De rotlösa

Bok av Frida Skybäck
Lydias bror Dani bär på ett mörkt förflutet. Som trettonåring värvades han av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott innan han lyckades bryta sig fri. De senaste åren har han skaffat både jobb och lägenhet och lovat sin familj att aldrig mer begå brott, så när Lydia kontaktas av polisen och får veta att Dani är misstänkt för att ha fört bort en ung kvinna rasar hela hennes tillvaro. Men det är något som inte stämmer med anklagelserna mot Dani och eftersom polisen är övertygad om att han är skyldig börjar Lydia själv gräva i fallet. Den försvunna kvinnan, Linnea Arvidsson, är bosatt i det välbärgade området Västra hamnen och studerar vid Malmö universitet. Hennes skola ligger bara ett stenkast från det kafé där Dani arbetar. Men varför skulle han föra bort en kvinna som han inte har någon som helst koppling till? Och är Linnea verkligen den polisen och media verkar tro att hon är? I en desperat jakt på svar försöker Lydia hitta sin försvunne bror. De rotlösa är en drabbande spänningsroman i vilken vi får följa historien genom tre perspektiv. Den första delen berättas av Lydia, den andra av Dani och den tredje av Linnea. Genom dem får vi lära oss hur tufft det kan vara att växa upp i ett av Malmös fattigaste områden, men också hur kärlek kan få oss att göra saker vi aldrig trodde var möjliga. FRIDA SKYBÄCK bor i Skåne med sin man och deras två barn. Hon är känd som Sveriges feelgooddrottning och hennes tre första böcker på LB Förlag, Bokhandeln på Riverside Drive, Bokcirkeln vid världens ände och Bokskåpets hemlighet har hyllats av både läsare och kritiker och har sålt i över 220 000 exemplar. Nu debuterar Frida Skybäck som spänningsförfattare med De rotlösa. "Detta är både en gripande relationsroman och en spänningshistoria. Skildringen av Malmö är målande och personerna där beskrivs levande och trovärdigt." Rasmus Klamas, BTJ
Tretton år gammal värvas Lydias bror Dani av ett kriminellt gäng.
Innan han lyckas bryta sig loss och börja leva ett hederligt liv, döms han för misshandel och narkotikabrott, men lever nu ett vanligt "Svenssonliv".

Så kontaktas Lydia av polisen som säger att Dani är misstänkt för att ha fört bort en ung kvinna, Linnea. Lydia känner sig så besviken på sin bror. Hon trodde han lagt det livet bakom sig.

Men hon känner att det är något som inte stämmer, men polisen är säker att Dani är skyldig.

En stark och gripande relationsroman där vi får följa Lydias, Danis och Linneas perspektiv, som alla är intressanta livsöden.

De tre karaktärerna känns väldigt verklighetstrogna, vilket gör att man blir starkt berörd.

Vi får inblick i hur det kan vara att växa upp i ett av Malmös fattigaste områden.
Flera svåra ämnen tas upp, som grupptryck, utanförskap och rasism.

Det är en riktig bladvändare som håller dig fast genom hela boken. Jag sträckläste boken eftersom jag inte kunde sluta.
Frida Skybäck, vad säger man? Historiska romaner med bravur, feelgood med lite mörkare inslag och nu spänning... Hon har många strängar på sin lyra denna sympatiska kvinna.

Lydia, Dani och Mila är syskon uppvuxna i en kroatisk familj, i Malmö. Syskonens barndom präglas av drömmar om ett bättre liv i ett kärleksfullt hem. Sen kommer döden och knackar på. Allt det trygga kastas omkull och livet blir istället en kamp för överlevnad.
Parallellt med syskonens uppväxt får vi följa dem i nutid där resultatet av den svåra ungdomstiden nu syns tydligt, då Dani råkat i problem med rättvisan. När han misstänks för att ha fört bort en ung student vid namn Linnea rämnar tillvaron totalt för familjen.
De rotlösa är indelad i fyra delar, två om Lydia, en om Dani och en om Linnea. Det tilltalar mig att boken skiftar perspektiv efter de tre huvudkaraktärerna. Speciellt delen om Dani är magisk, men tjejernas perspektiv är också bra.
Det sätt som Frida i sina böcker beskriver karaktärer och miljöer är helt fantastiskt. När jag stänger hennes böcker gör jag det med saknad, som när man saknar en vän man inte träffat på länge. Den här boken är inget undantag. Jag läste den långsamt, för jag ville inte att den skulle ta slut.
Boken är en spännande historia om relationer och hur vi påverkas när någon vi älskar misstänks ha begått ett grovt brott. Vad händer med vår kärlek? Är blod alltid tjockare än vatten?
Det är även en bok om utanförskap och rasism. Den skildrar oerhört trovärdigt en tillvaro som hela tiden balanserar på gränsen. På gränsen mellan svensk och inte, mellan kriminell och inte, mellan kämpaglöd och inte, mellan tillhörighet och inte, mellan tillit och inte och mellan samhörighet och inte.
Det här är ett spännande relationsdrama som utan nagelbitande ändå griper tag om dig och gör att du måste läsa lite till och lite till. Rekommenderas varmt!