Kallbrand

Bok av Rolf Börjlind och Cilla Börjlind
Författarna bakom tv-serien Springfloden är tillbaka! I ett villaområde utanför Stockholm sprängs en familj ihjäl i sin bil. Olivia Rönning på Rikskrim får uppdraget att utreda fallet. Utredningen drar ner henne i en värld av sexuella övergrepp och ett nät av män som gör vad som helst för att behålla sin makt. På andra sidan jorden tar sig fd polisen Tom Stilton fram i en kanot. I fickan har han ett foto på en okänd man och namnet på en försvunnen flodbåt. I Cilla och Rolf Börjlinds femte roman utgörs den röda tråden av ondskan som ruttenheten framkallar vid övergrepp, terrordåd, #metoo och pedofili. ?Person- och miljöbeskrivningen är utmärkt, spänningsfaktorn är mycket hög och intrigflätningen imponerar rakt igenom. Upplösningen överraskar och kvar dröjer sig den sorgliga insikten om mänskliga tillkortakommanden? - Lilian Fredriksson, Bibliotekstjänst om Kallbrand Skrivet om Cilla och Rolf Börjlinds förra bok om Tom Stilton och Olivia Rönning Sov du lilla videung: "Nya boken om Tom Stilton är hittills vassast i serien. Börjlinds står mitt i samtiden, berättar om angelägna ämnen och höjer tempot." - Dagens Nyheter "Börjlinds har åstadkommit sin hittills starkaste deckare." - Trelleborgs Allehanda "Börjlinds står verkligen mitt i den kaotiska verklighet vi befinner oss i just nu och berättar en både oroväckande skrämmande och nagelbitarspännande historia." - Norra Skåne
En bilbomb i ett villaområde i Stockholmstrakten, en fd polis som letar efter en försvunnen båt i Thailand och en polis som planerar sin ofrivilliga pension samtidigt som det uppdagas att en av hennes närmaste vänner utsatt unga kvinnor för övergrepp. Det låter som om det är mycket att hålla reda på och att det är rörigt, men författarnas sätt att skriva gör att det inte är några som helst problem att hänga med i svängarna. Allt ska visa sig höra samman.

Det är spännande, intressant och lättläst och både ev terrorkoppling och metoo känns aktuellt.
Spännande bok som inte är förutsägbar utan kommer med plötsliga vändningar.
Växlar mellan händelser i Sverige och Thailand. Våld, övergrepp, kärlek och droger finns med.
Jag ger ofta bort böcker som jag själv vill läsa. En sån bok är Cilla och Rolf Börjlinds Kallbrand, en bok i serien om Tom Stilton, Olivia Rönning, Mette Olsäter med flera.

Det här är en serie kriminalromaner som jag har gillat från början. Det har även gjorts TV-serier på dem och de är väl rätt OK. Tyvärr stör filmatiseringarna mina läsupplevelser eftersom de tar ifrån mig mina föreställningar om karaktärer och miljöer. Men, som alltid, böckerna är bäst. Att sluta ögonen helt för de visuella intrycken går dessvärre inte. Nu har jag i alla fall plöjt boken och verkligen försökt blunda med själen.

Tom Stilton befinner sig i Thailand med Luna hos sin halvsyster Aditi för att återhämta sig. En svårt skadad kvinna ber honom leta upp en person och Tom bestämmer sig för att ta sig an detta. Hemma i Sverige har det sprängts en bilbomb och en hel familj stryker med. Olivia Rönning jobbar med fallet. Polisen tror att det är ett terrordåd. En misstänkt person grips, men är han verkligen skyldig? Olivia hamnar plötsligt i ett sammanhang där sexuella övergrepp förekommer. En kollega avslöjar dessutom att hon har blivit utsatt – av en högre chef. Och nån av dem snubblar över en pedofil. Mette Olsäter planerar sin pension, men innan dess tänker hon se till att de verkligt skyldiga får sitt straff.

Ja, det låter väldigt rörigt – och ändå blir det inte det! Vissa kapitel är väldigt korta och jag tycker att det är mycket tydligt att den här boken är skriven av två personer. Men inte heller det känns rörigt eller stör. Det här är en riktigt spännande kriminalroman av typisk bladvändarsort. Lite många teman har den, men för den som inte har listat ut det kan jag avslöja att allt hänger ihop och klarnar i slutet. Karaktärerna är mänskliga och har realistiska fel och brister – och plusförtecken. Nej, det enda som stör är att karaktärerna i boken antar utseende och kroppsspråk av de skådespelare som gestaltar dem. Tyvärr. Nu är det emellertid inte TV-serien som ska få mitt omdöme utan boken. Den som innehåller lite för många korrekturfel. Det kan jag inte blunda för och det är störande, för boken kostade ändå en del.

Mitt omdöme blir högt.