Exlibris : en vanlig läsares bekännelser

Ex libris
Bok av Anne Fadiman
De arton essäerna i Exlibris handlar om livslång kärlek till böcker och språk. Anne Fadiman rör sig smidigt mellan det anekdotiska och det utforskande, syresätter en dammigt akademisk genre och tillför en stor dos humor, inte minst i de stycken där hon berättar om sin patologiskt litterära familj och om hur hon själv och hennes man kände sig verkligt gifta först sedan de utfört en ömtålig och intim procedur: att gifta ihop sina respektive boksamlingar i en gemensam hylla. Anne Fadiman är journalist och bor i New York. Hon har belönats med pris för en tidigare bok och hennes Exlibris har klättrat högt på bestseller-listan i USA.
Nånstans på nätet fick jag nys om en bok var titel gjorde mig nyfiken. Inte är det väl konstigt att en boktok som jag fastnar för Ex Libris. Confessions of a Common Reader av Anne Fadiman? I slutet av september 2022 anlände boken i ett paket med ett par andra böcker jag hade nätshoppat. Nu är den lilla essäboken utläst.

Den här boken består av 18 essäer. Enligt baksidestexten är det är perfekt bok för den som har en passion för böcker. Och en passionerad bokälskare är sannerligen undertecknad. På de totalt 132 sidor läser jag, på originalspråk (amerikansk engelska), om författarens förhållande till böcker, litteratur och andra författare. Essäerna behandlar bland annat hur det kan gå när två makar slår ihop sina bibliotek, udda böcker, saker man inte får göra med böcker, korrekturläsande läsare med mer.

Det här är inte alls nån tråkig läsning – essäbok låter väldigt trist, tycker jag. Det är en väldigt rolig och välskriven bok av en sann bokälskare som har ett stort mått av självinsikt, humor och glimten i ögat. Dessutom har Anne Fadiman stora kunskaper om litteratur och författare.

Detta är en given present till nån som älskar böcker. Dock inte till mig – jag har boken och fortsätter att älska böcker och läsning ändå.

Mitt omdöme blir det högsta.