Klara och solen

Klara and the Sun
Bok av Kazuo Ishiguro
"Det är inget mindre än storslaget." SvD Från sin plats i butiken som säljer artificiella vänner observerar Klara - en artificiell vän med enastående iakttagelseförmåga - noggrant beteendet hos dem som kommer in för att handla. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor. I denna glimrande roman skildrar Kazuo Ishiguro vår snabbt föränderliga värld genom en oförglömlig berättares ögon och utforskar en grundläggande fråga: Vad betyder det att älska?
I en inte alltför avlägsen framtid utspelar sig denna smått dystopiska berättelse. I en värld där människor är ohöjda eller höjda. Att vara höjd innebär just vad det låter som, du höjs över dina medmänniskor för att nå ditt fulla potential. Att bli höjd innebär inte bara fördelar, utan kan även innebära svår sjukdom och många överlever inte. Trots dessa risker väljer många föräldrar att höja sina barn...
Barn och ungdomar studerar på distans och har på föräldrarnas initiativ särskilda interaktionsträffar för att lära sig umgås med andra. I denna ensamma tillvaro finns AV:er. Artificiella Vänner, tonårsrobotar som är designade att hålla ungdomarna sällskap i ensamheten.
Vi träffar AV:n Klara när hon befinner sig i butiken i väntan på att bli såld till rätt tonåring. Klara är en AV med särskilda färdigheter och stor iakttagelseförmåga. Hon visar sig väldigt insiktsfull och har ett djup som gör att hon sticker ut bland de andra robotarna. Klara säljs till Josie, en svårt sjuk, höjd flicka som direkt visar sig knyta an till Klara. Ett oerhört starkt band mellan Klara och Josie uppstår. Klara gör verkligen allt för sin Josie. Det visar sig att även om man inte riktigt vill tänka tanken så har roboten ibland ett betydligt större hjärta än människan.
Kazuo Ishiguro har visserligen vunnit Nobelpriset i litteratur, men var inte oroliga för tung läsning. Det är ett vackert språk och en fin handling. Boken lämpar sig verkligen att läsa tillsammans med barn och ungdomar i yngre tonåren. Så mycket att diskutera och fundera kring.
En annorlunda bok mot hans tidigare böcker men samtidigt mycket bättre än de andra böckerna av författaren.