Recensioner av Veronica Andersson

The Mars Room av Rachel Kushner

Betyg 3
När jag läste baksidestexten på denna bok så fastnade jag direkt och kände att detta är en bok för mig - gripande och stark berättelse. Dessutom är den utsedd till årets bok på Time Magazine och jag har både läst och hört många lovord om boken, men tyvärr blev jag besviken och tycker inte att den håller det jag förväntar mig av boken.

Bokens story i sig är väldigt gripande, skrämmande och smutsig. Vi får följa Romy som arbetat på på strippklubben The Mars room men nu sitter hon i fängelse och avtjänar dubbla livstidsstraff efter att ha dödat en man. I boken växlar det mellan Romys liv i fängelset och det liv hon levde innan. Jag tycker att hela boken är rörig och jag har svårt att hänga med i svängarna - om var/när/vem det skrivs om, hela boken känns väldigt ostrukturerad. Personligen hade jag velat läsa mer om tiden i fängelset och vilka känslor som Romy hade. Boken berörde mig inte, vilket den egentligen borde göra med tanke på vilken story det är.
Jag läste dock ut boken i förhoppning att min känsla skulle ändras under tiden, men tyvärr inte. Boken får godkänt för att den i grunden har en gripande storyn.

Frusen fjäril av Sylvia Day

Betyg 2
För mig är Sylvia Day mest känd för sina böcker i Crossfire-serien. Jag har tidigare läst en bok av författaren och det var tyvärr inte en bok som föll mig i smaken. När jag läste baksidestexten på denna bok så tyckte jag den lät som en härlig bok med kärlek, relationer och passion.
I boken får vi möta Teagen som är tillfreds med livet, hon har vänner, jobb och en lägenhet som hon renoverat från golv till tak. Tills en dag då Garret flyttar in i huset bredvid och som på något sätt har en oemotståndlig utstrålning som Teagen inte kan motstå.

Boken var lättläst och hade knappt 200 sidor så den var snabbläst och har ett underbart bokomslag. Jag hade dock svårt för boken, jag tycker den saknade handling och det låg väldigt mycket fokus på sex. Jag har inga problem att läsa sexscener utan jag själv är ganska frispråkig, men i denna bok så var det i stort sett det enda som det skrevs om - det blev för mycket och det var ganska grova sexscener och ord. Däremot så överraskade slutet mig positivt, det var oväntat - så tyvärr så blev inte denna bok något för mig.

När sista strofen klingat ut av Marianne Cedervall

Betyg 3
Det här är den femte boken i serien om Anki och Tryggve, jag har läst de två första och hoppade nu till den femte delen och jag tror inte att det påverkade min läsning eller åsikt, jag tycker att det gick bra att hänga med ändå.
I den här boken är det vinter och julen nalkas runt hörnet. Ett oväntat besök dyker upp, Tomas och Nils som Anki och Tryggve lärde känna under en resa till Italien. De har kommit till Gotland för att ta reda på vad om hände Tomas gammelmoster Dagny under 50-talet då hon kom tillbaka till Gotland efter att varit missionär i Afrika.

För mig är det här en mysig, underhållande och lättläst feelgooddeckare där det hela tiden händer saker i boken - bra driv. Jag gillar Mariannes beskrivningar både på karaktärerna och miljöerna där man ofta får en titt in i stallet. Jag förstår att hennes böcker gillas de är mysiga, har en viss spänning, dåtid och nutid vävs ihop och aktuell vardagsproblematik beskrivs. Boken får dock bara en trea av mig då detta inte är min typ av genre på böcker men jag förstår verkligen bokseriens popularitet.

Vingar av silver av Camilla Läckberg

Betyg 4
Jag har läst alla Camillas tidigare böcker och hon tillhör en av mina favoritförfattare. Vingar av silver är del 2 i serien om Faye, den första En bur av guld var en bok som tog mig med storm och jag älskade den. I Vingar av silver får vi fortsätta att följa Faye i hennes liv. Hennes liv flyter på, hon börjar våga tro på kärleken igen, hennes exmake sitter i fängelse och hennes framgångsrika företag Revenge skördar stora framgångar. Men en dag hotas hennes tillvaro, någon försöker köpa hennes företag, frågan är kommer hon att kunna återta sitt företag? Och vem är det som vill hämnas och förstöra för henne?

Boken var lättläst och den hade ett bra driv och det gjorde den väldigt snabbläst. Boken pendlar mellan nutid och dåtid då vi får läsa mer om Fayes uppväxt i denna bok. Jag gillade boken men jag tycker inte att denna bok lyckades nå samma nivå som hennes första, jag blev inte lika knockad denna gång. Som många andra och även jag tidigare har antytt om hennes första bok så får jag en rejäl flashblack till 80-talets Jackie Collins och Sidney Sheldon - vilket för mig är positivt och jag återupplever mina favoritförfattare från min tonårstid. Vill man läsa om hämnd, lyx, sex, vänskap och komplicerade familjerelationer så är denna bok fantastisk. Och jag kommer vilja läsa nästa bok och fortsätta att följa hur Fays liv utspelar sig.

Jägarinnan av Kate Quinn

Betyg 4
Denna bok har legat ett tag i min bokhylla och jag har dragit mig för att börja läsa denna tegelsten till bok på grund av antalet sidor som som är cirka 640. Boken utspelar sig delvis under andra världskriget. Huvudkaraktärerna i boken är piloten Nina som ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente och hamnar i händerna på Jägarinnan, Ian som är en före detta krigskorrespondent är numera nazistjägare och hans enda mål är att fånga Jägarinnan och den tredje karaktären är Jordan som misstänker att hennes pappas nya fru döljer något från sin bakgrund och Jordan börja gräva för att hitta vilka hemligheter som styvmamman döljer.

Detta är en historisk roman som är väldigt välskriven med ett bra språk. Bra flyt och driv genom hela boken så trots de 640 sidorna så går det fort att läsa boken - en bladvändare. Jag hade lite svårt att komma in i boken de första kapitlen men det var innan jag fick kläm på personerna men det släppte snabbt. Historien pendlar mellan de tre huvudkaraktärerna mellan olika årtal, men det flätas ihop till en spännande och dramatiskt upplösning. En intressant bok som var spännande, gripande och som innehåller både vänskap, kärlek och hemligheter - riktigt bra bok.

Alla kan gå ner i split av Eiko

Betyg 3
Eiko har stora framgångar med sitt enkla träningsprogram som visar hur man kan gå ner i split. Enligt Eiko så kan alla går ner i split oavsett om du är ung, gammal, smidig eller stel. Hon har gjort ett 4-veckorsschema som man ska följa. Bilderna i boken är tydliga och enkla att förstå och det står tydlig hur man ska gå tillväga - väldigt pedagogisk gjord.

Jag har givetvis följt schemat under 4 veckor och Nja, någon split blev det inte för mig som är lika stel som ett kylskåp. Jag tyckte övningarna var lätta att förstå och sköna att utföra, visst kunde jag känna en skillnad att jag blev något mjukare, men jag hade långt kvar till en split men om man är envis och fortsätter så kanske resultatet kommer med tiden, jag mådde i alla fall inte sämre av att utföra dessa övningar utan tvärtom. Enligt Eiko så har denna träning flera fördelar inte bara att man blir smidigare utan också får bättre rörlighet, bättre blodcirkulation, minskad risk för ryggont, mjukare höftleder, du slipper svullna fötter etc och det enda som behövs är en mjuk matta att ligga på, stol och handduk.

Flickan i brevet av Emily Gunnis

Betyg 4
När Ivy 1956 blir gravid skickas hon iväg till ett hem St Margarets för ogifta mödrar. När barnet föds tvingas hon adoptera bort det mot sin vilja men Ivy lämnar aldrig St Margarets.
Samantha lever i nutid, hon är journalist och desperat försöker hon hitta ett scoop. Av en slump kommer hon över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margarets. Samantha fastnar direkt och vill gräva fram och berätta om denna historia men då måste hon vara snabb för St Margarets ska rivas om bara några dagar med alla sina hemligheter.

Boken bygger på en sann berättelse och den skildrar den katolska kyrkans Magdalenatvätterier där unga kvinnor hölls fångna från yttervärlden.

Jag fastnade direkt i boken och hade svårt att lägga ifrån mig den, den är välskriven och det känns att det är bra research. Boken är gripande, stark, spännande och skrämmande. Och att storyn bygger på en sann historia gör att boken blir så mycket bättre, att detta har hänt är så fruktansvärt, sorgligt och skrämmande. Jag älskar att läsa när böcker blandas med dåtid och nutid och i slutat vävs ihop på ett naturligt sätt och det gör denna bok. För mig var det en riktig bladvändare som höll mig på halster ända till slutet.

Av samma sort av Minna Brilioth

Betyg 3
Minna som skrivit boken är både psykolog och psykoterapeut. Boken handlar om två personer Alexander och Alexandra som möts i väntrummet på väg in/ut till sin psykolog. De har båda en längtan att få reda på mer om den andras mystiska personens identitet och även mer om sin egen identitet. De har även en längtan att få leva ut i sina motsatta könsroller.

Boken var lättläst och består av cirka 140 sidor så det gick snabbt att läsa den. Jag tycker boken var intressant och jag hade svårt att sluta läsa den men ändå så var det något som fattades mig och jag kan inte sätta fingret på vad, men ändå så sträckläste jag den, så den grep ändå tag i mig. Boken är uppbyggd med att Alexander har ett kapitel och Alexandra har ett kapitel och så sammanförs de i varandras kapitel och både kallas för Alex. Detta gjorde mig stundtals förvirrad och jag hade ibland svårt att hålla koll vem som var vem. En intressant bok om att hitta sig själv och sin identitet.

Ljuskällan av Hanna Landahl

Betyg 5
Jag har tidigare läst Hannas bok Under två timmar och tyckte den var fantastisk, denna bok är en fristående fortsättning av den boken. Den handlar om Staffan och Anna som lever som de flesta av oss med jobb, barn, hus, renovering, förskola etc och försöker få livet att fungera så smidigt och smärtfritt som möjligt. Anna träffar Frida på ett tåg där hon berättar att hon lever i en EKO-by och det sätter igång tankarna hos Anna om hur deras familj lever angående miljötänk - det resulterar efter tag i alla fall till att Anna och Staffan med barnen flyttar ut till denna EKO-by som heter Ljuskällan.

Boken är lättläst och välskriven och jag kunde inte släppa boken utan sträckläste den. Jag tycker Hanna är fantastisk på att beskriva miljöerna och karaktärerna - jag kunde verkligen leva mig in i byn Ljuskällan och se allt framför mig, skickligt skrivet. Jag gillade boken skarpt och den ligger väldigt rätt i tiden angående miljötänket och hur vardagslivet ofta kan se ut i en familj. Och omslaget är ju helt fantastiskt.

En oväntad förälskelse av Julia Quinn

Betyg 4
Detta är del två i serien om familjen Bridgerton. Familjen består av åtta syskon och de är döpta i alfabetisk ordning från A till H, i denna bok är det Anthony som fokus ligger på. Böckerna utspelar sig i överklassens England under 1800-talet.
Boken är lättläst och man får lite av vad man förväntar sig, inga överraskande tvister. Boken innehåller det klassiska romance, vänskap, missförstånd, sex och kärlek. Det är en lättsam läsning och jag kan gilla att varva en sådan bok mellan varven - en typisk Harlequin roman som jag läste under mina tonår. Jag har även läst första boken och denna skiljer sig inte mycket från den första det blir lite same, same, men jag gillar att ibland bara få läsa en bok utan att tänka.