Veronica Andersson

Användarprofil

En förlorad kärlek

Bok av Alyson Richman
Lenka är ung och konststuderande när hon träffar Josef i Prag strax före andra världskriget. De blir förälskade och gifter sig, men deras liv hinner knappt börja innan de slits isär av kriget. Josef ska flytta till New York med sin familj och Lenka ska komma efter men kriget kommer, Josefs skepp förliser och Lenka för henne Theresienstadt och sen till Auschwitz.

Det här är en välskriven bok med en stark och gripande berättelse. Jag fastnade i storyn - jag drogs med i de välbeskrivna miljöerna och jag kände med karaktärerna, det gjorde verkligen ont i hjärtat när jag läste boken. Boken har ett djup, den berör, är gripande, hjärtskärande, det är kärlek, sorg, längtan och den är vacker. Boken är skriven så att den växlar mellan dåtid och nutid och kapitlen är uppdelade mellan Lenka och Josef. När jag läste baksidestexten på boken så kände jag direkt att det här är en bok i min smak och det var det också men en liten besvikelse kom ändå över mig för jag hade förväntat mig/trott något annat om boken, jag tyckte att den var lite utdragen på vissa ställen och slutet var lite abrupt, där hade jag önskat lite mer, men en stark och gripande läsning som berörde.

Utloggad

Bok av Lilly Emme
Katie har alltid drömt om att bli författare. Tillsammans med sina tre vänner kallar de sig "Skrivsystrar", de har lovat varandra att inte ge upp skrivandet förrän alla fyra lyckats bli utgivna författare. Katies vänner har alla lyckats medan hon själv inte har lyckats och det gör att hennes tro på sig själv sviktar. Katies frustration ökar och av misstag råkar hon lägga ut ett meddelande på sociala medier som får hennes värld att rasa, då bestämmer sig Katie för att logga ut från allt som har med sociala medier att göra och hon flyr ut till landsbygden.

Jag älskade verkligen den här boken, den är lättläst, den är fartfylld/händelserik och har ett bra driv - jag sträckläste boken. Boken har så mycket, jag som läsare får verkligen följa med på en berg- och dalbana av känslor - vänskap, humor, allvar, sorg och kärlek. Att som Katie känna sig misslyckad, ha drömmar, hur vänskap sätts på prov, dilemmat med sociala medier. Boken gav mig själv en tankeställare när det gäller sociala medier, hur vi scrollar runt i denna värld, så mycket tid vi lägger på detta - när vi kunde göra så mycket annat.... Detta är en underbar bok, jag rekommenderar den verkligen.

Amy Snow

Bok av Tracy Rees
Aurelia är bara åtta år gammal när hon hittar ett övergivet spädbarn i snön till hennes familjs ägor. Året är 1831 och hon tar med sig barnet hem till sina föräldrar och övertalar dom att behålla henne och hon får namnet Amy Snow. Amy växer upp bland tjänstefolket och Aurelia blir hennes bästa vän och syster men Aurelias föräldrar avskyr henne. En dag dör Aurelia 23 år gammal på grund av sjukdom och Amy skickas på porten men Aurelia bar på en hemlighet och Amy får brev med olika ledtrådar, nu börjar jakten på att hitta hemligheten och Amys nya liv.

Jag är väldigt svag för historiska romaner, det är lite av min favorit genrer. Det här är en fantastisk berättelse som är välskriven och jag dras med både i miljöerna och karaktärerna. Att hamna i England på 1800-talet är både intressant och spännande, att läsa om Amy och Aurelias relation och få följa Amy på hennes äventyr för att hitta Aurelias hemlighet. En bok om vänskap, systerskap, kärlek och hemligheter. Stundtals tyckte jag att boken var lite utdragen men jag tror mer att det var jag som var otålig och ville veta vad som skulle hända, vad Amy skulle upptäcka och hur det skulle gå för Amy - för jag sträckläste boken så långtråkig var den inte. Underbar bok med ett fantastiskt omslag.
Det här är en kokbok som passar alla, det är 70 läckra recept på smårätter/tillbehör som passar till det mesta. Alla recept är vegetariska, näringsrika och fyllda med smaker och är dessutom fria från socker och gluten.

I den här boken får jag som läsare lära mig laga mat från råvaror som dels kommer från naturen och är hälsosamma. Birgitta som skrivit boken är kock och hälsoinspiratör, i slutet av boken berättar hon själv om sin hälsoresa och hur hon med naturligt god mat utan gluten och socker har återhämtat sig från bland annat fibromyalgi, övervikt, magbesvär och utbrändhet.

De recept jag testat är enkla, lättförståeliga att göra och väldigt goda. Bilderna i denna bok är så vackra och inspirerande, varje bild är som en tavla. En fantastisk och helt underbar bok.
Lisbeth är lärare, bor i sitt hus, har en pojkvän (Tobbe) och hon trivs väldigt bra med sitt liv. En dag får hon erbjudande om att vikariera som rektor på skolan, hon får nya grannar i huset intill, våren är på ingång och allt är frid och fröjd....eller?

För mig är Maria en ny författarbekanskap. Så jag har inte läst hennes tidigare bok "En alldeles omöjlig jul" -som jag förstått det så får man lära känna och ta del av karaktärerna i den boken och att denna bok är en fortsättning även om den är fristående. Jag tror att det hade underlättat för mig att ha läst den boken först, för jag hade lite svårt att komma in i boken och tyckte att den var lite rörig först, men sen tog sig boken ordentligt.... Det är en charmig feelgood som innehåller vänskap, kärlek, svärta, lite tokigheter och en portion med humor - det var många tillfällen jag hade ett leende på läpparna.

Barnen i Auschwitz

Bok av Ota B. Kraus
Den här boken bygger på en självbiografi där Alex Ehren är en av fångarna i Auschwitz-Bikrenau. Alex försöker överleva vardagen i det brutala lägret, han undervisar barne i Barack 31 det är förbjudet men han gör det för att försöka skydda barnen från alla hemskheter som finns runtomkring, men det är inte det enda förbjudna Alex sysslar med han skriver även dagbok och förbereder för uppror.

Det här var en bok som jag sett fram emot att läsa, jag tycker det är intressant att läsa självbiografiska böcker och att läsa om människors livsöden och upplevelser. Tyvärr så fastnar jag aldrig fullt ut för boken, jag upplever den lite osammanhängande och saknar ett bra flyt och driv. Boken får dock godkänt då det är en sann historia och den berör mig med människornas olika livsöden, deras kamp och livslust. Det är en skrämmande läsning som berör och det är svårt att förstå att detta var en fruktansvärd verklighet för många människor.

Äktenskapet

Bok av Maja Björklöv
Välskriven och fylld med mycket känslor
Hanna har det ganska bra i livet hon har ett jobb som hon trivs med, en familj med man och tre barn som bor i ett radhus. Tills hon en dag hittar ett Mail på hennes och sin mans gemensamma dator, hon går in och läser och inser att hennes man älskar en annan kvinna. Hannas värld och äktenskap rasar samman...

Det här är en välskriven bok där kapitlen är uppdelade i nutid och dåtid - tiden innan skilsmässan och tiden hur hon mår just nu. Boken är skriven från Hannas perspektiv - Hur hon mår i detta och vilka känslor som Hanna känner och upplever. Fördelen med att boken pendlar mellan dåtid- och nutid är att man får en bakgrund kring Hanna och Mårtens resa och hur deras kärlek och familj växt fram och hur lyckliga de varit, detta gör att man mer sätter sig in i Hannas känslor efter skilsmässan. Det är starka skildringar och jag blir berörd av boken, det är sorg, lycka, kärlek, otrohet, ilska, psykisk ohälsa.... det är mycket och många olika känslor. En stark bok som fick mig att känna mycket känslor och hur viktigt det är att jobba och investera i sina relationer men trots det så kanske det ändå inte räcker till alla gånger.

De tysta systrarna

Bok av Joanne Lee
Joanne och hennes syskon växer upp i ett hem med en mamma som dricker för mycket alkohol, hon har många lösa förbilndelser med män och barnen växer upp med dåliga missförhållande gällande mat, hygien och kläder. Joanne får ta hand om både sig och sina syskon. När Joanne flyttat hemifrån ringer hennes yngre syster och berättar att hon hittar ett spädbarn som är dött i mammans garderob....

Denna bok bygger på en sann historia. Att läsa om barn som växer upp i dysfunktionella familjer blir alltid en stark läsupplevelse och jag har alltid svårt att förstå att detta kan hända om och om igen, att barn far illa och att ingen vuxen eller någon från samhället ser/upptäcker dessa barn/familjer. Det här blir en skrämmande och helt osannolik historia att läsa men boken är också fylld av mycket kärlek och styrka.

Klubben för lyckliga slut

Bok av Caroline Säfstrand
Tre kvinnor befinner sig vid ett vägskäl i livet, dessa tre kvinnor får en reklamlapp på sina bilar om en inbjudan till skrivkursen "Klubben för lyckliga slut" ingen tänker gå dit men på något sätt så hamnar de alla tre där. Cecilia som blivit änka, Lisbeth som längtar bort från sitt gråa, förutsägbara liv och Ivy som oroar sig för mycket kring allt. En gång i veckan träffas de på skrivarkursen där Sam är kusrsledare som även han har en del att bearbeta från sitt förflutna.

Jag har nog läst de flesta av Carolines böcker och gillat dem alla och likaså denna. Den här boken är en feelgoodpärla som har ett djup, mycket känslor allt från sorg, vänskap, smärta, värme, kärlek och gemenskap. Jag tycker Caroline skildrar både känslor, människor och miljöer på ett djupare plan så att jag som läsare upplever det både äkta och trovärdigt. En underbar bok om relationer och livet, om att utvecklas och att hitta sig själv och sin väg för att bli lycklig.

Nästan bra på livet

Bok av Conny Palmkvist
När Lova föds är hon varmt efterlängtad, under förlossningen drabbas Lovas mamma av komplikationer och under några dagar står pappa Conny ensam med sin nyfödda dotter och ska knyta de första staka banden till sitt barn. Efter en tid hemma så smyger sig en oro in i deras liv, Varför är det så svårt att få kontakt med dottern? Och Utvecklas hon verkligen som andra barn?

Det här är en stark och gripande bok där Conny öppet och ärligt låter mig som läsare få komma in i familjens innersta hjärta och ta del av tankar, känslor och oro som de upplever kring sin dotter och deras roll som förälder. Att få ett barn som inte är som "alla andra", Hur bemöter och hanterar jag det som förälder? Inte bara hur ska jag hantera mina känslor kring mitt egna barn, utan också hur omvärlden ser på mitt barn, hur ska jag bemöta det? Vad ska jag göra för att mitt barn ska må bra och utvecklas? Visst är det något alla föräldrar brottas med, men har man barn med funktionshinder så blir vardagen och världen lite annorlunda, men kärleken till sitt barn är precis lika stark oavsett om mitt barn är född med eller utan ett funktionshinder och det tycker jag Conny skriver så fint i sin bok - Kärleken till sin dotter och det fina band som de skapar tillsammans, det är vackert.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.