Yatzy

Aktivitet
Yatzy är ett roligt spel som passar både för barn och vuxna. Den kan även vara bra om man vill lära sig räkna mer. Ett roligt tidsfördriv
Är ett spel som är lätt att ta med och spela vart som. Spelets regler är ganska enkla att förstå, och det går att spela flera, vilket är väldigt skoj.
Ett spel som går att spela överallt och alla kan vara med. Det handlar mycket om tur, så vuxna kan spela med barn. Ett spel tar inte så lång tid att spela.
Perfekt familjespel.
Ett spel som går att spela i princip överallt med enkla regler och ett spel som går att variera. Alla kan spela oavsett ålder (nästan iaf). Lätt att ta med, billigt så ser går att ha flera!
Yazty är både tur och strategispel och det är något som ligger nära mitt hjärta.
Det går ut på att få så mycket poäng i olika sifferkombinationer på tärningarna och den åtråvärda yatzyn!
Hela min släkt spelar och även mina barn har fått lära sig det i tidig ålder!
Yatzy är ett kanonspel för ”alla åldrar”, kul och spännande tycker jag eftersom det inte har med kunskap att göra! Sist spelade jag med mina brorsbarn som är 6 & 8 år, vi skrattade, skojade och tränade på huvudräkning :)
Ett party Yatzy slår aldrig fel - inte ens om någon råkar slå tärningarna ett par gånger för mycket.
Det går fort, det är praktiskt taget omöjligt att bara spela ett parti, och det är det ultimata sällskapsspelet året runt.
Vanlig yatzy är med 5 tärningar och man slår dessa Max 3 gånger/runda och försöker få ihop olika sammansättningar med dessa 5. Det finns 15 olika sammansättningar man kan få. På övre delen av protokollet är det så många som möjligt av samma siffra 1-6 som gäller.

Protokollsrubrikerna får endast användas en gång. Om poängsumma är på 63 poäng eller mer på protokollets övre halva utgår en bonus om 50 poäng. Maximal summa på övre halvan är 105.

Nedre delen av protokollet

ETT PAR: 2 st lika
TVÅ PAR: 2+2 st lika
TRETAL: 3 st lika
FYRTAL: Ex. 5-4-4-4-4, 4 st 4:or
LITEN STRAIGHT: Ex. 1-2-3-4-5
STOR STRAIGHT: Ex. 2-3-4-5-6
KÅK: Ex.3-5-5-3-3, 3 st 3:or, 2 st 5:or
CHANS: Alla de fem tärningarnas ögontal räknas och summan av dessa förs in på protokollet. Den här rubriken används när ingen annan lämplig rubrik är ledig.
YATZY: Alla de fem tärningarna visar lika och då ger Yatzy alltid 50 poäng.

När man slagit sina Max 3 slag räknar man ihop alla poäng och skriver där det ger bäst poäng.
Om man inte lyckas slå tärningarna så att det blir något som passar in får man stryka någon av dom 15.

Ett annat sätt att spela är att man börjar uppifrån och slår sig igenom hela protokollet utan att få välja bästa möjliga. Är det 6:or som ska slås så är det 6:or även om man lyckas få yatzy.
Ett perfekt analogt spel för familjen. Att vara tillsammans, hjälpa barnen att träna upp sina matematiska förmågor, turtagning och visa hur man är en god vinnare eller förlorare är något alla barn bör få under sin uppväxt.
Ett perfekt spel som passar både gammal som ung. Finns dessutom i flera olika varianter. Yatzy, Maxi-yatzy och Trädgårdsyatzy. Om vi bortser ifrån Trädgårdsyatzy så är spelet väldigt litet och är perfekt att ta med sig på semestern, ut i båten etc
Ett enkelt spel som passar nästan alla åldrar. Det är smidigt att ta med sig på resor och reglerna är mycket lätta. Perfekt sysselsättning när man har tråkigt.
Perfekta spelet för unga och gamla, alla in spela yatzy. Jag har alltid med mig spelet på mina resor, oavsett om jag reser själv eller med sällskap. Alla kan spela och funkar bra även om man inte pratar samma språk m.
Familjespel, där alla är engagerade i vad den som spelar ska sätta sina tärningar på.
Roligt och lättsamt för både yngre och äldre.
Spela mera Yatzy. Det är ett kul sätt att umgås där vinnarskallen får sitt men även den som gärna har roligt med sina vänner även om det inte är på liv och död.

Tidsåtgången är det jag skulle kalla lagom. Ca. 30 minuter om man är 4 spelare. Jag tycker inte man ska vara fler än 4 då man spelar eftersom risken då finns att man får vänta för länge på sin tur.

Både barn och vuxna kan spela. Idag finns också trädgårdsyatzy med större tärningar att ha ute. Till trädgården, lekparken eller varför inte stranden på sommaren.