En sång för alla dom

All the Lonely People
Bok av Mike Gayle
Varje vecka pratar änkemannen Hubert Bird med sin dotter som är bosatt i Australien. Han berättar detaljerat om sin händelserika pension, med dagarna fyllda av goda vänner och upplyftande aktiviteter. Men Hubert Bird ljuger. Sanningen är att dagarna går utan att han träffar en enda själ. Det är enklare så. Men när dottern oväntat bestämmer sig för att komma hem till London på besök ställs hans tillvaro på ända. Nu står Hubert inför en till synes omöjlig uppgift: att få sitt verkliga liv att likna sitt uppdiktade liv innan sanningen kommer fram. Längs vägen snubblar Hubert över en andra chans till kärlek, återupptar en sedan länge förlorad vänskap och anmäler sig till ett hektiskt aktivitetschema i PRO-föreningen, något som borde sätta en punkt för ensamheten en gång för alla. En sång för alla dom är en stundtals rolig, ibland allvarlig men alltid varm och rörande skildring av kärlek, utanförskap, ålderdom och vänskap som inte bara kommer att charma dig, utan också påminna dig om att en vänlig handling från en främling kan förändra liv.
Hubert är änkeman och varje vecka pratar han med sin dotter Rose som är bosatt i Australien. Han berättar om sitt händelserika liv som pensionär och om alla goda vänner han har, men sanningen är att allt är lögn, Hubert är helt ensam, han träffar inte en själ utan sitter hemma. Hans dotter bestämmer sig för att åka och hem och hälsa på sin pappa och nu måste Huberts få sitt uppdiktade liv att bli verkligt….

Jag har tidigare läst författarens bok "En halv värld bort" som fick toppbetyg av mig så det var med spänning jag tog mig an denna bok med höga förväntningar, och mina förväntningar uppfylldes verkligen. Det här en fantastisk roman som är fylld med både djup, allvar och humor, en känslosam bok. I boken får man parallellt läsa om Huberts liv från förr, att han föddes på Jamaica, hans flytt till England och kärleken till sin fru Joyce. Många ämnen berörs som kärlek, sorg, ensamhet, åldrandet, rasism, vänskap och saknad. De oväntade vändningarna som boken bjöd på lyfte boken ytterligare.