Recensioner av Zanna Revelj

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Betyg 4
Otroligt modern för tidseran. Jane Eyre är en modig kvinna som följer sitt hjärta och förnuft. Hon är annorlunda, stark och ger aldrig upp. Jag inspireras av henne. Och av Charlotte Brontës sätt att skriva!

Fritt fall av Anneli Olsson

Betyg 3
Lättläst, lätt att ta till sig och fina karaktärer. Jag blir kanske lite partisk då jag bor i Gävle och Alva (huvudkaraktären) också gör det.

En skön bok att läsa under en ledig dag.

Queenie av Candice Carty-Williams

Betyg 5
'Queenie' av Candice Carty-Williams.

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London och arbetar på en halvstor dagstidning.
Hon och hennes sambo har nyligen tagit en paus. Tror hon. Egentligen har de gjort slut.
För att finna glädjen i livet igen, ger sig Queenie ut på Tinder, skumma dejter och samtidigt brottas hon med rasism, sexism på daglig basis. 📚

Denna bok har fått mig att skratta, bli generad och bli jävligt förbannad. Vid flera tillfällen.
Här har vi en debut som är kaxig, förbannad och humoristisk på samma gång. Klockren!

Författaren har skickligt blandat stora samhälliga problem med en stor dos humor och ett rappt språk. Vissa jämför 'Queenie' med Bridget Jones (som för övrigt är något av en favorit för mig) och jag kan hålla med till viss del. Dock är Queenie mycket mer feministisk och modig, medan Bridget Jones enbart är flamsig. -jämförelsevis.

Jag gillar hur boken är uppbyggd. Nutid som blandas med tillbakablickar. Tillbakablickar där jag som läsare får se att förhållandet mellan Queenie och Tom aldrig var särskilt stabilt och friskt, även fast Queenie själv tror det.

Riktigt bra bok. Den öppnar upp till funderingar. En del ångest och samtidigt ger den mig en käftsmäll då och då. Jag stör mig på Queenies naivitet vid många tillfällen men älskar henne som att jag känt henne i hela mitt liv. Jag har helt enkelt fått en ny vän genom denna bok. Precis så som det ska vara och kännas när man läst en bra bok som berör. 'Queenie' av Candice Carty-Williams får 5 av 5 bokryggar 📚📚📚📚📚

Våroffer av Anders de la Motte

Betyg 5
'Våroffer' av Anders de la Motte.

Under valborgsnatten 1986 dödas en ung kvinna under ritualliknande former. Hennes styvbror döms för mordet och kort efter den unga kvinnans begravning försvinner resterande av familjen.

Våren 2019 flyttar Thea Lind och hennes make in på slottet som ligger beläget den plats där mordet 1986 inträffade.
Under en promenad upptäcker Thea ett märkligt träd, en uråldrig ek, och inte nog med att trädet i sig gör henne nyfiken, hon finner något som får henne att börja gräva i fallet med den mördade kvinnan. 📚

Men stopp! Hallå. What?
De la Mottes utan tvekan bästa bok hittills! 👏🏻 Jag älskar författarens sätt att skriva. Meningsuppbyggnaden. Dialogerna. Miljöskildringar som får mig att känna att jag befinner mig i en film.
Jag ryser. Jag blir rädd. Jag blir ledsen. Jag blir förbannad.

Skicklig. Spännande rakt igenom.
Jag fastnar för ett uttryck som vid flertalet tillfällen kommer upp i boken; "Under valborgsnatten är gränsen mellan liv och död som tunnast." 'Våroffer' av Anders de la Motte får 5 av 5 bokryggar 📚📚📚📚📚 #andersdelamotte #våroffer #5outof5 #spänning #hemmamedenbok #magi

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Betyg 5
'Rött, vitt & kungligt blått' av Casey McQuiston.

Alex Claremont-Diaz är son till USA:s första kvinnliga president och tillsammans med sin syster och deras bästa vän utgör de Vita Huset-trion. Livet är fantastiskt.
Men Alex har en ärkefiende - Prins Henry av Wales. Ett bråk som hamnar på världens alla löpsedlar gör att de måste låtsas vara vänner.. Men den vänskapen, som från början var på låtsas, utvecklas snart till något mer. Något djupare. En kärlek. 📚

OMFG! Dra mig baklänges vilken jävla kärlekshistoria!!
Så modern, passionerad, vågad, sexuell, romantisk, historisk - helt underbar!
Jag älskar den. Jag älskar allt med denna bok! Karaktärerna - Alex, den kaxige presidentsonen som kan få vem han än vill ha.
Prins Henry, reserverad och ömtålig men stark som en fucking oxe.
June, en klippa och hon verkar bara så jäkla cool.
Nora, öh hallå - behöver jag ens nämna henne?! Smart. Modig.

Alltså. Jag vet typ inte vad jag ska skriva.
Det är en sådan modern kärleksroman - en kärleksroman som bryter normer. Så viktig. Så aktuell. 'Rött, vitt & kungligt blått' av Casey McQuiston får 5 av 5 bokryggar 📚📚📚📚📚

Tystnadens torn av Mina Dennert

Betyg 3
Välskriven, trovärdig och otäck. En väldigt aktuell berättelse om vad som faktiskt sker runt omkring oss idag. Och vikten av att inte låta sig tystas!

Vissa stunder märkte jag att jag försvann iväg i tankarna och jag kände aldrig riktigt en sug efter att sträckläsa boken - men det är en bra strandhängsbok eller en regnigsöndagsbok.

Vingar av silver av Camilla Läckberg

Betyg 2
Vingar av silver är en kvick bok som borde uppfylla mina önskemål för en bra bok. Men...

Lättläst, snabb och vackra uttryck. Jag uppskattar Läckbergs skildringar men tycker samtidigt att boken borde vara bättre. Är hon för avslappnad?

Jag hatar naturen av Anna Axfors

Betyg 5
'Jag hatar naturen' av Anna Axfors.

Jag hatar naturen är Anna Axfors poetiska deklaration av vardagens förhöjda känslor: sommarens skoningslösa doft, revanschen på arbetsplatsen och markens vassa underlag mot nakna fötter..

Dolly av Alice Munro

Betyg 2
'Dolly' av Alice Munro.

Franklin, 83 år och hans livspartner, 71 år, börjar planera hur de ska avsluta sitt liv. Tillsammans, lätthittade. Trädens löv ska vara av guld och det ska helst vara mitt på dagen. Det får inte snöa. Inte regna. De måste vara lättillgängliga för polisen att hitta.

Plötsligt en dag kommer en kvinna till deras hem. Hon säljer smink och vänder upp och ned på ett dygn. Allt blir förvirrat.

Sanningen av Harlan Coben

Betyg 3
'Sanningen' av Harlan Coben.

Maya Stern är en föredetta stridspilot som nyligen förlorat både sin syster och sin make i två ouppklarade mord. Ensam kvar med en ung dotter, en rik och mäktig svärfamilj och svår PTSD efter kriget, kämpar hon för att klara av vardagen.

Plötsligt en dag när hon tittar igenom det inspelade materialet på den digitala babyvakten, ser hon sin tvååriga dotter sitta i knä och leka med sin pappa. Pappan som mördades några veckor tidigare. Hur kan det vara möjligt?
Nu drar Maya igång en egen slags utredning för att finna svaret på både systerns och makens mord.