På flodens botten

At the Bottom of the River
Bok av Jamaica Kincaid
»Det är helt otroligt att en människa som är så ung som var när hon skrev den här boken kan skriva tio noveller som är så sammansatta. Hon är klar.« YUKIKO DUKE, SVT »Jamaica Kincaid är en okonstlat storslagen och oemotståndlig författare.« SUSAN SONTAG JAMAICA KINCAID föddes 1949 på den karibiska ön Antigua. Hon kom som tonåring till USA, där hon fortfarande lever och verkar, dels som författare, dels som professor på Harvard. På flodens botten gavs ut 1983 och är hennes debutbok. Den innehåller tio noveller, varav de flesta tidigare publicerats i prestigefyllda tidskrifter som New Yorker och Paris Review där hon hade gjort sig ett namn under 1970-talet. Sammanlagt har hon givit ut tolv böcker. Novellerna i På flodens botten är drömska och poetiska och myllrar av karibiska stämningar, färger och miljöer. Redan här utkristalliseras teman som Kincaid senare återvänder till genom hela författarskapet, såsom erfarenheten att växa upp på en isolerad ö i det brittiska imperiets periferi och, inte minst, den komplicerade relationen mellan mor och dotter -- en relation som ofta i Kincaids skrivande är ställföreträdande för den mellan moderland och koloni, mäktig och maktlös. Det är en anmärkningsvärt färdig författare som debuterar. »Jag slås av kraften i hennes sätt med orden. Hur vackert det kan bli när en författares blick aldrig väjer, aldrig tvekar utan bara skriver sig rakt in i och rakt igenom allt det outtalbara.« JENNY ASCHENBRENNER, SVERIGES RADIO P1 »Få författare har Kincaids förmåga att med både klarsynthet och ett gnistrande vackert språk skildra hur historiens orättvisor uppenbarar sig i nuet.« ELISE KARLSSON, AFTONBLADET
På flodens botten är Kincaids debut. Den är en novellsamling med tio berättelser som alla utspelar sig i Kincaid hemtrakter. Hon är uppvuxen på Antigua, en ö som var en del av det brittiska imperiet. Precis som Kincaids författarskap i stort kretsar många av novellerna kring svåra mor-och-dotterrelationer.

.

Jag tycker väldigt mycket om det jag tidigare läst av Kincaid, och På flodens botten befäster verkligen hennes status som en av våra största författare i mina ögon. Kolonialism och familjerelationer är återkommande ämnen och återfinns även här. På flodens botten är en novellsamling som håller en genomgående hög kvalitet. Novellerna är drömska och lyriska, de känns unika. Språket är vackert men samtidigt ganska enkelt. I vanlig ordning är vissa av dem starkare än andra, samtidigt är lägstanivån väldigt hög. En berättelse som verkligen etsat sig fast i mitt minne är titelnovellen, På flodens botten.
⭐️⭐️⭐️+(3,5/5).