Josefin

Användarprofil
Låt dig svepas med i ett magiskt fantasyäventyr. Stundtals är det grymt och blodigt, stundtals kärleksfullt och vackert. Persongalleriet känns ibland oändligt men det är tur med tanke på hur många karaktärer som tvingas sätta livet till under de många säsongerna. Missa inte Game of thrones om du vill ha en serie som är helt omöjlig att inte bli totalt fast i.
I boken får vi följa en rad ungdomar som går estetisk inriktning på gymnasiet Byllis i Uppsala.
Det är Sebastian som avger ett nyårslöfte att han ska kyssa en ny person varje månad. Det är Fride som är så kär i Miriam att allt annat i livet bleknar. Det är Johannes som försöker hitta fotfästet igen efter att den värsta tragedin drabbat hans familj. Det är Linn och Aron som är tvillingarna som vid första anblicken inte har någonting gemensamt.
Och så är det Yodit som undrar om hon alltid kommer att förbli "den nya tjejen" i gänget.
🎨
Det är härligt att få lov att hänga med vännerna på gymnasiet ett tag och det finns mycket jag gillar med boken. Jag gillar värmen i kompisgänget och deras omhändertagande av varandra. Jag gillar de estiska uttrycken i musiken och målandet och känslan av samhörighet som de olika konstformerna kan bidra med.
Och jag gillar framför allt att kärleken tillåts vara så fri i boken. Det läggs inget fokus på vilken könstillhörighet personerna har och deras sexualitet ifrågasätts inte. Det är väldigt befriande och fint.
🎨
Och visst är det också kul att få komma nära alla personerna i boken men ibland funderar jag över om jag hade gillat den ännu mer om det hade varit en tydlig huvudperson. Ibland blir jag nämligen lite osäker på vems kapitel det är, när fokalisatorn ändrats.
🎨
Men Anna Ahlunds språk är som vanligt lätt att dras med i. Boken är svår att lägga ifrån sig när jag väl börjat och precis som med hennes bok "Du, bara" lämnar "Saker ingen ser" en varm känsla efter sig.
Tv-serie som utspelar sig i Star wars-universumet åren mellan film nr 6 och 7. Välgjord serie med dels en röd tråd genom hela handlingen, dels mindre uppdrag och liknande som avslutas i varje avsnitt. Vissa avsnitt har mer våld än andra men de funkar nog att se från ungefär 10-årsåldern hos de flesta.
Det här är en bilderbok för en lite äldre målgrupp än den vanliga 3-6-årsåldern.
Abella och hennes pappa har kommit till ett nytt land. Kriget gjorde att de var tvungna att fly från sitt hemland och mamma finns inte längre. Allting känns tomt och mörkt och ensamt och Abella ska dessutom börja i en ny skola där hon inte känner någon.
Men i skolan finns Måns. Måns som vet mycket om sorg och som tar med sig Abella till sin morfar som är sjökapten.

Kapten berättar om sina äventyr till sjöss där han både sett sitt skepp slås i spillror och blivit skeppsbruten på en öde ö. Men också träffat på vänner som hjälpt honom att ta sig igenom de värsta stormar.

Det här är en bok med flera bottnar. Dels är det en äventyrsberättelse och dels är det en öppning för djupare samtal med barnen om ensamhet, krig, död och sorg.

Som vuxen förstår man att det finns mycket symboliska betydelser i såväl text som bild. Och det kan säkert vara användbart i samtal med barn om de tyngre ämnena.
I vårt fall stannade det dock vid äventyret som uppskattades av barnen och som jag stundtals fann lite spretigt.
Men det vägs upp av det viktiga djupet och samtalen som jag tror att boken kan ligga till grund för. Och jag hoppas verkligen att den ska nå fram till sina läsare som av olika anledningar behöver bearbeta sorg och tragedier och som behöver hjälp att ta sig ut ur stormen.
Polly ger efter en konkurs upp sitt trygga liv med stadig inkomst, pojkvän och boende i en fin lägenhet i storstan. Istället hamnar hon på en ö där hon flyttar in ovanpå ett förfallet bageri. Efter mycket grubblande över livets mening bestämmer hon sig för att satsa på sin dröm och snart sprids doften av hennes nybakta bröd över den lilla ön.

Jag gillar värmen som finns i berättelsen, jag gillar karaktärerna på ön och jag gillar språket och miljöbeskrivningarna. Jag har sällan varit så sugen på att flytta ut på en ö eller börja baka mitt eget bröd, som efter de här böckerna. Ett extra plus är därför recepten i slutet av böckerna.
Mysiga feelgood-historier som jag saknar efter att jag lyssnat klart!
Det finns tre delar i serien som bör läsas/lyssnas i ordningen:

1. Det lilla bageriet på strandpromenaden
2. Sommar på strandpromenaden
3. Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden
Rekommenderas för den som gillar feelgood

Poet X

Elizabeth Acevedo
Xiomara Batista är 15 år och lever i Harlem. Hon har dominikanska rötter och en mor som är djupt religiös vilket gör att Xiomara är hårt hållen med strikta regler om det mesta.
👊🏾
Xiomara är kraftig eller som hennes mamma föraktfullt uttrycker det: "lite för mycket kropp för en så ung tjej".
Hon har tvingats vänja sig vid öknamnen och som hon själv säger: "Jag har tvingat min bara hud bli lika tjock som jag."
👊🏾
Xiomara pratar inte så mycket. Det är ändå ingen som bryr sig om vad hon har att säga. Istället har hon hittat två andra tillvägagångssätt för att komma till tals- hon skriver poesi och hon låter knytnävarna tala.
👊🏾
Varje dag tvingas Xiomara stå ut med sin mors besvikelse över att hon inte fått den dotter hon önskat sig.
"Mina föräldrar ville nog ha en flicka som skulle sitta i kyrkbänken
iklädd blomstermönster och mjuka leenden.
De fick militärkängor och en mun som är tyst
tills den blir skarp som en machete från ön."
👊🏾
Det här är en bok som är fullmatad med starka rader som jag skulle vilja citera i det oändliga.
Det är en bok om rasism och sexism och om religiöst förtryck. Om kärlek och kamp. Och det är en bok om att slå sig fri, om att erövra rätten till sina egna tankar och känslor och till rätten att leva sitt eget liv.
👊🏾
Boken är skriven på prosalyrik vilket gör att varje ord blir intensivt och som läsare går det inte att värja sig. Jag blev totalt uppslukad och det här är utan tvekan en av mina starkaste läsupplevelser på länge.
Det är inte ett dugg förvånande att boken vunnit flera prestigefyllda priser som National Book Award.
En eloge också till översättaren Yolanda Aurora Bohm Ramirez som har lyckats överföra den poetiska texten till svenska på ett ytterst skickligt vis!

Vill äta hälsosamt

Tips för den som...
Ta det i små steg! Börja med att skära ned på sötsaker någon dag i veckan. Välj gärna frukt eller nötter eller grönsaksstavar eller oliver istället. Var noga med att äta på regelbundna tider och hoppa inte över mellanmålet. Frukt är jättebra för att minska risken att vilja äta onyttigt snacks.

Alaska

Anna Woltz
Vilken läsupplevelse det här är!
🐕
Intrigen är såhär: Parker har för några månader sedan tvingats lämna bort sin älskade hund Alaska, då ett syskon blivit allergisk. Första dagen i klass 7 gör Parker bort sig totalt och en av killarna i klassen, Sven, ger henne fort ett öknamn.
Som om det inte skulle vara nog, så ser Parker plötsligt "sin" älskade hund Alaska på skolgården. Den som håller i kopplet är Sven, den där störiga killen i klassen. Han har alltså tagit över hennes hund! Och dessutom visar det sig att Alaska blivit någon sorts assistenthund. Men Sven verkar väl inte sjuk? Eller?
🐕
Parker och Sven berättar sina historier i vartannat kapitel och det funkar väldigt bra. Som läsare kommer man nära dem båda och man blir nästan ett med deras känslor, då det är så starkt berättat. Det här är en vacker och tankfull bok om livet och döden. Om sorg, smärta och acceptans. Och om vänskap, lojalitet och kärlek. Och om hundar! Den som inte ens blir det minsta sugen på hundgos under läsningen är inte mänsklig. Den är en katt!
🐕
Missa för allt i världen inte den här även om du är vuxen. Jag skulle säga att den passar från ca 11 år men helt saknar övre åldersgräns.

Doften av ett hem

Bonnie-Sue Hitchcock
Boken utspelar sig i Alaska 1970. Det är en tid då mycket fortfarande kretsar kring det faktum att Alaska sedan några år tillbaka blivit en av USA:s stater, vilket många i Alaska kämpat emot.
🏠
Flera invånare lever fortfarande kvar som de gjorde innan Alaska blev en delstat och har nu svårt att finna sig i nya lagar och bestämmelser gällande bland annat jakt-och fiskerättigheter. Närheten till naturen är central i berättelsen och man kan riktigt känna doften av havet och höra vågornas brus.
🏠
Berättelsen har flera huvudpersoner som man får följa via olika spår i boken. En del känner varandra och andra är främlingar, i alla fall till en början. Men vissa teman är centrala och återkommer gång på gång.
Det handlar om trasiga familjer och sönderslitna relationer. Det handlar om att fly bort för att komma hem, var hem än må vara. Och det handlar om att hitta sin familj, hur den än ser ut och oavsett om man hör ihop via blodsband eller ej.
🏠
Mitt bästa tips är att först försöka kartlägga i vilka situationer man använder skärmen till, till vad den används samt hur mycket tid man lägger på det. Det brukar gå att se i mobilens inställningar eller på apparna.
Sätt sen gränser t. ex. max 30 min med en viss app om dagen (på många appar kan man ställa in att få varningar). Eller tänk att efter tex kl 22 är det ingen skärm. Ibland kan man behöva lägga den i ett annat rum för att inte glömma bort sig. Börja med något annat istället, om du tex vill lägga tiden på att läsa, pyssla, måla eller vad det nu är, så bestäm en viss tid om dagen /veckan när det ska ske och låt inte mobilen ligga för nära.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.