Orientella

Bok av Elisabeth Vildstjärna
Ett spännande äventyr med en flygande matta, en talande katt och en kvinna som mystiskt försvinner. Orientella är en magisk matta från Mattedonien, ett land långt borta. Madame Chatå tar med henne till Sverige och där har hon bott sedan dess. Plötsligt försvinner Madame Chatå under mystiska omständigheter och Orientella ger sig av, tillsammans med katten Fräs, musen Valter och Emilia, mot Frankrike för att försöka hitta henne. På vägen möter de oväntade faror och hinder, hamnar ur kurs och möter både fiender och nya vänner.

Varje år är det Madame Chatå som fixar adventsgranen och tänder ljusen i den, och hur ska det bli nu när hon är borta? Boken är uppdelad i 24 kapitel och fungerar i och med det väldigt bra att använda som en egen adventskalender. Kapitlen är lagom långa för högläsning, men för att läsa den själv bör man vara läsvan, för texten är liten. Som högläsningsbok kan den även passa yngre åldrar än målgruppen, men man får vara beredd på att det inte är särskilt mycket illustrationer.

Det är ett driv genom boken och den är spännande rakt igenom. Persongalleriet är lagom stort och alla har en plats, ingen är där i onödan. Skummisen Sungam är obehagligt oberäknelig och passar perfekt in i historien. Jag gillar speciellt att vi även får veta bakgrundshistorien, vilket gör honom ännu mer läskig att läsa om.

Allt knyts ihop på ett snyggt sätt och boken känns avslutad, även om den slutar med en liten cliffhanger. Den gör bara att det känns spännande att det finns en fortsättning, för hela det här äventyret avslutas.
Rekommenderas för den som gillar fantasy