Madeleine Knutsson

Recensioner

Förvandlingen av Gabriella P. Kjeilen

Betyg 4
Wow! Vilket slut! Jag såg inte det komma alls och jag är så förvånad över det hela. Jag är osäker om jag faktiskt gillar slutet eller inte. En del av mig tycker det är ett riktigt bra slut samtidigt så är en del av mig som tycker, thats it? Jag vet inte vad men jag hade även hoppats på mer. En del händelser är verkligen så sjukt bra slut medans andra känner jag bara att jag behöver mer förklarat. Sista kapitlet känns det som det bygger upp för mer böcker så jag hoppas (håller tummarna så det gör ont) att det blir mer, dels för att jag ska få mer svar men mest av allt är nog för jag inte är redo att säga adjö.

För att vara en bok på 400 sidor gick den här boken snabbare än vanligt för mig att läsa. Sidorna bara flög förbi för man sugs in i denna otroliga historia. Karaktärerna är unika i sina sätt, de är inte perfekta, långt ifrån perfekta faktiskt. Man kan inte låta bli att bli tokiga på flera av dom samtidigt som man älskar dom innerst inne. Rose jag tittar på dig.

Det enda jag har att klaga på är att min älskade Triton fick ett tragiskt slut. Jag tyckte verkligen om han så mycket så när nya kärleksintresset för Mellody introducerades så blev jag bara sur. Visst han verkar vara en fin och bra kille för Mellody men hur kan vi glömma bort Triton? Vi kan inte bara glömma han sådär. Han blev ju verkligen helt förstörd när han trodde Mellody var död och sjuka jag sitter här och bara tänker FASEN VAD ROMANTISKT *Hearteyes*. Jag behöver hjälp. Men samtidigt tycker jag att han förtjänar ett bättre slut, ett mer värdigt än det han fick.
Jag har nu läst allt Gabriella P. Kjeilen har skrivit och från och med nu är hon på min autobuy lista. Jag sitter här och väntar spänt på vad hon kommer att skriva härnäst för jag vet redan nu att jag kommer att älska det. Men snälla, återkom till den här världen - jag vill och kan inte lämna det.

Siri av Lisa Hågensen

Betyg 3
Det här är den fristående fortsättningen på Purebreed serien, en serie som jag inte har läst men jag gärna vill. Jag tror dock om man har läst Purebreed serien så skulle man uppskatta den här boken mer då man redan känner huvudkaraktären och förstår deras val. Dock får man en recap i början av boken så man vet lite vad som tidigare som har hänt.

Boken är uppdelad utifrån tre perspektiv, Dora, Whanzi och Thorbi. Alla karaktärerna är lätt att hålla reda på men var lite jobbigt att läsa att alla är i stort sätt i alla. Det här är inget triangeldrama, det här är en hexagon. Alla verkar vara kära i Dora, eller i alla fall attraherad av henne. Om man inte är kär i henne är man kär i sin bästa vän eller om man är Laban så är det Dora som är hans bästa vän. Thorbi är kär i Whanzi som är kär i Dora. Eller ja hon säger att hon är det men hon beter sig som en idiot (och nu är jag snäll när jag kallar henne det).

Som ni kanske förstår så gillar jag inte Whanzi, ärligt talat har jag aldrig varit så jävla (förlåt att jag svär) arg på en karaktären så som jag är i Whanzi. Jag har aldrig tyckt mindre om en karaktär än henne. Hon klagar och lämnar den hon älskar och sedan skyller på andra om det går fel. Hon verkar inte se hennes egna fel. Hon lämnade sin flickvän i nästan ett halvår när hon lovade att komma hem efter en månad och hon är arg på Dora för hennes val. LIKE WHAT THE FUCK! En annan händelse jag hatar är att alla skyller allt på Dora, speciellt när hennes barn blir kidnappad. KLART SOM FAN DORA ÄR ARG OCH LEDSEN, HON FÖRLORADE PRECIS SITT BARN HA LITE MEDKÄNSLA FÖR TUSAN! Alla föräldrar som säger att de önskade att de räddade barnet först! UGH!

Även fast karaktärerna kunde vara frustrerande (vilket är alla utan Thorbi) så var boken riktigt spännande. Man kunde inte sluta att läsa och även fast man inte förstod allt eftersom jag inte läst Purebreed serien kunde man nästan lista ut varför de var efter en del karaktärerna eller gjorde vad de gjorde. Jag hängde inte riktigt med i slutet när de pratade om någon doktor men jag antar att den personen är ond eller något. Hur som helst kommer jag helt klart läsa fortsättningen, men kommer att försöka att läsa purebreed serien först och främst.

Höstglöd av Sara Dalengren, Gabriella P. Kjeilen, Caroline Hurtig, Madelene Lundvall

Betyg 4
Den bästa novellsamling jag har läst, ingen novell var dålig, en del var bättre än andra visst, men absolut ingen novell kände jag var dålig. Jag borde ge den här boken 5 stjärnor men jag är snål med mina 5 stjärnor, och jag älskade inte alla så det är enbart därför. Kan komma och ändra betyget i framtiden.

Denna novellsamling passar perfekt nu i dagens samhälle, och vem vet kanske har någon av författarna träffat in framtiden i deras dystopiska världar. (Melanie Larsons var helt klart den som kändes så himla rätt just nu, fick gåshud när jag läste hennes novell)

Jag har svårt att bestämma en favorit så jag kommer nämna några som berörde mig lite mer.

Dagsländorna av Frida Windelhed
Mareld av Beatrice Tyrenbreg
Hudnära av Melanie Larson
Leva Sovande av Tara Turcinovic
Den vita ryttaren av Caroline Hurtig

Född till hjälte av Gabriella P. Kjeilen och Känslostympad av Emelie Beijer förtjänar också att nämnas.

Efter den här boken är jag bara mer sugen på att läsa Serafs första novellsamling, Våreld men jag har bestämt mig för att försöka spara den till våren, men vi får se. Men jag kan med handen på hjärtat säga att Seraf har blivit mitt favorit förlag. Ingen bok jag har läst därifrån, och det är en hel del, har varit dålig. De håller verkligen en hög nivå på allt de ger ut och det märks. Jag hoppas nu att det blir noveller för sommaren och vintern också så min bokhylla kommer se extra fin ut, för kom igen, har ni någonsin sätt något finare omslag?

Silverskugga av Emelie Beijer

Betyg 3
Det var inte länge sedan jag läste Lysande blå men hade ändå så problem med att minnas den. Denna bok börjar nämligen precis där Lysande blå slutande och det tog mig nästan över 100 sidor för jag ens förstod vad jag läste om. Kan dock skylla på att jag har läst ganska många böcker den här sommaren och jag blandat ihop allt jag har läst. Men det kändes ändå som det skulle varit bra om det var någon slags recap så man hängde med till hundra procent.

Så mycket hände hela tiden vilket jag tyckte om, men jag tyckte det gick för snabbt för att lösa vissa problem. En del saker blev nämnda och sedan två sekunder var det problemet inget problem längre.
Det märktes att denna bok var den andra boken då den lider av second-book-syndrome. Från början trodde jag att denna bok var den sista och det endast var en duology och det märktes med att det kändes mest som de bygger upp för större saker i nästkommande böcker. Nu vet jag inte om det kommer bli mer böcker i serien men det kändes verkligen som det kommer bli mer. Om inte så är det inte ett bra slut och jag kräver att mer böcker måste skrivas.

Det kändes lite konstigt att läsa från några perspektiv att när de äntligen får möta huvudkaraktärerna så sker det endast över ett par sidor och sedan lider de av ett tragiskt slut. Jag känner mig kluven att deras kapitel inte behövdes samtidigt som jag tyckte om att byta från Elyon perspektiv då jag ibland kunde tycka att hon är en ganska tråkig och förvirrade karaktär. Tror det beror mest på att hon är så förvirrad i sina val och vad framtiden har att ge henne. Jag vet inte varför men jag tyckte bättre om henne i första boken och jag hoppas att hon kommer att hitta tillbaka till den hon var då.

Glödens pris av Lisa Lundberg

Betyg 4
Så himla kul att läsa en bok från en författare som kommer från mina gamla trakter, och extra kul är det att det att det är en bok som man uppskattar och tycker om så mycket som jag gör med denna. Jag hoppas verkligen att Lisa Lundberg kommer att fortsätta att skriva då jag tror att hon kan ge ut böcker som kommer beröra dig samtidigt som hon bjuder in en till en magisk värld.

Vilken unik bok. Jag har aldrig läst någon bok som liknar den här någonsin och önskar att jag kan hitta mer böcker som denna. Jag kan inte riktigt förklara vad för slags typ denna bok är då den är för mig one of a kind. Men om jag måste försöka skulle jag säga det här en fantasy som tagit inspiration från svenska väsen. Det är inte en sådan fantasy som handlar om krig och förödelse, utan en vacker men mörk historia som utspelar sig i en borg vid skogen med magiska vidunder och förmågor.

Boken handlar om flickan Tal som vill bryta sig ut från denna borg när hon börjar förstå vad hennes far verkligen håller på med. Men samtidigt förstår hon att hon måste stanna för att skydda besökarna till borgen. Mitt i allt detta möter hon Dimma, Dimma som blir hennes första riktiga mänskliga vän, utöver vättarna och blåtrollet på borgen och Dimma blir ljuset som Tal behövde för att kunna gå vidare. Det här handlar om att hitta sig själv samtidigt som man måste säga adjö till människor och det förflutna, våga att stå upp för det man tror på men även att försöka förstå det man inte håller med om.

Rekommenderas varmt! Det här en unik bok i sitt slag, jag kan garantera att du inte har läst något liknande.

Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund

Betyg 4
Den här sommaren har jag läst en hel del Sci-fi, en genre som jag egentligen inte tycker om. Men de böcker jag har läst inom denna genre har jag tyckt om så varför säger jag hela tiden att jag inte gillar den? Jag vet inte riktigt. Men jag tror med den här boken har jag blivit konverterad till att faktiskt tycka om Sci-fi så från och med nu kommer jag sluta att säga att jag inte gillar sci-fi, för handen på hjärtat svenk sci-fi är bland det bättre jag har läst (denna bok men också Av stjärnstoft är vi komna är mina favoriter någonsin).

Den här boken är bland den finaste omslagen jag någonsin har sett, uppföljaren har en lika fint omslag. Så fina att man bara vill rama in den. Samtidigt är innehållet något av det bättre jag har läst, kanske ska man rama i det också? Jag var hooked redan efter första kapitlet och om det inte vore för skolan skulle jag läst klart den här boken på en natt. Jag pluggade extra mycket ett par dagar bara så jag skulle få extra tid att läsa den här boken. Målet var att läsa den över helgen men sen kom fredag och det var psykisk omöjligt att läsa och vips så var boken utläst. Har du en lässvacka så kan jag garantera att den här boken kommer ta dig ur den.

Hela miljön med skolan och dessa personer som grupp var helt jädrans perfekta. Så sjukt spännande från början till slutet. Jag hade lite problem i början att hålla reda på alla namn, men jag är bara dålig på namn. Karaktärerna känns som verkliga med sina egna personligheter och det ska bli så kul att se dom utvecklas i nästa bok. Deras dynamik tillsammans är bland det bättre jag har läst om, visst de har några dalar men det förklaras på ett sätt som faktiskt är vettigt. Men de är verkligen starkast tillsammans.

Jag är så himla glad över att jag läste denna bok för drömmarnas bokklubb för annars hade den här boken legat på hyllan lite för länge och det förtjänar den inte. Den här boken förtjänar att bli läst och älskad. Verkligen all kärlek till den här boken.

Syskonen Madlock av Ulrica Edvinsson Sundin

Betyg 5
Jag minns när jag var typ 16-17 år och läste Twilight för första gången. Jag hade hittat något som verkligen passade mig. Vampyrer. Efter det läste jag allt som jag kunde hitta om på vampyrer och på den tiden fanns det inte så mycket på svenska (och jag läste inte på engelska då) så det fanns inte så mycket. Så för mig var, nej är Twilight orsaken till mitt besatt av vampyrer.

Vart vill jag komma med det undrar ni nu? Men grejen är att jag var så besatt av vampyrer och Twilight och jag har letat efter den känslan i flera år nu. Jag har letat efter en vampyr bok som får mig att känna dom där känslorna jag kände första gången jag läste om vampyrer och insåg att de här är min grej. Den här serien har fått mig att känna så igen. Och till skillnad mot vampyrerna i Twilight så är det verkligen vampyrer nu. De är mörka, de är blodtörstiga och de är monster samtidigt som det finns undantag.

Den här boken fick verkligen en mörk vändning i jämförelse med de övriga böckerna och jag verkligen älskar det. Jag har svårt att kunna lista ut vem som egentligen är ond i denna värld för jag tror verkligen inte att den som vi ska räkna som den onda är den som är ondast. Någon har typ redan bytt sida men jag har en känsla att fler kommer det bli och det gör mig exalterad med också nervös.

Gruppen har verkligen en bra dynamik med varandra även fast de tjafsar och bråkar men det känns verkligen att de alla älskar varandra på sitt egna lilla sätt. Något som jag dock störde mig på, och obs spoilers är när Mark och Rachel har sex med varandra. Jag har så otroligt svårt när folk har sex med någon annan när de egentligen är kär i någon annan. För mig känns det som man är otrogen och det är något jag avskyr mer än något annat. Jag vet att Mark och Rachel inte hade känslor för varandra så det kändes bara som ett dåligt plot för att de skulle få en bondet mellan dom att växa.

Men något som jag verkligen älskar med den här boken är att Droki inte väljer vilken kille hon ska vara med utan väljer dom båda. Jag har en guilty pleasure med att läsa reverse harem (en kvinna, flera män) då jag tycker inte om att välja favorit för jag verkar alltid välja den som inte blir vald (Jacob jag menar dig) så när den här boken gör så jag inte behöver välja vill jag bara göra ett glädje skutt. Dock har jag en känsla av att någon kommer säkert dö i slutet av serien men vi tar mitt krossade hjärta då.

Väntar nu spänt på fortsättningen av serien och så snabbt den släpps kan ni räkna med att jag är bland de första som kommer att plocka upp den. LÄS DEN HÄR SERIEN! Jag rekommenderar den här serien så otroligt mycket att om du inte läser den här kommer jag tvinga dig, just nu har du inget val, och lita på mig du kommer inte att bli besviken.

Söker du här? av Stina Sundling

Betyg 4
Jag känner igen mig så mycket i den här boken. Jag är kanske inte rätt ålder precis men jag känner igen mig med djugeln av nätdejtandet och då gjorde jag det endast över några få månader och hur det tog över mitt liv. (Träffade faktiskt en fin kille men var bara fel tillfälle och blev inget om det.) Det känns så otroligt konstigt men ändå ganska lättande att min erfarenhet liknar andras, andras som är 20 år äldre än mig.

Jag må inte känna igen med att ligga med så många som Stilla, och jag dömer henne verkligen inte. Ligg om du vill ligga! You go girl, synd bara att du inte har hittat killar som inte bara bryr sig om du själv. Men ligg på vetja! Det här är någon som inte ger upp även fast allt känns skit. Och jag önskar att jag hade samma glöd som dig.

Jag tror den här boken passar den som har gått igenom nätdejtande men även lite mer mognare kvinnor som börjat dejtat lite senare i livet och känner att de inte riktigt förstår det. Den här boken kommer hjälpa dig med att du är inte ensam.

Jag kommer ge den här boken till min mamma, inte för hon går igenom samma som Stilla men som har gått igenom det en gång i tiden.

Släppa taget av Katarina von Bredow

Betyg 4
Jag läste aldrig Katarina von Bredow när jag gick i skolan men jag hade MÅNGA klasskamrater som verkligen älskade henne. Nu jobbar jag på ett skolbibliotek och tänkte det är dags att ta tag och läsa hennes böcker. Det här är nu hennes sjätte bok jag läser och jag säger att jag är helt fast. Jag förstår varför ungdomarna älskar hennes böcker och läser dom om och om igen.

Katarina von Bredow skriver om barn för barn. Hon får fram vad man man som tonårig kände utan att det känns som överdrivet, det finns alltid en förklaring till vad de känner. Visst kan det vara lite överdrivet men det känner jag bara för jag som vuxen inte tycker det är en stor deal, men jag vet att jag kände att det var the end of the world om det skulle hända mig.

Vanligtvis är jag van med att läsa om problem som är lite mer tabu (stor åldersskillnad, känslor mellan halvsyskon, lärare och elev osv) men i den här boken är fokusen på individen. Hur kan man vara en egen individ när man alltid jämförs med sin tvilling. Den handlar om att hitta sig själv.

Rekommenderar verkligen den här boken, samt övriga böcker från von Bredow. Passar till den som älskar att läsa eller den som kanske har fått för sig att läsa är tråkigt.

GOSSIP GIRL FIENDER I VÅTT OCH TORRT av Cecily Von Ziegesar

Betyg 3
Vad händer egentligen med dessa karaktärer?

Vanessa är otrogen
Nate gråter hela tiden
Daniel ger upp sina drömmar för kärlekens skull
Serena är fortfarande snygg hela tiden men får knappt några kapitel
Jenny har fortfarande stora bröst och ska nu få en spin-off serie, ska den bara handla om hennes bröst för det är ju det enda man hör eller vad hon tänker på
Blair är tråkig och bryr sig bara om att hon har en engelsk lord som pojkvän som kanske redan är förlovad med någon annan.

Det här är inte super bra böcker, men jag kan inte sluta läsa den här serien. Det är som polly, bara en bok till och till slut så är alla borta.