Ulrika Fransson

Användarprofil

Tatueraren i Auschwitz

Bok av Heather Morris
Historien bygger på en sann berättelse om Lale och Gita som som överlever flera år i Auschwitz. Lale är en sann överlevare som bestämmer sig för att varje dag han vaknar är en bra dag. Lale får möjlighet att bli tatueraren i lägret där han tatuerar in nummer på alla nykomlingar. Med sin vilja att överleva och med sitt "street smarta" sätt hittar han både vänner och kärlek. Det här är en kärlekshistoria som utspelar sig under en mycket mörk tid i vår historia.
Sara träffar Joanna och sen C och Veronika. Alla sätter sitt avtryck hos Sara som diskuterar det som aldrig sagts eller uttalats med Emil. Emil brygger broar mellan det inre och det yttre livet.
Den här boken handlar om självkänsla, utanförskap och känslan av att vara annorlunda. Det är en långsam bok med mycket funderingar kring vad som hade kunnat bli men inte blev.
Först i slutet inser jag varför det var viktigt för just mig att läsa denna bok.

Dödlig bekantskap

Bok av Donna Leon
Kommissarie Brunetti fascineras av och uppskattar diskussionen med en av gästerna på sina svärföräldrars middagsbjudning. De har mycket gemensamt. Helt plötsligt dyker gästen upp i en mordutredning.
Romanen utspelar sig i Venedig i ett korrumperat Italien där varje polis vaktar varje ord som sägs.
Tyska Marianne har tröttnat på sin man och sitt liv. När de tillsammans besöker Paris försöker hon ta sitt liv och blir akut intagen på sjukhus. Marianne följer en impuls och flyr från allt. Hon hamnar slutligen i Bretagne. Där träffar hon en mängd olika människor som befinner sig på olika platser i livet. Marianne jobbar på att hitta sig själv och försöker förstå vem hon är och vad hon gillar. En dag ser hon och alla hon känner en efterlysning av henne, på TV.
Boken handlar om kärlek och att vara sann mot sig själv. I början tyckte jag att den var lite fånig men när jag lägger ifrån mig boken har Marianne och hennes vänner vunnit mitt hjärta.
Rekommenderas för den som gillar feelgood

Stormsystern

Bok av Lucinda Riley
Det är är den andra boken i serien om de sju systrarna. Boken handlar om Ally. Boken tar avstamp i samma händelse som den första boken så den kan läsas som en fristående bok.
Ally är en duktig seglare och har satsat på en karriär inom segling. Inom seglingen träffar hon sin stora kärlek.
När hennes adoptivfar dör får Ally och alla hennes adopterade systrar ledtrådar till sitt ursprung. Ally tänker inte ta reda på sitt ursprung då hon är fullt fokuserad på framtiden.
När livet tar en helt ny vändning inspireras Ally att söka sitt förflutna av en bok som hennes adoptivfar givit henne. Allys sökande tar henne till Norge.

Det är en spännande bok. Den tar oss från landsbygden i Norge på 1870-talet, via musikstaden Leipzig och åter till dagens Norge. Ibland är boken lite väl tydlig och man vet vad som kommer att hända innan Ally vet det.

Boken handlar om historia, identitet och ursprung, liv och död och kärlek i olika former. Den är verkligen värd att läsas.

Vinterstaden

Bok av Arnaldur Indriðason
En ung pojke hittas mördad utanför sitt hem i Reykjavik. Hans mamma kommer från Thailand och hans pappa från Island. Det finns inga spår och inga misstänkta. Är det ett rasistiskt mord, en hämnd eller är det någon som ger sig på barn? Som läsare följer man polisen letande efter en mördare. Samtidigt får man följa poliserna i deras liv; polisen Elendurs demoner och tillkortakommande samt polisen Sigurdurs funderingar kring familj och framtid.
Det är en spännande bok som utspelar sig i ett modernt multikulturellt Reykjavik.
Rekommenderas för den som tycker om nordiska kriminalromaner

Jackie

Bok av Anne Swärd
Boken utspelar sig på 80-talet i Stockholm. En ung kvinna möter en stilig man. Båda har ett förflutet som de inte pratar om. Båda har en dröm om framtiden. Båda funderar ganska mycket, hon skriver dagbok och han läser den.
Historien vävs ihop som ett nät som sakta dras åt till en klaustrofobisk historia som man inte vill lägga ifrån sig.
Boken är som ett puzzel där bit läggs till bit. Men alla bitar får man inte så en del bitar får man själv fylla i eller så förbli de ett mysterium. Kittet är alla tankar som man får ta del av.
Boken är lätt att läsa. Kapitlen är indelade i korta avsnitt. Historien är klaustrofobisk, intressant, varm och på sätt och vis allmängiltig. Den här boken vill man gärna diskutera med andra som läst den.
Patricias syster Madeleine försvann i Sverige för 30 år sedan där hon deltog i ett utbytesprogram hos Frihetskyrkan i Ljusskär. Helt plötsligt får Patricia ett brev med Madeleines halskedja skickad till sig.
Patricia bestämmer sig för att göra ett sista försök att leta rätt på Madeleine. Hon åker till Ljusskär och tar in på Monas bed, breakfast & books. Samtidigt som Patricia söker efter Madeleine blir hon inblandad i det som händer i Ljusskär och på Monas bed,breakfast & books.
Det här är en fin historia om livet, vänskap, kärlek, om att ta ansvar och att kunna gå vidare.
Rekommenderas för den som gillar feelgood
Kya växer upp utan familj i våtmarken utanför en liten stad i North Carolina. Av stadens invånare kallas hon Träskflickan. Hon lär sig med hjälp av naturen hur livet fungerar och hon tvingas att hantera alla situationer som uppstår. När ett mord begås är det lätt att misstänka Kya.

Det här är en vacker bok där naturbeskrivningar, poesi och psykologi går hand i hand. När man lärt känna Kya vill man inte släppa boken ifrån sig. Man vill inte heller lämna denna artrika och fantastiska träskmark. När boken närmar sig en upplösning på det mord som begåtts vågar man knappt läsa vidare. Trots sin lågmäldhet är denna bok spännande ända in till sista sidan.
Om du är i obalans så är det alltid bäst att se till att basen fungerar. Se till att du äter tre mål mat och gärna något/några mellanmål, att du går och lägger dig i tid och sover 7-8 timmar per natt och att du rör på dig, till exempel tar en promenad. Om basen fungerar så är det alltid lättare att hantera motgångar/obalans i livet.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.