Tre systrar

Three sisters
Bok av Heather Morris
Ett löfte om att hålla ihop En intensiv vilja att överleva Från den internationellt bästsäljande författaren Heather Morris kommer den enastående avslutningen på Tatueraren i Auschwitz-trilogin. Som barn ger Cibi, Magda och Livia ett löfte till sin far - att de ska hålla ihop oavsett vad som händer i livet. Flera år senare skickas 15-åriga Livia till Auschwitz och 19-åriga Cibi följer med henne, fast besluten att hålla sitt löfte och skydda sin syster, eller dö med henne. I deras hemstad i Slovakien håller sig 17-åriga Magda gömd från nazisterna men det tar inte lång tid förrän även hon tillfångatas och skickas till Auschwitz. Återförenade i förintelselägret avger systrarna ett nytt löfte: att de ska klara sig levande genom det här. Deras kamp för överlevnad tar dem från Auschwitz fasor till en dödsmarsch genom det krigshärjade Europa, och så småningom hem till det nu kommuniststyrda Slovakien. Fast beslutna att börja om på nytt tar sig Cibi, Magda och Livia mot ett nytt mål: judarnas nya hemland Israel.
Som barn ger Cibi, Magda och Livia ett löfte till sin far - att de ska hålla ihop oavsett vad som händer. 1942 skickas två av systrarna till Auschwitz efter en tid kommer även den tredje systern till Auschwitz. När de nu återförenats i lägret avger de ett nytt löfte - de ska överleva detta tillsammans.

Denna bok är baserad på en sann berättelse. Boken är otrolig välskriven med miljöbeskrivningar som gör att att jag som läsare kan se bilder, känna känslor och förnimma dofter som jag egentligen inte ens kan förställa mig, jag får kalla kårar längs hela ryggraden, jag mår illa och hjärtat slits itu av de olika människoöden som kriget förde med sig - det känns personligt, starkt och berörande. Man får följa systrarna en tid innan fångenskap, tiden i Auschwitz och även tiden efter och personligen tyckte jag bäst om de två första delarna, även om tiden efter var intressant men tycker att den kunde kortats ner något.
Detta är en gripande läsning om överlevnad, mod, sjukdom, svält, mörker, tortyr men även ljusa inslag av hopp, kärlek, empati, systerskap och gnistan av att överleva. Jag rekommenderar även de två tidigare böckerna Tatueraren i Auschwitz & Cilkas resa.