Recensioner av Christina "Stina"

I mördarens skugga av Samuel Karlsson

Betyg 4
Kriminalpolisen Jessica har bosatt sig i sitt barndomshem på ön Mörkö. Hon är delvis tjänstledig som polis, för att kunna satsa på sitt egna bryggeri, en öl som blivit väldigt populär.

Men så blir två dykare mördade. De hittas i sin båt, skjutna. Jessica blir tvungen att börja jobba mer igen för att hjälpa till. Men de är inte de sista morden. Snart har de ännu ett mord. Människor i Jessicas närhet är misstänkta. Är hon själv i fara? Hon har ju känt sig iakttagen ett tag.

När sen hennes pappa helt plötsligt återvänder, och vill sälja huset, får Jessica panik.

Jag har inte läst något av Samuel Karlsson tidigare, men det kommer bli fler.

Detta var en riktig bladvändare som jag sträckläste. Det gick inte att sluta, för när du trodde du visste vem som var mördare, hände något nytt som gjorde att man fick tänka om. Det var spänning genom hela boken, och den höll en verkligen i ett fast grepp.

Man kom snabbt in i handlingen trots att jag inte läst den förra. Så det går bra att läsa dem fristående.
Miljöbeskrivningarna var väldigt bra. Man kunde nästan se det framför sig.

Spår 7 av Louise Doughty

Betyg saknas
Vi får följa Lisa dels i nutid och dels i dåtid.

Det börjar med nutid där Lisa är fast på järnvägsstationen som ett "spöke", efter att hon hamnat framför ett tåg. På stationen finns fler "spöken", men Lisa föredrar att följa personalen på stationen, tills hon en dag kan komma ut utanför stationen.

När vi följer Lisa i dåtid får vi veta hennes historia. Hur hon träffar den charmiga läkaren Matty, som visar sig vara en helt annan än den hon trodde.

Hur gick det egentligen till när hon hamnade framför tåget?

Det känns som två olika berättelse, men som ändå hänger ihop. Boken tar upp viktiga ämnen, som psykisk ohälsa och psykisk terror. Den har även en hel del mörker.
Spänning finns det genom hela boken, och man vill ha svar på frågorna man har.

Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz 

Betyg 5
Susanne bor i Stockholm. Hon har efter 23 år skilt sig från Erik, och slutat på arkitektfirman. Nu ska hon satsa på att jobba som frilansande arkitekt. Men det är inte så lätt att få uppdrag.

Men så får hon ett uppdrag i byn Grävinge. Det hon trodde skulle bli ett snabbt jobb och sen hem till Stockholm igen, visade sig vara ett betydligt större jobb. Så hon bestämmer sig för att bo i byn under tiden.

När hon fått veta hela uppdraget, känns det inte helt rätt.
Efterhand som hon lär känna byborna känns hennes uppdrag allt jobbigare att utföra. Men vad kan hon göra?

Wow, vilken bok. Helt underbar feelgood, med så härliga karaktärer och fina miljöbeskrivningar. En lantlig idyll med så mycket kärlek och gemenskap.
Jag ville inte boken skulle ta slut.

Vid ögonblickets slut av Åsa Bonelli 

Betyg 5
Det har gått ett år sedan vi följde Malin sist. Det går bra för henne som författare, hon skriver på ännu en bok.

Malin och 20 år yngre Gustav, som hon träffade förra sommaren, träffas fortfarande. De har dock fått en hel del näthat på grund av åldersskillnaden, något Malin tycker är jobbigt.

Så hör en man av sig, som säger att han vill att hon ska skriva hans bok, en bok om hans liv. Hon förstår inte varför han väljer henne, men han är bestämd med att han vill att hon skriver den.
Malin känner att det är något som inte stämmer. Vad är det han inte berättar?

Det är en känslosam feelgood, som verkligen berör. Mycket glädje och vänskap, men även sorg och besvikelse.

Beskrivningen av karaktärerna och miljön gör att man känner att man är där. Vardagen och känslorna känns nära. Det kan inte bli bättre.

Detta är uppföljaren till "Stanna innan du går", som jag tyckte var väldigt bra. Men wow, denna är om möjligt ännu bättre. Ser verkligen fram emot att läsa sista delen.

Stanna innan du går av Åsa Bonelli 

Betyg 4
Malin och Lars har skiljt sig, då Lars varit otrogen.
För att komma bort från allt, och hitta sig själv igen, flyr Malin ut till sin stuga, ute i skärgården. Hon hoppas också kunna skriva på sin andra bok, som hon vill ska bli minst lika bra som den första.

Ute på skärgårdsön har hon flera vänner, som hon oftast bara träffar här ute.
Carmencita och Herman är ett äldre par, som ser Malin som sin dotter, och som Malin älskar.
Sussi som är en nära vän ser hon också fram emot att träffa. Hon bor själv med sin son Gustav. 📚

Gustav som nu blivit ung vuxen erbjuder sig att hjälpa Malin att laga hennes verandatrappa. De har många djupa samtal.

Sommaren i stugan ute på skärgårdsön blir inte riktigt som Malin tänkt sig. Men hon måste ju tänka på sig själv först, inte lyssna på vad andra tycker och tänker.

Vilken bladvändare. Jag kunde inte sluta läsa. En härlig feelgood med kärlek, svek, sorg och hemligheter, och med en spänning som gjorde att man bara ville läsa vidare.

Kan bara säga: Läs den om du inte gjort det.

Flickorna som sprang av Simon Häggström 

Betyg 5
Jennifer och Malvina rymmer till Stockholm från ett HVB-hem. För att få lite pengar så de klarar sig, börjar de lura sexköpare att de säljer sig. Något som visar sig vara ett dumt beslut.

Molly som är en ung tjej som hamnat i prostitution, mår inte alls bra. Hon vill inte fortsätta men tvingas av en hallick.

Per-Erik är en familjefar, med ett bra jobb, men han är även en av alla sexköpare. Han börjar känna att det han gör inte är rätt.

Poliserna Markus och Natalia jobbar med människohandel, och får både se och höra mycket.

Vilken bok. Den berörde mig väldigt mycket. Att män kan behandla kvinnor, många gånger unga tjejer, på det här viset. Det är sjukt. Jag blir både ledsen och så arg. Hur kan man?

Simon Häggström skildrar samhällets mörka sidor. Eftersom han själv jobbar som polis med bland annat människohandel, blir det så verkligt. Karaktärerna känns riktiga.

Det är ett viktigt ämne att prata om, för det händer ute i vårt samhälle varje dag.

Markus av Trolyrien av Joseph A. Davis 

Betyg 4
Markus är 15 år och har hamnat på sjukhuset efter en skidolycka. Han väntar på att föräldrarna ska komma på besök, men istället kommer en kvinna, Diomeda, kungens budbärare, som säger att han är Valariens prins, och måste följa med henne.

Han försöker förklara att han inte är någon prins, men Diomeda tror honom inte. Hon tar honom till Valarien, en värld som är så olik den vanliga världen.

Markus får veta att han måste rädda Valarien från hemska monster och ta reda på den mystiska sanningen. Hur ska han klara av det när han inte är den hon tror?

Ska Markus någonsin få komma "hem" igen. Få träffa sina föräldrar igen, eller är han fast här för alltid?

Detta är en fantastisk berättelse som är full av äventyr. Hela tiden händer det något, ofta något man inte förväntat sig.
Mycket spänning blandat med magi, vänskap och humor.

Boken vänder sig till unga vuxna, men passar även vuxna. Den är lättläst och har ett bra flyt.

Mannen i rutig skjorta av Magnus Danielson

Betyg 4
Inge Göransson, som egentligen heter något annat, har nog fötts med otur.

När han råkar ut för en olycka och blir liggandes på trottoaren, kommer Helena fram till honom för att se tiil att allt gått bra, innan hon springer vidare till ett möte. Inge blir av detta lilla möte förälskad i någon han inte vet vem det är.
Snart kommer polisen som tar honom för ett fyllo.

Patrik Persson som är en av poliserna, har börjat på buggkurs, vilket även Helena har gjort. Patrik blir väldigt intresserad av Helena.

Inge Göransson råkar snart ut för ännu en olycka, mitt framför Helena. Polisen Patrik, som inte gillar Inge, fängslar honom, och varnar Helena för honom.

Medan Patrik jagar Helena och försöker sätta dit Inge, kan varken Helena eller Inge glömma varandra. Men hur ska de hitta varann?

Jisses vilken härlig bok. En charmig och mysig feelgood, med mycket humor och tokigheter. Man undrar ju hur mycket otur man kan ha.
Samtidigt finns det en spänning som gör att det inte går att sluta läsa.

Har du inte läst den, så gör det!

Glöm mig av Alex Schulman 

Betyg 4
Alex och hans bröder växer under sina första år upp med en pappa med stort kontrollbehov, och med en mamma som var väldigt kärleksfull.

Men när Alex är 8 år, förändras deras mamma Lisette. Hon börjar få problem med alkohol. Nu blir hon elak och är inte alls den kärleksfulla mamman som hon tidigare var. De känner sig inte längre älskade och de tippar på tå för att inte få henne på dåligt humör.

Under mer än 30 år missbrukade Lisette alkohol. Under alla dessa år ville Alex bara få tillbaka sin gamla kärleksfulla och fina mamma.

Har man levt med missbruk i så många år, är det inte lätt att bli fri ifrån det. Långt ifrån alla klarar av att komma ur det.

Detta är en väldigt gripande berättelse. Hela familjen påverkas när någon har ett missbruk, ofta blir man också medberoende.

Jag kände inte till att Alex växt upp med detta. Jag förstår nu lite varför han ibland gör och säger saker som han gör.

Han har beskrivit sina känslor väldigt ärligt och naket. Jag blev ledsen vissa stunder över vilket helvete de levt i. Inget barn ska behöva växa upp i sådana familjeförhållanden. Boken är sorglg och smärtsam, men ändå finns det hopp.

Befrielsen av Imogen Robertson Darby Kealey 

Betyg 3
Nancy Wake bor i Frankrike med sin man Henri. Det går ingen nöd på dem, utan de lever ett bra liv. Nancy hjälper allerade piloter att fly till Spanien.

Men när Tyskarna ockuperar Frankrike, och Henri tas till fånga, måste Nancy ssnabbt fly till England.

England tränas Nancy till hemlig agent. Hon tar flyget och hoppar ner i Frankrike med fallskärm. Här jobbar hon som en tuff och orädd spion och frihetskämpe. Samtidigt är hon orolig för sin man och hur han mår.

Hon går under namnet Den vita musen, någon somTyskland jagar, men som de tror är en man.

Boken är baserad på verkliga händelser. Nancy fick omedelbart efter kriget flera utmärkelser.

Det är en fängslande berättelse om en tuff och stark kvinna. Jag hade lite svårt att komma in i boken, och jag gillade inte att det var så mycket svordomar, men som historia är det en bra berättelse.