Recensioner av Eva Jonsson

The Loudest Voice in the Room av Gabriel Sherman

Betyg 5
Författaren ger oss en otäck inblick i ett samhälle där nyheter inte längre behöver vara objektiva utan istället skapas efter nyhetschefernas politiska agenda. Boken blir så bra just för att det inte går att greppa hur denna destruktiva person fick fortsätta sextrakassera kvinnor, spionera på sina anställda och smutskasta landets politiker. När man läser boken blir man dessutom medveten om hur oerhört mycket som förändrats i samhället de senaste 25 åren, särskilt när det kommer till medielandskapet.

Husmoderns död och andra texter av Sara Danius 

Betyg 4
Jag älskar essäsamlingar och det här är en av de bästa man kan hitta. Den är härligt spretig och tvingar läsaren att vara totalt koncentrerad. Då berättelserna och artiklarna handlar om så vitt skilda ämnen är det naturligtvis omöjligt att bli jätteintresserad av alla, men det är samtidigt en del av bokens tjusning att man aldrig vet vad som väntar bakom hörnet. Framför allt har Danius ett säreget språk och en enorm känsla för detaljer.

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk 

Betyg 5
I den här boken berättar nobelpristagaren Olga Tokarczuk om förhållandet mellan naturen och människan. Boken är en sorts thriller med inslag av fantasy och tar upp ämnen som ödestro, rättsskipning, förnuft och galenskap.

I handlingens centrum befinner sig Janina Duszejko, en före detta lärarinna som bor någonstans i den ödsliga polska landsbygden nära gränsen till Tjeckien. Hon tillbringar dagarna med att studera astrologi, översätta poesi samt ta hand om sommarställen tillhörande förmögna Warszawabor. I andras ögon är hon en ensling som har lättare att umgås med djur än med människor. Plötsligt en natt hittas Janinas granne död, och snart äger fler dödsfall rum. Polisen famlar i blindo och Janina kommer således fram till slutsatsen att hon är den enda som kan reda ut fallet. Hennes initiala teori är att det är skogens rådjur som beslutat sig för att hämnas på bygdens många jägare.

En minst sagt udda huvudperson
En av bokens styrkor är Janina Duszejko själv. Som läsare känner jag genast en stark sympati för hennes förmåga att alltid gå sin egen väg och strunta i samhällets konventioner. Hennes omsorg om skogens alla djur gör henne till en osedvanligt trevlig huvudkaraktär, och föraktet hon möts av från samhällets representanter får mig att beundra henne ännu mer. Janinas galna sidor är oerhört charmerande och Tokarczuk beskriver henne med både humor och respekt.

Sagolik stämning och miljöbeskrivning
Styr din plog över de dödas ben består inte bara av fantastiska personporträtt utan den är också full av ingående landsbygdsskildringar. Tokarczuk målar upp spöklika bilder av ett samhälle där vare sig telefonförbindelser eller vägar fungerar som de ska, men hon gör det på ett så pass humoristiskt vis att man som läsare knappt kan låta bli att besöka den polska landsbygden. Hon lyckas också förmedla en stämning som gör den här boken till ett av de mest originella verk jag någonsin läst.

Vory : den ryska supermaffian av Mark Galeotti

Betyg 5
I den här boken berättar författaren om sina fältstudier av Vory V Zakone, känd som den ryska supermaffian. Galeotti pekar på att den organiserade kriminaliteten alltid lyckats leva sida vid sida med den ryska statsmakten. Redan under tsartiden blomstrade kriminaliteten i landet, med en svag poliskår som inte klarade att hålla ordning i det stora riket. Under Lenin och Stalin hade maffian inte mycket att säga till om, men detta förändrades under det kalla krigets sista årtionden då stagnationen ledde till att de kriminella elementen återigen fick mer svängrum. Under de sista Sovjetdecennierna samarbetade maffian med såväl lokala partibossar som Gulags lägervakter, och efter unionens fall frodades kriminaliteten med människosmuggling och narkotikahandel. Galeotti menar att även om Putin utåt sett verkar ha satt stopp för den organiserade kriminaliteten så är det snarare så att de kriminella strukturerna införlivats i staten.

Nya perspektiv
Den här boken skiljer sig radikalt från andra beskrivningar av den ryska maffian. Även om den tar upp gamla myter och föreställningar så är den framför allt saklig och informativ med djupgående analyser av strukturer och samhällsutvecklingar. Det är en spännande bok som troligtvis kommer att uppskattas av både den historieintresserade och den som vill få en mer nyanserad bild av den organiserade brottsligheten. Galeotti tar dessutom upp många intressanta frågeställningar om var gränsen går mellan laglig verksamhet och kriminalitet.

Klubben av Matilda Gustavsson 

Betyg 5
I den här boken berättar Matilda Gustavsson om den s.k. kulturprofilen, som blev ökänd i november 2017 efter en avslöjande artikel som skrevs av just Gustavsson. I sitt reportage berättade hon om hur kulturprofilen, som under många år haft starka band till Svenska Akademien, nu anklagades för bl.a. trakasserier och våldtäkter av inte mindre än arton kvinnor. Det hade under årtionden gått rykten om mannens övergrepp, men ändå hade ingen av hans kollegor vågat eller velat göra något. I den här boken fördjupar skribenten sin tidigare undersökning av den svenska kulturvärlden och dess maktelit. Hon berättar om de motsättningar som uppstod inom Svenska Akademien efter avslöjandet, och ställer sig frågor om vad som anses acceptabelt att göra i konstens namn.Frågor om makt och skapande
För den som följt nyhetsrapporteringen kring kulturprofilen och Svenska Akademien innehåller boken kanske inte så mycket nya fakta. Men den är ändå enormt intressant tack vare sina frågeställningar om konstutövning och makt. Som läsare förundras man över hur dyrkan av det s.k. manliga geniet fortfarande är så pass dominerande inom svenska kulturinstitutioner. Så länge man är en respekterad kulturpersonlighet så kan man ta sig vilka friheter som helst. Det är en värld där de mäktiga hela tiden håller varandra om ryggen och där genierna och deras närmaste kollegor aldrig kan göra fel.

En inblick i journalistiskt arbete
En annan av bokens många styrkor är att den bjuder på en målande beskrivning av journalistiskt arbete. Gustavsson berättar på ett enkelt och engagerande sätt om hur man jobbar med ett scoop av det här slaget och hur man på ett så etiskt sätt som möjligt tar sig an ett fall där ord står mot ord. Hon pekar på att man måste vara tålmodig och hela tiden ha en öppen hållning.

Mångfacetterad bild
Klubben är en enastående fördjupning kring allt som har med kulturprofilen och den svenska metoo-rörelsen att göra. Gustavsson ger läsarna en mycket komplex bild av händelseförloppet där ingenting är helt svart eller vitt. Vi får ta del av de utsatta kvinnornas skakande vittnesmål såväl som intervjuer med den anklagade och hans familj och vänner. Framför allt får vi en skrämmande inblick i vilka faktorer som kan leda till att en tystnadskultur formas. Men även om boken gör en illa till mods på många ställen så är den samtidigt en makalös hyllning till de människor som faktiskt vågade stå upp mot förtrycket.

Systerklockorna av Lars Mytting

Betyg 3
Det här är berättelsen om en glesbefolkad landsbygd i Norge och dess invånare. De gamla systerklockorna vid den lilla stavkyrkan är något av bygdens stolthet då deras fantastiska klang inte liknar något annat. De tillverkades som en hyllning till två tvillingflickor, och det sägs att systrarnas bildvävnader siar om framtiden. Året är 1879 och en ny präst har precis flyttat in i den gamla prästgården där den unga Astrid arbetar. Astrid är ättling till tvillingsystrarna och stolt över klockorna. Samtidigt anländer en okänd man från Tyskland till byn, och hans planer gör att stavkyrkan och hela dess omgivning går en oviss framtid till mötes.

Aktuella frågeställningar
Den här boken är full av frågeställningar som lätt kan appliceras på vår tid, där bevarande av kulturarv ofta ställs mot modernisering och utveckling. Den frågar bland annat hur mycket som måste gå förlorat för att vi människor ska kunna uppnå det vi behöver eller tror oss behöva. Författaren målar upp konflikten mellan gammalt och nytt på ett sätt som känns realistiskt och drömskt på en och samma gång. Boken lyckas kombinera skrönor och gamla legender med en historisk skildring av en landsbygd som inte längre existerar. Den blir långtråkig på sina håll, men är ändå läsvärd tack vare den speciella stämning den bygger upp.

Tiden dödar långsamt av Michel Bussi 

Betyg 4
Det här är en riktigt spännande thriller för alla som älskar historier som delas upp i två tidslinjer. Författaren hoppar väldigt skickligt mellan nutiden och det sena 80-talet, och ger läsaren alldeles lagom med ledtrådar för att det ska bli så intressant och oförutsägbart som möjligt. Det hela blir extra spännande tack vare att 80-talets händelser beskrivs genom huvudpersonens dagbok, och att vi läsare inte får veta vem det är som sitter och läser dagboken förrän precis i slutet. I övrigt är det en ganska typisk fransk deckare med långsamt tempo och ingående miljöbeskrivningar.

Att leva med hund : en guide till dina hundår av Per Jensen

Betyg 5
Det här är en varm och gripande berättelse om kärlek och saknad. Den passar bra för såväl erfarna hundägare som den som funderar på att skaffa hund för första gången. Boken ger många nyttiga tips om allt ifrån träning till vård, men den är framför allt en fin berättelse om hur starkt många av oss känner för våra husdjur och hur oerhört svårt det kan vara att se sin fyrbenta vän åldras.

De afghanska sönerna av Elin Persson

Betyg 4
I socialantropologen Elin Perssons romandebut möter vi Rebecka som nyss fått jobb på ett HVB-hem kallat Gnistan. Som nyanställd lär hon känna tre pojkar från Afghanistan. Rebecka får rådet att inte engagera sig för mycket i jobbet och aldrig ta det med sig hem, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort.

Intressant berättarteknik
Elin Persson låter läsaren ta del av de unga pojkarnas respektive liv genom Rebecka. Berättelsens struktur påminner om dagboksanteckningar, med korta beskrivningar av såväl pojkarna som Rebeckas chef och övriga kollegor. Rebecka tar in allt hon hör och ser och beskriver det utifrån sina egna erfarenheter och värderingar.

Gripande och bildande
Den här boken är en rörande hyllning till alla som arbetar med ensamkommande flyktingbarn och andra utsatta. När man läser den blir man oändligt tacksam för att det fortfarande finns människor som vägrar att lämna jobbet på jobbet och istället vågar engagera sig trots att det gör ont. De afghanska sönerna ger dessutom en riktigt bra inblick i vilka tragedier som ofta drabbar ensamkommande tonåringar på vägen till Sverige. Boken kan säkerligen också vara en bra introduktion för någon som vill arbeta på HVB-hem, då den beskriver lagar och regler ganska ingående.

De sista barnen på jorden av Max Brallier

Betyg 4
Den trettonårige Jack Sullivan var en helt vanlig kille tills en grupp monster tog över hans stad. Han försöker nu barrikadera sig i en trädkoja efter att de övriga stadsborna antingen flytt eller förvandlats till zombier. Från kojan lyckas han bekämpa en rad slemmiga monster, men mötet med det gigantiska monstret Blarg verkar bli mer än vad ett ensamt barn klarar av. Tack och lov visar det sig att Jack inte är ensam om att ha överlevt monsterinvasionen.

En spännande och humoristisk bok
Det här är en berättelse som riktar sig till åldrarna nio - tolv år, men jag tror att den kommer att tilltala de flesta åldersgrupper. Boken passar såväl den inbitne zombie- och monsterfantasten som den som bara vill bli underhållen för stunden. Den liknar Harry Potter-serien på det sättet att den är rolig och knasig men samtidigt skrämmande och gåtfull. Författaren lyckas också baka in kärlekshistorier och berättelser om sann vänskap mellan barn som inte alls liknar varandra. Språket är fyndigt och spontant med kluriga uttryck som kommer uppskattas av både den vana läsaren och nybörjaren. Dessutom är boken fullspäckad av fantastiska och udda illustrationer skapade av den australiske serietecknaren Douglas Holgate.