Carina

Användarprofil
Harriet Goodman har bestämt sig. Hon ska lyckas. Hon ska starta en förskola där barnen ska få göra roliga saker, känna sig älskade och trygga och dit de ska längta. Allt av det hon själv fått för litet av under sin uppväxttid.
Arvet efter hennes pappa gör att hon kan köpa och rusta upp en byggnad, anställa fyra unga kvinnor och starta förskolan.
Så får Harriet ett samtal från sin bror Colin i Frankrike. Modern har fått akut inflammation i bukspottskörteln och pga en strejk kan inte Colin och hans fru ta sig till London för att vara med modern på sjukhuset. Harriet går dit när hon sitter vid moderns sjukbädd upplever hon en närhet mellan dem som hon aldrig tidigare upplevt.
Hon tänker sig tillbaka och vi får en inblick i en uppväxt med mycket ilska, våld, psykisk ohälsa och Harriets ständiga sökande efter kärlek och bekräftelse.
Det tar en liten stund att komma in i boken, bl a för att den hoppar mellan olika tidsperioder i Harriets liv, men sen! Harriet Goodman är en känslomässigt skör kvinna som har så mycket inneboende kärlek hon vill förmedla och hon och hennes öde kommer finnas med mig i tankarna länge. Det är ingen dussinbok, verkligen inte, men det är lysande!

Tystnadens torn

Bok av Mina Dennert
Roya Zand driver en organisation mot näthat och för mänskliga rättigheter och hennes kartläggning av högerextremister gör att hon upplevs som ett hot av många. En kvinna hittas mördad och Roya börjar förstå att även hon är i fara.

En oerhört spännande bok om dagsaktuella ämnen. Svårt att lägga ifrån sig.
En framgångsrik affärsman hittas mördad i sin bil och misstankar faller genast på hans tjugo år yngre fru och hennes älskare. Kort därefter hittas affärsmannens partner mördad på exakt samma sätt och så ytterligare en man, som dock inte har någonting med de andra två att göra. DCI Geraldine Steel och hennes kollegor får slå sina kloka huvuden ihop och klura när DNA som matchar en kvinna som sitter i fängelse (och har suttit där de senaste 20 åren) hittas på samtliga brottsplatser. Det börjar också bli bråttom, eftersom ytterligare ett mord begås och tiden mellan morden har minskat…

Spännande, lättläst och jag uppskattar att det inte går att gissa sig till mördaren förrän i slutet av boken.

Sen for jag hem

Bok av Karin Smirnoff
Jana lyckas inte rädda Bror efter att han har kastat sig utför ett stup och hon vill inte inse att han är borta. Hon för ständigt en dialog med honom i sitt huvud och han känns ständigt närvarande. Hennes chef inom hemtjänsten hör av sig och tjatar sig till att Jana ska börja jobba nästan omgående eftersom det är sådan personalbrist och Jana går med på det, även om hon inte sörjt klart.

Så får hon, genom sin dotter Diana och ”byxkjolen” en inbjudan till att delta med sina lerfigurer vid en utställning i Stockholm och hon väljer att åka dit. Väl i Stockholm gör sig hennes förflutna påmint och vi får veta ännu mer om hennes trasiga bakgrund med män som dricker, misshandlar och våldtar.

På utställningen träffar Jana Nikki, vars far är stenhuggare i Bohuslän och när Jana får se en bild på ett av hans verk blir hon helt fascinerad och bestämmer sig för att åka dit för att se om hon kan utveckla sin konstnärskap. Detta trots att hon i förväg vet att även detta är en man som dricker och misshandlar…

Den tredje och avslutande delen om Janakippo från det fiktiva Smalånger någonstans i Västerbotten gör mig inte besviken. Karin Smirnoff bjuder fortfarande på sitt speciella sätt att skriva och beskriva och det berör på alla plan. Läs, läs, läs!
Janine lever ensam i en stuga på den polska landsbygden. Hon föredrar djur framför människor i de flesta lägen och när det plötsligt börjar dö människor i hennes närhet tycker hon att polisen gör alldeles för litet och börjar försöka klura ut svaren på egen hand.

Olga Tokarczuk vann Nobelpriset i litteratur 2018 och den här boken är på samma gång en klurig mordhistoria, huvudkaraktären Janinas försök att förklara hur allt hänger ihop med hjälp av astrologi och en inblick i livet på landet bland bergen i Polen.

Det är en bok med ett rikt målande och berättande språk (även om jag ibland tycker att det blir väl utdraget) och den är helt klart läsvard. Underbara karaktärer som får mig att tänka på litet på karaktärerna i Paasilinnas böcker.

En katts resedagbok

Bok av Hiro Arikawa
Nana förstår inte riktigt varför husse Satoru stoppar in honom i sin grå skåpbil och tar med honom på en resa över hela Japan för att besöka gamla vänner, men eftersom han trivs väldigt väl med husse och faktiskt älskar att åka bil så följer han med utan protester.
Till slut förstår Nana och då bestämmer han sig för att alltid vara vid husses sida. Han är ju husses katt.
En otroligt charmig och rörande berättelsen om kärleken mellan katt och människa, om livet, om små under i vardagen och även om sorg.

Berättelsen om Nahr

Bok av Susan Abulhawa
Nahr blir förälskad i den äldre Mhammad, men efter ett mycket kort och olyckligt äktenskap försvinner Mhammad utan spår.
Nahr, som är en duktig dansare, börjar dansa för män för pengar så att hennes bror ska kunna ha råd att studera vid universitetet, och ganska snart är det inte bara dans hon ger männen.
För att kunna få skilsmässa från Mhammad och kunna bli fri och gå vidare tvingas Nahr att åka till Mhammads mor och bror i Palestina. Nahr blir förälskad i Mhammads bror, Bilal, men han lever ett dubbelliv och är mycket politiskt aktiv i den palestinska motståndsrörelse. Nahr dras med…
Det här är en berättelse om Nahrs kamp för att hitta lycka, att få tillbaka makten över sitt liv, om politik, om kärlek och om smärta.

Jag är Malala

Bok av Malala Yousafzai och Christina Lamb
Att som ung kvinna, i stort sett ett barn, stå upp för flickors rätt till utbildning i Pakistan är ett så reellt hot att talibanerna skjuter Malala på skolbussen och det var nära att det kostade henne livet.

Malala växte upp i den vackra Swatdalen i norra Pakistan. Hon var tio år när talibanerna tog makten i landet och ingenting blev som förut. Den här boken är hennes egen berättelse. Det är en vacker, sorglig, skrämmande, stark och nödvändig berättelse. Läs den!

Jamåhonleva

Bok av Anders Roslund
En liten flicka går omkring i sitt hem och sjunger på ”jamåduleva”. Hon har nyss fyllt år och hon har inte förstått att hennes föräldrar och två syskon blivit brutalt avrättade och att det är därför de inte svarar henne eller rör på sig. Evert Grens kommer till platsen och tar hand om den lilla flickan, som sedan placeras i fosterhem.

Många år senare blir Evert kallad till platsen för ett mord där offret blivit skjutet på samma sätt som den lilla flickans familj. Och så dyker det upp fler offer… Finns det ett samband?

Jag har läst många av Roslund och Hellströms deckare och jag tycker mycket om dem. När Börge Hellström gick bort 2017 beslöt Anders Roslund att fortsätta berättelserna om kommissarie Evert Grens. Det är jag tacksam för. Det här är ”Scandi Noir” när den är som bäst.

Den tyska flickan

Bok av Armando Lucas Correa
1939 Berlin. Hannah Rosenthal är ung judinna och när andra världskriget är på väg att bryta ut blir det tydligt att hon och hennes föräldrar inte längre kan stanna i Tyskland. De lyckas boka inresetillstånd och visum till Kuba och går ombord på lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna tillsammans med Hannahs bästa vän Leo och hans pappa.

New York 75 år senare. Anna Rosen får ett paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mor bestämmer sig för att resa dit för att försöka nysta i familjens förflutna.

Boken bygger på verkliga händelser och är en otroligt fängslande berättelse om exil, om smärta, om överlevnad och om minnena som aldrig försvinner.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.