Recensioner av Eva Jonsson

Winter's Bone av Debra Granik 

Betyg 5
Jag fullkomligt älskar den här annorlunda hillbillyfilmen med allt sitt mörker och alla sina udda existenser. Det är inte många filmer som lyckas vara långsamma och händelserika på en och samma gång, men här får regissören Debra Granik in en riktig fullträff. Vi tas med till en värld fylld av narkotika, gravida tonåringar, kala skogar, arbetslösa människor och gamla bilvrak som tillsammans skapar någonting helt unikt. Man har som filmfantast naturligtvis sett sådana här samhällen förr, men i Winter's Bone känns både miljön och karaktärerna betydligt mer äkta än i andra filmer. Dessutom gör skådespelarna fantastiska insatser, särskilt Lawrence som aldrig varit bättre.

Vad är queer? av Fanny Ambjörnsson

Betyg 5
Det är enormt svårt att lägga ifrån sig Vad är queer? då den fullkomligen kryllar av intressanta frågeställningar och infallsvinklar. Oavsett om man håller med Ambjörnsson eller inte så kommer man nästan garanterat se världen på ett nytt sätt efter att ha läst den här boken. Verkets styrka ligger framför allt i att författaren lyckas visa hur juridiska rättigheter inte alltid innebär att en stigmatiserad grupp känner sig insläppt i gemenskapen.

Rooster Bar av John Grisham

Betyg 3
Det här är knappast Grishams bästa bok, men den är ändå läsvärd då den är riktigt spännande på sina håll. Författaren lyckas skildra det amerikanska systemet med en svart humor som verkligen belyser bristerna. Rooster Bar är en underhållande berättelse om skalbolag, skumma låneinstitut och advokater som arbetar utan vare sig licens eller juristexamen. Som läsare önskar man dock att personskildringarna varit något starkare och att några av bokens sidospår givits mer tid.

Hennes nya namn : ungdomsår av Elena Ferrante

Betyg 5
Till skillnad från den första delen i Neapelkvartetten så lyckas den andra delen ta läsaren i ett järngrepp från första stund. Tempot är högre än i den första boken och personporträtten är ännu mer genomarbetade. Dessutom känner man som läsare alla karaktärer och boken upplevs således inte lika rörig som den första romanen. Skildringen av kvinnornas vänskap pendlar mellan ljus och mörker och man sitter hela tiden och väntar på att nästa katastrof ska komma.

Tulpanpojken av Christina Wahldén

Betyg 4
Det här är en gripande berättelse som passar såväl vuxna som yngre läsare. Det är väldigt lätt att känna med den elvaårige pojken och dra paralleller till vår tid med krig och ensamkommande flyktingbarn. Det är också enkelt att förstå krigets konsekvenser när man får ta del av dem genom en liten pojkes ögon. Boken är dessutom lättläst och ger de yngre läsarna en hel del historiska kunskaper som kan vara värdefulla i dessa tider.

Playground av Lars Kepler

Betyg 3
Det här är en fascinerande berättelse där man som läsare aldrig riktigt vet vad som är fantasi eller verklighet. För den som läst Keplers deckare så kan den här boken bli något av en besvikelse, eftersom den inte alls liknar en traditionell thriller. Men när man väl släpper på sina förväntningar på hur en Kepler-bok bör vara så blir Playground mer och mer intressant. Även om romanen är oerhört flummig på sina håll så blir den aldrig tråkig.

Drömfakulteten av Sara Stridsberg

Betyg 5
Det här är en av mina absoluta favoritböcker. Jag brukar ha svårt för litterära fantasier om verkliga personer, men Stridsberg lyckas skapa en fantastisk väv av delberättelser och infallsvinklar som tillsammans målar upp ett livsöde som man bara vill veta mer om. Dessutom är romanen ett fantastiskt samtidshistoriskt dokument över 1900-talets andra hälft med allt ifrån kommunistskräck till frigörelse. Bokens styrka är dock karaktärsbeskrivningarna som stannar kvar i ens huvud långt efter att man lagt ifrån sig boken.

Katarina Taikon : ett liv av Tomas Dömstedt

Betyg 4
Katarina Taikons liv är ett av de mest intressanta öden jag läst om, och trots att boken är så pass kort så lyckas den förmedla vilken oerhört speciell person hon var och hur mycket hon betydde som rättighetskämpe. Jag älskade hennes barnböcker när jag var liten, men det var först när jag läste den här boken som jag verkligen insåg hur mycket berättelserna om Katitzi måste ha betytt när det gällde att sprida kunskap om romernas liv och utsatthet.

Beckomberga av Sara Stridsberg

Betyg 4
Jag fullkomligt älskar Sara Stridsbergs personskildringar, och i den här boken tränger hon in i karaktärernas mörkaste sidor som aldrig förr. Det är en minst sagt gripande berättelse om hur omöjligt det är att hålla en annan människa över vattenytan när personen ifråga redan bestämt sig för att sjunka till botten. Hela boken präglas av en säregen stämning där ljus och mörker hela tiden går hand i hand och där själva sjukhuset blir en person bland alla andra.

Rödaste smultron av Lars Widding

Betyg 4
Widding är alltid underhållande och den här boken, som blev hans allra sista verk, är inget undantag. Berättelserna om Bellman och hans tid är fulla av spännande detaljer, och Widding växlar hela tiden mellan högt och lågt medan han målar upp en sprakande bild av ett 1700-tal som man som läsare inte kan få nog av. Historien om den tragikomiske andre amanuensen är dock minst lika fascinerande, och man sitter hela tiden och småler åt hans vardagliga bestyr.