Middagsmörker

Charlotte Cederlund
4 utgåvor
Välj utgåva
MiddagsmörkerSvenska - Inbunden
ISBN: 9789172997868
MiddagsmörkerSvenska - Pocket
ISBN: 9789172999541
MiddagsmörkerSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176136270
MiddagsmörkerSvenska - E-bok
ISBN: 9789172998148
Jag började lyssna på den här efter Helen Ekeroth tipsade om den i sin livesänding som jag höll på Instagram under FantastikAThon och jag blev så taggad på den så jag började nästan lyssna på en gång.

Serien handlar om att ungdomen Áilis kommer till en sameby efter att hennes pappa har dött i cancer. Hon vet om sitt samiska ursprung men har aldrig riktigt fått hälsa på och lärt känna samerna i sin by. Hon blir inte riktigt bemött som hon har tänkt sig men det börjar även hända märkliga saker och någonstans där i mitten står hon och undrar vilken bricka i spelet som hon bär.

Jag gillade verkligen hur den här boken tog upp samisk mytologi och historia - jag hade velat ha mer mer mer. Jag har länge velat hitta böcker om samer och då inom fantasygenren, så det här var en bok jag inte riktigt visste att jag behövde. Jag gillade tempot i boken och hur författaren alltid gav små ledtrådar inbäddat i samisk mytologi och historia som gjorde så att boken tog fart. Det jag önskar är att karaktärerna skulle vara lite mer gråa - något mellan gott och ont. Nu är alla karaktärer väldigt antingen onda eller goda, känslan av att lyssna på ljudboken i alla fall. En karaktär är väl lite fram och tillbaka, men är ändå god. Jag hade önskat lite mer intrig inuti huvudkaraktärerns huvud för att få ett lite mer djup i karaktären, att hon kanske mer kämpade med sina känslor än att vara så god hela tiden.

Men, med det sagt så gillade jag verkligen den norrländska känslan (även om det hade varit skönt att inte mötas med beskrivningen att det var kallt ute med isigt hela tiden) och hur den spann ihop mytologi och historia till en väldigt spännande ungdomsfantasy. Jag ser fram emot att lyssna/läsa e-boken av de resterande två delarna. Och jag rekommenderar den här boken till alla som letar efter ett fantasyäventyr med invävda element av svensk historia och mytologi - och med en riktig norrländsk placering.