Gillar feelgood

Tips för den som...

Drömmen runt hörnet

Bok av Lucy Dillon
När du väl plockar upp den här boken blir det svårt att lägga ner den. Den har allt och lite till...

Den lilla bistron i Bretagne

Bok av Nina George
Tyska Marianne har tröttnat på sin man och sitt liv. När de tillsammans besöker Paris försöker hon ta sitt liv och blir akut intagen på sjukhus. Marianne följer en impuls och flyr från allt. Hon hamnar slutligen i Bretagne. Där träffar hon en mängd olika människor som befinner sig på olika platser i livet. Marianne jobbar på att hitta sig själv och försöker förstå vem hon är och vad hon gillar. En dag ser hon och alla hon känner en efterlysning av henne, på TV.
Boken handlar om kärlek och att vara sann mot sig själv. I början tyckte jag att den var lite fånig men när jag lägger ifrån mig boken har Marianne och hennes vänner vunnit mitt hjärta.

Hemligheternas skafferi

Bok av Caroline Säfstrand
Jag fullkomligt älskar karaktärerna i den här boken. Huvudpersonen Ina är gift med Erik i ett lyckligt men barnlöst äktenskap. Ina har dock fött ett barn när hon var 18 år som adopterades bort. Detta har Ina aldrig berättat för Erik. Inte heller berättar Ina när hon får en dödlig sjukdom, eller om sina påbörjade resor till ön Ven.

Ina som är psykolog får av en patient ett brev som han vill att hon lämnar till en person på Ven. Där och då börjar Inas många resor till ven. Varje gång Ina kommer till ön börjar hon minnas saker som hon inte ser något sammanhang till. Hon träffar på gamla Signe som bott på ön i hela sitt liv, och börjar ställa frågor till henne. Men svaren är kryptiska. Signes upplåter sin stuga till Ina när hon är på ön. Hon lär också känna Liv som driver Hemligheternas skafferi tillsammans med Sara och Leonard – där hon lämnade brevet.

Ina minns mer och mer för varje gång hon besöker ön och till slut står allting klart för henne. Hon vet att hon snart ska dö och vill att Erik ska få veta alla sanningar som hon har dolt. Hon ber därför Erik att tillbringa sommaren i Signes stuga, för där finns alla ledtrådarna i form av ett korsord.

En underbar roman om att söka sina rötter och finna kärlek till nya människor.

Som om ingenting hänt

Bok av Anette Nyberg
Lisa har återvänt till hemorten Glättringe efter maken Lasses femårskontrakt i New York. Nu ska de bo i finaste huset på solsidan med barnen och Lisa ser fram emot att i lugn och ro få bo in sig i huset, måla om lite och sätta sin prägel på det. Barnen spelar tennis och Lasse är aktiv i den lokala tennisklubben utöver sina konsultuppdrag.

När Lisas mamma insjuknar får systrarna Lisa och Anna snabbt hoppa in och rädda läget på mammans café, ett uppdrag som känns kaotiskt till en början men som efter en del utmaningar börjar flyta på fint. Stamgästerna är färgstarka och säregna, men blir snabbt välkomna inslag, trots lite märkliga önskemål och beteenden. Lisa och Anna blir snart sugna på att ta över fiket helt och planerar förändringar i både sortiment och inredning.

Efter att ha varit lyxhustru till Lasse har Lisa plötsligt mindre tid för familjen och spenderar mycket tid på fiket och de cateringuppdrag de lyckas skaffa sig. Äktenskapet med Lasse har alltid varit lyckligt men ställs nu på prov då hans alltmer frekventa kvällsuppdrag drar ut till sena kvällar och hans svar blir mer och mer luddiga.

Samtidigt som Lisa jobbar hårt balanserande sin tid mellan familjen och cafét uppstår många tankar om vem hon kan lita på, hon drabbas av tvivel varvat med stark övertygelse om vad hon tror på. En välskriven feelgoodroman med fint flyt, värme, intressanta relationer och framför allt hopp.

Knäckta ägg och krossade hjärtan

Bok av Maria Ernestam
Först vill jag bara säga att läs Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul (tidigare blogginlägg) först man följer samma karaktärer och deras liv och man får en bättre förståelse för en del händelser i denna bok.
Men givetvis går den att läsa utan att göra det då det finns återblickar.
Jag tyckte att det till en början var lite trög att komma in i, men sedan älskade jag den.
Precis som del 1 så har den hög charmfaktor, den är en mysig berättelse, den är härlig och och innehåller det mesta som en bra feelgood ska ha.
Kärlek, problem, familjetrassel och massor med andra förvecklingar som även manar till eftertanke.
En bok som gav mig många skratt som till exempel
"...en hamster med näbb..." Så klockren förklaring på en elak tupp som stör sömnen.

Den är skriven på ett mycket trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt.
En feelgood att mysa och skratta till. Den innehåller det mesta en feelgood ska ha för att jag ska må bra!

När sommarvinden leker

Bok av Siri Gustafsson
Vi får följa Alice som efter en skilsmässa bestämmer sig för att lämna Linköping och flytta till en hästgård i Småland. Med sig har hon dottern Hilma och två hästar. Runt hörnet väntar även ny vänskap och kärlek.

”När sommarvinden leker” är en lättläst och mysig feelgood med det bästa av den svenska sommaren. Den får mig dessutom att tänka tillbaka på alla hästböcker som jag älskade när jag var liten.

Det nya livet

Bok av Helena Dahlgren
Fin, avkopplande läsning. Berättelsen var lika rosaskimrande som omslaget, men det fanns också en liten strimma mörker.

Fritt fall

Bok av Anneli Olsson
Fritt fall är en underhållande och mysig feelgoodroman med härlig humor. Vi får följa resesäljaren Alva som blir dumpad av pojkvännen på ett ovärdigt sätt, via sms, och sedan även får veta att han varit otrogen. På jobbet har Alva en taskig chef som inte heller gör tillvaron lättare. Väninnan Camilla försöker få Alva på bättre tankar och övertalar henne att följa med på en långresa. Alva som är otroligt flygrädd tackar ja efter mycket tvekan. Men det blir inte riktigt den resa som Alva hade föreställt sig...

Vinter vid Sommen

Bok av Camilla Dahlson
Älskade denna boken, var många frågor under bokens gång men allt fick sin upplösning till slut och inte så som man trodde. En välskriven bok med den riktiga feelgoodkänslan.

Let It Snow

Bok av John Green och Lauren Myracle m.fl.
En mysig historia som vävs ihop från de olika karaktärer som finns. Finns även som film som också är mysig och lite annorlunda på nåt vis.

Ljusblåa dagar

Bok av Anna Alemo
En varm kärlekshistoria i charmig miljö. Gör mig väldigt sugen på ett sommarställe. Jag fastnade snabbt för båda karaktärerna och kände igen mig så mycket i Jennys tankar om sig själv. Det var så fint att läsa om deras kärlek som växte fram och hur de båda lämnade sina rädslor bakom sig. Läs den!

Östermalmskarusellen

Bok av Helene Sjöman
Har nyligen upptäckt Pauline och hennes liv. Härligt beskrivna miljöer och relationer. Inte för detaljerat utan ger mig möjlighet att själv bilda mig en egen uppfattning och "se det framför mig" .
Allt finns utav det som kan ske i livet. Vardagen med allt vad det kan innebära, följt av lyx, spänning, dramatik, romantik m.m.
Den gav mig en så mysig känsla och jag försökte läsa så sakta som möjligt för att den inte skulle ta slut.
Önskar Helene Sjöman skriver fort så del tre kommer snart.

Gilmore Girls

TV-program från Netflix
Riktigt mysig serie där vi får följa en mor och dotters relation i en klassisk småstadsmiljö.
Som ensamstående mamma står Lorelai inför många utmaningar med att uppfostra sin dotter Rory. Det växer fram en stark relation där familjen är viktigast. Dock är det inte alltid en dans på rosor och ibland behöver Lorelai någon som tar hand om henne

Vänner

TV-program från Netflix
Världens bästa feelgood-serie! Kan se serien om och om igen. Den bjuder på många skratt hemma i soffan.

Caféet som aldrig sover

Bok av Libby Page
Men åh så jag gillade den här boken.
Det är en bitterljuv feelgoodroman som inte bar innehåller hjärta och smärta utan som även beskriver djup vänskap, kärlek, svikna löften och en hel del hemligheter.
Det jag tycker så mycket om är att den trots den glättiga ytan även har en allvarlig underton som får mig att tänka till både en och två gånger,
En berättelse om att följa sin drömmar som beskrivs på ett varmt och inkännande sätt. Sidoberättelserna om de olika gästerna på caféet berör mig då Libby verkligen fått karaktärerna att kännas äkta.
Person- och miljöbeskrivningarna i och runt caféet känns också riktigt bra. Jag känner mig verkligen som om jag befinner mig i London.
Du får är en mysig läsupplevelse och det är väldigt trevligt att hänga med personerna i det charmiga caféet.
För mig är det här feelgood när den är på topp. LÄS!

Bokcirkeln vid världens ände

Bok av Frida Skybäck
Patricias syster Madeleine försvann i Sverige för 30 år sedan där hon deltog i ett utbytesprogram hos Frihetskyrkan i Ljusskär. Helt plötsligt får Patricia ett brev med Madeleines halskedja skickad till sig.
Patricia bestämmer sig för att göra ett sista försök att leta rätt på Madeleine. Hon åker till Ljusskär och tar in på Monas bed, breakfast & books. Samtidigt som Patricia söker efter Madeleine blir hon inblandad i det som händer i Ljusskär och på Monas bed,breakfast & books.
Det här är en fin historia om livet, vänskap, kärlek, om att ta ansvar och att kunna gå vidare.

En oönskad julklapp

Bok av Sara Molin
Jag tror ju att många böcker kräver speciella tillfällen när de läses bäst, har själv märkt att jag har svårt att ta till mig vissa sorters böcker om det är stressigt på jobbet och ibland så kan det bara kännas jobbigt att läsa en feelgood. Det här var en sån bok som verkligen lästes vid rätt tillfälle, det har varit en rätt turbulent tid på jobbet med uppsägningar & omorganisation och jag behövde verkligen något trevligt, mysigt och juligt att försvinna i.
Jag gillade att den delvis utspelade sig i sjukhusmiljö utan att för den delen vara en sjukhusroman, det var liksom mer så att relationerna stod i centrum och så skötte de jobbet "mellan raderna", men vi fick ändå ta del av några besvärliga jobbsituationer och patienter. Jag bara älskade Gunnel och Blaze, vilken fantastisk duo!!! Diana hade verkligen tur som fick jobba med dem, som verkligen såg henne och puttade henne i rätt riktning så att hon inte bara skulle välja den bekvämaste vägen och smita iväg.

Den gick väldigt fort att läsa ut, det är många spännande spår som tvingar mig att sluka kapitel efter kapitel och slutet lämnar mig med en varm känsla i magen, en längtan efter en härlig jul och en känsla av att allt kommer att ordna sig.
När livets svårigheter knackar på dörren är en bra feelgood ett av de bästa recepten för att få fly verkligheten en stund. Vi har så många bra svenska och även utländska författare i denna kategori. Jag älskar hur feelgood idag accepteras och fått ta plats i det litterära finrummet. Så fram med en bra bok, filt, tänd ett ljus, kaffe/te och lite choklad. Sen reser man sig inte innan boken är slut.
Sätt på en kopp te, baka scones och lägg på smör marmelad. Njut av ditt te, dina scones och din Feelgoodroman. Tex Camilla Davidssons romaner.

Rött, vitt och kungligt blått

Bok av Casey McQuiston
Alex Claremont-Diaz. Sagolikt snygg, son till USA:s första kvinnliga president, och han trivs som en tupp i vita huset och med alla mingel-fester och all uppmärksamhet som det innebär. En av de mer anmärkningsvärda festerna som ingår i presidentsonskapet är ett bröllop i det brittiska kungahuset, och i samband med det hamnar han i slagsmål med Storbritanniens prins Henry. Först är det bråket och slagsmålet som skakar kronan och det amerikanska presidentskapet. Att slåss i sådana sammanhang är förstås dålig PR för båda länderna, och det beslutas att Alex och Henry ska "lajva" bästa vänner och åka iväg på resor, gå på tennis och invigningar ihop och allmänt låtsas vara riktigt bra polare för att inte flagga utåt med sin ovänskap. Detta blir dock början på något annat - en spirande romans - och helt plötsligt skakas både kungahus och amerikanska väljare av något som tycks långt mycket värre än slagsmål: en kärlek mellan två män, så stark att den kan försätta berg. Och kanske rasera kungadömen och demokratier på samma gång?

Okej jag förvarnar er, här kommer en förbannat bitter recension. Jag läste igenom den igen och insåg att det låter som att jag ogillar boken mer än jag gör, och också som att jag inte tror på stormande kärlek. Men jag både gillade boken och tror på kärlek som sveper en av stolen! Jag tror bara inte på att den alltid håller för evigt och jag kan bli matt av att läsa om stora ord som till sist vattnas ut. Här är vad jag skrev:

Först och främst måste jag nämna nåt som jag inte kunnat skaka av mig: min genomgående tanke under hela boken är att författaren måste ha ägnat stor del av sin ungdom åt att skriva fan fiction. Den här berättelsen KÄNNS som fan fiction, en sån variant där men låter ärkefienderna a la Malfoy och Potter bli älskande par istället. Det innebär inte att det är dåligt, bara att det är så det känns, kanske för att det börjar i ett fiendeskap och sedan övergår till något annat.

Däremot har jag svårt att skaka av mig att det är smetigt. Det är lite för kärleksdrypande, men jag är också medveten om att det ska föreställa (typ?) den första riktiga kärleken (fast de är över 20 så det känns lite sent för tonårsromanser... men kanske i och med att de inte helt varit på det klara med sin läggning tidigare att det kan anses som den första riktiga kärleken ändå), och den första kärleken var förstås något utöver det vanliga. Den var helt klart det starkaste jag upplevt. MEN: och här kommer min bitterhet in, den var också övergående. Den höll inte. Jag är inte ihop med min första pojkvän längre, långt ifrån (och thank god), och jag kan inte riktigt köpa att Henry och Alex kommer att vara tillsammans för evigt för det är SÅ STORA ORD men de är så himla unga och så himla... nya. På det de gör. Jag vet att det är par som hängt från så tidig ålder och sen gift sig och skaffat barn och kört hela villavolvovovve-grejen, och det kan mycket väl hålla för de här två också, bara att jag inte är fullt så övertygad som författaren nog vill att jag ska vara. Jag känner mig cynisk, men också (tråkigt) realistisk, och himlar lite med ögonen åt alla "jag älskar dig så jävla mycket" som boken kryllar av. För boken är så himla lång. Det är så MYCKET kärleksdrypande scener och det är så smetigt och kladdigt och jag vet inte, jag tröttnar.

Jag hejar inte riktigt på Alex heller för jag tycker han är så tonårig och självupptagen och... ja alltså han ÄR ju precis som man var som tonåring så det är helt korrekt återgivet men jag gillar inte hur jag var som tonåring och det säger kanske något? Man tror ju att man kan allt, vet allt och att det man upplever är starkare än allt alla andra upplever. Och just så är han. Med den skillnaden att han dessutom har hur mycket pengar som helst att använda till att skapa scener och vara dramatisk och ha fest och att dejta, och tack gud att jag inte hade det i den åldern för jag hade heller inte kunnat hantera det. Jag rycks helt enkelt inte med. Jag står utanför, Alex och Henry är jättekära men det kommer inte riktigt åt mig, jag är 30 plus och skakar på huvudet och tänker att det finns andra personer också, att han inte är viktigast och att hans kärlekshistoria är ganska långtråkig för den är precis som alla andras. Ja förutom att det är med prinsen av England, då.

Äsch nu märker jag att jag blir lika långrandig som boken. Dags att runda av. Fint, glatt, men smetigt och oändligt långt (18 timmar ljudbok, det är ju fan en Dostojevskij). Jaja, that's a wrap.

Selektiva Selma

Bok av Josefine Sandblom
En mycket rolig, kärleksfull och insiktsfull bok. Det är ingen bok man kan skumläsa för varje ord är viktig för handlingen.
Den handlar om Selma som är en uttråkad pensionär, hennes man Fridolf som gör allt för Selma och Eva-Lisa som arbetar som undersköterska på Motala lasarett samt deras familjemedlemmar. Deras liv vävs samman på ett snörpligt sätt. Boken ger mig hopp om att alla är värda att älska med och utan svårigheter. Den ger hopp för de som inte faller in i mallen för det normala på ett mycket kärleksfullt sätt.
Selektiva Selma ger mig skratt, tårar och hopp!!
Polly ger efter en konkurs upp sitt trygga liv med stadig inkomst, pojkvän och boende i en fin lägenhet i storstan. Istället hamnar hon på en ö där hon flyttar in ovanpå ett förfallet bageri. Efter mycket grubblande över livets mening bestämmer hon sig för att satsa på sin dröm och snart sprids doften av hennes nybakta bröd över den lilla ön.

Jag gillar värmen som finns i berättelsen, jag gillar karaktärerna på ön och jag gillar språket och miljöbeskrivningarna. Jag har sällan varit så sugen på att flytta ut på en ö eller börja baka mitt eget bröd, som efter de här böckerna. Ett extra plus är därför recepten i slutet av böckerna.
Mysiga feelgood-historier som jag saknar efter att jag lyssnat klart!
Det finns tre delar i serien som bör läsas/lyssnas i ordningen:

1. Det lilla bageriet på strandpromenaden
2. Sommar på strandpromenaden
3. Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden

Mitt hemliga liv

Bok av Jenny Fagerlund
Boken är en varm och mysig feelgood
och fängslande berättelse om hemligheter, sorg, kärlek, vänskap och släktskap. Och framförallt; Om kraften och modet att göra det som är rätt för en själv, även om det inte är den enklaste vägen att gå.

Evvie Drake börjar om

Bok av Linda Holmes
Det här är en riktigt bra debutant. Evvie har just packat in sina saker i bilen och ska lämna sin man då telefonen ringer. Det är från sjukhuset och hennes man har varit med om en olycka. Hon skyndar sig dit men det är för sent. Nu står hon med ett stort hus som även har en lägenhet som hon bestämmer sig för att hyra ut till sin bästa vän Andys barndomsvän. Dean är basebollspelare på elitnivå som plötsligt har fått gummiarm och inte längre kan få bollen att hamna där det är tänkt. Han behöver ett ställe att gömma sig på. En plats där ingen bryr sig om vem han är. Evvie som är van att laga det som är trasigt försöker att laga honom. Men den hon egentligen behöver laga är dig själv. Livet med hennes make Tim såg fint och bra ut utåt men innanför husets fyra väggar var han inte så trevlig och charmig. Inte ens henne bäste vän Andy visar vad som pågick eller ens att hon hade packat bilen och tänkte lämna allt.

Bröllopsavtalet

Bok av Anna Keiler
Fortsättningen på flickvänskontraktet.

Frida har lämnat sitt gamla liv bakom sig och framtiden med Micke ser lovande ut. Hon har fått nytt jobb, men lyckan hotas när det står klart att en av Fridas kollegor är besatt av henne. Micke är orolig att han är på väg att förlora Frida, men även han är beredd att göra vad som helst för henne.

Smart uppbyggd, med mängder av oväntade trådar som snyggt knyts ihop. Det är missförstånd, ilska, svartsjuka och så även lycka.
Jag vill tipsa om podden Feelgood med Jenny och Caroline. De tipsar både om läsning och delar med sig av sina författarliv. Sedan vill jag tipsa om gruppen Feelgoodfredag på Facebook som är en underbar grupp där man får så många bra boktips, läsutmaningar och författarporträtt.

Som en öppen bok

Bok av Sara Molin
Det här är en klok, modern feelgood med angelägna ämnen och fullständiga karaktärer. En historia som berör och är otroligt mysigt skriven. Min rekommendation när det gäller att läsa feelgood böcker som inte är klichéer.
Jag älskar Lucy Dillons böcker! Härliga feelgoodböcker med hjärtat på rätta stället och människans bästa vän, hunden, i centrum. Jag blir alltid glad av dessa böcker så den som inte har läst någon ännu har mycket att upptäcka.