Recensioner av Maria Johansson

Änglar och demoner av Dan Brown

Betyg saknas
9 april 2020
Robert Langdon är professor inom religiösa symboler och dess symbolik och han undervisar på Harvard. Mitt i natten väcks han av ringsignalen från sin telefon då chefen för CERN (Europeiska organisationen för kärnforskning), Maximilian Kohler, ringer för att be honom åka till Schweiz. Maximilian behöver hjälp med tydandet av en symbol föreställandes ett märkligt brännmärke på en avliden fysikers bröst. Langdon beger sig till Genève och världens mäktigaste laboratorium inom partikelfysik. Det dröjer inte länge förrän han inser det ofattbara, att Illuminati – ett hemligt brödraskap i det översta skiktet av frimurarna existerar än idag. Brödraskapet har i mer än tusen år kämpat mot den katolska kyrkans läror. Illuminati betyder ”de upplysta” och sällskapet består av vetenskapsmän inom olika ämnesområden. Det handlar om vetenskap vs religion. Langdon hade varit helt klar med att brödraskapet inte längre fanns, men nu står han inför bevis att de vill ge sig tillkänna igen, i nutid. Väl på plats inser han dock att läget är värre än så, då det handlar om ett hot mot självaste Vatikanstaten. Illuminati meddelar att det finns en bomb av aldrig förr skådat slag i stadens hjärta.

Fysikern som mördats på CERN hade upptäckt antimateria. Ja, denna motsats till materia kan ta livet av ofantligt många människor, om någon så önskar. Inom CERN:s anläggning finns behållare med antimateria, men en av dem saknas. Innehållet är förödande nog tillräckligt för att utplåna hela Vatikanstaten. I samband med detta står Vatikanen inför valet av en ny påve. Tillsammans med dottern till den avlidne fysikern på CERN tar sig Robert Langdon till Rom. Han och Vittoria Vetra måste varna om och finna behållaren med antimateria, allt samtidigt som en omröstning pågår i det Sixtinska kapellet. En ny påve ska som sagt utses bland kardinalerna, men de fyra som ligger bäst till saknas. Har det att göra med den kraftfulla bomben som påstås ha placerats i Vatikanstatens mest sårbara del? Robert och Vittoria utsätts för en hetsig jakt samtidigt som de föräras med ledtrådar i form av symboler kopplade till kända konstverk och andra historiska verk. De leds till katakomberna under staden likväl som kryptor och för länge sedan övergivna katedraler. Kommer Vatikanen att finnas kvar i morgon?

Det bästa med denna bok är spänningen, intressanta fakta blandat med fiktion och emellanåt abstraktionsnivån samt en glimt av humor. Här kan läsaren fantisera helt fritt och kanske förkovra sig i vad som kan tänkas ha skett på riktigt, utan att för den sakens skull bli konspiratorisk. Det är befriande att få lyfta blicken från en enda ort och relationsproblem med mera. Här erbjuds symboler, konstverk och en väldigt intressant story, helt utöver det vanliga.

Något mindre bra är faktiskt svårt att finna, men om man föredrar ”vanliga” deckare som utspelar sig inom ett begränsat område och där karaktäristiska relationsproblem med ”hjärta och smärta” ingår så kan läsaren bli besviken. Här är karaktärerna professionella och ibland kanske något platta, men det varierar. Om jag måste klaga på något så får det bli att man ibland vill veta mer om vissa karaktärer.

Jag kan rekommendera Änglar och demoner till unga vuxna såväl som vuxna och äldre läsare. Spänning, mord och äventyr blandas med fakta rörande religion vs vetenskap. Men som vi alla vet är detta ett överstökat kapitel i världshistorien, eller är det verkligen det? Detta är en fantastisk bok på många sätt. Läs den, om du inte redan gjort det.

Den röda vargen av Liza Marklund

Betyg 3
9 april 2020
Här möter läsaren journalisten Annika Bengtzon direkt efter Sprängarens slut. En journalist har mördats i Luleå och Annika inser att det finns kopplingar till ett attentat som skedde mot en flygbas i slutet av sextiotalet. Hon inser också snart hur många livsfarliga hemligheter som florerar och hon dras in en härva av terrorism och våld. Annika tvingas utmana etablissemanget likväl som sin moral, och slutligen mördaren. Lyckas hon? En spännande story som jag tror att de flesta deckarfantaster har glädje av.

Studio sex av Liza Marklund

Betyg 4
4 april 2020
En fristående bok om Annika Bengtzon, journalisten på Kvällspressen. En ung kvinna är brutalt sexmördad på en kyrkogård och en svensk minister misstänks för att ha begått brottet. Drevet går och snart är det dags för ett nytt val i Sverige. Annika är för tillfället bara tillfälligt anställd, men om hon gräver bra nu kan hon få en fast tjänst. Men, som vanligt gräver hon för hårt och lite naivt, vilket gör att hon hamnar i klorna på förövaren. Spännande!

Väktare av Dean Koontz

Betyg saknas
1 april 2020
Travis Cornell fyller år, närmare bestämt trettiosex, men istället för att fira med vänner ger han sig ut på en skogs- och bergsvandring i syfte att jaga vilt. Han har inte haft det helt lätt i livet, så att ge sig ut i skogen på födelsedagen känns rätt för honom. När han är på väg in i ett tätt och mörkt skogsparti dyker en sargad golden retriever upp. Trots sina skador så hindrar hunden Travis från att gå vidare, ja den blockerar vägen på ett så övertygande sätt att Travis vänder om. Det dröjer inte länge förrän han förstår att hunden som ledsagat honom är märkligt intelligent, den har fått honom att inse att de båda är villebråd för någon eller något som vill dem illa. Att ta hand om en hund var dock inget som Travis hade tänkt sig när han gick på den där jaktrundan i bergen, men han hade till slut inte hjärta att avvisa den så häpnadsväckande intelligenta golden retrievern.

Efter en förhållandevis kort tid tillsammans visar det sig att hunden kan kommunicera via telepati och bilder, så Travis döper sin nyfunne fyrbenta vän till Einstein. Snart visar det sig att Einstein har rymt från ett ytterst hemligt statligt laboratorium där det utförs experiment inom genetik. Målet för forskarna hade varit att utveckla gener för två vitt skilda varelser där den ene skulle vara fylld av kärlek, tillit och hopp medan den andre, en mix mellan människa och apa, skulle representera motsatsen, det vill säga ett ondskefullt monster fyllt av hat, blodtörst och grymhet. De båda genetiska livsformerna lyckas, trots minst sagt hög säkerhet, fly från laboratoriet. Einstein och apmänniskan, som kallas Outsidern, är båda på fri fot. Även Outsidern är intelligent men till skillnad från Einstein så drivs den av ett begär att döda och hämnas mänskligheten för sin skapelse och ett hat mot hunden, som kan betraktas som hans syskon. Outsidern gör allt för att finna och döda Einstein.

Tack vare Einstein träffar Travis den tillbakadragna och försiktiga Nora Veron. Ja, man kan nog säga att Nora är folkskygg eftersom hon inte lämnar sitt hus, om hon inte måste. Noras liv förändras dock till det bättre när hon träffar Einstein och Travis. De tre håller ihop som en familj. Livet är emellertid inte en ”dans på rosor” då Outsidern är Einstein på spåren. Dessutom har de en yrkesmördare efter sig samtidigt som landets myndigheter gör allt som står i deras makt för att lägga locket på vad gäller rymningen från det hemliga laboratoriet.

Det som är så bra med denna bok, förutom spänning, dramatik och en krypande känsla av skräck, är att den lyfter filosofiska frågor rörande moral likväl som vad som är gott och ont. Jag har läst många böcker av Dean Koontz och de är alla bra, men denna är den i särklass bästa. Måste erkänna att jag känner mig lite avundsjuk på den som har denna bok oläst, då det är en läsupplevelse utöver det vanliga inom genren. Något mindre bra med Väktare har jag inte tänkt på, men kanske att man hade velat läsa än mer ingående och detaljerat om vissa skeenden.

Jag kan rekommendera denna bok till alla som vill läsa en otroligt fängslande och spännande deckare med ett djup som vanligen inte förmedlas i deckargenren. Oavsett om du är ung vuxen eller lite äldre så torde denna skapelse engagera och roa dig som läsare.

Da Vinci-koden av Dan Brown

Betyg saknas
31 mars 2020
I denna kioskvältare får läsaren möta Robert Langdon för första gången. Han är symbolforskare med fokus på religiösa symboler och Harvardprofessor inom området, men konsthistorik är också en av hans specialiteter. Langdon är i Paris och förbereder en föreläsning rörande symboler och dess betydelse när telefonsignalen ljuder genom rummet. Det är viktigt. Den äldre mannen som är intendent på Louvren har blivit bragd om livet och i samband med upptäckten av kroppen har en uppseendeväckande kod uppmärksammats. Robert kallas, inte helt oväntat, till platsen men det han inte vet är att det finns en misstanke mot honom. Väl på plats träffar han kriminalinspektör Bezu Fache och Sophie Neveu, en kryptograf inom den franska polisen. Tillsammans försöker Robert och Sophie lösa fallet, inte minst med hjälp av Leonardo da Vincis tidigare verk. Intendenten som mördats verkar ha tillhört ett sällskap kallat Prieuré de Sion, detsamma som storheter som Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli och Isaac Newton, för att nämna några. Men vad innebär det? Robert Langdon och Sophie Neveu förstår att de är heta villebråd i en värld där information om en väl bevarad hemlighet kan innebära livsfara. De måste hinna tyda symboler och avkoda alla ledtrådar innan de faller offer för de krafter som gör allt för att hålla sanningen dold.

Det som är så bra med denna bok är, förutom språket och spänningen, att läsaren bjuds in i försök att själv knäcka koder och förstå vad symboliken står för. En genialisk bok/skrift på många sätt, ja den är ju såklart även oerhört spännande och underhållande då den ger intryck av att vara en ”vanlig” kriminalroman fastän det inte alls är så, utan mycket mer. Här gäller det att försöka lyfta blicken och se sammanhang man kanske aldrig tänkt på. Jag kan inte nog lovorda denna bok, trots att jag inte var riktigt nöjd med slutet. Förväntningarna var väldigt höga då de byggdes upp under läsandets gång, men jag blev faktiskt lite besviken på upplösningen, även om resan dit var fantastisk.

Jag vill rekommendera Da Vinci-koden till alla som gillar välskrivna mysterier och som samtidigt erbjuder en lite högre abstraktionsnivå än vad som är vanligt vad gäller deckare. Här bjuds läsaren verkligen in och kan själv försöka lösa gåtor samtidigt som bokens huvudpersoner i högt tempo kämpar på för att lösa det aktuella fallet. Den som gillar att försöka förstå sig på det okända och blir engagerad av dolda budskap på olika nivåer torde uppskatta denna bok. Fakta och fiktion i en genialisk mix.

Stenhuggaren av Camilla Läckberg

Betyg 3
30 mars 2020
I denna tredje del i Fjällbacka-serien dras poliserna i Tanumshede in i ett svårt fall med en död liten flicka. Det var när Frans Bengtsson, som är fiskare, drog upp några hummertinor ur havet som den unga kroppen efter sjuåriga Sara upptäcktes. Kroppen bedömdes inte ha legat i vattnet särskilt länge och obduktionen visade att hon hade både tvål och sötvatten i lungorna. Det var alltså ingen olyckshändelse. Någon har dränkt flickebarnet i ett hem och därefter forslat kroppen till havet. Vem? Hur kan någon göra så mot ett barn, varför? Svaren kräver bland annat djuplodande efterforskningar i en historia som började år 1923.

Olika familjers problem, inte minst hos huvudpersonerna Patrik och Erica, blir till tema. Samtliga inblandade rör sig i Fjällbackatrakten och känner till varandra. Dåtid och nutid knyts till slut ihop.

Prime time av Liza Marklund

Betyg 4
27 mars 2020
Detta är den fjärde delen om journalisten Annika Bengtzon, men kronologiskt utspelar den sig händelserna mellan Sprängaren och Paradiset. Annika gör sig i ordning för att fira midsommar med sambon Thomas och deras två barn när telefonen ringer. Det är hennes chef, Anders Schyman på Kvällspressen. Tydligen har tretton personer tillbringat natten på ett avlägset beläget slott i Sörmland för att över en tid spela in en påkostad TV-produktion kallad Sommarslottet. Men något har gått fruktansvärt fel då stjärn-programledaren, Michelle Carlsson, har blivit skjuten till döds i ett kontrollrum under natten. Annika blir beordrad att åka till inspelningsplatsen, bums. Midsommarfirandet blir således inställt, till Thomas stora förtret. Ja, han blir såklart riktigt besviken och tycker att hon sviker dem alla.

Inspelningsteamet är kvar på slottet och de blir alla misstänkta för mordet på Michelle Carlsson, till en början. Annika upptäcker snart att en av de tolv är hennes närmsta väninna, Anne Snapphane. Uppdraget blir svårare än hon någonsin kunnat ana. Efter att ha frågat dem alla vad de vet, sett och hört under mordnatten framgår det tydligt att Michelle Carlsson inte var så klanderfri som hon gett sken av och inte heller så omtyckt som man kan tro. En mördare går lös, men vem av dem är det?

Jag tycker att detta var en riktigt spännande, intressant och lättläst deckare med välskrivna miljöbeskrivningar. Beskrivningen av slottet och inspelningsplatsen för Sommarslottet, liksom arbetet på en inspelningsplats kändes så levande att man emellanåt såg allt framför sig. Språket är tryggt och enkelt, vilket är skönt när man bara vill slappa med en god bok.

Eldvittnet av Lars Kepler

Betyg saknas
26 mars 2020
Det här är tredje boken om kriminalkommissarie Joona Linna. Den här gången får vår klarsynta kommissarie bland annat besöka Birgittagården, en ensligt belägen anstalt för unga beteendedestruktiva kvinnor. En av de intagna mördas nämligen en kulen höstnatt, på anstaltens isolering dessutom. Den hädangångna flickan hittas i det blodnedstänkta rummet på en brits, händerna är märkligt placerade, döljandes ansiktet. Inga vittnen ger sig till känna och ingen tycks ha sett något konstigt. Linna får anstränga sig för att hitta värdefulla spår, vilket han till slut gör. En kvinna ringer en tid efter mordet till polisens tipstelefon, hon lämnar lite konstig information, påstår att hon vet något om mordet och begär först pengar, men övergår sedan mer desperat till att be dem lyssna. Mycket tyder på att en av de andra intagna patienterna är mördaren, ja det är spåret som följs till en början. Men jakten på förövaren är inte alltid spikrak, oväntade svängar sker, våldsamheter och gåtor stöts på under vägens gång.

Detta är ännu en välskriven kriminalroman av paret Kepler, väldigt detaljrik och därför trovärdig i mångt och mycket. De över femhundra sidorna ställer inte till något problem, bladen vänds fort med tiden. Vi har lite märkliga inslag med spiritistiskt medium, andar och spöken. Men det funkar faktiskt, det lägger till en annan dimension i det hela, även om viss förvirring uppstår till en början. Ja, det är en ganska komplex story, med inblick i unga kvinnors tankevärldar, imaginära förvisso, men man förstår ju att problematiken finns i verkligheten. Det är givetvis hur, av vem och varför mordet skedde där på anstalten som upptar ens egna analysbanor större delen av boken. Varför var det ingen som såg något? Ja, det går ju att ljuga såklart. Nä, det är bara att lyfta på hatten och gratulera till en kuslig och intrikat story. På minussidan är det svårt att komma på något, men jag kan bara nämna att boken nog kan upplevas lite rörig emellanåt i sin omfattning. Eldvittnet rekommenderas givetvis till alla älskare av väl författade kriminalromaner, och till dem som helst har tid att sträckläsa den.

Sjöjungfrun sjöng sin sång av Val McDermid

Betyg saknas
25 mars 2020
En frenetisk och brutal seriemördare sprider skräck i den brittiska staden Bradfield. Han torterar sina offer innan de dödas. När döden inträffat tvättar han kropparna och dumpar dem vid välkända gaystråk, som om de vore skräp. Tony Hill och Carol Jordan jobbar hårt för att stoppa mördarens framfart, men kommer de att lyckas förhindra att fyra offer blir fem? En person i Carols närhet försvinner, en i teamet. Spänningen och skräcken stiger och är påtaglig. Kampen mot klockan är ett faktum.

Detta är en oerhört intensiv, välskriven och spännande bok med ett driv jag sällan upplevt. Den är i stort sett omöjlig att lägga ifrån sig, om man inte måste. Intrigen är riktigt klurig och slutet oväntat, i alla fall för mig. De detaljerade och vidriga beskrivningarna av tortyr kan dock upplevas som mindre bra, det är lätt att ligga sömnlös efter att ha läst sådant. Författarens stil och sätt att driva på storyn är dock förträfflig.

Jag skulle rekommendera Sjöjungfrun sjöng sin sång till alla som gillar en riktigt bra deckare, en som gör att nerverna hamnar utanpå och att lampan får vara tänd hela natten. Inte undra på att den en gång i tiden blev utsedd till årets bästa deckare (i England).

I cirkelns mitt av Dan Brown

Betyg saknas
22 mars 2020
USA står inför ett presidentval och enligt opinionsundersökningar står striden mellan den nuvarande presidenten, Zach Herney, och senator Sedgewick Sexton. Herney ligger dock betydligt sämre till än Sexton enligt siffrorna och han verkar dessutom frånvarande under slutspurten av sin egen valkampanj.

NASA har under en tid varit ifrågasatt och nedläggningshotat men lyckas tack vare en av sina nya satelliter finna något oerhört förbluffande i Arktis. Fyndet de upptäcker är ytterst ovanligt och dolt långt ner under den tjocka isen vid nordpolen. Landets federala myndighet för luft- och rymdfart kan äntligen fira en framgång och förvänta sig en framtid vad gäller amerikanska rymdprogram.

Förutom att NASA nu har berättigat sin existens så påverkar den häpnadsväckande upptäckten givetvis även den presidentvalskampanj som är i full gång. President Zach Herney kallar in sin underrättelseanalytiker så fort han informerats om den glädjande nyheten. Fyndets äkthet måste verifieras snarast möjligt och det är Rachel Sexton som får uppdraget. Rachel är dotter till den, enligt opinionsundersökningarna, ledande presidentkandidaten men hon arbetar under presidenten och på National Reconnaissance Office (NRO).

Inom kort åker Rachel i riktning mot det Norra ishavet och till Milne Ice Shelf i Kanada. Tillsammans med ett expertteam där den charmerande ledartypen Michael Tolland ingår kommer hon fram till att allt är en formidabel bluff, i vetenskapens namn. Fyndet är inte äkta och går inte att verifiera. Hennes insikter kommer troligen att skaka om förtroendet för naturvetenskap och NASA, men än värre skaka balansen i USA:s relationer till andra länder. Ett bedrägeri fräckare än någonsin har iscensatts.

Innan Rachel hinner kontakta president Herney attackeras hon och teamledaren Michael av flertalet lönnmördare som till varje pris har till uppgift att dölja vad som är sant. Rachel och Michael kämpar för sina liv i en ytterst ödslig och skrämmande miljö samtidigt som de försöker ta reda på vem som är hjärnan bakom den omvälvande NASA-bluffen. Sanningen chockerar alla.

Det som är så bra med denna spänningsroman är sammanvävningen av historia och vetenskap samtidigt som läsaren erbjuds en abstraktionsnivå som kan få den mest inbitna ”realisten” att inse fakta som skulle kunna vara sann på ett omvälvande sätt. Under läsandets gång höjs pulsen avsevärt vid flera tillfällen och det är såklart inte svårt att förstå varför - författaren är en mästare på att fånga sin publik.

Något mindre bra med denna bok finns inte, men kritiker brukar klaga på karaktärernas djuphet och språket, vilket jag inte håller med om. Dan Brown har lyckats med det nästintill omöjliga och jag är imponerad.

Denna otroligt spännande roman kan jag rekommendera till alla som gillar att utmana sina egna tankar och samtidigt njuta av en mästerligt skriven spänningsroman. En äkta bladvändare.