Recensioner av Eva Jonsson

Mio, min Mio av Astrid Lindgren

Betyg 4
2 april 2020
Bröderna Lejonhjärta har alltid varit min favorit bland Lindgrens böcker, men Mio, min Mio kommer på en självklar andra plats. Det är en underbart välskriven och engagerande bok med starka psykologiska porträtt och fina miljöskildringar. I den här boken är allt betydligt mer svart och vitt än i Bröderna Lejonhjärta, vilket gör att den passar även de yngre barnen så länge som de inte är alltför mörkrädda. Men boken innehåller ändå en hel del viktiga frågeställningar om liv och död och om vad det innebär att vara utvald. Berättelsen är oerhört vackert berättad och balanserar hela tiden mellan dröm och realism på ett ytterst spännande sätt. Dessutom är den onde Kato en figur som ingen ung läsare borde gå miste om att lära känna!

Den tyske läkaren av

Betyg 4
2 april 2020
Det här är en film som håller en i ett järngrepp från första stunden. Oavsett om du är historieintresserad eller en skräckfilmsfantast så kommer du gilla den här berättelsen. Filmen vågar vara såväl kontroversiell som rent äcklig, men den är också full av bra personporträtt och man känner hela tiden med majoriteten av karaktärerna. Det är en skakande historia som visar hur lätt det kan vara att låta sig luras när man önskar något tillräckligt mycket. Jag önskar dock att manusförfattaren ägnat lite mer tid åt det faktum att flera före detta toppnazister lyckades leva i Argentina som om ingenting hänt.

Nebraska av

Betyg 5
1 april 2020
Den här filmen är ett absolut måste för alla som älskar udda historier med färgstarka karaktärer. Dialogen är intelligent och ibland till och med hysteriskt rolig, men samtidigt ligger det ett sorgskimmer över hela berättelsen vilket gör att den träffar rätt i hjärtat. Skådespelarinsatserna är lysande, och jag tror att många håller med mig när jag skriver att Bruce Derns roll i den här filmen är det bästa han någonsin gjort. Några av berättelsens teman är förlåtelse och familjerelationer, och manusförfattarna lyckas ta sig an dessa ämnen på ett ytterst ovanligt sätt. Det allra bästa med filmen är dock den svarta humorn som inte kommer lämna någon oberörd.

Av skuggor märkt av Marianne Cedervall

Betyg 4
27 mars 2020
Marianne Cedervalls böcker är perfekta för den som är trött på hårdkokta thrillers med masskjutningar och terrorister. Likt äldre, klassiska deckarförfattare förlägger hon sina brott till små fridfulla samhällen där dåden slår ner som en blixt från klar himmel. Att hon dessutom väljer att ha en pensionär som huvudperson känns kul och vågat i vår tid. Cedervall har förmågan att få läsaren att känna det som att man verkligen är på plats i den lilla socknen med alla välporträtterade och lustiga karaktärer. Jag tycker också mycket om sättet hon trappar upp spänningen på med hjälp av små detaljer och välplacerade ledtrådar.

Ett kallt fall av Peter May

Betyg 3
25 mars 2020
Ett kallt fall är den första delen i Peter Mays bokserie om Enzo Macleod, en skotsk rättsmedicinare som ingått ett vad om att han ska klara av att lösa flera av Frankrikes mest kända mord. I den här boken tar han sig an ett tio år gammalt mysterium rörande Jaques Gaillard som arbetade som lärare på en av landets mest framstående skolor. Enzo hittar alltfler ledtrådar i Paris katakomber, men snart får han en känsla av att spåren placerats ut avsiktligt. Dessutom står det klart att Macleod själv löper stor risk att bli mördarens nästa offer.

En trevlig pusseldeckare
Peter May vet hur man bygger upp spänningen och behåller ett fast grepp om sin läsare. Han hoppar fram och tillbaka i handlingen på ett väldigt skickligt sätt som gör att man aldrig tröttnar på boken, trots att den är något rörig på sina håll. May är dessutom en mästare på miljöbeskrivningar och som läsare känner man det verkligen som att man går på Paris gator. Karaktärerna beskrivs med humor och värme men jag stör mig ibland på vissa sexistiska element i texten. Boken är dock läsvärd tack vare det roliga pussel som författaren lägger ut i bästa Agatha Christie-stil.

Torka aldrig tårar utan handskar 1: Kärleken av Jonas Gardell

Betyg 5
25 mars 2020
Jag har alltid älskat Jonas Gardells berättarstil, och den här bokserien tillhör hans absolut bästa verk. Den är hemsk, rolig och informativ på en och samma gång. Karaktärerna är fantastiska och man känner igen varje persontyp samtidigt som de hela tiden överraskar när man trott sig ha lärt känna dem. Framför allt ger boken och dess uppföljare en skrämmande bild av en tid som ligger så nära vår samtid och ändå känns så långt bort.

Torka aldrig tårar utan handskar 2: Sjukdomen av Jonas Gardell

Betyg 5
25 mars 2020
Den här boken är ännu bättre än den första delen i serien. Plötsligt slåss huvudpersonerna och deras vänner inte enbart mot fördomar och förtryck, utan måste dessutom finna sig i tanken att många av dem troligtvis kommer att dö inom en snar framtid. Det är svårt att ta in hur en stor grupp människor faktiskt tyckte att bögarna förtjänade den "pest" som härjade bland dem. Boken är fantastiskt bildande utan att göra avkall på dramaturgin.

Torka aldrig tårar utan handskar 3: Döden av Jonas Gardell

Betyg 5
25 mars 2020
Torka aldrig tårar utan handskar blir bara bättre för varje del, och den här boken tillhör de mest gripande romaner jag haft förmånen att läsa. Jag tycker mycket om hur Gardell hoppar mellan sjukdomstiden och den lyckliga tiden och på så sätt gör det extra tydligt hur snabbt livet kan ta en ny vändning. Det är en hemsk berättelse som alla borde läsa eftersom den säger så oerhört mycket om både 1980-talet och vår egen samtid.

1793 av Niklas Natt och Dag

Betyg 4
23 mars 2020
Den här boken passar långt ifrån alla läsare då den är full av blod, smuts, sjukdom och fattigdom. Den är dessutom skriven på ett väldigt cyniskt sätt som inte tar den minsta hänsyn till känsliga magar och själar. Men det är bland annat allt äckel som gör boken så pass speciell i en värld full av historiska mysdeckare. 1793 tar hål på bubblan av historier om det trevliga och glamorösa 1700-talet. Istället målar boken upp ett kallt och hemskt samhälle där misären är ständigt närvarande. Det är också en intressant berättelse om ett ståndssamhälle som är på väg mot sitt fall. Alltigenom är boken oerhört spännande och välskriven och får en att längta efter den andra delen i serien.

1794 av Niklas Natt och Dag

Betyg 3
23 mars 2020
Den här boken är inte fullt så bra som den första delen i serien, men den är ändå ohyggligt spännande på sina håll. Jag blir också fascinerad av författarens sätt att blanda ett oerhört vackert och detaljrikt språk med en handling som är raka motsatsen till tjusig. Problemet med boken är att man som läsare får en för stor dos av äckel. Det hade räckt mer än väl med hälften av alla löss och fekalier man får ta del av. Dialogen känns dessutom lite väl teatralisk emellanåt. Å andra sidan är det alla vidrigheter och de överdrivna replikerna som gör att boken står ut i mängden. Bellman noir har blivit en alldeles egen genre som inte liknar något annat - och sådant är ju alltid positivt.