Agneta Norrgård

Användarprofil

Boktipsare i p4 Västernorrland och på egna konton i sociala medier. Utsedd till Årets Läsfrämjare 2020 av Sundsvalls Stadsbibliotek. Förskolepedagog.

Den sovande nymfen

Bok av Ilaria Tuti
Komissarie Teresa Battagli är äntligen tillbaka i en fascinerande och spännande bok som heter "Den sovande nymfen" skriven av den italienska författaren Iliara Tuti. 2018 kom debuten "Blommor över helvetet" och det är otroligt att den här författare inte har fler böcker bakom sig. Hon känns etablerad och bjuder än en gång på en fantastiskt välkomponerad berättelse.
I en isolerad dal i dom italienska Alperna hittas en tavla, "Den sovande nymfen" som är målad med blod från ett mänskligt hjärta. Frågorna kommer genast: Vem är konstnären? Vems är blodet? Och vem är modellen? Utredningen blir komplicerad och vi möter ondskefulla och farliga människor.
Handlingen är både annorlunda och oförutsägbar, flera historier flätas skickligt  ihop men för mig är det framförallt karaktärerna, språket och de sagolika miljöerna som ger den största behållningen.
Den 60-åriga Teresa Battaglia är en komissarie som gör starka avtryck. Hon är barsk och säger sin hjärtas mening utan skrupler. Men bakom fasaden finns en ensam människa, som utkämpar en inre kamp mot klockan.Hon lider av diabetes och Atzheimers som utvecklas i rask takt och det påverkar hennes vardag och arbete - och gör henne beroende av sin hemliga dagbok, som har blivit hennes minne. Vid sin sida finns den betydligt yngre inspektören Massimo Marini, som är hennes totala motsats. Samspelet dom emellan är jättefint att följa. Hon utmanar honom och delar med sig av sina erfarenheter på sitt alldeles egna burdusa sätt. Men det finns en värme och omsorg dom emellan som känns och lyser igenom.
Rekommenderas varmt!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.