Elin N

Användarprofil

Pengarna

Bok av Bengt Ohlsson
En dag hittar Henrik en låst portfölj i ett dike. Han tar med den hem och bryter upp låset. Portföljen visar sig vara fylld av pengar!
Han bestämmer sig för att inte berätta för någon om den här väskan. I skolan uppstår sedan en möjlighet att ekonomiskt hjälpa en vän. Men lögnerna, och skuldkänslorna, hopar sig.

Vad ska Henrik göra?

En intressant och tankeväckande berättelse, som öppnar upp för många diskussionsmöjligheter tillsammans med barn.

Tetris

Spel från 1984 utvecklat av Aleksej Pazjitnov och Vladimir Pokhilko
Det här är det spelet som jag minns bäst från när jag var yngre, och som jag återvänder till idag. Det är klurigt och roligt. Ett härligt tidsfördriv.

Allt jag önskade

Bok av Lucy Dillon
En hjärtskärande berättelse om hur svårt det är att vara föräldrar och att bibehålla sin kärleksrelation samtidigt. Caitlin och Patrick har precis separerat. De försöker lösa allt med hjälp av en medlare, men vet inte riktigt hur de ska berätta för barnen. En dag händer det oförutsägbara. Nancy, 4 år, slutar att prata. Ingenting hjälper.

I ett led för att få pappahelgerna att fungera bestäms det att Patrick och barnen ska ses hemma hos hans syster Eva. Hon håller på att hämta sig från sorgen av att ha blivit änka. Det har gått ett år, men livet ter sig inte värt att leva.

En varm berättelse till slut. Tankeväckande.
När Frallan kommer till klassen visar det sig att det börjar en ny klasskompis, en kille som också kallas för Frallan. Hur ska det här gå? Nu är de ju två som kallas för Frallan.
Träffande berättat om känslorna för den som går på lågstadiet.

Vandraren

Bok av Jesper Danielsson
En helt otrolig berättelse med en riktig, nästan obehaglig, "tänk-om"-känsla.

Jet är tillsammans med sin pappa, farfar och sin hund Banjo på fjällvandring under sommarlovet. Väl tillbaka till Stockholm tror hon att allt ska återgå till det normala. Men utan att hon vet om det har de fått med sig något, en organism - en parasit, som har bitit sig fast inne i Banjos mun. Organismen läser av dnasekvenser, studerar och kopierar, för att sedan genomgå en metamorfos i sin jakt på nästa intelligenta livsform som den kan utvecklas utifrån.

En av de bästa läsupplevelserna jag har haft på länge!

Familjen Bridgerton

TV-program från Netflix
En bra filmatisering av en bokserie. Den innehåller kärlek, sex, svek, intriger, rikedom, debutanter, otroliga klänningar och framförallt underfundig dialog och mycket skratt. Det gör inget att det inte är historiskt korrekt vid valet av skådespelare. För mig stör det inte att det är till exempel, en mörkhyad hertig, i början av 1900-talets England. Jag njuter av historien och de dilemman som karaktärerna ställs inför.

Outlander

TV-program från Netflix
En tv-serie fylld av kärlek, svek, relationer, sex, historia, krig, blod, svett och vardag. De har på ett bra sätt lyckats gestalta Gabaldons gedigna böcker.
En riktigt fascinerande bok. Den är som en studie i "Hur skulle jag gå tillväga om jag ville begå ett mord, lösa ett problem, utan att åka fast för det?". Allt skrivet i korta avsnitt med glimten i ögat.

Zulusystrar

Bok av Anna Holmström Degerman och Annika Langa
I boken Zulusystrar träffar vi Ebba, 12 år, som tillsammans med sin klass får brevvänner i en klass från Johannesburg i Sydafrika. Vad skriver man egentligen till en brevvän? Kan man vara ärlig och berätta saker som man inte berättar för andra? Vad kommer personen att tycka?
Vi får följa hur vänskapen växer mellan Ebba och Phumeza genom breven de skriver, fyllda av skratt och värme. Vardagsskildringarna ger även en inblick i hur livet är sig både likt och olikt för två unga tjejer.

För dem som har haft en brevvän är det en underbar nostalgitripp!
Passar både barn och vuxna. Boken har genomgående härliga illustrationer som förstärker textens värme.
Vad händer om du aldrig får bli arg?
Hur är det att bo i en familj där ingen någonsin är arg?
Vad gör detta med dig?

Det här är en sorglig, ryslig och fasansfull berättelse på så många djupa plan. Ollmark lyckas beskriva det psykologiska med känslor på ett utomordentligt vis. Gustavssons illustrationer är bokstavligen hårresande träffande. Den här skriven med både barn, ungdomar och vuxna i tankarna. Läs och fundera över ditt eget agerande och tänkande.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.