Sommaren utanför

Bok av Petra Rhodin
Den unga talangen Annie lever för musiken. Hon spelar fiol i en stråkkvartett, och när en tjänst som violinist i Göteborgs Symfoniker blir utlyst är drömjobbet i sikte. Över sommaren reser Annies man Jonas till Svalbard på en forskningsresa, och själv åker hon till familjens gård i Västergötland för att öva inför ansökningsprovet. Men kroppen börjar säga ifrån, och efter en magisk midsommarnatt och ett intensivt spelande kan smärtan i axeln inte längre ignoreras. Annies drömmar riskerar att gå i kras när hela hennes framtid som violinist står på spel. Samtidigt ligger någonting i luften på släktgården, och det långa avståndet mellan Annie och Jonas tär på den annars lyckliga relationen. Grundvalarna skakar i Annies tillvaro. Utan musiken är hon fullkomligt vilsen - hon vet inte vem hon är om hon inte får spela. Sommaren utanför är en roman om att finna sin plats i livet och en kärlek till musiken så stor att den närapå krossar sig själv. Petra Rhodin föddes 1972 i Göteborg. Två år gammal flyttade hon till Orust i Bohusläns skärgård, där hennes släkt bott i flera generationer och som inspirerat henne till att skriva debutromanen När ljungen blommar. Petra är civilingenjör, bor i Kungälv och jobbar på ett byggföretag. Hon delar sin lediga tid mellan skrivstugan och stallet. Sommaren utanför är hennes andra roman.
Annie är violinist och är nu ensam i lägenheten över sommaren medans hennes pojkvän Jonas är på forskningsresa till Svalbard. En dag dyker en jobbannons om drömyrket upp i tidningen, violinist till Göteborgs symfoniorkester och Annie vill inget hellre än att få det jobbet. Tyvärr så sätter en molande värk i Annies axel stopp för spelandet, sommaren fylls nu med vila från spelandet och sjukgymnastik, kommer hennes axel blir bra? Vem är hon om hon inte kan fortsätta spela? Och samtidigt ligger något i luften kring hennes släktgård.

Det här är en lite tunnare bok som är välskriven och lättläst, med ett språk som är vackert och stillsamt. Boken är en finstämd roman som beskriver Annies kärlek till musiken och hennes spelande och vilka motgångar hon tvingas uppleva när kroppen får en skada. Här ifrågasätter Annie sin identitet om hon inte längre kommer kunna spela, Vem är hon då? Jag får läsa om Annies inre resa, sin starka kärlek till musiken, saknaden till Jonas som är bortrest och ta del av familjens gård på landet. Personligen har jag lite svårt för den här genren av böcker som är lite mer finstämda och stillsamma, men tycker att denna är vacker och bjuder på en skör tråd och visar också en styrka när motgångar ställs på sin spets. Tycker att det blev en fin läsupplevelse.