Veronica Andersson

Användarprofil

Kirskålsgrannar

Bok av Jenny Clevström
Pommie är en trädgårdsstjärna och har Österlens mest prunkande rosor och tätaste lavendel. År efter år brukar hon vinna olika priser för sin vackra trädgård och hon jobbar hårt för att hennes trädgård ska blomstra och ge goda skördar av frukt. Detta år ställs hon för en utmaning då en ny granne flyttar in - Frank Blumer som är en stor trädgårdscelebritet och hans trädgård blomstrar och lyser med sin prakt, men frågan är om Frank tävlar med ärliga avsikter då hans äpple lyser så klart som om de vore radioaktiva….

Det här är verkligen en mysig feelgood med otroligt målande beskrivningar - jag befann mig verkligen i Pommies trädgård, växthus och kunde både se och känna doften av jord, blommor, nybakt paj och bulle. Det här är en härlig trädgårdsroman om Pommie och Frank och deras starka intresse till sina trädgårdar. Jag får också uppleva humor, kärlek, intriger, konkurrens, missförstånd och om att våga släppa taget och våga lita på andra. Vilken debutbok författaren lyckas med, det är verkligen en underbar blandning som blir en perfekt mix där jag som läsare får härlig feelgoodstund.
Det här är den andra och fristående delen där man åter får komma tillbaka till Dalarna och möta Nora och Viktor. Nora och Viktor ska öppna ett galleri med återvunna saker och Nora är fast besluten om att portarna till galleriet ska slås upp till midsommar men kommer de hinna då Viktor är borta och jobbar mycket….

Det här är en underbar bok som innehåller alla de klassiska ingredienserna som en feelgood ska göra - kärlek, drömmar och hemligheter. Boken är lättläst och sidorna vänds snabbt och när sista sidan är läst och jag slår igen boken och jag uppfylls av en varm måbra känsla, då vet man att jag fått en härlig feelgood stund. Jag gillar att boken har en historia som är skriven i både nutid och dåtid och att det i slutet vävs ihop på ett bra sätt, personligen är jag svag för böcker som skrivs på detta sätt, älskar att läsa två parallella historier. Jag har läst den första boken i serien "Glasveranda med sjöutsikt" och fullkomligt älskade den boken och denna bok är också riktigt bra. Även om de är fristående så skulle jag nog rekommendera att läsa denna första först för att få en större behållning. Rekommenderar verkligen dessa två böcker - mysiga, charmiga och underbara.

Fridlysta Fridolf

Bok av Josefine Sandblom
Det här är den andra och fristående delen om Selma och Fridolf. I den här boken så går Selma och Fridolf på lägenhetsvisning, då de funderar på att flytta från Motala till Borensberg. I den förra boken fick man läsa om att det ofta var Selma som råkade hamna i trubbel men i denna bok är det Fridolf som lägger näsan i blöt och skapar lite oreda.

Hur kan man inte älska Selma och Fridolf? Jag älskar att åter få komma tillbaka och hälsa på i Motala/Borensberg och läsa om Selma och Fridolf, två underbara karaktärer som är pensionärer. Att läsa om deras värme, humor, kärlek och upptåg är underbart, jag skrattar och bli varm i hjärtat. Det här är en lättläst feelgood med bra driv och tempo, den är charmig, underhållande och alldeles underbar, men boken berör även familjehemligheter och svartsjuka. När en bok utspelar sig i miljöer i min närhet som jag ofta besöker blir det extra roligt eftersom jag känner igen platserna. Jag rekommenderar verkligen denna bok men jag tycker att man med fördel ska läsa Selektiva Selma först som även denna bok är en fullpoängare.

Äppelmannen

Bok av Anne Mette Hancock
Detta är andra boken om journalisten Heloise Kaldan och polisen Erik Schäfer. En pojke har försvunnit spårlöst från sin skola, ingen vet vad som hänt men plötsligt dyker hans telefon upp. I pojkens telefon hittar man bilder som fångar polisens intresse, kan det vara där pojken befinner sig?

Wow vilken bok, jag är inne i en period då jag hellre läser feelgood än deckare/polisromaner men snubblar man över en sån här bok så är jag fast. Jag fastnade direkt från första sidan och där var jag fast tills boken tog slut. Jag har inte läst den första boken i serien "Likblomman" men det var inga problem att komma in och läsa del två först. Även om jag tror att det hade varit lite roligare att fått lära känna karaktärerna från start lite bättre, men det hade ingen betydelse för upplevelsen av denna bok.
Boken har ett bra driv, välskriven, bra tempo och det gör att det går snabbt att läsa den. Jag får uppleva spänning, intriger, oförutsägbara tvister och en krypande känsla innanför skinnet och jag vill ju bara veta hur det ska sluta….En riktigt bra bok!

Nummer 204 får resa hem

Bok av Marie Lindström
Den här boken bygger på en sann historia, det som Marie och hennes familj råkade ut för på en semester i Thailand - en tsunami.

För mig blev det här en väldigt stark läsupplevelse som berörde mig djupt. Marie berättar/skriver väldigt öppet, ärligt och naket om det de upplevde - tankar och känslor. Hur hon upplevde tsunamin, tiden i Thailand för att hitta sin familj, rädslan att en ny våg ska återkomma, hur de ska få komma hem, tiden efter hemma, detta skildrar Marie så starkt att det går rakt in i mitt hjärta. Den här boken berör ämnen som överlevnad, kärlek, traumatisk livsomhändelse, tacksamhet, skuld, rädslor, hopp - Jag sträckläste läste denna bok och den väcker många tankar - att leva i nuet, våga släppa taget, vara mer närvarande i livet och att Njuta lite mer. I slutet av boken hittar man diskussionsfrågor, mycket positivt - både för mig själv att kunna reflektera över boken eller om boken lästs i en "bokklubb". En fantastisk bok som griper tag ända in i själen.

På djupt vatten

Bok av Ellinor Wessel
Det här är del två och den fristående fortsättningen i Tranchelltriologin. Efter att ha läst den första delen "Farliga affärer" om Johan Wagner och hans flickvän Emily Tranchell så var denna del efterlängtad då den förra boken slutade med en tvist…. Det har nu gått nio månader sedan Johan och Emily lyckades undkomma kidnapparen och de befinner sig i Spanien, men känslan av att vara förföljda vill inte släppa. En dag får Emily ett telefonsamtal om att hennes syster hittats död, allt pekar på självmord, men är det så….

Den här boken var efterlängtad för mig, efter att jag avslutat förra boken så satt jag kvar där och ville bara läsa mer om Johan & Emily och hur det skulle gå för dem. Boken börjar riktigt bra och den fortsätter med ett bra driv och tempo genom hela boken, för mig blir denna bok en riktig bladvändare och jag sträckläser den. Jag gillar att man i denna bok får stifta lite mer bekantskap med Johan och Emily, att man lär känna personerna bättre. Miljöerna beskrivs på ett skickligt sätt då jag som läsare känner att jag befinner mig på plats och ser bilder framför mig, lite som att se en film och det gör att det blir mer levande. En lättläst spänningsroman som är fartfylld och spännande med inslag av lyxiga bilar, psykisk ohälsa, drama och kärlek och jag väntar på nästa bok.

Je m'appelle Agneta

Bok av Emma Hamberg
Agneta är 49 år med utflugna barn som bara kommunicerar via swish, gift med Magnus som cyklar i svindyra trikåer, ett sorglig sexliv, ett ekande kylskåp och Agneta känner sig vingklippt. Hon ligger ligger mest i sängen och tittar på tv-serier och smygdricker rödvin… Hur kunde livet blivit så här? Agneta hittar en annons om att en äldre "pojke" behöver hjälp med att laga mat och städa - i Saint Carelle, Provence i Frankrike, några dagar senare är Agneta på väg ner till Frankrike….

Wow vilken fantastik bok! Jag älskade denna härliga feelgood som är varm och underhållande, den är lättläst med ett bra flyt - sidorna bara flyger fram och helt plötsligt så är boken slut - alldeles för fort, vill läsa mer! Jag har läst de flesta av Emmas böcker och hon har en förmåga att få mig som läsare att dras med in i hennes böckers värld, både karaktärerna och miljöerna känns tilltalande och levande. I denna bok får jag uppleva både skratt, allvar, kärlek, vänskap och sorg och jag älskar hur Agneta som en rebelliskt tonåring vågar bryta sig loss, hitta sig själv och våga börja leva igen. Underbar bok!

Sista natten i Paris

Bok av Ruth Druart
Paris 1944 - Jean-Luc arbetar på järnvägen, där ser han hur tusentals judar skickas iväg med tåg tidigt i gryningen, ingen vet säkert vart de tar vägen. En tidig morgon vid järnvägsstationen ha en räls gått sönder och folkmassan är enorm, panik utbryter och en ung kvinna bryter sig loss och överlämnar sin nyfödda bebis till honom och ber honom ta hand om den lilla….det här kommer förändra bådas liv….

Vilken bok - WOW! Jag fastnade direkt och kunde inte sluta läsa boken. Jag gillade allt med den, språket, karaktärerna, miljöbeskrivningarna - helt fantastisk. Det är en stark berättelse som berör och den har allt - kärlek, sorg, smärta, mörker, ljus, den är vacker och gripande, den har så mycket, detta är en bok som verkligen är speciell och den kommer ligga kvar lite extra i mitt bokhjärta och det är en bok som jag inte kommer att glömma. Jag rekommenderar verkligen denna bok, att läsa om olika människoöden under krigets tid och hur det påverkar människors beslut, det är starkt, gripande och känslosamt, jag är inte säker men tror inte att boken bygger på en sann berättelse men den känns äkta och det kan absolut ha hänt i verkligheten.

Barnhemmet från helvetet

Bok av Marie Hargreaves
En dag stannar en flott bil framför 6-åriga Maries hus i Oldham. Maries pappa säger att hon och hennes bror Freddie ska få åk på semester men i själva verket skickas de till ett barnhem som drivs av en sadistisk nunna. Under flera år utsätts Marie för psykisk och fysisk misshandel, hon överlever men berättar inte för någon vad hon varit med om.

Boken bygger på en sann historia där Marie berättar om vad hon varit med om under sin barndom och uppväxt. Det är en hemsk uppväxt och så långt ifrån vad barn ska behöva uppleva och stå ut med. Det är tragiskt att läsa om hur en vuxen människa och i detta fall en Nunna utsätter inte bara Marie utan även de andra barnen för olika typer av misshandel när de vistas på barnhemmet. Även tiden när Marie bor hos sina föräldrar tycker jag inte heller är en sund uppväxt för ett barn.
Trots att det är tufft att läsa böcker när barn far illa så är boken lättläst och går snabbt att läsa. Jag gillar att läsa böcker som bygger på sanna upplevelser och det är svårt att sätta betyg på vad någon annan människa har upplevt för varje historia är värdefull och alla såna historier bör lyftas fram för deras mod att berätta. Med denna bok så blir jag inte riktigt berörd och den kommer inte riktigt in under skinnet på mig och jag vet inte om det beror på sättet den är skriven eller om det för tufft att läsa så att jag stänger av mina känslor.

Fränder

Bok av Emma Donoghue
Franskfödde Noah är pensionerad kemiprofessor som bor i New York. Han planerar att för första gången sen han var barn återvända till sin hemstad Nice. Precis när han ska åka blir han kontaktad av socialtjänsten om att ta hand om 11-åriga Michael som behöver bli akut omhändertagen och Noah är närmast anhörig. Motvilligt tar han sig an pojken och de åker till Nice med en motsträvig Michael i släptåg.

Det här var en bok jag sett fram emot att läsa och bokens baksidestext väckte mitt intresse och så hade jag läst så många lovord om boken, men tyvärr så föll inte denna bok mig i smaken. Jag tycker att boken börjar lovande men efter hand som jag läser så tappar jag intresset då jag tycker den är rörig och jag får inte ihop bitarna i mitt huvud. Jag höll på att ge upp ett flertal gånger men jag läste ut den och boken har sina ljuspunkter. Det är ändå fint att läsa om relationen som växer fram mellan Noah och Michael, trots de olikheter och svårigheter som finns. Gillar man att läsa en lågmäld bok i ett långsammare tempo om familjeband och oväntad vänskap så passar den perfekt.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.