Linnéa Löfdahl

Användarprofil

I går

Bok av Ágota Kristóf
.

Sandor Lester har en mycket enformig vardag. Han kliver på bussen om morgnarna, kliver av vid fabriken där han jobbar. Sin fritid tillbringar han tillsammans med Yolande, en kvinna som han egentligen inte tycker särskilt mycket om, och med sina drömmar om ett annat liv.
En dag bryts den alldagliga tillvaron av; när Line kommer in i Sandors liv. De kände varandra för många år sedan, och nu påminns Sandor om annan tid, i ett annat land.

.

Ágota Kristóf var en ungersk författare som levde större delen av sitt liv i Schweiz som landsflykting. Livet i exil är ett tema som förekommer i hennes författarskap, inte minst i I går. Skildringen av Sandors rotlöshet och ensamhet känns autentisk, det märks att hon har insyn i den erfarenheten.
Kristófs språk är helt magiskt. Hennes förmåga att gestalta de allra minsta detaljerna ur vardagen imponerar mig. Språk är ett framträdande inslag även i handlingen, iom Sandors drömmar om skrivande och författarskap. Trots att boken är väldigt tunn rymmer den mycket och är väldigt tung. Såväl teman som miljöer är mörka. Brutaliteten som präglade hennes trilogi bestående av Den stora skrivboken; Beviset; Den tredje lögnen återfinns även i I går. Och precis som med min upplevelse av trilogin är det som om alla pusselbitar inte riktigt faller på plats för mig när jag läser I går, trots att läsupplevelsen på pappret är storslagen, och det hänger nog på mig snarare än boken. Kanske var mörkret i I går lite för kompakt för att tilltala mig. Med det sagt vill jag dock understryka att I går är en oerhört välskriven kortroman, i betyg får den ⭐️⭐️⭐️+ (3,5/5)

Brita Zackari och Parisa Amiri

Podcast med Parisa Amiri och Brita Zackari
Älskar Brita och Parisa! De pratar om och analyserar aktualiteter inom populärkultur såväl som samhälle. Litteratur, tv-serier och politik är bara några av ämnena de tar upp. Ständigt lika kloka och roliga, jag ser verkligen upp till den båda.

Eden

Bok av Monica Sabolo
I Eden får vi följa Nita. Hon är femton år och bor i ett reservat för ursprungsbefolkningen - mittemellan en motorväg och urskogar. Till området flyttar jämnåriga Lucy, hennes närvaro bryter av tillvaron bland skogsskövlingar och försvunna kvinnor ur ursprungsbefolkningen, och för första gången på länge känner Nita inte längre en längtan bort.
Men en dag försvinner Lucy, och två år senare dyker hon upp under ett träd i skogen. Naken och sårad, och med en förlorad talförmåga. Nita börjar nysta i vad som kan ha hänt vännen, och sökandet leder henne in på en farlig väg, kantad av hämnd, kriminalitet och ritualer.

.

Jag kunde inte slita mig från Eden. Den är en bladvändare som trollbinder sin läsare. Stämningen är suggestiv och krypande, och frågetecknen är många. Märkliga saker händer i Nitas omgivning. Spår efter ritualer upptäcks i skogen och kvinnor från ursprungsbefolkningen försvinner utan ett spår, och utan att polisen bryr sig. Det ska dock sägas att mysteriet inte är det primära, istället är det Nita, hennes utveckling och hennes relationer till andra karaktärer som får stå i det främsta rummet. Under de skälvande månader då berättelsen utspelar sig står Nita på tröskeln till vuxenvärlden och tonårstiden är ett framträdande motiv. Systerskap och hämndlystenhet likaså. Ibland kände jag dock att tonårsskildringen blev lite platt.
Något jag tyckte var särskilt intressant med berättelsen var att Sabolo lyfte fram ursprungsbefolkningen, deras utsatthet och problem. Jag upplevde det som en respektfull skildring.
I betyg får Eden ⭐️⭐️⭐️+ (3,5/5)

Vinternoveller

Bok av Ingvild H. Rishøi
Vinternoveller innehåller tre noveller av den norska författaren Ingvild H. Rishøi. Den gemensamma nämnaren är att alla berättelser berör familjerelationer och människor som på ett eller annat sätt befinner sig i utkanten av samhället. Mer vill jag inte berätta.

.

Vinternoveller var en magisk, sagolik upplevelse! Rishøi har ett vackert och rättframt språk, med värme och stor respekt skildrar hon människor som drabbats av samhällets orättvisor. Karaktärerna som målas upp under läsningen är oförglömliga och komplexa, på få sidor lyckas Rishøi teckna fram berättelser och personer som känns mångbottnade och verkliga. Novellerna är osentimentala, men de kryper under skinnet och berör. Människoödena är drabbande och efter att jag slog igen boken har jag inte kunnat släppa dem.
De första två novellerna var väldigt starka, men den tredje golvade mig fullständigt. Jag vill verkligen rekommendera Vinternoveller, den är en ny favoritbok och får utan tvekan full pott! ❄️❄️❄️❄️❄️/5.

Flashback Forever

Podcast med Emma Knyckare och Ina Lundström
Min favoritpodcast alla kategorier! Tre genier ligger bakom denna succé. En av få poddar där en kan lyssna på varje avsnitt många gånger med stor behållning, och garva lika mycket varje gång.

På flodens botten

Bok av Jamaica Kincaid
På flodens botten är Kincaids debut. Den är en novellsamling med tio berättelser som alla utspelar sig i Kincaid hemtrakter. Hon är uppvuxen på Antigua, en ö som var en del av det brittiska imperiet. Precis som Kincaids författarskap i stort kretsar många av novellerna kring svåra mor-och-dotterrelationer.

.

Jag tycker väldigt mycket om det jag tidigare läst av Kincaid, och På flodens botten befäster verkligen hennes status som en av våra största författare i mina ögon. Kolonialism och familjerelationer är återkommande ämnen och återfinns även här. På flodens botten är en novellsamling som håller en genomgående hög kvalitet. Novellerna är drömska och lyriska, de känns unika. Språket är vackert men samtidigt ganska enkelt. I vanlig ordning är vissa av dem starkare än andra, samtidigt är lägstanivån väldigt hög. En berättelse som verkligen etsat sig fast i mitt minne är titelnovellen, På flodens botten.
⭐️⭐️⭐️+(3,5/5).

Presentkorg

Presenttips av jultomten
Uppskattat presenttips. En presentkorg kan skräddarsys för att på bästa sätt passa för mottagaren!!!

Igelkottens elegans

Bok av Muriel Barbery
Renée är en femtioplusårig portvakt i en fin parisisk byggnad. Hon håller sig i skuggorna, och sin yrkesroll till trots är hon väldigt intresserad av allt som har med filosofi och kultur att göra.
I samma byggnad bor tolvåriga Paloma. Hon känner inte att hon passar in någonstans, varken i sin familj eller bland jämnåriga. Paloma mår väldigt dåligt och har bestämt sig för att inte leva längre än till sin trettonårsdag.
De två livsödena korsas i och med att herr Ozu flyttar in i byggnaden och vänder uppochner på alla invanda mönster.

.

Igelkottens elegans är en välläst och mycket uppskattad roman, vilket jag verkligen kan förstå och ställa mig bakom. Jag gillar verklighet upplägget för boken, som utgår från en lägenhetsbyggnad och zoomar in på människorna som bor där. De betraktas av två outsiders, som lever i samma miljö men inte riktigt känner att de hör hemma där. Språket är väldigt fint, personbeskrivningarna likaså. Jag har dock svårt att köpa det som ska tolkas som utdrag ur den tolvåriga flickans dagbok. De är skrivna på ett väldigt högtravande och pretentiöst sätt som jag har svårt att se att ett barn skulle använda. Dessutom var startsträckan relativt lång.
Med det sagt vill jag ändå rekommendera Igelkottens elegans. Den är väldigt vacker och varm, och jag uppskattade särskilt de många kulturreferenserna. Själva berättelsens andemening lyckas beröra mig, och slutet ingav en tomhetskänsla. Jag kommer att sakna Renée och Paloma.

Brädspel som present

Presenttips av jultomten
Ett utmärkt julklappstips som kan uppskattas av alla åldrar. Finns många olika varianter som passar olika målgrupper, och ett brädspel kan ge fina upplevelser med t.ex. familjen i flera år framöver. Vill särskilt slå ett slag för Ticket to ride.

Pussel som present

Presenttips av jultomten
Toppenpresent till gammal som ung. Passar perfekt under julledigheten om man vill samla hela familjen. Ett pussel kan dessutom vara ett välkommet tidsfördriv för äldre släktingar eller vänner som till följd av coronaviruset sitter isolerade.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.