Carina

Användarprofil

Musan

Bok av Jessie Burton
Det här är en berättelse om två kvinnor i två olika tidsepoker.

1967 London. Odelle Bastien, som kommit från Trinidad 5 år tidigare arbetar i en skobutik. Hon är universitetsutbildad och är en skicklig skribent, men hennes hudfärg gör att det, på den här tiden, är svårt att få mer kvalificerat jobb.

Helt plötsligt blir hon en dag erbjuden att jobba som assistent till Marjorie Quick som äger ett berömt galleri. En dag kommer en man in med ett tidigare helt okänt konstverk som kan vara av en känd konstnär och som varit i hans nu avlidna mammas ägo.

1936 Spanien. Olive Schloss bor med sin far, som är framgångsrik konsthandlare, och sin mor som har psykiska svårigheter på en liten gård på den spanska landsbygden.

En dag kommer revolutionären Isaac Robles och hans halvsyster Teresa till gården för att fråga om det finns jobb och Olive blir störtförälskad i Isaac. Det visar sig att Isaac är konstnär och Olives mor vill att han ska måla ett porträtt av henne och Olive.

Gone Girl

Bok av Gillian Flynn
Nick och Amy har allt. Efter några framgångsrika år i New York flyttar de till en småstad i Missouri för att Nick ska vara nära sin sjuka mamma under den sista tiden av hennes liv.

På deras femte bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. Polisen kommer och man hittar spår av Amys blod och att någon form av strid förekommit. Nick blir tidigt polisens huvudmisstänkte och när så Amys dagbok hittas ges en helt annan bild av Nick än den sympatiske mannen som vädjat till media om hjälp att hitta sin fru. Är han en mördare? Är han inte det – var i så fall är Amy?

Om den sista tredjedelen av boken inte varit en sådan fullständig besvikelse hade jag tyckt att boken varit genialisk. Nu föll den i stället väldigt platt.

Så mycket potential och så dåligt avslut 😩

Ut ur skuggorna

Bok av G. R. Halliday
En sextonårig pojke hittas död på en åker och kroppen är full med vad som ser ut att vara bitmärken och den är placerad i en konstig position. Pojken har också en svart sten nedstucken i halsen.

Kommisarie Monica Kennedy kopplas in och hon misstänker tidigt att det här mordet kommer att följas av fler.

Socialarbetaren Michael Bach letar efter en försvunnen klient, den 17-årige Nichol Morgan som efter ett mystiskt sms varit spårlöst borta i 7 dagar. Kan Nichol ha mött samma öde som den förste pojken?

En mörk och dyster berättelse från det skotska höglandet med bra intrig.

Sommaren före kriget

Bok av Helen Simonson
Sommaren 1914. Beatrice Nash, ung lärarinna i latin, anländer till East Sussex för att försöka starta en ny del i sitt liv efter att hennes far nyligen gått bort.

Beatrice är en stark, intelligent och fritt tänka kvinna med rapp tunga och snabb humor och det uppskattas inte av alla. Familjen Kent, med den starka Agatha i spetsen, blir ett stort stöd och Beatrice umgås mycket med Agathas syskonsöner Daniel och Hugh. Daniel är poet och Hugh är snart färdigutbildad kirurg och de får några varma, trevliga sommarmånader tillsammans innan kriget kryper närmare.

En berättelse om kärlek, om sorg, om människor och liv som förändras helt av krig men också en smårolig skildring av de intriger och konservativa karaktärer som finns i en småstad på den engelska landsbygden i början av förra seklet.

Drömmarnas bok

Bok av Nina George
Henri är på väg för att träffa sin 13-årige son Sam för första gången när han blir påkörd av en bil och hamnar i koma.

Sam känner en direkt koppling till sin far och skolkar för att vara vid sin pappas sida. Henris stora kärlek Eddie, som han lämnat tidigare och som han ändå uppgivit som närmsta kontakt, finns också vid sjuksängen.

På sjukhuset finns också den 12-åriga dansösen Maddie, som också ligger i koma efter en olycka där hela hennes familj förolyckades. Sam känner en dragning till Maddie och vill finnas där för henne också eftersom hon inte har någon annan och han börjar utforska vem hon var före olyckan och vad hon tycker om och han tillbringar långa stunder hos henne också.

Sam är övertygad om att både hans far och Maddie går att nås på något plan, trots att de båda är i koma och att inga undersökningar och instrument visar några indikationer på att de registrerar något i sin omgivning.

Det här är en väldigt vacker och gripande berättelse om kärlek men också om vikten av att leva sitt liv fullt ut och att ta vara på varje stund eftersom allt kan förändras på ett ögonblick.

Cupido

Bok av André Brink
Cupido Cockroach ”hottentott” eller Khoi, växer upp på en holländsk farm i Sydafrika under andra halvan av 1700-talet och som vuxen får han snabbt ett rykte om att vara den största bråkmakaren, den som dricker mest och den som har flest kvinnor. Han träffar tvålmakerskan Anna, men efter bara en kort stund får suget efter alkohol och kvinnor honom att återgå till sina gamla ovanor.

Så en dag möter han Dr Johannes Theodorus van der Kemp från The London Missionary Society och blir fast besluten om att bli missionär själv. Samhället sviker honom och snart har han ingen församling kvar att predika för.

Jag blir inte riktigt fångad av historien och den känns segdragen på något sätt. Trist.

Påfågelsommar

Bok av Hannah Richell
Maggie återvänder från Australien till godset Cloudesley i England när hennes farmor blir sjuk. Hon har blandade känslor. Dels vill hon finnas där för sin farmor, som hon vuxit upp hos, och samtidigt brottas hon med skuldkänslor över anledningen till att hon flydde till Australien.

Parallellt med historien om Maggie får vi läsa om farmor Lilians ungdom. Hon gifte sig med den mycket äldre Charles och äktenskapet blir långt ifrån vad hon tänkt sig.

En sommar anlitas en konstnär för att måla ett helt rum och han bjuds in att bo på Cloudesley över sommaren. Det får oanade konsekvenser.

Nutid och dåtid flätas ihop och vi får en berättelse om stor kärlek, sorg, familjehemligheter och svek.

Kallbrand

Bok av Rolf Börjlind och Cilla Börjlind
En bilbomb i ett villaområde i Stockholmstrakten, en fd polis som letar efter en försvunnen båt i Thailand och en polis som planerar sin ofrivilliga pension samtidigt som det uppdagas att en av hennes närmaste vänner utsatt unga kvinnor för övergrepp. Det låter som om det är mycket att hålla reda på och att det är rörigt, men författarnas sätt att skriva gör att det inte är några som helst problem att hänga med i svängarna. Allt ska visa sig höra samman.

Det är spännande, intressant och lättläst och både ev terrorkoppling och metoo känns aktuellt.

Before the Coffee Gets Cold

Bok av Toshikazu Kawaguchi
I källarvåningen på en sidogata i Tokyo ligger ett kaffe. Det är mytomspunnet eftersom det sägs att du kan resa i tiden därifrån om du uppfyller vissa villkor. Det kanske viktigaste villkoret är att du måste dricka upp kaffet innan det kallnat, annars…

2 böcker fulla av värme, kärlek, sorg, livsöden blandat med litet fantasy, för vi vet ju alla att det är omöjligt att resa i tiden.

Böckerna består av flera små berättelser om olika personer, deras anledningar till varför till vi resa, antingen bakåt eller framåt, i tiden.

De är fullt medvetna om att ingenting de gör kommer att påverka nuet och ändå bestämmer de sig alla för att göra resan för att få ro i själen.

Det är underbara små historier och det är lätt att bortse från det faktum att tidsresor är omöjliga och bara leva sig in i personernas upplevelser.

Nio främlingar

Bok av Liane Moriarty
Masha är en framgångsrik, karriärdriven kvinna som plötsligt får ett hjärtstopp på jobbet. Hon överlever, mot förmodan, och bestämmer sig för att göra en total livstilsförändring.

Hon upptäcker att hon mår så bra av sitt nya liv att hon vill hjälpa andra människor att förändra sina liv och startar ett hälsohem.

Nio främlingar anländer för att delta i ett 10-dagars event med meditation, specialkost, massage mm. Men är metoderna Masha och hennes kollegor använder sig av vad de förväntat sig och blir de inte märkligare och märkligare?

Det här är en lättsmält roman, bitvis underhållande, men den lämnar mig ändå ganska oberörd. Något saknas.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.