Pastor Viveka, #4

Pastor Viveka och feministerna på Stockrosvägen

Bok av Annette Haaland
Viveka är pastor i gamla Enskede där hon predikar om jämställdhet. Hon märker att ämnet har engagerat många i grannskapet på sistone. Detta beror på att Beatrice Dunder har bildat ett kvinnokollektiv vid namn Feministerna på Stockrosvägen. Detta kvinnokollektiv retar upp många i området och en dag försvinner Beatrices son plötsligt.
Jag tyckte om att läsa hur Viveka hanterade livspusslet och tvivlet på sig själv kontra samhällets, och i det här fallet även församlingens, förväntningar på henne. Svårigheten i att vara både en privat person/kvinna/maka och samtidigt vara en offentlig person i lokalsamhället.
Jag lider med King. Boken ger en inblick i en del samhälleliga konflikter, som kan vara värda att fundera kring.
Smårolig och mysig för stunden, dock ganska förutsägbar. Perfekt bok att varva ner till - en bok som inte kräver all din uppmärksamhet. Läsning som jag behöver för tillfället.
Annette Haaland är en ny bekantskap för mig och jag kan verkligen rekommendera detta mysiga och roliga berättelsen. Boken är väldigt lättläst och intressant, och stundvis väldigt roligt; jag har skrattat att jag fick tårar i ögonen på vissa ställen i boken. 😂😂
Jag tycker också att det är uppfriskande med en pastor som huvudperson med ett nytt vinkel att hon lär sig självförsvar.
.
Det var även givande att läsa om olika begrepp som Bechdeltestet och frågestrejk.
—————
En väldigt bra feelgood som har lite av allt: kärlek, vänskap, glädje och sorg med ett lyckligt slut.
Spänning, härliga karaktärer, en gnutta kärlek, många mötespunkter, livsöden, könsroller, livsåskådningsfrågor, ja det mesta ryms i denna härliga roman som var helt i min smak!
Detta är fjärde boken om pastor Viveka, men oavsett om du läst de andra eller ej kommer du snabbt in i handlingen och lär känna de olika karaktärerna.

En mysig roman helt enkelt!
Jag har läst de andra 3 fristående böckerna av pastor Viveka. Som vanligt är boken mysig, spännande, tänkvärd och rolig. Dock kan jag inte undgå att vara lite besviken på bokens röda tråd och händelserna i den. Det upplevdes som att det blev en del hängande som inte fick något svar/avslut.
Det här är fjärde fristående boken om pastor Viveca och hennes jobb i Gamla Enskede.
Som vanligt har hon mycket kloka tankar och funderingar som man som läsare får ta del av och det uppskattar jag.
Det är trivsamt, tänkvärt, mysigt och lite spännande!
En klassisk Viveka bok! En av få bokserier, där jag INTE kunnat vänta tills pocketutgåvan kommer, utan jag har köpt den till fullpris. Det bådar gott till en förhoppningsvis lååång kärlekshistora till karaktärerna på Gamla Enskede.
Älskar böckerna om Pastor Viveka, hennes familj och församling men tycker inte denna bok är i riktigt samma nivå som de övriga. Även i denna bok får vi följa de mogna turerna kring vad som händer i hennes egna familj men även församlingens. Hur Viveka försöker gå alla till mötes och kompromissa men blir överkörd av alla. Ett kollektivboende för främst kvinnor blir vandaliserat och Viveka lyckas lösa gåtan kring vem som gjort det med hjälp av några församlingsbor. Tycker dock inte denna är lika bra som de övriga böckerna om Pastor Viveka, sannar de knorrar på berättelsen som brukar finnas och berättelsen blir inte riktigt så djup som i övriga böcker. Men en roligt och lättläst bok att ta med sig ut till hängmattan i sommar. Den kanske dock inte får bo kvar o bokhyllan utan kan få gå vidare till en ny läsare.
Det var helt okej. Den känns som en klassisk bok om pastor Viveka. Man får vad man kan förvänta sig. Jag gillar det.