinjer och i mitt tycke är den äldre tidslinjen mer intressant, den som handlar om hennes mormorsmor. Boken berör ämnet hur en kvinna tvingas välja mellan sin kärlek och sin plikt och familj. Jag gillade den och jag ser fram emot att läsa fortsättningen på den här serien.

Vi mot er

Bok av Fredrik Backman
Naturlig fortsättning på Björnstad som tar vid där den slutar. Här får vi fortsatt följa personerna i det lilla samhället Björnstad. Den tar upp intressanta och relevanta problem som exempelvis vad som händer om man lägger upp en bild på nätet som sedan sprids till hela skolan och i förlängningen hela samhället. Den stora konflikten i den här boken är hatet mellan två städer och dess invånare, men den innehåller även relationsproblem, känslor och sorg.

Björnstad

Bok av Fredrik Backman
I den lilla staden Björnstad är hockey det som håller samman staden. Men det är också hockeyn som skapar klyftor mellan invånarna när en av dem ställs mot en annan efter ett brott. Det är en allvarlig bok som lyfter många olika samhällsproblem. Fredrik Backman har ett så fantastiskt sätt att beskriva olika personers synvinklar. Jag kan inte annat än att älska hans böcker och sättet han skriver på, han får fram känslor på ett så fint sätt. Det är väldigt mycket idrott, och man får försöka se det som en symbol för något större om man inte själv är så idrottsintresserad. Den har många bottnar och skulle gå att analysera länge och väl. Tonåringarna har huvudrollen i denna historia, men som förälder kan man känna igen sig i många av de känslor som tas upp. Man kan inte skydda sina barn.

Fyrvaktarens dotter

Bok av Hazel Gaynor
En historisk roman med parallella tidslinjer, en som utspelar sig 1838 och en hundra år senare, 1938. En bok som var lite för seg i min smak. Stundvis var den väldigt spännande och känslosam, man visste inte riktigt hur det skulle gå. Men sen blev den bara tråkig och ganska innehållslös i mitt tycke, trots att jag älskar historiska romaner. Slutet var lite antiklimatiskt.

Boktjuven

Bok av Markus Zusak
Blandade känslor om denna bok. Jag älskar böcker om just andra världskriget och jag hade höga förväntningar på ”Boktjuven”, men som tyvärr inte infriades. Första 200 sidorna kände jag mig fast och tyckte den var väldigt bra. Men sen blir den utdragen och seg. Sista 20 sidorna är det som att författaren får panik och slutet blir väldigt abrupt. Jag tycker inte att historien vävs ihop på ett bra sätt. Jag uppskattar berättarstilen (Döden är berättare) och ibland infogas små sammanfattande förklaringar för att läsaren ska förstå. Tyska ord blandas in i berättelsen vilket gör den mer autentisk enligt min mening. Ibland får man veta spoilers, som att någon kommer att dö, men inte hur eller när. Det gör att man vill läsa vidare och se hur det går, samtidigt som det förstör lite för mig att få reda på sånt i förväg. Den är uppdelad i delar utifrån de böcker som sätter prägel på Boktjuvens liv. Det känns som en klassiker, och att den kommer att analyseras i skolor framöver under väldigt lång tid. Jag tycker den är läsvärd, men blir som sagt besviken på slutet.

Nattens färger

Bok av Kristin Fägerskjöld
Hade så höga förväntningar på denna andra världskriget-bok, efter att ha läst författarens tidigare bok på samma tema, Klar himmel. Mina förväntningar uppnåddes tyvärr inte. Stundvis ganska tråkig och jag blev inte alls så känslomässigt påverkad som i den tidigare boken, den här berörde mig inte på samma sätt. Stundvis en fin bok och en bra story, även om jag tycker personporträtten känns lite för banala och jag fastnade inte för nutidshistorien. 3+.
Åh vad man kan känna igen sig som småbarnsförälder! Jag sträckläste denna bok och ömsom grät, ömsom skrattade. Vissa partier läste jag högt för min man som även han skrattade med i ren igenkänning av hur det är att ha en trotsig 2- eller 3-åring. En del meningar är så klockrena och beskriver precis hur den där första tiden som nybliven förälder var, hon lyckas sätta ord på precis hur det känns. Emma berättar även om hur hon upplever en förälders värsta mardröm när ett av hennes barn blir allvarligt sjukt, och det är lätt att leva sig in i hennes känslor även om man själv inte upplevt just den situationen. Hon berättar ärligt och utlämnande om sig själv och sin man, sina relationer och hur jobbigt livet som småbarnsförälder är – samtidigt som det är den bästa tiden i ens liv. Har svårt att släppa den här boken och rekommenderar den varmt till alla småbarnsföräldrar. 4+.

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
Ganska förutsägbar men ändå mysig feelgood som handlar om Rebecka, som åker ner till Skåne för att hjälpa sin mormor som blivit sjuk, och som under tiden mormodern ligger på sjukhus börjar nysta i hennes förflutna under krigstiden. Den har starka element, och jag känner att jag blir lite berörd på vissa ställen i boken, men generellt ganska banal som feelgoods kan vara när man vet exakt vad som kommer hända.

Bakvatten

Bok av Maria Broberg
En bok som inte riktigt föll mig i smaken men som ändå påverkade mig en del efteråt. Den är svår att sammanfatta handlingen på men påminner lite om Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittula”, kanske för att den utspelar sig i Norrland och under 60-talet. Ett plus att en del av dialogen är på västerbottenmål, det gör att den känns mer trovärdig. Boken är uppdelad i flera delar och jag tycker första delarna är sega och rätt tragiska. Sista delen handlar mycket om skuld. Boken igenom känns mörk och jag mår dåligt av att läsa den, trots att jag tilltalas av böcker som påverkar mig och som inte alltid behöver kännas glada. Som mamma tänker jag att modern är hemskt ansvarslös och självisk, men på ett annat plan kan jag känna sympati för henne och inse att hon högst troligt är deprimerad och skulle ha behövt få hjälp för att må bättre och kunna vara en bättre mamma till sina barn. Tycker den lämnas i lite lösa trådar, som att allt inte riktigt reds ut. En 2:a i betyg men en stark sådan.
Intressant bok med fakta presenterat på ett lättsamt sätt. Studier tas upp och jag gillar att varje avsnitt är så pass kort och koncist. Intressanta myter som man ofta hört eller själv undrat över. Har lärt mig en hel del.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.