Bergtagen

Bok av Camilla Sten
När en elev mystiskt försvinner från en internatskola i Jämtlands mörka skogar drar en polisutredning igång. Samtidigt sätter en ryktesspridning igång. Julia, som går på gymnasiet i samma område, är uttråkad och bestämmer sig för att delta i sökprocessen. Snart blir hon allt mer uppslukad av letandet och inser att det inte är första gången som elever försvinner från skolan. Boken är första delen av en trilogi.
Bergtagen är första delen i vad som ska bli en trilogi, och jag måste säga att man kan nog inte börja en sådan på bättre sätt. Spänningen finns där redan i första kapitlet, och byggs på allt eftersom man tar sig igenom boken. Innan jag ens är halvvägs igenom kan jag inte lägga ifrån mig den. Det är så spännande och mystiskt och jag måste få veta vad som händer, måste få veta lite mer för att kanske klura ut vad som faktiskt gömmer sig i skogen.

Det är otroligt välskrivet och det märks att det inte är första gången författaren skriver inom denna genre. Dock saknar jag lite mer av de element som jag själv kopplar till en fantasy, men de kanske kommer mer i nästa bok. För jag kommer absolut läsa nästa del. Jag måste veta hur det går.

Om man ska jämföra denna med en annan bok, så påminner den om Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Dem tyckte jag också väldigt mycket om och hade svårt att lägga ifrån mig, och den innehåller också karaktärer som man lätt kan ta åt sig och kanske till och med knyta an till.

Nu ser jag verkligen fram emot våren!
En ungdomsbok jag inte ångrar att jag läste.
Julia bor i en liten by i Norrland när en pojke försvinner från internatskolan. När Julia börjar nysta i historien upptäcker hon att det inte är första gången något liknade inträffat.
Jag läste boken för jag var nyfiken på kombinationen spänningsroman och folklore. En liten bit in i boken blir allt väldigt spännande. Även om författaren riktar sig till yngre läsare än jag tycker jag att den var läsvärd för karaktärerna och relationerna beskrivs så fint.
Om historien innehåller en smula mer magi eller övernaturligt skulle den fått full pott. Jag ser fram att läsa resterande två böckerna i triologin.
Rekommenderas för den som gillar spänning
En deckare som bygger på sägnen om att bli bergtagen dvs att troll rövar bort förälskade flickor så att de aldrig återvänder. Men inga troll i denna bok bara otäcka eleka människor. Underhållande och spännade
En spännande bok som utspelar sig i en läskig miljö. Den passar perfekt att läss nu på hösten och vintern. Väntar på fortsättningen!
Riktigt spännande och bra. Fin vänskap, känslor och psykiskt ohälsa. Julia och Emil Är fina karaktärer. Julias privatdetektivarbete känns trovärdigt utan att bli för klyschigt. Gillade det lite öppna i slutet, att det går att tolka på olika sätt vad som faktiskt hände. Det är en bok där man hela tiden vill läsa vidare för att få veta vad som är orsaken. Ser fram emot fler delar!
❥ Recension

Den här boken är ren och skär magi, jag blev helt trollbunden. SÅ bra! Det är första boken i en trilogi och den är uppbyggd med nedräknande kapitel i dagar och utspelar sig både i nutid och på 1960-talet.

Med ett målande språk, fina personporträtt, trovärdiga dialoger samt mystik fick boken mig i sitt grepp direkt, jag fastnade på en gång. Boken har korta, intensiva kapitel som driver en till att få veta mer och bara läsa ett kapitel till, och ett till..

Jag tycker att boken är modern, spännande, originell och riktigt välskriven. Jag längtar verkligen efter nästa bok i serien!

Boken får 🌲🌲🌲🌲+ av 5.
Äntligen en ungdomsbok som kan mäta sig med Engelfors böckerna. Älskade den här och ser fram emot fortsättningen.
Perfekt till fans av Cirkeln.

Jag vill inte säga för mycket om den här boken för den gör sig bäst att bara hoppa in utan att veta handlingen allt för mycket.

Men jag blev fast på direkten och hade svårt att lista ut vad den var; Är det en fantasy? Är det en thriller? Och rätta svar är väl egentligen att den är båda två, för jag vet inte riktigt själv.
Kunde vara lite småseg vid vissa tillfällen men inte så man blev irriterad på det, utan det märktes att det byggde upp till något stort. Och vilket slut det byggdes upp till! Camilla Sten kan skriva och jag älskar att hon har gett sig ut på ungdomsbok-djungeln.

Väntar spänt på fortsättningen.

Har tipsat i stort sätt alla mina kollegor så nu är listan lång för att läsa denna bok, Katarina har redan läst den och hon blev lika tagen som jag, och hon läser inte vanligtvis ungdomsböcker.
Bergtagen är en YA-spänningsroman och första delen i en trilogi. En internatskola i Jämtland drabbas av återkommande mystiska försvinnanden... Boken knyts ihop till viss del men lämnar flera lösa trådar och frågetecken som jag förmodar kommer följas upp i kommande delar. Det är spännande och högt tempo genom boken. Boken drivs av handlingen. Karaktärerna känns ganska endimensionella. Måste tyvärr anmärka på småmissar i detaljer, t ex att namnet på en pappa ändras vilket gör mig lite förvirrad. Sammantaget en spännande bok med mystik som utspelar sig i norrländsk glesbygd. Jag vill gärna läsa uppföljarna!
En elev försvinner från en internatskola i Jämtland. En tjej som går i ett gymnasium deltar i sökandet av pojken som försvann men, det visar sig vara mera komplicerat än vad alla har räknat med och det inte är första gången det försvinner någon i skogarna där och flickan blir den första som finner pojken som försvann, men var han levande eller var han död?

En bok som är väldigt bra och intressant och väldigt spännande och jag längtar redan till fortsättningen av serien! Helt klart hör/läsvärd!
Bergtagen är första boken i Järvhögatrilogin som jag såg fram emot att läsa då jag verkligen gillade serien Havsfolket av samma författare, och jag tyckte att Bergtagen var jättebra! Dessutom är omslaget hur fint som helst.

Jag är lite svag för boken som handlar om övernaturliga skogar, det är så mystiskt och fängslande och det var precis det den här boken var. Jag älskade verkligen miljöbeskrivningarna och den mystiska och magiska stämningen.
Handlingen var medryckande och jag kunde knappt sluta läsa då jag blev så involverad i handlingen och ville veta vad som skulle hända.
Språket var så fint och målande och karaktärerna tyckte jag om allihopa, de var ett härlig gäng där alla var så olika varandra.

Bergtagen bjöd på en stämningsfull och fängslande läsning och nu längtar jag efter nästa bok i serien!
'Bergtagen' av Camilla Sten.

Nutid vävs ihop med förflutet i denna bok om Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. En elev försvinner in i de mörka skogarna och snart fylls byn av poliser, skallgångar och rycktesspridning.
Julia, en ung tjej som först deltar i Missing Peoples skallgångskedja av tristess blir snart alltmer indragen. Och det ska visa sig att det är långt ifrån första gången en ung pojke försvinner från skolan och in i skogarna - för att aldrig mer återvända...