Nämn inte de döda

Kriminalroman
Christina Wahldén

Svenskan Greta lämnar hemlandet för att återhämta sig efter ett trauma. Väl framme i Darwin hittar hon en död kropp på en strand. Den mördade kvinnan visar sig ha tillhört Australiens ursprungsbefolkning. Poliserna Bluey och Jess får det svåra uppdraget att lösa fallet i ett samhälle där jämlikheten och jämställdheten ofta lyser med sin frånvaro.

3 utgåvor
Välj utgåva
Nämn inte de dödaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137155326
Nämn inte de dödaSvenska - E-bok
ISBN: 9789137155333
Nämn inte de dödaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178275007
En mkt spännande kriminalhistoria där man får en härlig personbeskrivning av alla i boken.
Nu vill man givetvis veta vad som händer m karaktärerna i bok 2. Tar upp problem som, prostitution och fattigdom i urbefolkningen mm
Svårt att lägga ifrån sig
Det här är en välskriven, spännande och informativ deckare som klarar konsten att baka in flera av de utmaningar som vi i dagens samhälle står inför. Boken tar upp problem som rasism, miljöförstöring och förtryck mot barn och kvinnor. Samtidigt klarar författaren att få in alla de klassiska ingredienserna som behövs för att skapa en riktigt spännande thriller. Dessutom är personporträtten osedvanligt intressanta och man känner sig hela tiden engagerad i deras liv.
För mig är Christina en ny bekantskap och jag blir alltid lika glad när man hittar nya författare som överraskar mig positivt. Det här är den första delen i en planerad serie om de två australienska poliserna Jess och Bluey och den lilla adopterade wallaby-ungen som följer Bluey i en väska. Det börjar med att den konststuderande unga svenska tjejen Greta reser till Australien för att bearbeta ett trauma. En dag vid stranden hittar Greta en död kvinna, hennes kropp är svårt sargad och till en början tror man att hon blivit attackerad av en krokodil men sanningen verkar dölja något mörkare.

En välskriven bok med ett bra flyt och bra språk som är lättläst och lätt att förstå. Den är spännande och håller ett driv framåt. Jag tycker inte att det är den klassiska krimnaldeckaren även om det är två poliser som jobbar ihop som sedvanligt, svårt att beskriva men den har ett mer djup tycker jag. Storyn berör nutida samhällsproblem så som rasism, förtryck, segregation och man får läsa en del om Australiens urbefolkning också - intressant tycker jag.
Den här var intressant eftersom den utspelar sig i Australien. Det är inte ofta man läser böcker som utspelar sig där. Det är en relativt typisk deckare med undantaget att en av poliserna tar hand om en vallabyunge som han döper till Mango. Jag älskar djuret.

Jag rekommenderar boken varmt. Den kändes trots sin klassiska deckarberättelse som en frisk fläkt.
En spänningsroman som utspelar sig i norra territoriet i Australien.
Boken tar upp flera aktuella ämnen som kvinnomisshandel och ursprungsbefolkningens situation. Del 1 i en kommande serie.
Jag blev helt fast direkt och ser fram emot del 2 som skall komma nästa år!