Tycker om nordiska kriminalromaner

Tips för den som...

Spökfången

Bok av Jens Henrik Jensen
Kriminalassistent Nina Portland har efter en avbruten ledarutbildning hamnat i onåd hos sin chef Erik Birkedal och upplever att hon felaktigt skickas ut på mindre viktiga rutinuppdrag, vilket det i regionen kraschade privata flygplanet inledningsvis verkar vara. Nina hittar spår som tyder på att det kanske inte bara är en olyckshändelse, vilket bekräftas rätt snart då underrättelsetjänsten tar över utredningen och man bekräftar att en efterlyst terrorist har rymt från planet vid kraschen. En jakt tar nu vid och allmänhetens intresse och spekulationer skapar både stort medieintresse och oro i trakten, är det en terrorist eller bara en oskyldig familjefar man jagar?

Samtidigt pågår en jakt mot klockan i Esbjerg där kriminella nyckelpersoner skjuts och utlöser gängkrig mellan de olika grupperingarna, något som blir ännu tydligare när ett spädbarn inne i en lägenhet skjuts till döds.

Parallellt med de olika fallen försöker Nina också hinna med sin tonårige son Jonas, men då även han hamnar i trubbel tar hon hjälp av sin släkten på Fanö, som än en gång ställer upp.

Även om boken är tjock och detaljerna är många tycker jag allt hänger ihop väl och intrigen framskrider i bra tempo. Jag gillar persongalleriet och nu i tredje och sista boken om Nina tycker jag allt faller på sin plats väldigt självklart. En bra kriminalroman helt enkelt!

Himmelskriket

Bok av Mons Kallentoft
Den här boken växte på mig. Förmodligen berodde motståndet i början på att jag inte riktigt föredrar sk krimböcker där det alltid är en polis i huvudrollen.
Men författarens övriga detaljbeskrivningar och de personliga problemen Malin Fors tampas med gjorde boken unik och den blev därefter riktigt bra!

Vinterstaden

Bok av Arnaldur Indriðason
En ung pojke hittas mördad utanför sitt hem i Reykjavik. Hans mamma kommer från Thailand och hans pappa från Island. Det finns inga spår och inga misstänkta. Är det ett rasistiskt mord, en hämnd eller är det någon som ger sig på barn? Som läsare följer man polisen letande efter en mördare. Samtidigt får man följa poliserna i deras liv; polisen Elendurs demoner och tillkortakommande samt polisen Sigurdurs funderingar kring familj och framtid.
Det är en spännande bok som utspelar sig i ett modernt multikulturellt Reykjavik.

Mörkret inom honom

Bok av Andreas Ek
Wow, pulserande spänning från första till sista sida.

Av någon oförklarlig anledning har jag lyckats missa Andreas Ek och hans bok Mörkret inom honom. Det är först nu när del 2 i serien om Jannica Brandt är på gång som jag tog mig an den första boken Mörkret inom honom. Och vilken bok sedan, jag strecklyssnade på den. Den har följt mig på promenader, matlagning, snöskottning, på bussen och den har stört min nattsöm, ni vet "bara ett kapitel till".

Trots att det är första boken i en serie så kommer man lätt in i boken och får lära känna de olika huvudpersonerna och sedan är det full fart med starkt och skrämmande innehåll. Kanske beror det på att författaren jobbar inom polisyrket men allt det hemska som beskrivs känns ändå verklighetstroget och nära det det polisiära med mycket polis-uttryck. Det jag trodde var en deckare visade sig mer gå åt en psykologisk thriller men det gör mig absolut ingenting. Som vanligt trodde jag mig veta vem den skyldiga var men tji fick jag, inte förrän på slutet så klarnade allt och jag fick mig en förklaring.

Ska bli så spännande att fortsätta följa Jannica Brandt och hennes kollegor vid Stockholm Syd i kommande böcker.
Rekommenderar böckerna av avdelning Q av Jussi Adler Olsen. Perfekt om man gillar nordiska kriminalberättelser.

Rotvälta

Bok av Tove Alsterdal
Hade höga förväntningar efter att ha läst blindtunnel. Rotvälta blev väldigt spännande efter ett tag och bokens titel passar då det delvis handlar om huvudpersonernas rötter, har de misstänkta verkligen gjort sig skyldiga... Jag gillar parallellerna till verkliga händelser såsom hur förhör hölls förr...
Ser fram emot att läsa mer i serien.
Jag har alltid varit svag för Nordic Noir som det så ofta kallas och genom åren haft flera favoriter. Några av dem är norska Karin Fossum som skriver med psykologiskt djup och alltid har människan och hennes psyke som främsta ingrediens. En annan favorit är deckarnas deckare Sjöwall/Wahlöö som lade grunden till vår tids polisroman. Klassiskt upplägg med brott som begås och polisjakt kryddat med samhällskritik och nutidsanalys. Fler svenska författare värda att nämna är Christoffer Carlsson, som verkligen förvaltar arvet efter Sjöwall/Wahlöö väl, Jens Lapidus, som alltid har brottslingen i fokus och dennes perspektiv som berättarröst, Stefan Ahnhem, som blandar humor och blodigt allvar på ett ypperligt sätt, och Camilla Grebe, som likt Fossum fokuserar mest på människans psyke. Den klarast lysande stjärnan just nu är dock isländske Ragnar Jonasson som låter mörker, väder och vind samt starka kvinnor dominera handlingen i samtliga sina romaner. Rekommenderar starkt och väntar otåligt på nästa, översatta till svenska, roman som kommer 25:e februari. Håll utkik!
Jag tycker väldigt mycket om nordiska kriminalromaner och några av mina favoritförfattare är Emelie Schepp, Camilla Grebe, Jo Nesbø och Jörn Lier Horst!
Det finns en uppsjö av bra nordiska kriminalförfattare! En av mina favoriter är Jussi Adler-Olsen som skriver om kriminalinspektören Carl Mørck och hans avdelning Q vid polisen i Köpenhamn. Det är välskrivet, det är spännande och man längtar ständigt efter nästa bok i serien.
För den som gillar nordiska kriminalromaner verkar det finnas en nästan osinlig källa att ösa ur. Ständigt kommer det nya fantastiska författare. Ett exempel är norska Jorn Liar Horst serie om kriminalkommissarie William Wisting och hans dotter Line som är journalist.

Liar Horst är själv före detta polis och skriver spännande och initierat om polisens arbete.

Förlorat ansikte

Bok av Anna Karolina
Förlorat ansikte är den tredje boken om Amanda Paller

I den här boken blir brottsutredaren Amanda och hennes vän, aspiranten Samir satta på att övervaka en kvinna som kommit till sjukhuset med svåra frätskador efter att ha fått syra i ansiktet. Historien utvecklas på ett udda sätt då Amanda gör allt för att rentvå Adnan, hennes pojkvän och pappa till hennes tvillingar, från ett mord.

Med i handlingen är också den före detta kommissarien Magnus som avtjänat sitt fängelsestraff. Han har stora svårigheter att komma tillbaka i samhället efter fängelsestraffet men får arbete av Felipe Andersson som driver ett bageri. På bageriet har också kvinnan på sjukhuset arbetat. Först tycks det som om Magnus ska packa och leverera bröd men snart får läsaren veta att Felipe har andra planer för honom.

Amandas, Samirs och Magnus tillvaro vävs samman på ett oväntat sätt då fallet om vem som utsatt kvinnan på sjukhuset för den ondskefulla handlingen ska lösas.

Spännande och lättläst bok med bra flyt i texten. Det enda jag hakar upp mig något på är övergången då kvinnan försvinner från sjukhuset.