Camilla Olsson

Användarprofil

Thoras arv

Pia F. Davidson
Det är Mors dag och Etti befinner sig på kyrkogården där doften av syrén fyller luften och vemodet fyller henne. Hon befinner sig där för att följa sin älskade far till sista vilan. Plötsligt rasslar det till ifrån en syrénbuske och en stilig medelålders man vid namn Morgan gör entré. Mötet på kyrkogården blir upptakten till en ny och varm vänskap dem emellan.
Parallellt med berättelsen om Etti och Morgan får vi följa berättelsen om Ettis far Thor och hans tvillingsyster Thora under brinnande världskrig i skogstrakterna nära norska gränsen. Vem är vän och vem är fiende i en tid då du inte kan lita på någon?
Vad är det för konstiga fotografier Etti hittat i sin fars gamla lägenhet? Vad är det för hemligheter som familjen ruvar på? Är det alltid bäst att sanningen kommer fram?
En helt underbar berättelse där historia och nutid vävs samman på ett föredömligt vis.  En berättelse om familjeband, kärlek och försoning. Är blod alltid tjockare än vatten?
Jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Otroligt spännande! Läs den!
Ett välbärgat och framgångsrikt kompisgäng har bokat en lyxig vildmarksupplevelse tillsammans i Skottland för att fira in det nya året i flärd och gamman. Det var längesedan de sågs och stämningen är lite tryckt inledningsvis. De festar dock loss och med rikligt alkoholintag sprider sig den gamla vanliga stämningen snart. Då ett snöoväder drar in över deras isolerade festplats tätnar stämningen och intrigerna. Helt avskurna från omvärlden är de nu totalt utlämnade åt varandra. Då en i sällskapet hittas mördad tätnar dramatiken. Vem är din vän och vem är din fiende? 
En riktigt spännande pusseldeckare som innehåller mycket mystik, twister och flera parallella händelser som smälter ihop till en rysligt bra berättelse. Svår att lägga ifrån sig... Den här kan jag verkligen rekommendera!

Midnattssol

Frida Skybäck
Det här är den tredje och avslutande boken I serien om systrarna Stiernfors. Det råder lugn och harmoni på Rosenlund. Cecilia befinner sig i barndomshemmet, långt bort från sin hårda make, för att bistå sin mor i vård och omsorg om den sjuka fadern. Elisabeth driver sin barnkrubba i Lund och kämpar för de mest utsattas rätt till barnpassning när de arbetar. Amelie njuter av livet som nygift grevinna.
Lyckan och lugnet kommer dock snart att vända. Cecilia får ett brådskande bud angående hennes make och hon måste genast återvända till den dystra Apelgården. Elisabeths barnkrubba stöter på patrull från kyrkan när de upptäcker att det finns barn till ogifta mödrar där under dagen. Amelie får träffa sin makes mytomspunna bror och många invecklade situationer väntar. Berättelserna om de tre systrarna Stiernfors knyts här samman i en fin avrundning på trilogin. Mycket läsvärd serie. Rekommenderas varmt!

Amerikansk jord

Bok av Jeanine Cummins
Lydia lever ett tillfredsställande och lyckligt liv i Acapulco, Mexiko. Hon är gift med en fin man och de har en underbar 8-årig son, Luca. Hon är omgiven av älskade släktingar och driver en bokhandel där hon får leva ut sin bokpassion varje dag.
En dag vänds Lydias liv upp och ner och helvetet bryter ut. En hänsynslös kartell mördar nästan hela hennes familj och Lydia och Luca står ensamma kvar. Ensamma och fortsatt jagade av kartellens ledare La Lechuza.
Lydia flyr och tar sonen med sig på den livsfarliga vägen mot friheten i el norte/norr. Vi åker minibuss, gömmer oss i kyrkor, sover på parkbänkar, hoppar på tåg i farten, både från broar och springandes jämsides i vild jakt på något att ta tag i. Vi får se döden i vitögat och känna hunger och törst som river i oss. Träffa vänner och fiender utan att veta vem du egentligen kan lita på. Vi blir svikna, undangömda, räddade, rånade och tillfångatagna på vår väg mot USA. För det känns verkligen som att man är med på den fruktansvärda flykten till friheten.
Boken är oerhört spännande och du får inte många sekunders vila för hjärtat innan nästa fara visar sig.
Missa inte denna berättelse om vad människan är i stånd till när det gäller att rädda den du älskar...

Nadia

Elisabeth Norebäck
Linda Andersson, Solskensflickan med hela svenska folket, dotter till en folkkär artist och uppvuxen i rampljuset och på scen hittas blodig i badrummet när hon febrilt försöker tvätta bort stora mängder blod från sin klänning och sin kropp. Blod som tillhör hennes man Simon. Hon döms för mord, mot sitt nekande och hamnar på kvinnofängelset Biskopsberg. Efter ett överfall inne på fängelset hamnar Linda på sjukavdelningen och där blir hon bekant med fängelsets mest ökända intern Drottningen och en djup vänskap uppstår dem emellan.
Storyn har ett flyt och språket greppar tag. Du lägger ogärna ifrån dig boken som innehåller en eller ett par oväntade vändningar.
Snabbläst och bra!
Tillbaka på den fantastiska begravningsbyrån Tranan  och detta för sista gången? Det hoppas jag inte! Jag älskar den här serien med alla underbara karaktärer som är navet i berättelsen.  
Sandra förbereder en stor mässa som Tranan och dess kompanjoner ska delta i. Samtidigt får de en känslosam begravning att ta hand om och mitt uppe i allting börjar Sandra må dåligt. Det är lite mycket nu och oron hopar sig...
Ewa Klingberg har snabbt blivit en av mina absoluta favoritförfattare och jag förundras över hur hon kan få en välrotad lågstadiefröken att vilja byta yrkesbana och ge sig in i begravningsbranschen istället. Med värme, kärlek och innovativa tankar skriver hon så verkligt att det känns som om man redan finns på Tranans lönelista. Den coolaste begravningsbyrån i landet!
Rekommenderar hela serien av hela mitt hjärta!

Vita rosor

Emma Olofsson
Vi befinner oss i ett försommarvarmt Karlshamn i Blekinge. Mitt i den spirande sommaridyllen larmas polisen om att en ung kvinnas döda kropp hittats ute bland klipporna. Över henne ligger sönderklippta vita rosor utspridda.
Strax därefter försvinner en ung tjej från sitt hem. I huset finns det vita rosor placerade på golvet. Det visar sig att båda tjejerna går på samma gymnasieskola i staden...

Polisen Matias Hernández och hans kollegor arbetar med fallen. Matias häftiga humör visar sig på jobbet när det framkommer att hans egen lillebror Sebastian har kopplingar till båda tjejerna, i sin roll som lärare på deras skola, och därmed räknas som en av de misstänkta i utredningen. Matias hävdar bestämt att hans bror är oskyldig.
Hernández tvingas in i en känslomässig karusell när hans lillebror plötsligt försvinner, samtidigt som ännu en ung kvinna från skolan saknas. Mycket tyder på att de försvunnit tillsammans. Är Sebastian kanske skyldig trots allt?

Emma Olofssons debut är en galet spännande, välskriven deckare som bjuder dig på en resa bland mörka familjehemligheter kryddade av lögner, hämnd och svek. Samtidigt får vi vara med om kärlek i många olika skepnader. Kärlek till ett land, en person eller till livet i stort, trots de många svårigheter vi människor kan tvingas gå igenom.
Emmas miljöbeskrivningar och trovärdigheten i karaktärerna är alldeles magisk!
Längtar efter att få återse det här polisgänget i nästa bok! För det kommer väl fler?
Riktigt spännande! Läs den!
Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe.

Boken är baserad på Dita Kraus historia om livet i nazisternas fångenskap.

Dita, en ung tjeckisk judinna förflyttas från Theresienstadt till Auschwitz, tillsammans med sin mor och far. Där hamnar hon i en, för att vara i ett koncentrationsläger, nästan uthärdlig miljö, i det som kallas familjelägret. En illusion uppbyggd av nazisterna för att lura granskande Röda korset-ögon att Auschwitz är ett respektabelt arbetsläger och inget annat. Dita arbetar hela dagarna i en barack för barnen i familjelägret, där barntillsyn står på schemat så att föräldrarna ska kunna arbeta hårt och ostört under dagarna. Ledaren för barnbaracken, Fredy Hirsch, har dock större ambitioner än barnpassning och har startat en illegal skola för de små. Dita blir skolans lilla bibliotekarie och får den farliga uppgiften att skydda och distribuera de få illegala, trasiga och slitna böcker som de lyckats lura undan fångvaktarna. Hennes stora kärlek till böcker gör att hon vaktar bokskatten med sitt liv.

Författaren skriver med ett fantastiskt målande och vackert språk om de vidrigaste övergreppen en människa kan uppleva. Värre än du någonsin kan föreställa dig oavsett hur mycket du läst och hört om den här tiden.
Det här är en berättelse som inte går att lägga ifrån sig. En berättelse om det som gör oss mänskliga eller ej. En bok om det allra vidrigaste i förhållande till det vackraste som finns. Full pott av mig! Snälla du, läs den här boken!

Polarnatt

Frida Skybäck
Polarnatt av Frida Skybäck.

Familjeintrigerna med systrarna Stiernfors i huvudrollerna fortsätter. Nu när äldsta dottern är bortgift med herr Rousseau är det Elisabeths tur att hitta en make. Hon sammanförs med herr von Strauss, en välbärgad friherre som visar sig vara helt fel för Elisabeth. Efter en vistelse på von Strauss slott flyr Elisabeth och hennes kammarjungfru Vera hem till Rosenlund. Elisabeth och Vera utvecklar en stark vänskap som inte är helt okomplicerad. Fröken Elisabeth får upp intresset för att hjälpa de mindre bemedlade och hon drömmer om att starta en lässalong där hon kan hjälpa kvinnor med läsning. I denna föresats träffar hon den sympatiska språkadjunkten Mathias Storm. Han blir djupt förälskad i Elisabeth. Nu blir det upprörda känslor hos föräldrarna på Rosenlund.
Parallellt får vi följa Cecilias kamp på Apelgården. Huset bär på mörka hemligheter och herr Rousseau är ingen lätt man att leva med. En dag står det ett övergivet barn på gårdsplanen och Cecilia vet varken ut eller in.
Det här är en riktig pärla! Historia, spänning, underbara miljöskildringar och personporträtt tillsammans med ett slag för kvinnans rättigheter samt rätten att älska vem man vill.
Nu är dags att ta itu med bok tre och finalen. Längtar!
Flickan som fick en röst av Abi Daré.
En oerhört stark och annorlunda skriven roman med ett språk som bitvis får dig att tänka bedömning av nationellt prov, berättande text, på lågstadiet. Måste jag skriva att det är briljant och att jag älskar det, så grundskollärare jag är?
Romanen utspelar sig i Nigeria och  handlar om fjortonåriga Adunni  som älskar kunskap och drömmer om att få utbilda sig och bli någon. Att, som hennes mamma sagt henne sen barnsben, en utbildning är det enda sättet att få en röst, göra sig hörd och få en chans att bestämma vilken väg ditt liv ska ta. Modern dör tidigt och faderns brist på pengar gör att han säljer Adunni åt en äldre taxiförare att ha henne som sin tredje hustru och sonproducent. Att skaffa sig en utbildning är nu omöjligt och Adunni lär sig istället en hustrus alla uppgifter i hem och säng. En tragisk händelse tvingar Adunni till en plötslig flykt. Hon hamnar i storstaden och här är livet väldigt annorlunda mot hur hon tidigare levt. Under slaviska förhållanden arbetar hon i ett välbärgat hem som hemhjälp och hon sliter från gryning till sen natt. Ska oväntade händelser och sann medmänsklighet öppna dörrar för den unga kvinnan från landsbygden? "För morgondagen kommer att bli bättre än i dag, eller hur?"
Åh vad jag rekommenderar er att läsa den här färgstarka berättelsen. Så bra!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.