Fornnordiska myter och sagor

Illustrated Norse Myths
Bok av Alex Frith
Vikingarna sporrade varandra med sagor om hjältar som dräpte drakar och gudar som slogs med jättar. Sagorna var både spännande och roliga och handlade ofta om den mäktiga åskguden Tor eller om den listiga Loke, som kunde förvandla sig till vad som helst. Gudarna kämpade mot jättarna och mot hemska varelser som Midgårdsormen, Fenrisulven och draken Fafner. I Fornnordiska myter och sagor kan du läsa om några av de spännande äventyr som Tor, Loke och de andra invånarna i Asgård var med om, bland annat hur det gick till när Loke lurade dvärgarna och när Tor skulle gifta sig med jätten Trym. Här finns berättelser från tidernas begynnelse till världens undergång, en beskrivning av mytologins världar, världsträdet Yggdrasil och myternas ursprung.
Det här är en samling sagor om Tor, Oden, Loke, Tyr och de andra asagudarna. Man får läsa om när de lurar köldjättarnas kung, slåss mot Midgårdsormen och lyckas övertala dvärgarna att smida hår av äkta guld (och hur Tor får hammaren Mjölner på samma gång!).
Allting börjar med att världen skapas och slutar med dess undergång, Ragnarök, och att en ny värld tar form.

Det här är en spännande bok som passar perfekt om man har barn som snöat in på fornnordisk mytologi och är sisådär 7-12 år.
Ibland kan det vara rätt rått med människor som blir dödade och så, så man ska kanske inte läsa den för alltför unga barn. Det är också extremt många namn att hålla reda på, alltifrån namn på olika riken och gudar till namn på deras djur och även föremål gör att det kan bli lite rörigt.

Som de flesta sagor från vikingatiden är dessutom kvinnosynen ganska trist. Få kvinnor lyfts fram och när de väl gör det så handlar det ofta om att någon behöver räddas eller gifta sig.
Men om man kan bortse från det så har man spännande och underhållande läsning framför sig.