Orientella

Bok av Elisabeth Vildstjärna
Ett spännande äventyr med en flygande matta, en talande katt och en kvinna som mystiskt försvinner. Orientella är en magisk matta från Mattedonien, ett land långt borta. Madame Chatå tar med henne till Sverige och där har hon bott sedan dess. Plötsligt försvinner Madame Chatå under mystiska omständigheter och Orientella ger sig av, tillsammans med katten Fräs, musen Valter och Emilia, mot Frankrike för att försöka hitta henne. På vägen möter de oväntade faror och hinder, hamnar ur kurs och möter både fiender och nya vänner.

Varje år är det Madame Chatå som fixar adventsgranen och tänder ljusen i den, och hur ska det bli nu när hon är borta? Boken är uppdelad i 24 kapitel och fungerar i och med det väldigt bra att använda som en egen adventskalender. Kapitlen är lagom långa för högläsning, men för att läsa den själv bör man vara läsvan, för texten är liten. Som högläsningsbok kan den även passa yngre åldrar än målgruppen, men man får vara beredd på att det inte är särskilt mycket illustrationer.

Det är ett driv genom boken och den är spännande rakt igenom. Persongalleriet är lagom stort och alla har en plats, ingen är där i onödan. Skummisen Sungam är obehagligt oberäknelig och passar perfekt in i historien. Jag gillar speciellt att vi även får veta bakgrundshistorien, vilket gör honom ännu mer läskig att läsa om.

Allt knyts ihop på ett snyggt sätt och boken känns avslutad, även om den slutar med en liten cliffhanger. Den gör bara att det känns spännande att det finns en fortsättning, för hela det här äventyret avslutas.
Rekommenderas för den som gillar fantasy
Handling: Häng med Orientella och hennes vänner Fräs, Emilia och Valter på en hisnande resa för att finns den försvunna Madame Chatå som blivit bortrövad från sitt hem. Varje år sedan urminnes tider är det Madam Chatå som letar upp adventsgranen och tänder alla ljusen i den. Hur blir det nu?
Vi får följa vännernas resa mot främmande land och på vägen stöter dom på det ena hindret efter det andra. Kommer dom att finna Madame och klarar sig alla helskinnade ur äventyret? Det och mycket annat får du veta om du läser boken.

❤️💛🖤❤️💛🖤

Bedömning: Ett underbart språk och en härlig fantasi. En bok för åldersgruppen 9-12 år eller som högläsning för dom mindre barnen.
Boken är skriven i 24 kapitel vilken gör den till en fantastisk adventskalender, att läsa ett kapitel varje dag i december fram till jul.
Men den funkar självklart att läsas året runt. Humor och glädje är ytterligare två element i denna dessutom väldigt vackert illustrerade bok!
Boken avslutas på ett sätt som gör att man kan ana att det kommer en uppföljare.
Jag ger den 5 av 5 stjärnor ⭐️