Recensioner av Jessica Abrahamsson

Mytomanen av Sofie Sarenbrant 

Betyg 5
Mytomanen är den åttonde delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Precis som de tidigare delarna är denna bok välskriven, spännande och innehåller ett högt tempo. Man vill bara läsa ett kapitel till och så plötsligt är boken slut. Jag tycket att Sofie Sarenbrant är fantastisk på att väva in olika samhällsproblem i sina böcker och det gör att de känns samtida och verklighetstrogna. De här boken börjar med att man hittar en 13-årig pojke död i skogen. Hans kropp är sargad och hans värdesaker är borta. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som tidigare har knivrånet jämnåriga kamrater men det är något som inte stämmer. Teman som tas upp i boken är bland annat fördomar, utanförskap, klasskillnader och framförallt lögner, yta och fasad. Vem kan man egentligen lita på?

Jackie av Anne Swärd 

Betyg 4
jackie- en ung kvinna som egentligen heter något annat- tar tåget upp till Stockholm. Hon har framtiden framför sig och nu ska hennes liv äntligen börja på riktigt. Men redan på tåget möter hon en man som ställer sig i vägen för hennes drömmar och slukar hela hennes värld. I boken får vi följa både jackies och mannens berättarperspektiv. Berättelsen startar ganska långsamt för att sedan öka i hastighet och stämningen i boken blir också mer och mer laddad och obehaglig. Det här en stundtals väldigt jobbig bok att läsa. Den handlar om gränser, kärlek, våld och begär. jackie är en mörk, våldsam och suggestiv bok som är svår att skaka av sig.

Klar himmel av Kristin Fägerskjöld 

Betyg 5
Det här en gripande, spännande och mycket välskriven bok om kärlek, sorg och vänskap. Vi får följa tre kvinnor i olika tider, från andra världskriget fram till nutid och hur deras liv oåterkalleligt förändras av kriget. Genom parallella berättelser vävs historien ihop på ett mycket bra sätt. Jag älskar ett sånt upplägg och jag älskar när en författare lyckas förflytta mig till en annan tid och en annan plats. Det här är författarens debut och jag ser fram emot fler bra böcker av henne!

Terapeuten av Helene Flood 

Betyg 4
Terapeuten är en tät, laddad och oförutsägbar spänningsroman. Huvudperson är Sara som är psykolog och har sin mottagning hemma. Hennes man Sigurd är arkitekt och de håller på att renovera ett hus som de ärvt. En dag försvinner Sigurd och parallellt med att vi får veta mer om försvinnandet får vi också veta mer om deras tidigare liv. Spänningen byggs upp efter hand med ledtrådar och detaljer som gör att man till slut inte är säker på något. Gillar du genomtänkta intriger och subtil spänning är denna en bok för dig!

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm 

Betyg 5
Ska du bara läsa en bok i år så läs den här! En bra läsupplevelse hade jag väntat mig efter att sett och hört mycket bra om den men att bli helt knockad var jag inte beredd på. Så träffsäker, så gripande och går rakt in i hjärtat. Den handlar om den ensamstående pappan och fd missbrukaren Arto och hans kamp för för att få ihop livet med sin lilla dotter. En fantastisk bok om en pappas kärlek till sin dotter som jag kommer att bära med mig länge!

Ödesmark av Stina Jackson 

Betyg 5
Mina förväntningar var höga på denna bok då jag tyckte mycket om Stina Jacksons debutroman ”Silvervägen” och mina förväntningar infriades med råge! ”Ödesmark” är fullkomligt lysande och får högsta betyg av mig. Det är en spänningsroman och familjedrama som utspelar sig i en liten avfolkad by utanför Arvidsjaur. Här bor Liv tillsammans med sin far Vidar och tonårsson Simon. Folket i byn baktalar Liv och undrar varför hon bor kvar hos sin elaka och våldsamma far. Det ryktas också om att Vidar har en stor förmögenhet och det finns flera människor som vill försöka komma åt den. Starka karaktärer, vackert språk och fantastiska miljöbeskrivningar gör att jag snabbt sugs in i berättelsen och har svårt att lägga ifrån mig den innan den är utläst. Det är en bok som berör på djupet och stannar kvar i minnet. Kanske vinner Sina Jackson pris för Årets bok i år igen med denna bok? Jag rekommenderar den varmt!