Är intresserad av historia

Tips för den som...
Dela med dig av dina tips och rekommendationer genom att klicka på pennan.

Den konserverade änkan

Bok av Hélène Gullberg
Vilken romandebut hon gör Hélène Gullberg. Missa inte den här pärla om du som jag älskar historiska romaner. Hela boken andas 1700 tal och man märker snabbt att Hélène är kunnig i området hon valt att skriva om.

Miljöer, kläder och personporträtten är fantastiska precis som berättelsen om Sara som vägra följa de vanliga konventionerna för kvinnor under 1700 talet. I bland känner jag mig som om jag befinner mig i ett historiskt Stockholm, Hélène beskriver sina miljöer så tydligt att jag till och med kan känna dofterna som sprids för vinden.

En fantastisk historisk roman som har allt som ska finnas och med ett språk som flyter och en intrig som gör att man bara vill läsa lite till.
VARNING för sträckläsning.
När kommer nästa? Väntar otåligt!

Odins eld

Bok av Elvira Birgitta Holm
Den här boken tycker jag är svår att sätta betyg på.

Vi får huvudsakligen följa karaktären Jorunn som är dotter till ledaren på Åby borg. Flera borgar ligger ganska nära varandra på Öland och vi får följa fler ledare, deras familjer och trälar. Tidsepoken är rå och våldsam. Kvinnor har få rättigheter och trälarna inga.
Det är inte svårt eller rörigt att hålla i sär de olika personerna, men det gör historien lite spretig och närheten till personerna går förlorad.
Texten och miljöerna är välskrivna och tydligt beskrivna. Ändå saknas något. Jag förstår inte riktigt om boken vänder sig till tonåringar eller vuxna. Som tonåring skulle jag ha saknat mer spänning och intriger, vilket jag även gör som vuxen samtidigt som jag som vuxen förväntar mig att mer av den livserfarenheten man har som vuxen läsare och inte når fram från boken.
Ändå är det intressant att få läsa om livet i slutet av 400talet. Det märks att författaren har kunskap om dåtidens redskap, kläder, ceremonier och örter.

Jag läser gärna en bok i framtiden från författaren där det är samma välskrivna skildringar av miljön och tidsepoken, men från ett perspektiv närmare karaktärerna. Lite mer hetta skulle inte skada. Som vuxen läsare får jag inte ut så mycket av ett barns funderingar kring vuxnas samliv.

Kurtisanen

Bok av Anna Laestadius Larsson
Jag är ett fan av författarinnan och som vanligt bjuds läsaren på en intressant historia. Huvudpersonen Beata Charlotta har funnits på riktigt och vi får följa med till 1700talet och ta del av detaljrika skildringar. Det är spännande att läsa om hur livet var på den tiden och hur människorna hade det. På andra forum har jag läst beskrivningen att Beata Charlotta var en lyxprostituerad. Här får vi ta del av utsatta situationer som många kvinnor genom tiderna befunnit sig i. Anna Laestadius Larsson ger kvinnor i historien upprättelse och ett till perspektiv. Och oj vad jag som läsare lär mig om hur livet på 1700talet var!
Den bästa tidningen är Världens Historia, den tar upp allt inom historien och artiklarna är väldigt bra skrivna. Dom brukar även tipsa om böcker och utställningar som är aktuella.

Du sköna nya värld

Bok av Aldous Huxley
Boken skrevs 1932 och är en framtidsskildring där allt har effektiviseras och industrialiserats. Teknologin och viljan att effektivisera har förändrat samhället något enormt. Barn blir inte längre födda av mammor utan de skapas i behållare och klonas så att hundratals tvillingar (hundringar?) "föds". Barnen växer sedan upp och blir fostrade av staten som gör allt för att få barnen att bli vuxna som beter sig på det sätt som maximerar vinsten. Böcker och religion är förbjudet och Gud är utbytt mot Ford. Alla tar också en drog – soma – som gör dem lyckliga. De är helt tillfreds med livet trots att de lever i en totalitär stat.

Rent litterärt tycker jag att boken är urkass. Den binder absolut inte läsaren och språket är bara krångligt (vilket i och för sig kan ha att göra med att den är nästan 90 år gammal). Så om du söker en litterär upplevelse och gripande berättelse är detta inte boken du ska välja. Vill du däremot analysera – då är detta boken för dig!

Det finns troligtvis lika många sätt att tolka boken som det finns människor som läser den. En relevant fråga som boken kretsar kring är huruvida lycka är viktigare än frihet och kunskap. Jag rekommenderar definitivt boken och jag känner att jag, i efterhand, har fått mycket ut av att ha läst den. Orkar du ta dig igenom cirka 300 sidor som kanske inte är de bästa som någonsin skrivits – då är läsningen absolut värt det.

3,5/5

P3 Historia

Podcast
Jag tycker att p3 historia är en bra podd. Fokus på en historisk person där intresset väcks för att lära sig mer. Det är stor spridning på århundranden och varför personen är känd. Lagom långa avsnitt.
Nu när läget är som det är och mycket är stängt så är mitt tips att kolla in digitaltmuseum.se. Där kan man söka på allt möjligt och se både bilder, läsa artiklar och söka på speciella museum. Ett bra sätt att hålla historieintresset vid liv och nyfikenheten stillad. Men räkna med att du kan bli sittande. Länge. För det är hela tiden något som leder en vidare.

P3 Historia

Podcast
Varje avsnitt har olika tema, ofta kan tex en känd persons liv gås igenom i ett avsnitt. Podcasten är proffsig och välgjord, en perfekt mix av fakta och dramatisk skådespelarröst som verkligen ger liv åt historien. En podcast som är både lärorik och underhållande!
Rekommenderar att kolla upp och besöka lokala arkiv för att själv forska om t ex trakten man bor i, sin släkt eller något intresse man har. Arkiven är ofta mer lättillgängliga än man tror, och de anordnar dessutom ofta spännande föreläsningar/utställningar!

Flykten till Amerika

Bok av Camilla Lagerqvist
En väldigt bra barn-och ungdomsbok som ger läsaren en god inblick i hur det kan ha varit för människor som emigrerade till Amerika mellan åren ca 1880-1920. Storyn är medryckande och spännande. Man vill bara läsa mer!

Det handlar om Ingrid som är föräldralös med en äldre syster som har rest iväg till Amerika. När Ingrid rymmer från sina elaka släktingar, beslutar hon sig för att ta sig till Amerika och hitta sin syster. Och det stora äventyret tar sin början.

/Helena

Historiepodden

Podcast
Rolig spännande och lärorik på ett lättsamt lättlyssnat sätt när du kör bil, jobbar, tränar, promenerar eller slappar på matrasten. Jag har lärt mig myck historia genom podecasten som jag aldrig fick lära mig om i skolan.

Den konserverade änkan

Bok av Hélène Gullberg
Författarinnan har arbetat som möbelspecialist på Bukowskis vilket märks i de ingående beskrivningarna av möblerna och hur de tillverkades. Boken har en spännande historia från början till slut. Den är välskriven och språket avspeglar till viss del den avsedda epoken. T ex äter karaktärerna middag mitt på dagen och kvällsmål på kvällen, inte lunch och middag som vi säger nu. Karaktärerna är levande och intressanta. Inte nog med att jag har haft nöjet att läsa denna fantastiska bok, jag har även lärt mig mycket nytt. Jag rekommenderar den varmt!
Löfstad är ett vackert slott beläget strax utanför Norrköping.Det var det första slott som jag besökte på en skolutflykt i årskurs 4.

Jag blev helt begeistrad av persongalleriet som guiden målade upp,familjen Piper ,De La Gardie och Axel von Fersen var några av de som bott på Löfstad.

Det var även historier om tjänstefolk,bland annat den olyckliga pigan som av misstag fick Löfstad att brinna och hur det sägs att hon tog sitt liv genom att dränka sig i Löfstadsjön.

Självklart ska ett slott ha sina spöken och sägner,ett av rummen har en mystisk fläck-vissa säger att det är blod andra rost.
Klockor som stannar när död förebådas,många historier finns som man kan ta del av under deras spökvandring.

Det är inte bara ett slott,en vacker park finns där midsommarfirande sker varje år.Det finns även ett bra café med hemgjorda våfflor eller restaurangen som erbjuder a la carte och fine dine.

På hösten bjuds det på skördemarknad där fina grönsaker och rotfrukter säljs.

Löfstad är väl värt ett besök!

Påtvingat liv

Bok av Taina Adolfsson
Mycket gripande bok om en liten flickas livsöde, då hon kom till Sverige som ett finskt krigsbarn. En berättelse om hur de människor som borde ha skyddat henne istället utnyttjade och ärrade henne, och vilka konsekvenser det förde med sig.

Biographics

Youtubekanal
Jag rekommenderar strakt Youtube, här finns en uppsjö av olika kreatörer som skapar historiskt material i kort och kompakt form. Finns i så otroligt många olika inriktningar och håller väldigt ofta hör kvalitet. Skulle specifikt rekommenderar kanalen "Biographics" som grundligt går igenom olika historiska personerna liv och gärningar. De kör väldigt olika perioder i historien, så bra för den som vill ha ett brett forum med historia.
Mitt tips till den som är historieintresserad är att lyssna på podcasts. Mina främsta favoriter just nu är Historiepodden och P3 Historia som båda tar upp personer och händelser ur historien på ett lättsamt och underhållande sätt.
Jag rekommenderar att besöka historiska platser. Det är utomhus och gratis. Det är bara att gå till Google och kombinera sökorden på vilken stad eller kommun nu vill göra aktiviteten i, tillsammans med sökordet historisk plats. Ett perfekt utflyktsmål tillsammans med barnen och en korg fika. Läs på tillsammans med barnen så deras intresse väcks. När ni kommer hem kan ni förslå till barnen att de ritar en bild från dagen.