Karibiens Guld

Grzegorz Rejchtman
Vi har många familjespel hemma men detta är det som vi alla gillar bäst!
Man går runt på en spelplan i form av olika öar där det dels gäller att samla 5 delar till sin kompass och dels samla så många ädelstenar som möjligt. När man har en full kompass kan man prova att dyka efter skatten. Då växlar man in ädelstenarna mot pengar. Varje dyk kostar nämligen och sen gäller det att hitta skatten bland all sjögräs och att undvika att fiska upp en pirat. Då blir man rånad på alla pengar och måste ge sig ut och söka nya ädelstenar.

Ett väldigt roligt spel som man fort lär sig reglerna till. Passar både vuxna och barn och tar lagom lång tid att spela (ca 20-30 min). Det enda minuset är att man bara kan vara 4 spelare men är man fler kan man ju köra i lag.
I det här spelet gäller det att samla kartbitar och ädelstenar parallellt. Du är ute på världshaven och för att kunna dyka efter skatten behöver du både kartor och ädelstenar. Mina barn uppskattar det här spelet eftersom det bygger på taktik utan att vara för avancerat. Motspelarna kan dra ett kort med en ansiktsmask och får då stjäla valfri kartbit från en annan spelare. När man har alla kartor och ska dyka efter skatten slår man en annan tärning som visar vad ett dyk kostar den spelaren. Här gäller det att vara taktiskt. Ska man satsa alla sina pengar på ett dyk eller ska man spara lite pengar och hoppas att nästa dyk blir billigare? Men då är risken att man slår tärningen så den hamnar på symbolen med en dödskalle. Då förlorar man alla pengar!