Recensioner av Jessica Abrahamsson

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Betyg 5
Om du letar efter en mycket spännande, välskriven och lite skrämmande bok så välj den här! Den är så skickligt uppbyggd och spännande från början till slut. Vi får följa tre personers perspektiv i boken och både före och efter en olycka som sker. Hela tiden hålls spänningen på topp och när man tror att man vet vad som hänt så ändras allt igen eller något nytt läggs till. Läs, läs, läs! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Selektiva Selma av Josefine Sandblom

Betyg 4
Selektiva Selma är en härlig feelgood med ett starkt driv och underbara karaktärer. Den är lättläst, välskriven och innehåller både humor och allvar. Den har också ett viktigt budskap om att inte döma människor för fort, man vet inte vad som döljer sig bakom en hård fasad eller olika beteenden. Rekommenderar boken varmt!

Discokungen av Sara H. Olsson

Betyg 4
Discokungen är den fristående fortsättningen på Sjöbodsblues och den utspelar sig i det lilla charmiga kustsamhället Tradviken. Vi får återigen möta Tess, Birgitta och Ellen. Karaktärerna är helt olika och så bra beskrivna. De känns äkta och man gillar dem alla. I den här boken knyts allt samman för människorna i Tradviken och frågan är vad som ska hända med det lilla samhället? Ska det få behålla sin charm eller exploateras och tas över av rika turister? Boken är charmig, underhållande och lättläst samt har en lagom blandning av humor och allvar. Perfekt sommarläsning!

En halv värld bort av Mike Gayle

Betyg 5
Det här är en fin, varm och gripande bok om två syskon som tidigt skiljs åt och deras återseende som vuxna. Kerry är den hårt arbetande ensamstående mamman med ett varmt hjärta och som är omtyckt av alla. Hennes liv har varit tufft och hon har växt upp i olika fosterhem. Ända sedan hon var liten har hon drömt om att återförenas med sin lillebror som adopterades bort när de var små. Noah är en framgångsrik advokat med fru, barn och ett stort hus. Han är adopterad och uppvuxen i en välbärgad och kärleksfull familj. Han har aldrig velat blicka bakåt och forska i det förflutna. När de båda syskonen träffas ställs världen på ända och förändrar hela deras värld. En väldigt vacker och rörande bok om hur viktigt det är att känna till sin bakgrund och var man kommer ifrån. Missa inte denna fantastiska bok! 🌟

Solsken och parmesan av Christoffer Holst

Betyg 5
Sommar,sol, italiensk mat och svensk skärgård ramar in denna mysiga feelgood. En grupp förväntansfulla personer ska åka till Toscana för att delta i en kurs i italiensk matlagning. Kursen blir dock inte som de tänkt sig när den flyttas från Toscana till Öregrund. Det är en fin berättelse om relationer, drömmar och gripande livshistorier. En må- bra bok med både humor och allvar. Ett stort plus är också att man blir otroligt sugen på italiensk mat och kan lära sig lite italienska matlagningstips.

En sista vinter av Håkan Norebäck

Betyg 4
Om du letar efter en gripande, spännande och fängslande bok så vill jag tipsa om denna. En sista vinter handlar om Jonny, en karaktär som verkligen berör mig på flera sätt. De flesta stunder tycker jag synd om honom men ibland blir jag så arg och besviken på honom och hans val. Men hejar på honom gör jag boken igenom! Boken börjar med att Jonny återvänder till sin barndomsstad. Att återvända hem är inte alltid förknippat med ljusa minnen och trygghet utan det kan också innebära att man återvänder till mörka minnen, en dysfunktionell familj, hemligheter och ett samhälle som minns dig och föraktar dig. Jonny vill återvända till familjen och få en nystart men det blir inte som han tänkt sig. Hans förflutna och hans rykte gör det svårt för honom och det dyker också upp fler och fler hemska minnen för honom. Boken berör på så många sätt och tar upp flera svåra ämnen såsom fördomar, rasism, identitet och utanförskap. En stark debutroman som jag rekommenderar varmt!

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

Betyg 4
Jag hade skyhöga förväntningar på denna bok då den hyllats överallt. Efter ett tag tänkte jag dock ge upp läsningen då jag tyckte att språket var annorlunda och svårläst. När jag väl vant mig vid att texten saknade kommatecken, talstreck och versaler i början på namn (läraren i mig vill ju bara rätta) så var jag fast i historien och kunde inte släppa boken. En stark, gripande och vemodig berättelse som kryper in under huden på mig. Nu väntar jag på del 2 och 3 från biblioteket! Den handlar om Jana Kippo som återvänder till sin barndomsby i Norrbotten och där väntar hennes tvillingbror, gamla vänner och nya bekantskaper. En våldsam berättelse rullas upp om syskonkärlek, utsatthet, incest och mord. Läs den!

Top ten-baby av Frida Gråsjö

Betyg 4
Top ten-baby är en fristående fortsättning på Top ten-listan och jag rekommenderar er att börja med Top ten-listan för att lära känna huvudkaraktärerna. Jag tycker att båda böckerna är roliga, charmiga och lättlästa. Upplägget med att bygga en handling kring listor är en dröm för en person som jag som älskar listor. Så rolig idé! Det är så tillfredsställande att få följa huvudpersonen och pricka av saker på listan. För att inte nämna hur roligt det är! Flera gånger skrattade jag högt och det är inte ofta jag gör det när jag läser. Rekommenderas varmt!

Jamåhonleva av Anders Roslund

Betyg 4
Det här är en mycket spännande bok om hämnd och förräderi som man ogärna lägger ifrån sig innan den är utläst. Bra personbeskrivningar med trovärdiga och levande karaktärer och mest får man nog ut av att ha läst de tidigare delarna först (även om den går att läsa fristående).
Början på boken är dramatisk. Lilla Zana har just fyllt fem år med familjen samlad runt födelsedagstårtan på köksbordet. Där finns hennes mamma, pappa och två syskon. Nu har det gått ett par dygn och lilla Zana går runt bland sina föräldrar och syskon som är märkvärdigt tysta och stilla. TV:n står på i bakgrunden och hon sjunger då och då "Jamåhonleva" för att muntra upp sig själv. Slutligen reagerar grannarna på ljudet och larmar. När kommisarie Ewert Grens till slut kommer in möts han av en leende flicka och en förfärlig lukt. Det här blir ett fall som drabbar Ewert Grens hårt och som han inte lyckas lösa. När det 17 år senare sker ett inbrott i exakt samma lägenhet väcks allt till liv igen.

Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc

Betyg 4
Vill du läsa en mysig feelgood med sommarkänsla så välj denna! Den är välskriven med fint beskrivna karaktärer och innehåller både kärlek, allvar, humor och relationer. Det jag gillar bäst är den fint beskrivna relationen mellan en vuxen och ett barn och att den relationen får ta mycket plats i historien. Rekommenderas varmt!