Josefin

Recensioner

Zombie-sjöjungfrurna anfaller av Michael Anthony Steele

Betyg 5
Det här är första delen i serien Pirat-apor, som är perfekta böcker för den som kommit igång med sin egen läsning men fortfarande behöver ganska enkla och tunna böcker.

Man får följa Kapten Banan-Skägg och hans knasiga besättning över haven. De letar skatter och råkar ut för allt möjligt knasigt. Bland annat träffar de på bleka varelser som visar sig vara zombie-sjöjungfrur.

Det här är lite spännande men framför allt mycket roligt och tokigt.

Passar alla i 7-9-årsåldern som vill ha ett knasigt och fartfyllt äventyr.

Kråkan säger AKTA! av Jujja Wieslander

Betyg 5
Det här är en bok som gör att man kan introducera Mamma Mu och Kråkan till barn redan innan de är stora nog för de större bilderböckerna om den roliga duon.

Här testar Mamma Mu (barnet) en massa roliga saker som Kråkan (föräldern) tycker är farligt. Det är en bra blinkning till hur ofta man som förälder, hindrar sitt barn att utforska saker, bara för att det anses för riskabelt. Och då snackar vi inte om sånt som att springa rakt ut i gatan, utan om saker som att klättra i träd, gå balansgång, smaka på snö etc.

Så det är på samma gång en rolig bok för småttingarna, och en påminnelse till oss föräldrar om att se upp med hur mycket vi hindrar våra barns utveckling när vi inte låter dem testa saker.

Tål att läsas om och om igen!

Tittin! Tittut! av Sanna Töringe

Betyg 5
Det här är en bok som vi läst säkert hundra gånger den senaste veckan!
Dottern har alltid varit förtjust i att leka Tittut! och det här är en jättefin bok på temat.

Man får följa med en flicka och hennes hund och titta in i olika djurs hem. Djuren som tittar tillbaka blir fler för varje gång, så boken kan dessutom användas som en räknesaga.
Hos oss är det uppslaget med de fyra katterna som gillas mest. Men också twisten på slutet då hönan tittar in men ingen tittar ut? Men snart kläcks de fem äggen och kycklingarna tittar ut!

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson

Betyg 5
Alltså den här!
Tre av Sveriges i särklass skickligaste ungdomsförfattare har gått ihop och skrivit en gemensam bok. Bara tanken får ju pulsen att öka! Och att det första man möts av dessutom är en illustration av Stina Wirsén gör ju knappast saken sämre.

Storyn känns väldigt spot on för målgruppen. På en högstadieskola i Gnesta startar någon ett anonymt Instagramkonto kallat Fula tjejer. Där läggs osmickrande bilder på olika tjejer ut ihop med förnedrande kommentarer. Det räcker att man råkat göra en konstig min i skolkatalogen för att hamna där eller att någon smygfotat en när man inte varit uppmärksam.
Ingen tjej går säker för oavsett vilken status man har, kan man vara nästa tjej som hamnar på kontot, som snabbt börjat följas av nästan alla elever på skolan.
Det gäller att tänka på hur man ser ut och beter sig varje sekund. Inte ha fula kläder, alltid ha lagom mycket smink, inte skratta eller prata för högt, bara gå rak i ryggen och ha munnen stängd.

Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men är väldigt olika och har inte pratat särskilt mycket med varandra. Men Fula tjejer för dem samman. De bestämmer sig nämligen för att tillsammans ta reda på vem som startat kontot och sätta dit den jäveln!

Det här är utan tvekan en av mina topp 5 ungdomsböcker jag läst på flera år!
Känslorna, språket, lärarnas och elevernas beteenden, maktspelen, ALLT är så träffsäkert!
Jag minns ångesten av att gå i högstadiets korridorer och önskar så att jag hade kunnat få ha Tilde, Eleni och Jasmine bredvid mig.

Det här är en SÅ viktig bok. Jag tänker bokprata ihjäl mig om den för varenda högstadieklass jag träffar för ALLA måste läsa den här!
Och vet ni? Det ska komma två delar till! Och det är himla tur för jag vill inget hellre än att få fortsätta läsa mer om tjejerna.
Sätt boken i händerna på alla från ca 12 år och uppåt (och alla vuxna med såklart!) som vill eller behöver läsa om sexism, självkänsla och systerskap. 💜

Där kräftorna sjunger av Delia Owens, Delia Owens

Betyg 4
Det här är en bok som nog få har undgått att höra talas om, då det blivit en internationell succé.

Vi får följa Kya Clark som växer upp på 60-talet i träskmarken i North Carolina. Från början lever hon tillsammans med båda sina föräldrar och flera syskon. Men på grund av pappans alkoholproblem och våldsamma beteende, flyttar familjemedlemmarna en efter en. Till slut är det bara Kya och pappa kvar. Tills även han ger sig av och den lilla flickan får klara sig på egen hand, i ett fallfärdigt hus mitt ute i träskmarken.

Kya växer upp och håller sig för sig själv så mycket som möjligt och människorna i stan kallar henne för "Träskflickan".
Så hittas en ung man död och innan polisen ens hunnit slå fast huruvida han blivit mördad eller ej, så vänds människors blickar mot Kya som ställs inför rätta.

Det här är en historia som på många sätt är en kärleksförklaring till naturen, som i boken tillåts vara lika otämjd som Kya själv.

Det är också en bok om relationer: om en trasig familj som omöjligt kan leva tillsammans, om hur vi behandlar människor som inte följer normen, om utsatta grupper som stöttar varandra och om att finna tillit i en värld som inte gjort annat än svikit.

Det här var den bok som såldes mest i USA 2019 och jag hade skyhöga förväntningar på den. Tanken var att jag skulle läsa den som bok men jag tyckte att den var för långsam, framför allt i början, så därför gick jag över till att lyssna på den istället.

Boken är nominerad till Årets Bok 2020 och jag kan till viss del förstå hypen, även om jag personligen tycker att andra böcker förtjänar den mer.
Men att det är en bra och läsvärd bok, det kan man inte komma ifrån!

Trädet vid världens slut av Daniel Edfeldt

Betyg 5
Tolvårige Will sitter i bilen med sina föräldrar och lillebror Frej. Plötsligt står det en älg på vägen och olyckan är ett faktum. När Will vaknar upp ser han sin trasiga kropp bäras in i en ambulans. Ingen hör honom när han ropar på hjälp och mitt i allt kaos dyker en flicka i nattlinne upp och går till attack för att slita honom i stycken. I sista stund kommer bågskytten Sam till undsättning. Han berättar att flickan är en själsslukare och räddar Will upp i sitt luftskepp.
Tillsammans ger de sig in i den magiska världen och ut på ett farligt äventyr för att söka efter trädet vid världens slut. Det finns nämligen en chans att det ska kunna ge Will livet tillbaka.

Den här boken har allt! Det är spänning och äventyr och fantasy och läskigt och sorgligt. Så bra!
Jag var ganska tveksam innan läsningen eftersom jag tyckte att Hjälparbyrån av samma författare ärlig talat var sådär. Jag tyckte att språket var sövande och alldeles för högtravande vilket jag är smått allergisk mot.

Men så möts jag av det här! Ett äventyr i världsklass med ett enormt driv i språket som flyter på och är perfekt för högläsning. Och de spännande händelserna avlöser varandra i snabbt tempo. Och jag inser att jag tummar på läggdagstiden för barnen med kapitel efter kapitel bara för att jag inte vill sluta läsa. Stundtals är det lite väl läskigt för 8-åringen. Men det här är en bok som skulle kunna trollbinda varenda unge i en mellanstadieklass.

Och vet ni vad det bästa är? Det finns ännu en del!

En egen flock av Maria Nilsson Thore

Betyg 4
Det här är en fin bilderbok om att känna sig utanför och om att inte riktigt förstå vitsen med varför andra beter sig så som de gör. Som varför vissa hundar vill använda halsband eller bråka om en och samma pinne istället för att bara ta varsin. För att inte tala om det här med att alla andra verkar tycka att det är helt naturligt att gå runt och lukta på varandras kiss!
🐕
Den lilla hunden gör verkligen allt hen kan för att passa in och försöka vara som de andra hundarna i rastgården. Men det går bara inte! Men när hen precis bestämt sig för att lägga ner försöken att få en vän, så dyker någon upp. En väldigt sprallig typ som babblar konstant och som inte alls är som huvudhunden. Men kanske kan det bli bra ändå? Kanske kan man bli vän med någon trots att man är så olika?
🐕

Maria Nilsson Thore har gjort massor av barnböcker och jag älskar hennes illustrationer! De böcker då hon behandlar mänskliga känslor och problem med hjälp av djur, tycker jag allra bäst om och favoriterna är "Bus och Frö på varsin ö" , "Treo, Enis och en till" och "Chinos tjocka kinder". Jag tyckte inte riktigt att den här levde upp riktigt till samma nivå, men det är ändå en väldigt fin och läsvärd bok! Jag tänker att den passar perfekt om man behöver prata i tex en förskolegrupp eller lågstadieklass om hur viktigt det är att alla får lov att vara på sitt eget sätt.

Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan

Betyg 3
Zoe flyttar ifrån London tillsammans med sin fyraåriga son Hari, som ännu inte pratar. Hon får jobb som au pair hos en familj precis intill sjön Loch Ness, på det skotska höglandet.
Men jobbet blir inte vad hon hade hoppats på. Mamman i familjen är försvunnen och pappan orkar inte ta hand om de tre barnen som gör som de själva vill i den nedgångna herrgården. Zoe får öknamnet "Nummer 7" eftersom hon är barnens sjunde barnflicka på kort tid. Men hon låter sig inte knäckas så lätt, utan kämpar för att få tillvaron att gå ihop.

Jag har läst och gillat många av Jenny Colgans böcker. Särskilt bokserien om det lilla bageriet på strandpromenaden som jag fullständigt älskade. Även böckerna om Den lilla ön i havet gick hem hos mig. Så jag hade höga förväntningar på den här. Dessvärre tycker jag bara att den lever upp till godkänd nivå, på samma sätt som jag tyckte med den första fristående delen, Den lilla bokhandeln runt hörnet. Böckerna är ganska förutsägbara, och många av Jenny Colgans böcker liknar varandra för mycket, inte bara i språk och känsla utan även i handling. Dessutom blir jag extremt trött på det slitna könsidealet där han ska omsluta hennes smala kropp med sina starka armar, bla bla.

Bröderna Tjej av Per Nilsson

Betyg 5
Per går i nian och jobbar extra med att dela ut tidningar. En dag stannar han fnissande utanför en dörr där det står I Tjej. Mitt i fnissandet kommer två stora män i kostym uppför trappan och frågar:
"-Tror du att dina föräldrar tycker det är kul när dom får ett kuvert med dina avklippta fingrar i?"

Det visar sig att de två männen är bröderna Laszlo och Istvan Tjej, mäktiga och fruktade under slutet av 60-talet och början av 70-talet. I kriminella kretsar ansågs bröderna vara de grymmaste och mest hänsynslösa av alla gangstrar.

Per kommer undan tack vare sitt flinka pianospel och sina mattekunskaper. Istället för att bli av med fingrarna, får han börja arbeta åt de två bröderna genom att sköta deras bokföring, utföra små ärenden och spela piano för dem. Men med tiden blir Per alltmer indragen i den kriminella världen och då visar det sig vara väldigt svårt att ta sig ut.

Jag gillar verkligen Per Nilssons sätt att skriva och den här boken är inget undantag. Jag gillar hur spänningen byggs upp genom meningar som "Nu skulle berättelsen kunnat sluta förstås. Men det blev inte så. Det värsta återstod."
Och jag älskar hur han riktar sig direkt till läsaren och hur hans böcker har en alldeles speciell röst som är så tydligt Per Nilssonsk. Jag gillar hur han låter lugn även i de mest spännande situationer och hur det kan ligga en spänning även över de lugnaste delarna.
Man vet aldrig när det vänder och rätt som det är kan det lika väl komma en djup tanke om livet, som en tramsig ordvits.

Men relationerna mellan människorna och att alla skildras som både bra och dåliga, är nog ändå det jag gillar allra mest, precis som i de flesta av Pers böcker.

Jag tror att den här boken kommer att uppskattas av många ungdomar på högstadiet och kanske även upp på gymnasiet. Den är perfekt om man vill ha en snabbläst, medryckande och spännande historia med fina inslag om kärlek och om att vara ung då och nu.

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins, Suzanne Collins

Betyg 3
Det här är den fjärde boken om Hungerspelen och utspelar sig drygt 60 år före trilogin.

Huvudpersonen i boken är 18-åriga Coriolanus Snow som bor i huvudstaden och som tillsammans med 23 kurskamrater valts ut för att fungera som mentorer åt de ungdomar från de 12 distrikten som lottats fram under Slåttern, till att strida i Hungerspelen tills bara en enda deltagare finns kvar.

I boken är det den 10:e omgången av Hungerspelen som utspelar sig och det är intressant att på detta vis få läsa om hur det var i början och hur saker har tillkommit och justerats under årens lopp för att bli det jippo som framställs i trilogin. Det är också intressant att få huvudstadens perspektiv på saker och ting, som kontrast till trilogin där vi får följa Katniss som är från distrikt 12, det fattigaste av alla distrikt.

Men en nackdel med detta är att man tyvärr missar mycket som sker inne på arenan, eftersom man inte får något perspektiv inifrån. Och det var det som i alla fall jag tyckte var absolut mest spännande i de tidigare böckerna. Det är fortfarande spännande men det blir alldeles för distanserat när man bara ser det via en tv-skärm.
Jag hade gärna sett att boken kunde ha skiftat perspektiv ibland och kanske haft vartannat kapitel Coriolanus och vartannat Lucy Gray.

Vissa partier är dessvärre också ganska sega och händelselösa och den 552 sidor långa boken hade enligt mig mått bra av att kortas något.