Maria Johansson

Användarprofil

I väntan på döden

Bok av Harlan Coben
David Baskin är basketstjärna och nygift. Han försvinner under sin smekmånad, men snart återfinns en kropp som vanställts och förmodas ha drunknat. Antagandet är att det är David som dött. Hans änka, Laura, söker förtvivlat efter svar men blir alltmer indragen i ett mycket märkligt nät av trettio år gamla lögner. Hjärtekrossad försöker hon dock gå tillbaka till en vardag. En ny basketstjärna gör debut. Spelstilen är nästintill identisk med Davids. Vad har hänt och varför?

Detta är författarens debutroman i nytryck, på svenska. Med klädsam självdistans och glimten i ögat avråder han läsare från att läsa denna bok. Harlan Coben är, som jag ser det, en mästare på att hålla sina läsare i ovisshet och han kan konsten att förvilla och överraska på ett alldeles förträffligt sätt. Denna bok kan jag verkligen rekommendera till alla som älskar spänningsromaner.

Må döden sova

Bok av Anna Jansson
Denna spänningsroman utgör den tredje delen om Maria Wern, som är kriminalkommissarie. Märkliga händelser inträffar och kvinnor får oläkbara sår liksom hallucinationer. En bilolycka verkar konstig, var det verkligen en olycka? Någon begår självmord och snart får Maria Wern, hårt pressad av sin chef, ett mord att utreda.

Händelser kopplas till den välrenommerade institutionen Cheironkliniken som ägnar sin verksamhet åt provrörsbefruktning. Har den fläckfria och beryktade ägaren och tillika företagsledaren Per Göthe något med de märkliga händelserna och mordet att göra? Här figurerar också ett läkemedelsföretag, OKTA. Maria söker bevis på olagligheter, men det kan kosta hennes vän Karin möjligheten att bli mamma.

En intressant och spännande roman med en skrämmande upplösning.

Hjälten

Bok av Dean R. Koontz
Timothy (Tim) Carrier arbetar som murare och tar ofta en öl i en väns bar efter dagens jobb. Han är social och snackar allt som oftast med de andra gästerna. Denna kväll hamnar han bredvid en uppenbart nervös man som frågar om Tim verkligen ”är han”? Sedan får han ett kuvert med pengar. Resterande summa utlovas när Linda Paquette är död. Mannen lämnar baren. Snart kommer dock den riktiga yrkesmördaren, som visar sig vara polis. Lyckas Tim rädda Linda?

Den döende dandyn

Bok av Mari Jungstedt
Den väl ansedda konsthandlaren Egon Wallin hittas mördad. De finner honom upphängd i en av de medeltida portarna i Visby ringmur. Föregående dag hade konsthandlaren haft en lyckad vernissage i galleriet på Gotland. När Visbypolisen utreder brottet finner de att Egon planerat att helt lämna sitt tidigare liv. Varför lämna galleriet, bostaden och hustrun sedan 20 år, undrar såklart utredarna med kommissarie Knutas i ledningen. När sedan Nils Dardels målning "Den döende dandyn" stjäls i Stockholm och tydliga kopplingar till Visbymordet blottläggs, tar utredningen en ny vändning, med ett extremt media-intresse som följd.

Det är en välskriven berättelse, tydlig och relativt lätt att följa. Mindre bra är alla namn man behöver hålla i minnet och kanske själva trovärdigheten i storyn, lite långsökta händelser ibland, sannolikt med syfte att krydda upp det hela.
Den tionde kriminalromanen om kriminalkommissarie Maria Wern på Gotland. Frida Norrby är 80 år och änka. Hennes avlidne man Helge hade ett bankfack som innehöll ett antal kartor som, ifall de hittas, kan skriva om vårt lands historia. Frida ger sig oförtröttligt ut om natten för att gräva någonstans kring Roma Kungsgård och den ruin som en gång varit ett Cistercienserkloster. Hon ska hitta biskopsgraven och den heliga griften.

En natt hör Frida steg, hon tror förvirrat att det är Helge, men stegen lät lättare än hans. Någon har rotat i Helges skrivbordslådor medan Frida varit borta. Därefter sätts hennes stuga i brand. Maria Wern och hennes kollegor utreder mordbrand.

En spännande och mystisk deckare med härliga miljöbeskrivningar.

Skulptrisen

Bok av Minette Walters
Leigh Roz är journalist och författare. Efter en livsomvälvande tragedi tvingas hon mer eller mindre att besöka fängelset där ”Skulptrisen” Olive Martin sitter fängslad. I ett försök att orka börja skriva igen är tanken att Roz ska berätta för världen vad Olive Martin har att säga om de brutala morden på sin mor och syster, vilka hon har erkänt och sitter fängslad för, på livstid.

I denna fängslande och riktigt spännande psykologiska kriminalroman får läsaren följa Roz i mötena med Olive Martin. Roz börjar efter en tid tvivla på Olives skuld. Är Olive verkligen skyldig till dåden? Eller, skyddar hon någon?
Här erbjuds den elfte delen om kriminalinspektör Maria Wern. På Gotland florerar en myt om en ung kvinnas osaliga ande, den vita havsfrun. Kvinnan hade drunknat på sin bröllopsnatt och enligt myten försöker hon locka levande män att följa med henne djupt ned i havet. När en brud-klädd sjuksköterska återfinns mördad i Visbys botaniska trädgård väcks myten åter till liv. Det faller på Maria Wern att utreda fallet. Mördaren har dock ett stort försprång då denne, med ett antal knapptryckningar på tangentbordet, lätt kan se in i människors vardagsliv och såklart även vad polisen gör. Vartenda steg kartläggs och allt sker via satellit. Tillfredsställelsen när han ser människors aningslösa ansikten är oslagbar. Den som vill illa kan med en djävulsk plan uppfylla sina önskningar.

Denna deckare är spännande och dramatisk på många sätt, och som vanligt återfinns härliga miljöbeskrivningar. Men betyget blir inte så bra på grund av alla ”mej, dej, sej”, oerhört irriterande enligt mig. Dessutom är många meningar väldigt korta, vilket ”hackar” upp läsandet, vilket är störande. Utöver detta förekommer särskrivningar och en hel del onödiga svordomar. Nåja, storyn är i alla fall bra, så det blir godkänt.

Stum sitter guden

Bok av Anna Jansson
Debutromanen om polisassistenten Maria Wern. En man hittas mördad i en skog utanför Kronköping, nära Uppsala. Mannen har tillsammans med en hund och flera andra djur mördats bestialiskt. Någon har stuckit ett spjut genom mannens mage och hängt honom i ett träd. Hundens ägare var den som upptäckte dåden och larmade polisen. Maria Wern och kollegorna förfasas över grymheten men minns ett liknande fall nio år tidigare, i Uppsala. Om det finns ett samband undersöks, men ju närmre Maria kommer sanningen desto farligare blir det för henne och hennes nära och kära.

Skrämmande och hiskeligt spännande läsning i denna kriminalroman, men kanske inte något för den som är känslig för ett visst mått av övervåld.

Främmande fågel

Bok av Anna Jansson
I denna sjunde del om kriminalinspektören Maria Wern har hjältinnan skiljt sig och flyttat till Gotland. Maria jobbar i Visby och hennes son är på fotbollsläger där kokerskan, Berit Hoas, plötsligt blir sjuk och dör. Hennes symptom var influensaliknande. Berit hade fått smittan från sin granne, som sysslade med brevduvor på fritiden. Även grannen hittas död och fågelinfluensan är ett faktum. Gotland är drabbat. Samtliga som vistas på fotbollslägret sätts i karantän, liksom hela Gotland. Paniken sprider sig och Maria slits mellan sin mammaroll och att bevara ordningen bland panikslagna föräldrar till de numera isolerade barnen.

Ett lokalt och privat vårdbolag erbjuder ett vaccin som är verkningsfullt samtidigt som en man erbjuder detsamma på nätet. Sandra Hägg, som är sjuksköterska, gör en fasansfull upptäckt. Hon söker bevis tillsammans med en frilansjournalist, Tobias Westberg, men det kostar henne livet.

En spännande och läsvärd psykologisk thriller!
Maria Wern vaknar i ett mörker, allt är mörkt och smärtsamt. Hennes kropp lider men uppfattar att hon inte är ensam i mörkret. När hon sträcker ut sin hand mot personen som är nära henne förstår hon att det är en död person. Kroppen är livlös. Snart blir Maria, som numera är kriminalinspektör, uppsökt av hustrun till en försvunnen man. Trots att Marias mindre sympatiska kollega avfärdat ärendet lyssnar hon på mannens fru och drivs sedermera in i en mordaffär driven av hämnd. Gärningspersonens behandling av sina offer är brutal, för att inte säga ”gory”. Polisen har mindre resurser än tidigare, men söker nu en brutal mördare.

En minst sagt spännande och ruskigt bra kriminalroman!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.