Recensioner av Veronica Andersson

Klar himmel av Kristin Fägerskjöld

Betyg 4
Boken Klar himmel är en välskriven roman som utspelar sig under tidigt 1940-tal och krigets strider pågår för fullt. Vi får följa tre kvinnor; Karin är sekreterare hon bär på mörka upplevelser och hon tvekade inte en sekund när hon blev tillfrågad att arbeta som hemlig kurir. Violet är mamma till tre söner och hennes yngste son befinner sig i England och Violet är så orolig för sin son så under en stormig aprilnatt reser hon i hemlighet till England. L'eoni gör sin plikt som Lotta i det brittiska flygvapnet.
Sextio år efter krigets slut hittar Karin en koffert på vinden med ett obehagligt innehåll och som väcker många minnen till liv. I kofferten finns även ett brev som aldrig nådde sin mottagare 1945.

Jag tycker boken börjar riktigt bra när Karin hittar kofferten med det obehagliga innehållet och brevet och jag fastnar direkt i storyn. Efter hand upplever jag dock boken rörig och jag har svårt att hålla koll på vem som är vem men ju längre jag in jag kommer i boken desto klarar blir bilden och jag fastnar ordentligt i boken. Det är en välskriven Historisk roman som innehåller både kärlek, sorg, vänskap och förluster. En gripande bok med parallella berättelser om de tre kvinnorna. Fina beskrivningar på både miljöerna och karaktärerna och bokens omslag är fantastiskt.
Det här en lättläst, lättförståelig och pedagogiskt bok. Boken är uppdelad i tre delar. I den första delen som är en självbiografisk del får man läsa om Joels liv om hur det är att växa upp med psykiskt ohälsa och missbruk runt sig. Del två handlar om barns rättigheter och olika symtom på psykisk ohälsa. Tredje delen handlar om hur man kan ta hand om sig - Vad kan jag göra själv för att må bättre. Något som jag tycker är bra med denna bok är att under varje kapitel så får man tips; Vad kan jag göra? Vart kan jag vända mig? (Tips på både telefonnummer och olika hemsidor dit man kan vända sig för att få hjälp, mer kunskap etc).

Det här är enligt mig en så viktig bok, den är lätt att förstå inga krångliga eller svåra ord/beskrivningar/förklaringar. Denna bok borde läsas av alla för att lära sig och förstå hur andra människor kan må och också för att kunna förstå de tecken den som mår dåligt kan uppvisa. Även i skolan borde denna bok finnas och läsas i - för att upptäcka/förstå/se tecknen hos sina elever, kompisar eller att själv förstå att det finns hjälp att få. Detta ämne om psykisk ohälsa kan aldrig lyftas tillräckligt många gånger för de som mår dåligt behöver allt stöd de kan få av oss alla i samhället.

Nämn inte de döda av Christina Wahldén

Betyg 4
För mig är Christina en ny bekantskap och jag blir alltid lika glad när man hittar nya författare som överraskar mig positivt. Det här är den första delen i en planerad serie om de två australienska poliserna Jess och Bluey och den lilla adopterade wallaby-ungen som följer Bluey i en väska. Det börjar med att den konststuderande unga svenska tjejen Greta reser till Australien för att bearbeta ett trauma. En dag vid stranden hittar Greta en död kvinna, hennes kropp är svårt sargad och till en början tror man att hon blivit attackerad av en krokodil men sanningen verkar dölja något mörkare.

En välskriven bok med ett bra flyt och bra språk som är lättläst och lätt att förstå. Den är spännande och håller ett driv framåt. Jag tycker inte att det är den klassiska krimnaldeckaren även om det är två poliser som jobbar ihop som sedvanligt, svårt att beskriva men den har ett mer djup tycker jag. Storyn berör nutida samhällsproblem så som rasism, förtryck, segregation och man får läsa en del om Australiens urbefolkning också - intressant tycker jag.

Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg

Betyg 4
Jag har läst alla Ewas böcker både från Husqvarnaserien och från Begravningsbyrån Tranan och jag har aldrig blivit besviken på hennes böcker. Denna bok är den femte och fristående fortsättningen från serien Husqvarnaserien och den är precis lika bra som hennes tidigare.
Som i hennes tidigare böcker i denna serie så skriver hon både i nutid och dåtid. Vi får följa Therese som tagit tjänstledigt för att avsluta sitt manus. Hon har fått skrivkramp och tänker att miljöombyte kan vara bra så hon åker till en gård i Småland. Men det finns mycket som distraherar henne i denna idylliska sommarmiljö... På samma plats för nästan 150 år sedan bodde Agnes. Hon tar jobb i granngården för att försöka lära sig mer om vintillverkningen av vinbär för att hjälpa sin far och mycket händer på gården som Agnes både får se och uppleva.

Det här är en välskriven, lättlöst bok med ett bra flyt och driv framåt. Korta kapitel som jag uppskattar väldigt mycket. Ewa är fantastisk på att blanda nutid och dåtid och som vanligt så fastnar jag mer för berättelsen som skrivs i dåtid. Och dessa historier flätas alltid ihop på ett naturligt sätt i slutet av boken. Härliga karaktärer och underbara miljöbeskrivningar som ger mig fina inre bilder. Ewas böcker gör mig aldrig besviken - jag får alltid en mysig lässtund med hennes böcker och som stannar kvar som en varm go känsla i kroppen.

Kärlek i mån av snö av Lina Forss

Betyg 3
Mitt i sommaren slår jag till med en roman som utspelar sig under vinter och juletid. Boken handlar om Kate som numer är en pensionerad före detta OS-medaljör i handboll men är nu tillbaka i Sverige. Idag arbetar Kate på Svenska Akademins kansli. Reggaestjärnan Rock är en bra människa men inte världens bästa pappa så när Britta ska börja skolan lämnar Kate honom. Britta och Kate bor på Djurgården med mamma Dollan och ett antal mostrar som lägger sig i det mesta. Britta tror på jultomten och mamma Kate vill hitta en pålitlig tomte, men hon letar också efter kärlek.
Barnboksförfattaren Kalle söker kärlek på barer och tinder, och detta går väl inte speciellt bra. För att ha råd med julklappar startar han firman Tomteknäck.

Att läsa en julbok mitt i sommaren var väldigt mysigt. Det här var en mysig, charmig bok med inslag av humor. Dock tycker jag att den var lite rörig, jag hade svårt att komma in i boken och saknade drivet - att den skulle ta lite fart. Jag hade lite svårt att hänga med emellanåt. Jag gillar att boken har korta kapitel, den har ett bra språk och omslaget är ju helt fantastiskt. Boken tar också upp delar från samhället när det gäller Metoo rörelsen.

Livet hivet döden av Peter Roth

Betyg 4
Detta är en självbiografisk bok där författaren Peter berättar om sitt liv. Boken är skriven i tidsordning vilket gör att den blir lättläst och gör det lätt att hänga med i handlingen. Peter är nyskild och han har en dotter och en stor kärlek till hundar. Precis efter skilsmässan börjar Peter ta sina första stapplande steg ut ur "garderoben" som homosexuell och just vi denna tidpunkt slås världen med skräck av det nya Hiv-viruset. Under loppet av några år går Peter från en lycklig, ansvarstagande föräldrar med ett bra jobb till ett djupt amfetaminmissbruk med sjukdomar som Hepatit och Hiv och kriminalitet.

Det här är en stark berättelse om hur snabbt livet kan förändras, den är ärligt skriven och griper tag i mig. Det är verkligen en tänkvärd bok och det bevisar hur skört livet är och vilka vägar det kan ta. Det är så lätt för oss människor att ha fördomar kring missbruk, sjukdomar och sexualitet, men vem vet vad som väntar runt hörnet här i livet. En bok som väckte mycket inom mig och som jag kommer minnas.

Brevet till Helga av Bergsveinn Birgisson

Betyg 2
Den här boken är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Boken är inte mer än knappt 120 sidor så man kan tycka att den borde var snabbläst och lättläst. Den handlar om Bjarni som bor på den isländska landsbygden och om hans förälskelse till grannfrun Helga. Jag tycker att den var svårläst och krånglig, jag hade svårt att hänga med mellan livet på gården med alla lamm/får och Bjarnis kärleksförklaringar till Helga som ofta var åt det sexistiska hållet, så upplevde jag det i alla fall. Jag fick läsa långsamt och jag fick läsa om meningarna flera gånger om ibland och ändå att jag svårt att hänga med. Det var otroligt många namn och eftersom boken utspelar sig på Island så hakade jag upp mig på att försöka läsa de isländska namnen rätt, vilket jag inte lyckades med (Hihi). Detta var tyvärr inte en bok för mig.

En andra allians av Denise Rudberg

Betyg 4
För mig är Denise Rudberg en fantastisk författare och denna bok är inget undantag. En andra allians är en fortsättning från första boken Det första chiffret och vi får fortsätta att läsa om de tar starka kvinnoporträtten Signe, Iris och Elisabeth under början av 1940-talets Stockholm.
Boken är välskriven och har ett bra flyt i texten. Otroligt bra beskrivningar på karaktärerna då man som läsare lär känna dom och kommer dom nära i deras liv, även miljöerna beskrivs på ett tydligt sätt som gör att jag kan framkalla både bilder, känslor och dofter. I den här boken känns det som att det ligger lite mer fokus på Iris, Signes och Elisabeths privatliv till skillnad från förra boken då man fick mer inblick i deras arbete inom det militära och det har jag uppskattat och tyckt vara intressant att få lära känna dom lite bättre.

Vännen av Sigrid Nunez

Betyg 2
När jag fick den här boken så blev jag väldigt glad, när jag läste baksidestexten så tänkte jag en fin, mysig bok med en ton av sorg och allvar. Enligt bokens baksidestext så handlar boken om en kvinna som förlorar en nära vän och han har en hund - en stor Grand danois. Ingen vill eller kan ta sig an denna stora hund, men kvinnan tar motstridigt hand om Apollo som hunden heter, trots att hon inte vill och hotas av vräkning då det inte är tillåtet med hundar i bostadshuset hon bor i. Allt eftersom tiden går blir hon mer och mer förtjust i hunden och vill inte lämna ifrån sig den.

Boken är välskriven med ett bra språk men enlig mig så saknar den ett driv framåt och den känns väldigt seg och kommer liksom aldrig igång. Tyvärr får jag ingen känsla för boken och dess karaktärer. Och det som jag trodde att jag skulle få läsa om i boken enligt baksidestexten, ja där kände jag mig lite lurad på konfekten. Jag hade förväntat mig att få läsa om kvinnan och hunden och hur deras relation utvecklades men jag tror att det kanske bara skrevs 10% av det i boken. Jag tyckte att det lades alldeles för mycket fokus på hennes avlidna vän hur han levde innan och vilka reaktioner han hade med kvinnor och annat som jag inte tyckte hörde till bokens story. Men jag kan ha uppfattat hela boken budskap fel men det var så här jag kände.

Kattstryparen av Stefan Di-Omnia

Betyg 4
Den här boken är baserad på verkliga händelser. Lasse Wiggeby hittas naken med ett buntband hårt åtdraget runt sin hals på ett hotellrum i Västerås. Enligt polisen pekar allt på att det är ett rånmord men omständigheterna är märkliga och motiven många. Efter 103 dagar grips Helen Aaberg-Wiggeby för mordet. I rättssalen spänner hon sina svarta, iskalla ögon i åhörarna och hånler och samma i rättssal sitter även författaren till boken och han bestämmer sig för att ta reda allt han kan.

Det här är en välskriven bok med ett bra språk och man märker att det ligger ett gediget researcharbete i denna story. Jag fastnade i boken redan från första sidan och blev så gripen av att läsa om framförallt Helen som vi får följa från barndomen fram till vuxen ålder. Att läsa om Helen var både hemskt, gripande, brutalt och fruktansvärt. Det som förvånar mig när jag läser boken är att det verkar som att samhället inte sett/hört eller förstått vad Helen har fått utså och själv utsatte andra för, att någon inte gripit in - för då kanske mycket av det som hänt kunnat undgås och det gör mig mörkrädd att verkligheten kan se ut så. Att hon lyckas spela ett spel genom att visa mindre smickrande sidor som hot och manipulation mot många i sin omgivning för att lyckas slingra sig ur många händelser är en konst i sig. Enligt mig en skrämmande bok att läsa och som höll min puls uppe genom hela boken.