Elin K

Användarprofil

Hej, kärleken till böckerna har funnits sen jag läste första ordet. Gillar rappa & spännande böcker, deckare slinker igenom ibland. Svaghet för människoöden i det förgångna. Poesi inte alltid vackert

Listor

Katarinas bok

Bok av Maria Gustavsdotter
Jag började läsa den här del två i serien direkt efter att jag avslutat första boken. Det är alltid lite läskigt, kommer nästa bok vara lika bra som den första? Ja!! Den här är precis lika spännande i handlingen och intressant att få ta del av livet i Sverige på 1600talet.
Jag tycker att författaren lyckas med spännande och nyanserade personlighetsskildringar. Vissa karaktärer är härliga, andra rent igenom urusla medan andra gör både gott och ont.
Nu ska jag genast öppna bok tre i serien som heter Ebbas bok.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner

Ulrikas bok

Bok av Maria Gustavsdotter
Den här boken började jag läsa efter att ha läst och uppskattat trilogin Fem pärlor till jungfruns krona, från samma författare.
Jag blev inte besviken! Maria Gustavsdotter skildrar kvinnors situation i Sverige på 1600talet, Sveriges ”storhetstid” som kantades av svält och misär. Historien om prästdöttrarna är spännande, fängslande och lärorik.
Syskonen Ulrika och Magnus iscensätter ett hyss i kyrkan tillsammans med vännen Andreas en söndag när det är mässa. Systern Katarina är ovetandes men alla i familjen drabbas av svåra konsekvenser. Katarina stannar kvar på prästgården, Ulrika rymmer och brodern skickas iväg för att arbeta som lärare.
Ulrika möter två tartarer som hon slår följe med och tillsammans upplever de de allra mest fascinerande och tragiska saker tillsammans.
Det enda jag har att anmärka på är att förlaget Historiska Media har gjort ett omslag på boken som ser ut som att spegla ett innehåll på en sliskig kärleksroman.
Men jag ser enormt mycket fram att läsa resten av böckerna i serien!
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Den här boken ville jag ha inför semestrar med barnen. Boken är ca 20x20 cm och perfekt att ta med på semester tillsammans med tärningar , papper och penna. Liten mängd packning som kan användas till mycket.

En jättefin bok! Boken börjar med ett förord med fakta om tärningar och tärningarnas historia. Boken innehåller strax under 50 olika tärningsspel. I några av spelen används både tärningar och marker. Har man inga marker finns tillräckligt många beskrivningar på spel med enbart tärningar.

Varvat med spelen finns vackra fotografier på författarens tärningar och fakta om de. Det är fotografier och fakta om t ex hur schamaner använder tärningar och replika av den äldsta tärningen som hittats.

Den boken kan alla föräldrar köpa till sina barn för att undvika tjuriga miner där det inte finns Wi-Fi

Efter antibiotika : om smitta i en ny tid

Bok av Nik Brown Henrik Loodin Lars Nordgren Katarina Hedin Jonas Wrigstad Maria Wemrell Anna Tunlid Raquel Perez Linda Nyberg Juan Merlo Cecilia Lenander Rachel Irwin Krsitofer Hansson Stinne Glasdam Fredrik Brounéus Daniel Persson Kristofer Hansson
Den här boken borde alla läsa. För sin egen skull och andras. Boken är 116 sidor och lättläst även för personer som inte är verksamma inom vård. Texten är lätt att hänga med i. Ett tips är att läsa sista sidorna först så man ser vilket område författaren är verksam inom. Det finns inga referenser angivna men jag tror boken finns i en längre version där de är uppskriva.

Bokens olika kapitel är skrivna av personer som är verksamma inom olika områden som t ex apotekare, omvårdnad, etnologi, arkitektur, antropologi och folkhälsovetenskap. Boken handlar om antibiotikaresistens och hur det påverkar samhällen i stor utsträckning. Vi får läsa om bland annat antibiotikans historia, samhällets ekonomiska påverkan till följd av resistens, hur arkitektur bör utformas för att minska risken för smitta och hur det ser ut i världen idag där problem förkommer både med resistens och infektioner till följd av brist på antibiotika.

Texten drar paralleller till den pågående pandemin i det avseendet hur samhället påverkas och en beteendeförändring är nödvändig. Boken innehåller även kapitel med tänkbara framtidsscenarion. Det kapitel som gjorde störst intryck på mig var när texten först handlade om en flicka från Zambia som är smittad med ESBL-CARBA och sen en text om när en flicka från Sverige blir smittad med samma multiresistenta bakterie. Skillnaden i vård och efterspelet fick ögonen att tåras.

Mary Queen of Scots

Film från 2018 regisserad av Josie Rourke
Den här filmen är toppen om man gillar historia och kostymfilmer. Här får man bakgrundsfakta till hur situationen bla situationen mellan katoliker och protestanter utvecklades.
Mary Queen of Scots (Maria Stuart) född i Skottland som dotter till kung Jakob V och Marie de Guise. Mamman var av fransk börd och gifte sig med skotska kungen för att skapa en allians mellan länderna. Mary gifter sig först med Frans som blir kung i Frankrike en kort tid innan han dör.
Så småningom om hamnar Mary i Skottland igen och gör anspråk på den engelska tronen genom att hennes farmor var syster till engelska kungen Henrik VIII.
Det fanns de i England som hellre ville ha den katolska drottningen Mary istället för protestantiska Elisabet när Elisabets äldre syster dör. Systerns hette Maria I och föddes i kungens äktenskap med Katarina av Aragonien och katolsk börd
Rekommenderas för den som är intresserad av historia
Taktik och effektivitet. Täck igen och upp luckor. Gör det smart. Superkul spel med hyperfokus. Lista ut var motspelaren har placerat ut sina skepp och sänk skeppen med dina träffar.

Tidvatten

Bok av Philippa Gregory
En helt ok roman antar jag.
Jag ville läsa den eftersom den handlar om Alinor som är kunnig inom örter och magi. Det var inte så mycket av den varan i handlingen. Handlingen utspelas i England på på 1600talet när Kung Karl är i inbördeskrig. Alinor är officiellt protestant medan mannen hon möter utger sig för att heta James och han är katolik. De blir blixtförälskade trots att de tillhör olika samhällsklasser. Alinor är barnmorska och lever ensam efter att hennes alkoliserade make försvunnit. Alinor är som en änka till en fiskare.
Tidsperioden är rå och fattig. Folket är hungriga och många dör i krig. Det uppstår ändå ljusglimtar och Alinor får uppleva äkta kärlek även om relationen inleds lite väl fort för min egen smak.
Rekommenderas för den som gillar kärleksromaner

Mio, min Mio

Bok av Astrid Lindgren
Den här boken skulle jag vilja ge två betyg. Ett toppbetyg till illustrationerna från Johan Egerkrans och ett inte bra betyg till texten. Det känns nästan tabu att inte tycka om Astrid Lindgrens språk. Precis som titeln antyder så är boken skriven med anaforer. Utan anaforer skulle boken vara betydligt kortare, betydligt kortare skulle boken vara utan anaforer. Typ så. Både jag och min son ledsnade så det slutade med att jag uteslöt alla upprepningar när jag läste högt.

Historien är spännande och bitvis ganska läskig. Det är en barnbok men väldigt mycket tragik. Boken börjar med att vi får följa Bengt som blivit adopterad men inte är önskvärd hos adoptivföräldrarna.
Jag rekommenderar boken för de fantastiska illustrationerna av Egerkrans.
Rekommenderas för den som gillar spänning

Karibiens Guld

Grzegorz Rejchtman
I det här spelet gäller det att samla kartbitar och ädelstenar parallellt. Du är ute på världshaven och för att kunna dyka efter skatten behöver du både kartor och ädelstenar. Mina barn uppskattar det här spelet eftersom det bygger på taktik utan att vara för avancerat. Motspelarna kan dra ett kort med en ansiktsmask och får då stjäla valfri kartbit från en annan spelare. När man har alla kartor och ska dyka efter skatten slår man en annan tärning som visar vad ett dyk kostar den spelaren. Här gäller det att vara taktiskt. Ska man satsa alla sina pengar på ett dyk eller ska man spara lite pengar och hoppas att nästa dyk blir billigare? Men då är risken att man slår tärningen så den hamnar på symbolen med en dödskalle. Då förlorar man alla pengar!

Berättelsen om Pi

Bok av Yann Martel
En bok som fanns på min bucket list. Den är lättläst och inte så stora mängder text.

Pi är en pojke som växer upp i Indiens. Hans familj äger ett zoo men ensam bestämmer familjen att de ska flytta till Amerika. Resan går inte som planerat. Pi är ensam överlevande efter att fartyget sjönk. Med sig på båten fanns förutom andra passagerare även Pis familj och de djur som skulle säljas från familjens zoo. Historien utspelar sig till största delen på en livbåt där Pi till en början har sällskap av en apa, en zebra och en tiger. Jag är fascinerad över att en berättelse som utspelas på en liten båt kan innehålla så mycket.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.