Camilla Olsson

Användarprofil

De rotlösa

Bok av Frida Skybäck
Frida Skybäck, vad säger man? Historiska romaner med bravur, feelgood med lite mörkare inslag och nu spänning... Hon har många strängar på sin lyra denna sympatiska kvinna.

Lydia, Dani och Mila är syskon uppvuxna i en kroatisk familj, i Malmö. Syskonens barndom präglas av drömmar om ett bättre liv i ett kärleksfullt hem. Sen kommer döden och knackar på. Allt det trygga kastas omkull och livet blir istället en kamp för överlevnad.
Parallellt med syskonens uppväxt får vi följa dem i nutid där resultatet av den svåra ungdomstiden nu syns tydligt, då Dani råkat i problem med rättvisan. När han misstänks för att ha fört bort en ung student vid namn Linnea rämnar tillvaron totalt för familjen.
De rotlösa är indelad i fyra delar, två om Lydia, en om Dani och en om Linnea. Det tilltalar mig att boken skiftar perspektiv efter de tre huvudkaraktärerna. Speciellt delen om Dani är magisk, men tjejernas perspektiv är också bra.
Det sätt som Frida i sina böcker beskriver karaktärer och miljöer är helt fantastiskt. När jag stänger hennes böcker gör jag det med saknad, som när man saknar en vän man inte träffat på länge. Den här boken är inget undantag. Jag läste den långsamt, för jag ville inte att den skulle ta slut.
Boken är en spännande historia om relationer och hur vi påverkas när någon vi älskar misstänks ha begått ett grovt brott. Vad händer med vår kärlek? Är blod alltid tjockare än vatten?
Det är även en bok om utanförskap och rasism. Den skildrar oerhört trovärdigt en tillvaro som hela tiden balanserar på gränsen. På gränsen mellan svensk och inte, mellan kriminell och inte, mellan kämpaglöd och inte, mellan tillhörighet och inte, mellan tillit och inte och mellan samhörighet och inte.
Det här är ett spännande relationsdrama som utan nagelbitande ändå griper tag om dig och gör att du måste läsa lite till och lite till. Rekommenderas varmt!

Allt de inte visste

Bok av Gunnar Ståhl
Det är mycket man inte vet, mycket man önskar man visste... som hur det var när ens föräldrar var unga och gröna. En del har man ju hört och luskat ut, men det är fortfarande mycket man inte vet. Att läsa den här boken är som att få kliva in i en tidsmaskin à la "Tillbaka till framtiden" och hamna mitt i mina föräldrars ungdom på 60-talet. Åh vad det hade varit roligt att vara en fluga på väggen när de lyssnade på skivor, gick på dans och var i skolan...
I boken möter vi tonåriga Jonny Fröjd som växer upp i Mullskär, en by på landsbygden. En by präglad av pappersbruket som livnär en stor del av invånarna. Vi får möta Jonnys vardag, höra hans tankar, känna hans drömmar och ickedrömmar i en omvärld stadd i snabb förändring.
Gunnar Ståhl skriver med historisk skärpa om en tid som flytt. En tid då de inte visste vad som komma ska... Fast vem gör det egentligen? Vem vet?
Nu ska mamma få läsa den här boken. Jag tror det blir en riktig nostalgitripp för henne... Fast, vem vet?
En nutidshistorisk läsvärd berättelse! Rekommenderas verkligen varmt!

Klara och solen

Bok av Kazuo Ishiguro
I en inte alltför avlägsen framtid utspelar sig denna smått dystopiska berättelse. I en värld där människor är ohöjda eller höjda. Att vara höjd innebär just vad det låter som, du höjs över dina medmänniskor för att nå ditt fulla potential. Att bli höjd innebär inte bara fördelar, utan kan även innebära svår sjukdom och många överlever inte. Trots dessa risker väljer många föräldrar att höja sina barn...
Barn och ungdomar studerar på distans och har på föräldrarnas initiativ särskilda interaktionsträffar för att lära sig umgås med andra. I denna ensamma tillvaro finns AV:er. Artificiella Vänner, tonårsrobotar som är designade att hålla ungdomarna sällskap i ensamheten.
Vi träffar AV:n Klara när hon befinner sig i butiken i väntan på att bli såld till rätt tonåring. Klara är en AV med särskilda färdigheter och stor iakttagelseförmåga. Hon visar sig väldigt insiktsfull och har ett djup som gör att hon sticker ut bland de andra robotarna. Klara säljs till Josie, en svårt sjuk, höjd flicka som direkt visar sig knyta an till Klara. Ett oerhört starkt band mellan Klara och Josie uppstår. Klara gör verkligen allt för sin Josie. Det visar sig att även om man inte riktigt vill tänka tanken så har roboten ibland ett betydligt större hjärta än människan.
Kazuo Ishiguro har visserligen vunnit Nobelpriset i litteratur, men var inte oroliga för tung läsning. Det är ett vackert språk och en fin handling. Boken lämpar sig verkligen att läsa tillsammans med barn och ungdomar i yngre tonåren. Så mycket att diskutera och fundera kring.

Vitt guld

Bok av Gunnar Ståhl
Rolf Bärnsten, en medelålders familjefar och tillika journalist på en dagstidning i Stockholm sköter sitt arbete och knotar på. En dag på väg från en presskonferens får han ett infall och går in i en guldsmedsaffär för att köpa en överraskningspresent till sin fru Anna. Valet faller på ett par vackra örhängen i vitt guld. Att få infall och besöka guldsmedsbutiker ska visa sig ödesdigert för Rolf. Han snubblar rakt in i en mordhistoria och blir alltmer insyltad ju mer tiden går.

Om du söker en lättläst deckare med korta kapitel får du inte missa den här. Gunnar Ståhl ger en rättvis bild av nutiden med politiska bekymmer och hot. Skrattade gott åt kapitlet där partiledarna i allmänhet och en i synnerhet fick sig några välriktade kängor. "Men det är ju lätt att komma nu och klaga på invandrare, nu när arbetslösheten stiger till följd av coronan, se hur det har blivit i Tyskland, mest i öst, jävla hets mot alla som inte ser ariska ut, det räcker väl med det som händer i Skåne." Jo tack! Jag vet och lever i det varje dag. 😥
Den här boken har hög igenkänningsfaktor och tilltalar förmodligen de flesta. Låt dig inte avskräckas av att det är en deckare, för det är en mild variant utan fruktansvärda scener som skapar illamående.
Gunnar Ståhl slösar inte med orden utan skriver rappt och kortfattat, utan att tappa känslan och flödet i texten. Jag gillar verkligen hans sätt att skriva! Rekommenderar alla att läsa!

Nämn inte de döda

Bok av Christina Wahldén
Hettan dallrar och luftfuktigheten är skyhög i Darwin, Australien när vi i denna fantastiskt spännande och händelserika deckare får stifta bekantskap med den unga väna konststuderande Greta från Gotland, den råbarkade och erfarna polisen Bluey från Darwin och hans nya gröna kollega Jess från Tiwiöarna strax utanför Darwin. Ett lik hittas brutalt skändat vid stranden och polischefen vill avskriva ärendet som en krokodilattack. Bluey och Jess håller inte med utan undersöker ärendet vidare. En oerhört tät och spännande intrig rullar nu upp sig. En intrig med starka inslag av rasism, våld mot kvinnor och barn samt ett utbrett förtryck mot ursprungsbefolkningen. Väldigt aktuellt och väldigt viktigt!
Det är sällan en bok är spännande från första till sista sidan, men det har Christina Wahldén lyckats med när hon väver ihop berättelsen på ett alldeles lysande sätt. Jag sträckläste! Kunde inte lägga ifrån mig boken. Helt tagen av de fantastiska miljöbeskrivningarna och full av nya lärdomar kring ännu ett lands förtryck av sin ursprungsbefolkning. Full pott från mig! Nästa bok i serien ligger på vänt...

Galgbergets väktare

Bok av Anna Jansson
Det är midsommar och Blåeld och Vallmo står i blom. Elin är på fest med sina vänner när livet slås itu. En älskad vän blir dödad och misstron växer och frodas inom vänskapskretsen. Vad är människor kapabla att göra för att skydda sin fasad och upprätthålla sitt på ytan perfekta liv? Mycket, visar det sig...
Maria Wern kämpar med att få livspusslet att gå ihop. Hennes älskade Björn är i behov av assistans dygnet runt och faran i form av lunginflammation hotar ständigt att rycka honom ifrån henne. Assistentsommarvikarierna avlöser varandra och Marias oro för Björn växer. När Björns sommarvikarier börjar figurera allt mer i den mordutredning som pågår, tätnar dramatiken.
Maria Wern och Visbypolisen har fått ett rått och invecklat fall på halsen. Snaran dras sakta åt...
Spännande, vackra miljöer och makabra mord. Anna Jansson har gjort det igen.

Stöld

Bok av Ann-Helén Laestadius
I fantastiskt mäktiga miljöbeskrivningar förflyttas man till Sápmi i Norrlands djupa skogar. Boken berättar Elsas historia. Samiska tjejen Elsa är vid bokens början en nioåring som älskar naturen och familjens renar. Hon har fått en egen renkalv som heter Nástegallu. En dag skidar Elsa ensam den långa vägen ut till rengärdet för att mata och sköta om renarna och visa hur stor och duktig hon är. När hon kommer fram ser hon en renkalv ligga livlös utanför hägnet och en man har just skurit av renens öron. Mannen flinar mot Elsa och gör ett tecken att hon ska vara tyst om händelsen annars...
Boken följer sedan en ung vuxen Elsa som lever i skuggan av den traumatiska händelsen från barndomen. Renmördaren fortsätter att sätta skräck i byarna och Elsa hotas och hatas för sin kamp för rättvisa, då hon vänder sig till media när polisen inte hjälper till eller ens försöker göra något åt situationen.
Samernas utsatthet och utanförskap i samhället speglas trovärdigt och vasst i boken. Det finns många ögonöppnare i berättelsen och jag har fått mycket ny kunskap om renskötarlivet i synnerhet och samer i allmänhet. En viktig bok som alla borde läsa. En bok jag kommer ta med mig i framtiden. Snälla läs den!

Den sista migrationen

Bok av Charlotte McConaghy
Franny, en Irländsk Selkie/Sälflicka från barnsben, älskar havet och alla de fåglar som svävar fritt där ovanför.  Klimatförändringarna har påverkat världen och de vilda djuren håller på att dö ut. Franny vill följa sina favoritfåglar, Silvertärnorna, på deras (förmodligen) sista migration över världshaven till Antarktis. Färden tar henne först till Grönland där hon är på jakt efter en båt som kan tänkas ta med henne ut på äventyret som jakten på Silvertärnorna visar sig bli.
Franny bär inte bara på sin stora fågelpassion utan djupt inom henne finns även ett mörkt förflutet som sipprar fram pö om pö i takt med vågorna hon transporteras över. Ett mörkt förflutet som tär och äter upp henne inifrån som ger henne en dödslängtan som blir en fara både för henne själv och omgivningen.
Cli-fi (klimatfiktion) är en genre jag inte känner mig välbevandrad i, men den här boken tar ett strypgrepp om mig och plockar fram många olika känslor. Rädsla och trygghet. Hat och kärlek. Förtvivlan och hopp. Sorg och glädje. Frågor som får svar...Vad håller vi människor på med egentligen?!
En fullpoängare! En måste läsa-bok! Ingen bok jag släpper tankarna om i första taget.
Möt Nora Seed, en deprimerad, stukad ung kvinna med ett förflutet fullt av press och misslyckanden. Efter en lång rad händelser som lägger sten på Noras redan tunga börda bestämmer hon sig för att avsluta sitt tomma, meningslösa och trista liv.
Mellan liv och död hamnar hon i Midnattsbiblioteket. Där finns oändligt med hyllor fyllda av gröna böcker i alla dess former. Böcker som ger henne möjligheter att prova andra liv hon kunde levt om hennes val i "rotlivet" sett annorlunda ut. Nora slår upp den stora, ofantligt tunga grå ångerboken och börjar beta av sådant hon ångrat i livet. Är det resan hon aldrig gjorde som gjort henne låg? Kanske var det val av pojkvän och hennes förhållanden som påverkat mest? Karriär och familjerelationer, hur påverkade de val hon gjort där hennes liv? Vad kommer Nora finna på sin inre resa där i landet mellan liv och död i det mystiska Midnattsbiblioteket?
En fin och tänkvärd bok om livet. Som Matt Haig skriver: "Du behöver inte förstå livet. Du behöver bara leva det." Men hur lätt är det alla gånger?
Mina varmaste rekommendationer till alla att läsa boken! Kanske får den oss att tänka lite annorlunda i vardagen?!

Som om ingenting hänt

Bok av Anette Nyberg
Lisa och hennes man Lasse har precis flyttat hem till Glättringe efter en flera år lång utlandsvistelse. De har fått tag i sitt drömboende på bästa läge och nu väntar lite renovering, styling och uppackning för att det perfekta hemmet ska stå klart. I samma veva insjuknar Lisas mamma hastigt och Lisa behöver rycka in för att hjälpa till på hennes café. En hektisk tid stundar och Lisa märker att hon njuter av att vara sysselsatt och inte bara vara lyxhustru och leva på sin man. Lisa och hennes syster Anna erbjuder sig att ta över mammans café så att hon kan gå i pension och vila sig. Samtidigt som Lisas arbetsbörda ökar kraftigt i caféet märker hon en förändring på sin man. Han är ute till långt utåt nätterna, får mystiska samtal som han döljer och sms som han är hemlighetsfull med. Vad är det som pågår? Kommer caféet att gå runt? Vad säger egentligen facken om raster och semestrar? Lisa har mycket att klura ut...
En bok om att hitta hem och hitta sig själv. Mysig cafémiljö och härliga original till kunder som gör att man känner sig hemma. Kommer det månne en uppföljare så vi får veta hur det artar sig? Mysiga lässtunder väntar dig som läser den!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.