Gillar fantasy

Tips för den som...
”Steam storm - Sökandet efter Merlins stav” är Julia Johanssons debut, en fantasyroman som tar med dig som läsare ut på en fartfylld resa där du aldrig kan veta vad som väntar runt nästa hörn.

Vi får först lära känna berättelsens huvudperson Julia Stormdahl som är föräldralös och utan rättigheter men som drivs av en längan att lära sig behärska Steam - den mystiska kraft som används för att bekämpa de mörka krafter som ödelagt världen. Utgångspunkten är ett dystopiskt Stockholm där Julia brutit sig och lever gömd på den Akademi där hon egentligen inte har rätt att studera. Hon försöker hålla sig osedd men hennes vägar korsas motvilligt med två killar Zew och Quint som är elever på Akademin. Julia gör också ett helt oväntat möte med en varelse som egentligen inte borde existera i en värld där de flesta djur dött ut. Denna udda grupp av karaktärer kommer tillsammans få ge sig av på en helt fantastisk resa för att söka efter den legendariska Merlins stav, som ska kunna ge dem kraft att bekämpa den Mörka Armén som hotar mänskligheten.

Jag fångades med en gång av berättelsen och det var tack vare de underbara karaktärerna som var och en tog sig direkt in i mitt hjärta. Att det sedan dök upp en otroligt charmig mekanisk hund, luftskepp, mystiska drömvarelser ute i skogen, ökenlandskap och mycket mycket mer gjorde boken till en riktig bladvändare. Boken är en fantasy med inslag av steampunk och ju mer jag läser växer världsbygget bara mer och mer!

”Steam storm” ör en fantastisk bok och jag älskade verkligen att läsa den. Det är en bok för dig som älskar fantasy med stor fantasi, berättarglädje, unikt världsbygge och med levande karaktärer. Huvudpersonen i berättelsen är Julia och det är också väldigt inspirerande att läsa om hennes funderingar kring ”det där som alla andra tänker på” vilket ger mig indikationer på ace-representation. Precis som alla andra böcker på Simusdotter Förlag finns olika hbtqia+-representation naturligt i berättelsen vilket jag uppskattar väldigt mycket.

”Steam storm” tog mig verkligen med storm och blev en otroligt härlig läsupplevelse för mig. Nu, Julia Johansson, får du skriva så att pennan glöder för jag väntar nu spänt på att snart få fortsätta denna spännande resa tillsammans med Julia, Amar och alla andra underbara karaktärer!

Elementens Hjärta

Bok av Wilma Sjökvist
Wilma Sjökvists debut ”Elementens hjärta” är en actionfylld fantasyberättelse som handlar om Ledina. Hon är en bändare, människor med speciella krafter kopplade till ett av de fyra elementen: jord, vatten, luft och eld. Det är bara det att Ledina är speciell. I stället för att ha krafter kopplade till ett element har hon förmåga kopplade till alla fyra. Det gör henne annorlunda vilket för henne blir en kamp, då hon redan upplever utanförskap på grund av att hon är föräldralös med svår uppväxt i olika fosterhem. På Akademin där unga bändare utbildas kämpar hon med upplevt ensamhet, men berättelsen kommer att visa henne att hon inte behöver kämpa på egen hand. Det visar sig i berättelsen då hon ger sig av med andra studenter på Akademin för att bekämpa Merandues som hotar mänskligheten genom att vilja få kontroll över det kraftfulla ”Elementens hjärta”.

Ledina är en stark karaktär som jag har lätt att relatera till, och tror många unga kan känna igen sig i. Det är hennes kamp med att finna sig själv, svaren på vart hon kommer ifrån, och hur hon till slut vågar släppa in riktig vänskap bakom sin fasad som gör henne till en karaktär jag älskar att läsa om. Författaren lyckas verkligen beröra mig när hon berättar tillbakablick från Ledinas uppväxt. Boken har också fantastiska magiska varelser, snygga cliffhangers och välskriven action.

Det är Wilma Sjökvists debut och jag ser fram emot fler berättelser hon kommer att skriva. Simusdotter Förlag har snabbt blivit ett av mina favoritförlag. Uppskattar nischen med fantasy och science fiction mer hbtqia+-perspektiv och även om inte huvudkaraktärerna i ”Elementens hjärta” representerar det så finns det välskrivet representerat bland övriga karaktärer, och det är naturligt införlivat i berättelsen.

Avien

Bok av Maria Wälsäter
4,5/5

Isondra bor med sin mamma och dödssjuka lillebror i Cent, en av städerna i Doressea. För att rädda sin lillebrors liv, tar hon ett ödesdigert beslut och försöker ta sig utanför stadsmurarna till den andra staden Elysien. Hon hinner dock inte långt innan hon blir biten av ett giftigt djur, men räddas av Alexander och Ben. Men Lucas, kapten för Elysiens militär, tar henne fången, och vill att hon ska hjälpa honom att ta bort skölden som finns över Cent, så att kriget mellan städerna kan ta slut en gång för alla. Är det vad Isondra vill? Och är det verkligen det som är bäst för båda städerna?

Det här är en otroligt spännande seriestart med bra flyt och som hela tiden är framåtdrivande i sitt språk, samtidigt som det som behövs gestaltas. Känslan som man ibland kan få av seriestarter, att det är lite mer transportsträcka och karaktärsintroduktion, infinner sig inte, utan det är action från första början. När boken är slut, är det tydligt att det är början på en serie, men utan att kännas oavslutat. Ingen onödig cliffhanger, och jag tycker verkligen om att det är relationerna som är i fokus istället för kriget, som ändå tydligt är viktigt, men inte överhängande.

Persongalleriet är lagom stort. Det är visserligen en hel del personer att hålla koll på, men jag tycker att alla är så pass särskilda i sina personligheter att det inte är något större problem. Jag tycker om Isondra som karaktär, hon är djupbottnad och tack vare att det är henne vi oftast följer, känns det som att man lär känna henne väldigt bra. Jag tycker också om att det inte är helt tydligt vem som är god eller ond, utan de flesta har positiva och negativa karaktärsdrag, samtidigt som det kommer små vändningar som får mig som läsare att fundera på hur det egentligen ligger till. Jag blir också väldigt förtjust i Alexander och tycker väldigt mycket om att ogilla Lucas. Ibland är det skönt att ha en sådan där karaktär som man bara får störa sig på, och tycka att hen är ett pompöst arsle. Ben och Lawine blir också tydliga favoriter hos mig och har en sådan där tvillingrelation som jag önskar mina egna tvillingar (kanske viss partiskhet mot dem på grund av detta, ja). Zance tycker jag om att inte förstå mig på alls, att aldrig veta var jag har honom, och drottningen ska vi inte ens prata om vad jag tycker om.

Språket är bra, och flyter på smidigt. Även om det är ett eget språk ibland, är det inget som stör mig som läsare utan det känns som ett naturligt inslag att jag inte alltid förstår vad som sägs, för det gör inte Isondra heller. Då känner jag mig ännu mer kompis med henne än jag redan gör. För mig är det här en riktig bladvändare, och jag blir nästan förvånad över att den tar slut, eftersom den ändå är på över 300 sidor, vilket tyder på ett mycket bra tempo och väldigt lite onödigt. Jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen.

Resenären & Banemannen

Bok av Tommy Gustafsson
Resenären & Banemannen är en spännande, framåtdriven och väl genomarbetad debutroman. Det märks att Tommy Gustafsson har lagt mycket tanke på bakgrundsarbetet till sin värld och jag som läsare får en känsla av klassisk fantasyroman. Vi har hamnat i en annan värld, där magi är ständigt närvarande, men inte alltid acceptabelt.

Det hela börjar egentligen med att Graldek, en tjurig gammal enstöring, hittar en man i en buske. Mannen minns ingenting om vad som har hänt innan, det enda han svarar på är sitt namn: Ric. Graldek tar Ric under sina vingar och försöker lära upp honom och få honom att minnas, för han tror att Ric är Resenären från profetiorna. Tyvärr tvingas Graldek iväg på ett möte, och han lämnar Ric ensam i staden. Omständigheter gör att Ric måste fly för sitt liv, och att vara utan ordentligt minne i en värld där alla verkar vara emot en, är ingen bra idé.

Persongalleriet är stort, och det skulle kunna ha varit en bra idé att ha en lista över karaktärerna i slutet, så man hade kunnat friska upp minnet emellanåt. Det är inget konstigt att i början av en serie ha många karaktärer att lära känna, men en sådan detalj hade underlättat. Jag är väldigt förtjust i Graldek, som för mig är en blandning av Dumbledore och Gandalf, och jag gillar hur mycket annat han är än sitt oerhört buttra yttre. Ric växer på mig genom boken, och jag tycker också om att fokus oftast ligger på honom. Det underlättar i en värld där allt är nytt för mig som läsare. Att Banemannen är med som en mystisk karaktär i skuggorna, med underhuggare som gör skitjobbet åt honom, gör honom riktigt obehaglig och spännande som ”det onda geniet”. Kunde jag ha önskat mig fler kvinnliga karaktärer med viktiga roller? Absolut, men samtidigt finns det flera starka kvinnliga karaktärer som, även om rollerna inte alltid är stora, har en viktig betydelse för hur historien löper framåt.

Gestaltning och språk är mycket bra genomgående och boken har oerhört mycket driv och action, vilket inte alltid stämmer för första delen i en serie. Det är en riktigt bladvändare och eftersom det är ganska mycket mörker och allvarligheter, gör Gustafssons skrivspråk, med mycket humor, skämt och sarkastiska repliker, det lättare att läsa och komma framåt. Något jag däremot har lite svårare för är att det känns som att det är väldigt ihoptryckt text och små marginaler, vilket gör det svårare för mig att läsa. Det har egentligen bara med layouten att göra och eftersom det är en sådan bladvändare, läser jag den så ofta att jag till slut även vänjer mig vid den och allt flyter på bra ändå.

När jag väl tror att jag förstår vad som händer, slänger Gustafsson in en riktigt oväntad twist på slutet, och jag vill genast ha en fortsättning. Så jag hoppas att Gustafsson snart är klar med del två, så jag inte behöver vänta så länge.

En fantasy som även ovana läsare av genren kan uppskatta, då det mesta är ”verklighetsförankrat”. Alltså innehåller den klassiska fantasydrag, men inga mytologiska djur till exempel, utan det ”övernaturliga” är mer åt magihållet.

Blynätter

Bok av Anna Jakobsson Lund
Även om Anna Jakobsson Lund är en insta-buy författare efter hennes Systemet-trilogi, är det så klart inte självklart att man älskar allt hon skriver. Men denna gillade jag skarpt. Det är en lite långsam uppbyggnad, men sedan tar det fart och man får hålla sig fast. Dessutom skriver få så fantastiska karaktärsporträtt som AJL och det är fascinerande att se hur hennes världar tar form. Rekommenderar denna till alla som gillar lite gritty fantasy med karaktärer som är lite i gråzonen för moral.

Dotter av Jord

Bok av Ann-Catrin Mattsson
Jag kan inte låta bli att känna på pärmarna under tiden jag läser. De är så behagliga att hålla i, med sin sammetslena känsla. Det tillsammans med det vackra omslaget gör att det pirrar av förväntan i mig när jag ska börja läsa.

Insidan uppfyller på en gång de förhoppningar omslaget ger. Det är mycket välskrivet och precis en sådan historisk fantasy, som jag längtat efter att läsa. Det märks att författaren vet hur hon ska förtrolla läsaren. Från att hon lyckas skapa ett genuint intresse för de olika karaktärerna till miljöerna som inte kan bli mer levande. Vilken pärla till bok!

Drakfödd

Bok av Annie Erixon
När Skaggi är ung hittas hon av Keiron och hans mäster. Skaggi och Keiron växer upp tillsammans och är radh’riamlärlingar inom Magi och dom finns alltid vid varandras sida. Men en dag blir Skaggi förvisad och lämnar Ergoroth och Keiron blir förtvivlad. Han väljer mörkrets sida och står i tjänst till Kejsaren och efter tusen år av Radhriams välde är det nu mörkret som tar över och folk lever i fruktan för Kejsaren och det monster som Keiron har blivit.
Men efter lång tid möter Keiron och Skaggi varandra igen och Keiron måste lägga band på monstret inom sig medan de tillsammans ger sig ut på ett uppdrag som kan få ett slut på mörkrets välde.

Jag hade väldigt svårt att komma in i boken till en början, men det kan vara min egna tankspriddhet. Men halvvägs in ville jag inte sluta. Och slutet? Det ska vi inte ens tala om! Jag längtar tills Annie Erixon skriver bok nr två.

Den röda falken

Bok av Caroline Hurtig
Tuff, rå och magisk. Det historiska Göteborg som Caroline målar upp är grått och farligt, men trollbinder samtidigt mig som läsare. Livia Falk är den typ av huvudkaraktär jag skulle kunna läsa en hel serie om, och hennes kemi med Marco är så perfekt som den bara kan bli. Jag småskrattar och ler varmt åt alla deras interaktioner. En urban fantasy precis som den ska vara, med oväntade vändningar, magi, spänning och såklart en dos kärlek.

Caraval

Bok av Stephanie Garber
Magi, spel, och kärlek. En drömmande värld med detaljer och faror. Kan huvudkaraktären klara spelet eller behöva offra allt? Sååå bra! 5/5

Solens dotter

Bok av Anna Granberg
Stort tack till författaren av denna bok! Jag kunde inte sluta läsa samtidigt som jag heller inte ville att boken skulle ta slut.
Hela boken är välskriven med en detaljrikedom och Annas skickliga beskrivningar av personerna samt omgivningarna de befinner sig i öppnar ens egen fantasi till att föreställa sig vad som hände.

Jag slukades verkligen av boken och berättelsen om Damiana, Sandreon och profetian som måste uppfyllas.

Lyckost den som har hela boken framför sig!

Hotel del Luna

TV-program från Netflix
Man-wol har i sitt förflutna dödat och syndat på ett sätt som binder henne till ett magiskt träd. Detta träd och hon lever i en stoppad tidsrum. Hon kan aldrig lämna trädet, och hon kan inte heller dö eller rymma ifrån detta. Efter 1300 år, med sitt uppdrag att sköta och ta hand om ett hotell som har spöken som är vilsna eller inte riktigt är klara med saker och ting. Så sker det förändringar. En tjuv kommer och utlovar att ge Man-wol sin son, om han överlever natten.

20 år senare är pojken en man och väldigt prestigefull. Chan-seong och Man-wol kommer med tiden att förändras och hjälpa spöken att få frid.

Om man älskar spöken och starka kvinnor är detta en serie för dig! Älskar även att den har en hög takt.

Den magiska bokskrivaren

Bok av Maria Johansson
Den magiska bokskrivaren är en ganska obehaglig berättelse om Agatha, en ensam kvinna som försvinner och glöms bort, bara för att tre barn som har startat en mysterieklubb får höra om henne många år senare och bestämmer sig för att nysta i vad som händer. De bygger sin koja på samma plats där hennes hus en gång har stått, och deras efterforskningar drar dem in i ett äventyr som är allt annat än de kunnat tro.

Det är ett relativt litet persongalleri, där huvudpersonerna Mirry, Jossan och Leo – de hemliga, som de kallar sig – är i fokus. I övrigt är deras föräldrar med på ett hörn, men också bibliotekarien Delia. Och så Dorothy och Agatha, som vi mestadels får träffa genom boken. Boken, som hittades i Agathas hus och som var full av alla hennes sagor, sparades i biblioteket och när Delia visar den för Mirry tycker hon att den kallar på henne. Hon stjäl den under en av berättarkvällarna och boken blir snart fokuset för att få veta vad som har hänt med Agatha. Delia som karaktär är snyggt gjord tycker jag, för det visar att allt inte alltid är som det verkar.

Om man tycker om att läsa berättelser där det finns en obehaglig stämning och en hel del övernaturliga händelser, är det här ett bra tips. Jag tycker att grundidén är spännande och väl genomtänkt, men tror samtidigt att boken hade mått bra av en redigeringsrunda. Det finns en del korrekturfel som man kanske inte tänker på om man är i målgruppens ålder, men som kan störa mig som vuxen när jag läser. Språket är generellt bra i övrigt och jag tycker särskilt mycket om delarna som de läser i den magiska boken. Mirry, Jossan och Leo löser det mesta på egen hand, men jag kan samtidigt tycka att de inte särskiljer sig så mycket från varandra. De pratar på samma sätt och beter sig ungefär likadant, så ibland är det lite svårt att hålla reda på vem av dem som har vilken bakgrund.

Boken har inga illustrationer och även om jag inte saknar några, kan jag tänka mig att det skulle kunna förhöja läsupplevelsen för många unga ifall det fanns några på väl valda ställen. Speciellt om de är i samma stil som omslaget som jag tycker är väldigt indragande och talande.

Häxan och lejonet

Bok av C. S. Lewis
Mycket bra och spännande bok med mycket bra historia och språkbruk. Känns som att man är ett med boken och man kan knappt lägga den ifrån sig

Grimm

TV-program från Netflix
Bra program med bra historia gillar hur den slutar men önskar att den hade haft en till säsong att sträckkolla på

Drakfödd

Bok av Annie Erixon
En ondskefull Kejsare styr Imperiet med järnhand. Tillvaron för människorna är mörk och kall. Folket plågas även av drakar som äter upp deras boskap och sätter städer i brand.
Som unga var flickan Skaggi och pojken Keiron radh’riam lärlingar inom magi. Det var inte lätt för Skaggi att anpassa sig till ett samhälle som skiljer sig mot det hon är van vid. Skaggi blir förvisad och Keiron väljer mörka makters väg. Som äldre möts Skaggi och Kerion igen. Och de har en uppgift att slutföra!

Jag är ovan med fantasy men kunde uppskatta den här boken. Den var välskriven utan att kännas tung med för många olika figurer och platser. Jag hoppas boken nåt ut till många ungdomar.

Orientella

Bok av Elisabeth Vildstjärna
Ett spännande äventyr med en flygande matta, en talande katt och en kvinna som mystiskt försvinner. Orientella är en magisk matta från Mattedonien, ett land långt borta. Madame Chatå tar med henne till Sverige och där har hon bott sedan dess. Plötsligt försvinner Madame Chatå under mystiska omständigheter och Orientella ger sig av, tillsammans med katten Fräs, musen Valter och Emilia, mot Frankrike för att försöka hitta henne. På vägen möter de oväntade faror och hinder, hamnar ur kurs och möter både fiender och nya vänner.

Varje år är det Madame Chatå som fixar adventsgranen och tänder ljusen i den, och hur ska det bli nu när hon är borta? Boken är uppdelad i 24 kapitel och fungerar i och med det väldigt bra att använda som en egen adventskalender. Kapitlen är lagom långa för högläsning, men för att läsa den själv bör man vara läsvan, för texten är liten. Som högläsningsbok kan den även passa yngre åldrar än målgruppen, men man får vara beredd på att det inte är särskilt mycket illustrationer.

Det är ett driv genom boken och den är spännande rakt igenom. Persongalleriet är lagom stort och alla har en plats, ingen är där i onödan. Skummisen Sungam är obehagligt oberäknelig och passar perfekt in i historien. Jag gillar speciellt att vi även får veta bakgrundshistorien, vilket gör honom ännu mer läskig att läsa om.

Allt knyts ihop på ett snyggt sätt och boken känns avslutad, även om den slutar med en liten cliffhanger. Den gör bara att det känns spännande att det finns en fortsättning, för hela det här äventyret avslutas.

Resenären & Banemannen

Bok av Tommy Gustafsson
Graldek är gammal och bitsk, uttråkad av sitt liv i Bolgat, då han stöter på Ric liggande i en buske. Ric lider av minnesförlust, är i dåligt skick och verkar okunnig gällande det mesta, men efter ett år hos Graldek är han betydligt starkare och har även fått ta del av den gamle mannens kunskaper och lärdomar ur gamla skrifter. Samtidigt händer saker som gör att Graldek behöver dra iväg på uppdrag och måste lämna Ric ensam kvar i staden på obestämd tid.

Vi tas med på en spännande resa i en värld full av varelser och fenomen som beskrivs på ett enastående välformulerat och engagerande sätt.

Krafter och väsen dyker upp och det är omöjligt att inte dras med i denna berättelse av sällan skådat slag. Vem är god och vem är ond, vem kan man lita på och vem är Resenären, är det verkligen Ric, som Graldek misstänker?

Jag är verkligen inte fantasyläsare men har sträckläst den här tjocka boken och är så imponerad! Det är ett flyt i texten från start till slut, en fantastiskt hög språklig kvalitet och det går helt enkelt inte att lägga ifrån sig boken.

Grattis till Tommy Gustafsson som skrivit en debutroman som absolut måste rekommenderas, inte bara till fantasyälskare!
Jag rekommenderar fantasy till dem som vill uppleva nya länder i dessa tider då man inte kan resa som vi kunde göra förr.
Ska du skriva en egen Fantasy bok så gör ett besök på ett historiskt eller kulturellt museum så får du idéer och kunskap du har nytta av i skrivandet

Kimya

Bok av Eva Holmquist
3,5/5

Kimya av Eva Holmquist är en verkligt lovande start på en serie. Boken blir mer och mer spännande genom läsningen och på slutet är det svårt att lägga ifrån sig. Jag vill bara veta vad som kommer hända!

Genom hela boken följer vi tre personer, som alla kapitel delas mellan. David, som inte förstår sin styrka och vad som är så speciellt med honom, Gina, som letar efter sitt förflutna, och Falk som är högt uppsatt och hela tiden strävar efter att få mer och mer makt. Han vet vad som kan hjälpa honom att få det, och ingen ska få stå i vägen.

Att dela upp kapitlen mellan dessa tre är ett smart drag. Det gör att det finns väldigt få transportsträckor, som annars kan vara så vanligt i första delen av en serie. Här får vi mängder med action samtidigt som vi lär känna karaktärerna. Jag gillar att det är magikerna anses olagliga och att de flesta döljer sina krafter. Det reella hotet att skickas till Omprom för minsta lilla lagöverträdelse är riktigt obehagligt.

Persongalleriet är ganska stort, men tack och lov ingår Gina och David i samma krets, vilket gör att det inte blir alldeles för många att hålla koll på. Det är också många som knyts samman med alla tre perspektiven, vilket gör att det blir ett snyggt sammanhållet manus som fungerar väl. Jag tycker om Stefan väldigt bra, men alla andra karaktärer både gillar och ogillar jag, vilket också är trevligt. Jag gillar att det inte är svart eller vitt, utan mycket gråskala i karaktärerna. Det är tydligt att både David och Gina är tonåringar på humör och impulskontroll och Falk är kall och uträknande på ett riktigt obehagligt sätt.

Under läsningen blir jag överraskad vissa gånger och andra saker lyckas jag räkna ut i förtid.

Språket är bra och passar både genre och målgrupp. Det finns inte heller lösa trådar som jag väntar svar på, utan boken känns avslutad men samtidigt öppen för fortsättning, och det gillar jag. Enda nackdelen är egentligen att jag inte fastnar förrän det börjar hända riktigt många saker på samma gång och drivet kommer igång på riktigt. Men, när det drar igång kan jag inte lägga ifrån mig boken utan slukar resten med hull och hår. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer härnäst.

Skuggan

Bok av Helen Ekeroth
En väldigt spännande bok. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den, det enda dåliga var att det var då mycket namn att hålla reda på, annars var den helt perfekt!

The Priory of the Orange Tree

Bok av Samantha Shannon
En delad värld där en antik och gemensam fiende plötsligt vaknar till liv.

Trots att man får följa flera olika karaktärer i boken är Samantha Shannon en skicklig berättare och som läsare uppfattar man snabbt vem det är man får följa för stunden. Hon målar upp en fantastisk värld och har verkligen gjort en vacker berättelse.

jag tycker mycket om berättelsen men är inte så förtjust över storleken på boken. Den är 805 sidor lång och endast på engelska vilket har gett den en något avskräckande inverkan på mig. Trots det är det en av de bästa fantasyböckerna som finns där ute och jag rekommenderar den varmt.

Daniel Greene

Youtubekanal
Om du inte redan upptäckt det, prova sök upp youtubes book community. Finns oerhört många bra kanaler som pratar böcker och specifikt fantasy. Ni måste följa Daniel Greene! Så bra, informativ, smart och rolig booktuber som fokuserar på fantasy.
Ifall man även gillar sociala media så är bookstagram (Instagram, hashtag bookstagram) översvämmat med boktips.
Även på Facebook finns gruppen Fantasykammaren. Mycket tips på svensk fantastik.
Seraf förlag ger ut många fantastiska böcker som är fantasy. Det förlaget rekommenderar jag varmt.
David Eddings är en av mina absoluta favoriter när det kommer till fantasy författare.

Hemligheternas Rike

Bok av Kristin Cashore
Jag rekommenderar starkt alla böckerna i De utvalda-serien! Otroligt gripande, intressanta och helt enkelt fantastiska. Passar de flesta från och med ca 10 år.
Häng på bookstagram (instagram) och framförallt vistoförlag som hela tiden kläcker ur sig fantastiska debuter!
Mitt tips är att läsa ensamstående böcker eller kortare serier. Då får man en härlig bredd fantasy, då författare skriver olika och har egna idéer om fantasy och vad som finns med.

Många fantasy-serier är långa, med uppemot ett 20-tal böcker. Vilka också kan vara helt underbara! Men då krävs det engagemang och ett intresse och en kärlek för just fantasy 🎊

Skuggornas drottning

Bok av Sarah J. Maas
En bok som berörde på djupet och som inte gick slita sig från. En bok som ger en så bra bilder utifrån beskrivningarna.

Stenens väktare

Bok av David Eddings
En väldigt bra bok, bra historia, bra karaktärer och bra inslag av magi utan att det blir överdrivet.

Hjärtlös

Bok av Marissa Meyer
Denna bok har spänning och ger en bra röd tråd till hur hjärter dam var/blir. En bok som är ett måste att läsa om en tycker om Alice i underlandet. Men även om du tycker om fantasy. Kärlek, spänning och drama!

Mörkt paradis

Bok av Maria Hernius
Den här boken är ett måste - så bra! Den har vibbar av Hunger Games och jag längtar efter uppföljaren.

Mark of the Raven

Bok av Morgan L. Busse
En fantasy med magiska krafter men också en berättelse om att göra rätt val oavsett priset. Och en fin romantisk historia som smyger fram ur osjälvisk och förstunden nödvändiga val.
En trilogi som på klassiskt fantasy vis räddar världen med övernaturlig hjälp i kriget som måste vinnas. Det fina är ju att bara man övervinner sina egna rädslor och andra hinder öppnar sig möjligheterna.
Inspiration i en fin fatasysaga.

Sista riket

Bok av Brandon Sanderson
En av mina absoluta favoritförfattare!

Sista Riket är första boken i Mistborn-serien. Den följer den unga flickan Vin som blir del av en plan om att avsätta kejsaren, en man som ses som en oövervinnerlig gud.

Vin är en av få som kan "bränna" metaller. Dvs ur metaller (som vi exempelvis får i oss i mat och vatten) kan en del av befolkningen få övernaturliga krafter. Det finns flera olika förmågor och antingen så har man bara en eller så har man alla. Vin har alla vilket gör henne mycket ovanlig. Liksom sin mentor Kelsier så är det inte meningen att hon ska ha dessa krafter. De tillhör båda ett folk som är förslavade av de styrande. De kallas för "skaa" och tvingas arbeta för de nobla, i gruvor, på plantager och i städerna. Enligt lagen så skulle Vin's mor ha blivit dödad innan hon föddes, för en skaa får utnyttjas av de fria, men halvblod får aldrig födas.

I huvudstaden finns skurkgäng som gör allt för att överleva och det är i ett sådant Vin hamnar.

Keliser var legendarisk bland gängen innan han förråddes och togs till fånga. Han och hans hustru hamnade i en gruva och bara Keliser kom ut.
Nu tänker han sätta ihop ett gäng igen, och han vill att Vin ska vara med i det.

Sanderson's stora styrka är i mitt tycke hans förmåga att skapa världar. Det magiska systemet, landets histora och dess styre är mycket intressant. Man vänder sida efter sida och plötsligt är boken slut! Är det någon som vet vad klockan är? För jag behöver få tag i nästa bok ;)