Bränningen : [kriminalroman]

The Breaker
Bok av Minette Walters
En illa tilltygad kvinnokropp spolas upp på en strand i Dorsetshire i England. En kort tid senare återfinns en liten flicka en bit bort som visar sig vara kvinnans treåriga dotter. Bland de misstänkta återfinns kvinnans man, en skådespelare och den sistnämndas vän. Vem kan ha mördat modern och varför?
På en enslig och oerhört vacker strand i det idylliska Dorsetshire i England upptäcks en kvinnokropp. Kroppen är svårt sargad, misshandlad, och ser ut att ha spolats upp på den ensligt belägna platsen. Efter ett halvt dygn upptäcks ett ensamt och övergivet litet flickebarn cirka tre mil från stranden i Dorsetshire. Barnet visar sig vara den mördade kvinnans treåriga dotter. Hon har troligen bevittnat mordet, men varför lät gärningsmannen barnet leva? Varför mördades kvinnan? Bland dem som misstänks för mordet ringas bland andra kvinnans man in. Han påstår sig ha varit i Liverpool vid tidpunkten för dödsfallet, men var han verkligen det? Dessutom verkar hans dotter vara livrädd för honom, trots den försynta uppsynen. Varje gång han lyfter henne och försöker hålla henne i sin famn ger hon ifrån sig ett hjärtskärande skrik i ren skär skräck. Varför? Utöver kvinnans man är polisen intresserad av en skådespelare som hade sin båt förtöjd nära platsen där kvinnans dotter hittades. Den unga skådespelaren är oerhört självupptagen och sexfixerad. I skådespelarens bekantskapskrets finns en lärare med drogproblem. Vem är den skyldige? Är det någon av de tre nämnda, eller någon annan? Motiv? Ja, frågorna är många men författaren lyckas åstadkomma en karusell med bevisning och motiv rörande de tre tänkta gärningsmännen. Med stor spänning och skicklig dramaturgi leds läsaren mot en obeveklig upplösning.

Detta är författarens sjätte bok och den är minst sagt ruskigt bra. ”Bränningen”, likt fler av Minette Walters alster, har en psykologiskt laddad nerv som är genomgående och följer läsaren ända in i sömnen och drömmarnas värld.