Rebecca Sundin

Användarprofil

600 mil till dig

Bok av Lovisa Wistrand
I 600 mil till dig lär vi känna Alice. Alice är en tvåbarnsmamma som arbetar som läkare på en vårdcentral och är gift med en hjärnkirurg. Hon lever ett rätt bekymmerslöst liv bakom en fasad av yta och pengar. En dag får hon kontakt via sociala medier med Nathan som bor i New York. Nathan är motsatsen till hennes make Carl och vänskapen med honom sätter hela hennes värld i gungning. Vad är det hon egentligen känner för Nathan? Kan man bli förälskad i någon man aldrig träffat?

Det här är en småtrevlig feelgood-romance, fylld utav klyschor av alla dess slag. Den är skriven med en lätthet som är enkel att ta till sig och lätt att hänga med i. Dock fastnade jag tyvärr inte för karaktärerna. Carl styr och ställer med Alice som om hon vore hans ägodel. Alice säger inte emot. Boken romantiserar otrohet vilket inte faller mig i smaken.

Pojken från skogen

Bok av Harlan Coben
Vi kastas in i boken med vetskapen om en ensam pojke som hittats i skogen för trettio år sedan. Ingen vet vem han är, vart han kommer ifrån eller hur länge han bott i skogen. Pojken, nu i vuxen ålder och som fått namnet Wilde blir sedan indragen i en utredning kring två försvunna tonåringar tillsammans med advokaten Hester.

Det här är en bok som puttrar på framåt i maklig takt. Den blir lite seg emellanåt, för att sedan få lite fart igen, för att sedan bli lite seg igen och så vidare. Det var ingen bladvändare för mig tyvärr. Dock så älskade jag verkligen hur boken slutade. De sista sidorna var för mig tillfredsställande och fint komponerade.

Boken är mycket välskriven och det märks att Harlan Coben är en etablerad författare och att han har skrivit många böcker innan han skrev den här. Han väver skickligt in flera olika handlingar som efter bokens gångs knyts samman.

Det som tyvärr blev lite utav en besvikelse för mig är att jag hade velat få veta mycket, mycket mer om Wilde och hans historia då detta tyvärr lämnade många frågetecken efter bokens slut.

Äktenskapet

Bok av Maja Björklöv
Hanna och Mårten lever ett lyckligt familjeliv med två barn i ett radhus i Stockholm. Men vad händer när idyllen plötsligt slits itu? Går det att reparera ett trasigt äktenskap?

Genom boken följer vi Hannas perspektiv. Hanna som försöker förstå vad som hände. Genom dåtid, nutid och framtid försöker Hanna bena ut och begripa. Boken lyfter ämnen som obalans, otrohet, klass, ilska, föräldraskap, psykisk ohälsa, förälskelse, bekräftelse, acceptans och försoning.

Hanna ältar. Hon ältar vad som hände. Varför det hände. Hur det kunde hända. Hon ältar, och ältar. Kanske hade boken tjänat på att kortas ner något, för mig blir det tyvärr för mycket upprepningar. Samtidigt tycker jag att det är modigt av författaren att våga dra ut på det så länge. Författaren vill verkligen få läsaren att känna det Hanna känner, och det tycker jag att hon lyckas med. Jag känner Hannas kris, sveket, hennes bottenlösa sorg och hennes ilska. Men jag tror att jag hade känt det även om boken var några hundra sidor kortare.

Bok

Produkttyp

Presentkort på bok som present

Enligt mig den bästa tänkbara presenten! Köp en bok för att fly verkligenheten, resa bakåt i tiden eller varför inte in i framtiden, för att lära dig någonting, laga mat eller baka bröd - allt finns i bokens värld, och man kan aldrig ha eller få för många böcker!

Ett halvt andetag

Bok av Anna Agrell
Sonja flyttar till sitt barndomshem i skogen tillsammans med sin make Axel. Sonjas liv styrs utav att vara en god hustru åt sin make, vara plikttrogen och att följa tidens ideal i slutet på 40-talet. En dag flyttar Mirkka in från Helsingfors i det förfallna huset bredvid Sonja och Axels hus. Mirkka är Sonjas motpol. Hon lever ensam, är frispråkig, hon löptränar och klär sig i byxor istället för dräkt. En intim och utmanande vänskap växer fram mellan Sonja och Mirkka. De dras till varandra. Men vänskapen trevar och den förvirrar.

När Sonja och Mirkka lär känna varandra vänds Sonjas verklighet upp och ner. Sonja börjar ifrågasätta tankar, känslor och saker som hon tidigare tagit för givna, som hon tidigare tänkt inte kan ifrågasättas. Mirkka väcker henne till liv. Frågan är hur mottagen Sonja är inför allt detta?

Språket i boken känns målande och så autentiskt för tiden, vilket är något som jag verkligen uppskattar. Orden känns finstämda, väl avvägda och som bomull när jag läser. Jag lär verkligen känna båda kvinnorna, deras komplexa och mångfacetterade personligheter.

Sonja är karaktären som agerar huvudperson i boken och är den vars tankar vi får följa, medan Mirkkas innersta tankar får vi ta del utav genom ett fåtal dagboksanteckningar. Agrell väcker känslor och tankar om existens och ens plats i tillvaron. Jag kan inte hjälpa att undra hur Sonja hade levt sitt liv om hon hade levt idag, ca 70 år efter sin tid.

Doftljus

Produkttyp

Doftljus som present

Jag tror alltid att doftljus går hem som present. Värmande och mysigt! Tips att få ihop i ett litet kit tillsammans med något gott te och kanske en tekopp!
Anteckningar från en orolig planet utgår från Matt Haig själv och hans liv som fyllts med ångest och panikattacker i en värld som är allt mer uppkopplad och som utvecklas snabbare än vi hinner uppfatta. Haig undersöker om det finns ett samband mellan hur han mår och hur världen han lever i ser ut. Han frågar sig "Hur kan vi leva i en galen värld utan att själva bli galna?".

Det finns så mycket i den här boken som jag vill citera, fota och visa samt diskutera. Haig sätter huvudet på spiken om och om och om igen och det är underbart att få ta del av. Som några exempel så diskuterar Haig "Fem skäl att vara glad över att du är en människa och inte en programmerad robot", "Hur håller vi oss mänskliga i ett digitalt landskap?" och att Netflix största konkurrent är våran sömn.

Haigs formuleringar, tankar och korrelationer är spot on för mig. Han bjuder in till mycket eftertanke och reflektion om hur vi byggt upp och lever i vårat samhälle och hur vi själva lever våra liv. Världen känns ibland övermäktigt stor och snabb, så hur ska vi kunna sakta ner för att orka och hinna med att ens andas.

Tidningsprenumeration som present

Gav min pappa en prenumeration på en tidning ett år! Var väldigt uppskattat! Blir dessutom en återkommande present då man får flera nummer av en tidning utspridda över en längre tid!
"Varje liv innehåller många miljoner beslut. Några stora, några små. Men varje gång ett beslut tas, framför ett annat, skiljer sig utfallet. En oåterkallelig förändring inträffar, vilken i sin tur leder till ytterliggare förändringar...".

Efter ett liv fullt av besvikelse, sorg, svek och ånger hamnar Nora i Midnattsbiblioteket. Midnattsbiblioteket finns mellan liv och död och hyllorna med böcker fortsätter i evighet. Varje bok är ett liv, ett liv som Nora hade kunnat levt.

Blev oerhört peppad på den här boken redan när jag läste baksidetexten, och jag blev inte besviken. Det är en magisk och tänkvärd historia som berör både hjärta och hjärna. Vad utgör egentligen det bästa livet?

Matt Haig är en ny författare för mig, har inte läst honom tidigare. Men jag kommer att fortsätta läsa honom. Uppskattar hans sätt att skriva, hans undermeningar och hans sätt att väcka tankar hon läsaren.

Det här är en bok som stannar kvar hos en efter att man läst ut den.

Sivuhenkilö

Bok av Saara Turunen
"Jag har ingen partner, ingen rymlig familjebil eller ens en soffa". Vi följer huvudpersonen genom fyra årstider. Hon bor ensam i en lägenhet som hennes pappa har köpt åt henne. Hon har en grön madrass, krukväxter och en krok i taket. Hon äter mestadels nudlar till middag. Och så har hon släppt en bok.
🔻
Jag märker medan jag läser hur jag läser om meningar flera gånger bara för att de är så bra skrivna. Sättet Saara formulerar sig på, hennes skrivspråk är i min mening fantastiskt. Det är naket, finurligt och on point.
🔻
Boken är på något vis tragikomisk och flera bisarra situationer dyker upp där man undrar om man ska skratta eller gråta. Den beskriver ensamhet. Men är det en ofrivillig ensamhet eller en vald ensamhet som huvudkaraktären befinner sig i? Den beskriver ett utanförskap där vänner och syskon gifter sig, skaffar barn och hus medan huvudkaraktären köper en radio för fem euro och släpper en bok.
🔻
Huvudkaraktären frågar sig "tänk om ensamhet inte har med att jaga en partner eller kolla på Bridget Jones-filmer att göra? Tänk om ensamheten inte är ett mellansteg? Kan man leva ett människovärdigt liv, utan att behöva bli deprimerad på grund av antagandet att alla människor med självrespekt har en partner och helst också barn?".
🔻
Författaren skriver att huvudkaraktären inte längre vill vara en sidoperson, en person som betraktar sitt eget liv från sidan. Hon letar efter sitt livs mening.
🔻
Om det inte redan märkts så tyckte jag väldigt mycket om den här boken och rekommenderar den starkt!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.