Josefin

Användarprofil

Tjorven, Båtsman och Moses

Film från 1964 regisserad av Olle Hellbom
Mycket mer sommarlovskänsla än såhär blir det inte! Perfekt film att samlas kring om man har barn i olika åldrar eftersom den passar för såväl en 2-åring som en 12-åring. Och dessutom nostalgi för vuxna! En och annan gång behöver man flika in att man inte säger så nuförtiden och att det är lite föråldrade könsroller tex, men i stort funkar Saltkråkan förvånansvärt bra fortfarande. I den här filmen kretsar handlingen kring sälen Moses som Tjorven en dag får och som barnen hjälps åt med att sköta om.

Game over

Bok av Ola Lindholm
Det här är del 2 i den spännande och actionspäckade bokserien Kung Pow.
Den här gången ska Sam tillsammans med sin lärare Ju, tillika mästaren i Kung Pow, och den enastående smarta datahackern Aisha besegra ett datavirus byggt som en AI kallad Wasabee.
🎮
Jag är inställd på att det ska framstå som ganska fånigt men så visar det sig bli grymt spännande! Författarna har dessutom lyckats med att få det att låta nästan sannolikt att ett liknande scenario skulle kunna ske.
🎮
Det här är andra delen i bokserien men varje uppdrag är fristående och alla böcker startar med en snabb introduktion så de behöver inte läsas i ordning.
Sätt den i händerna på alla 9-14-åringar som vill ha spänning non-stop, som gillar action och kampsport och dataspel och robotar.
De tilltalar en bred målgrupp!
Böckerna funkar även väldigt bra som högläsning men om man ska läsa dem för yngre barn så är det bra att veta att de stundtals är ordentligt grymma och att dödsfall inträffar.

Fisherman's Friends

Film från 2019 regisserad av Chris Foggin
Riktigt bra och mysig feelgood!
Några killar drar för att fira en svensexa i Port Isaac i Cornwall. På skämt blir en av killarna kvarlämnad och inser efter ett tag att han inte alls saknar sitt stressiga storstadsliv utan trivs bra med fiskarna och de andra byborna och deras livsstil. Bygger på en sann historia!
Som så ofta hos Fredrik Backman så är den här boken så mycket på en och samma gång. Det handlar om livet och döden och om att våga vara sig själv fast att man är annorlunda. Det är på samma gång blodigt allvar och en magisk saga där man förflyttas till en annan värld. Det är smärtsamt sorglig och vansinnigt rolig. Vissa böcker som jag har läst tittar jag på efter några år och tänker "Har jag verkligen läst den? Det har jag inget minne av." Det här är absolut inte en sån bok.
✉️
För att sammanfatta den enorma handlingen: Mormor är 7-åriga Elsas absolut bästa vän, trots att hon gör den ena saken mer galen än den andra. Mormor är nämligen skitdålig på att vara normal. Hon rymmer från sjukhuset, bryter sig in i en djurpark mitt i natten och kastar bajs på poliser (fast hon hävdar förstås att det är jord). Den typen av galen.
✉️
Det är mormor som har berättat om sagorna från Landet-Nästan-Vaken och kungariket Miamas, dit Elsa kan fly när hon behöver en paus från den normala världen där varken hon eller mormor passar in.
✉️
Men så går och mormor dör och lämnar en serie brev efter sig. Brev där hon ber olika människor om ursäkt och som Elsa förväntas lämna till alla möjliga människor. Det blir ett märkligt äventyr som leder Elsa (och läsaren) allt närmare en förklaring till hur allting hänger ihop.
Mycket bra bok!

Karibiens Guld

Grzegorz Rejchtman
Vi har många familjespel hemma men detta är det som vi alla gillar bäst!
Man går runt på en spelplan i form av olika öar där det dels gäller att samla 5 delar till sin kompass och dels samla så många ädelstenar som möjligt. När man har en full kompass kan man prova att dyka efter skatten. Då växlar man in ädelstenarna mot pengar. Varje dyk kostar nämligen och sen gäller det att hitta skatten bland all sjögräs och att undvika att fiska upp en pirat. Då blir man rånad på alla pengar och måste ge sig ut och söka nya ädelstenar.

Ett väldigt roligt spel som man fort lär sig reglerna till. Passar både vuxna och barn och tar lagom lång tid att spela (ca 20-30 min). Det enda minuset är att man bara kan vara 4 spelare men är man fler kan man ju köra i lag.

Je m'appelle Agneta

Bok av Emma Hamberg
Agneta närmar sig 50 och inser att livet har gått på tomgång lite väl länge nu. Barnen har flyttat hemifrån och hör bara av sig när de vill att Agneta ska swisha pengar. Hon och Magnus har varit tillsammans i 24 år och allt som hette sexliv, passion eller ens gemensamma intressen är ett minne blott. Magnus är mer intresserad av att fotografera fåglar till sitt Instagramkonto. Eller att träna den ena idiotiska sporten efter den andra samt att givetvis mäta sin träning på alla tänkbara vis.
Agneta har sina egna intressen. Som att gömma rostbröd i frysen och äta ihop med en burk undangömd marmelad till exempel. Eller att dricka vin i smyg ur tandborstmuggen.
🥐
Men i takt med att 50-strecket närmar sig börjar tankarna mala kring vad hon egentligen vill åstadkomma i livet. Är detta verkligen tillräckligt? Är det allt?
Så får hon syn på en annons översatt till knacklig Google translate-svenska om att en au pair sökes i en liten fransk stad i Provence och plötsligt har Agneta packat väskan och gett sig av.
🥐
Som vanligt i Emma Hambergs böcker är det här en historia om de stora frågorna paketerade i ett lättsamt format. Det handlar om åldrande och om vad som är viktigt i livet. Det handlar om acceptans för andra människor och om acceptans gentemot sig själv. Det handlar om att åka bort och hitta hem.
Som vanligt är det en härlig kombination av humor och allvar gestaltat i ett lika brokigt persongalleri, där de starkaste banden kan skapas mellan människor som nyss varit främlingar.
🥐
Det är även en bok om frossade i croissanter och ständigt vinpimplande. Man blir hungrig. Och törstig. Och inte ett dugg sugen på att städa tvättstugan. Bara ligga på soffan och läsa och läsa tills boken är slut och man inser att man fortfarande ligger kvar på soffan och aldrig har varit i Provence. Fast att det känns så.
Perfekt utomlandssemester i covid-tider, med andra ord!
🥐
Varje gång jag läser en bok av Emma Hamberg känns det som att hälsa på en god vän. Hon är så inbjudande i sitt språk och mot sina läsare. Den här boken är absolut inget undantag!

Stardew Valley

Spel från 2016 utvecklat av Eric Barone
Det här ett fantastiskt roligt tv-spel som man fort lär sig grunderna i men som blir mer avancerat ju mer man spelar. Spelaren ärver en gård där man kan odla grönsaker som man sedan säljer. Pengarna kan man använda för att utveckla din gård till större odlingar, djurhållning etc. Man kan även interagera med grannarna och genom gåvor och goda gärningar bli allt bättre vän med dem. Man kan även göra olika uppdrag, slåss mot monster i gruvan, leta skatter och hitta olika föremål. Det här är ett spel som är lätt nog för ett ganska litet barn och det är tecknat och utan våld och blod. Ändå är det roligt och avancerat nog att spela som förälder. Helt klart en favorit för hela familjen!
Det är jävligt mycket man måste kunna för att bli förälder idag.
Inte nog med att man ska klara av att hålla ungarna vid liv och ge dom en massa kärlek och kramar i mängder så att dom inte växer upp och blir massmördare.
Man ska dessutom laga ekologisk barnmat från grunden och begränsa mängden plast i hemmet. Man ska leka med sina barn helst flera timmar om dagen men samtidigt ska man inte vara deras kompis. Nej, man måste vara den vuxna som sätter upp bra rutiner och tydliga gränser. Men givetvis ska man inte använda hot eller mutor för att dessa ska efterlevas. Och helst ska även mängden skärmtid begränsas. Likaså mängden timmar på förskolan. För man har väl ändå skaffat barn för att man ska vilja umgås med dem?!
🍼
Och givetvis är det viktigt att få till träningen en stund varje dag och att ha ett heltidsjobb och helst göra lite karriär men samtidigt alltid sätta barnen först. Och givetvis ska allt detta lyftas på sociala medier, helst några gånger om dagen. Så att alla andra kan se hur mycket man njuter av tiden med de små liven. För det här är ju trots allt den bästa tiden i ens liv!
🍼
Emma Bouvin skriver från hjärtat om sina egna erfarenheter men hon talar för många (alla?) småbarnsföräldrar när hon i denna bok lyfter hetsen och prestationskraven hos barnfamiljer. Det är vansinnigt träffsäkert!
🍼
Det här är en bok som jag önskar skulle kunna få finnas i Goodiebagen som delas ut på BB-avdelningarna till alla nyblivna föräldrar. Det här är en vän att hålla i handen alla tröstlösa vaknätter och en röst att ha med sig i bakhuvudet varje gång man känner sig som en värdelös förälder.
🍼
För visst är det många gånger fantastiskt att vara förälder men det är minst lika ofta total kaos.
Den här boken har fått mig att skratta och att storböla. Ungefär så som hela föräldraskapet gjort med andra ord.

Bumbibjörnarna

TV-program från Disney+
Härligt barnprogram som gick hem såväl på 90-talet som idag. Bumbibjörnarna lever i skogen och håller sig dolda för de flesta människor. Bumbibärssaften gör att de kan studsa. Men om människor dricker den blir de istället starka.
Tecknat och mysigt i många avsnitt som inte behöver ses i särskild ordning.
Salar har ensam flytt hela vägen från Iran till Sverige. Nu har han bott tre år i det nya landet och sakta vågat börja tro på att det är här han ska kunna leva sitt liv. Han bor med Karin och hennes son Albin som båda har tagit emot Salar med öppna armar. Han går i skolan och har lärt sig såväl flytande svenska som att källsortera. Han har börjat vänja sig vid kanelbullar och Ikeamöbler och fredagsmys (men Kalles kaviar? Nej, där går gränsen!).
👑
Men så kommer avslaget och det bestäms att han ska skickas tillbaka till Afghanistan. Ett land har aldrig har varit i då han levt som hazar i Iran under sin uppväxt.
Och återigen tvingas Salar att fly. Den här gången flyr han ifrån det land som gett honom trygghet och hopp men som nu vänt honom ryggen.
👑
Med en ryggsäck packad med skärvor från ett liv ger han sig av genom Europa på jakt efter en plats där han kan tillåtas leva.
👑
Det här är en riktig stark och smärtsam historia. Den är fiktiv men bygger på verkliga omständigheter. För som författaren skriver: "Det finns inte en Salar i verkligheten, utan tusentals."
👑
Det här är lika mycket en bok för de som kämpat sig fram till ett liv i Sverige som för oss som behöver förstå dem bättre. Det är inte en bok främst för ungdomar, det är en bok för människor.
Läs den för allt i världen. Läs den!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.