Än skyddar natten

Bok av Anna Lihammer
Den fristående uppföljaren till Anna Lihammers hyllade deckardebut! Nazisterna stärker sin makt i Tyskland, och år 1935 inför Hitler antisemitiska raslagar. Samtidigt reser en tysk SS-expedition till Sverige. I sina vanföreställningar om ariska förfäder söker de sitt ursprung i hällristningar och runstenar. En mörk höstnatt hittas en tysk journalist brutalt mördad vid den berömda Sigurdsristningen. Kommissarie Carl Hell blir utsedd att utreda mordet och till sin hjälp tar han än en gång polissyster Maria Gustavsson. Med den tyska makten i hälarna försöker de hitta förövaren, men snart pockar andra våldsbrott på deras uppmärksamhet. Än skyddar natten är uppföljaren till Anna Lihammers kritikerrosade romandebut Medan mörkret faller. Det är en skarpsynt och skrämmande kriminalroman som skildrar ett Sverige och Europa i nazismens växande skugga. Sagt om Anna Lihammers debut Medan mörkret faller: >> Anna Lihammer lyckas med bedriften att både skriva en bra deckardebut och en verkligt spännande historieskildring. > Nagelbitande otäckt - Anna Lihammer har gjort ett gediget grävande i tiden och platsen - en berättelse som sätter Uppsala på deckarkartan och vädrar ut lite i stadens unkna garderober. > Chockläskig - väldigt suggestivt - det är så spännande, och en intressant tidsperiod som hon har fångat perfekt.
Det blev ett antal böcker från bokrean 2017 som hamnade hemma hos mig. Alla inköp var inte planerade. Det var lite så det kom sig att Anna Lihammers Än skyddar natten fick följa med hem. Den första boken i serien om kommissarie Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson fick jag för recension för ett antal år sen. Delar av den boken utspelar sig i Uppsala. I denna den andra delen är miljön i och nära Stockholm, men ett och annat möte sker även denna gång i Uppsala.

Året är 1935 och Tyskland inför antisemitiska raslagar. En grupp tyskar reser till Sverige för att söka sina ariska förfäders ursprung. Mitt i allt detta hittas en tysk journalist mördad på en runsten. Carl Hell får uppdraget att utreda fallet. För andra gången tar han den smarta polissystern Maria Gustavsson till sin hjälp. Plötsligt är de indragna i två fall, varav ett är ett försvinnande. Givetvis är det polissystern som inser att fallen hänger ihop. Parallellt finns glimtar av såväl Carl Hells som Maria Gustavssons kärleksliv, rätt perfekt HBTQ-kryddat i ett av dem.

Även den här gången är stämningen kuslig, liksom i första boken. Men nu är det kusliga mer otäckt – nazismen mer framträdande. Som sist blandar författaren fiktion och verkliga händelser på ett lyckat sätt. Men ännu mer lyckat i denna andra del är teckningen av karaktärerna. Personerna känns mer levande – allt från ruggiga nassar till huvudkaraktärerna. Carl Hell får mig till exempel att tänka på Elizabeth Georges kommissarie Lynley. Skildringen av Maria Gustavssons kärlekshistoria är invävd på ett trovärdigt sätt i den här kriminalromanen/deckaren.

Mitt omdöme blir det högsta.