Instängd : mina år i sekten Guds barn och hur jag blev fri

Bok av Håvard Lillethun
Under nästan fyrtio år var Håvard Lillethun med i den kontroversiella sekten Guds barn. Han lämnade slutligen rörelsen, men i ett försök att inte sticka ut dolde han sitt förflutna. Tills en dag när han slutligen insåg att han inte hade något att skämmas för och bestämde sig för att berätta allt - för att hjälpa andra i liknande situationer. Det här är hans berättelse. Som tonåring blev Håvard Lillethun värvad av Guds barn när medlemmar i sekten besökte den folkhögskola i Norge där han var elev. Han övergav sitt tidigare liv, gifte sig, bildade familj och levde som sektmedlem, enligt den beryktade ledaren Moses Davids regler, i hela 39 år - i Norge, Sverige, Danmark, Indien, Nepal och Thailand. Tills han en dag hittade modet att hoppa av. I boken berättar Håvard öppenhjärtigt om tiden i den kontroversiella rörelsen. Han delar med sig av vad det var som fick honom att slutligen bryta sig loss från sekten och från sina egna föreställningar om att han inte dög. Med sin berättelse hoppas han kunna inspirera andra att lämna en dysfunktionell situation eller relation, oavsett om det är en sekt, ett förhållande eller en arbetsplats. "Mitt liv var så galet, så extremt, så annorlunda, jag trodde inte att andra skulle kunna relatera till det. Men nu har jag kommit till insikt om att allt det jag själv brottades med är vanligare än man kan tro ... Genom att dela med mig av min berättelse är min önskan att ge hopp och mod till alla som någon gång har känt en längtan att bryta sig fria." "Han är en skicklig författare som skildrar sitt annorlunda liv på ett underhållande vis. (...) en fascinerande inblick i ett liv många bara hört talas om (...) definitivt läsvärd." Daniel Gustavsson, BTJ-häftet Håvard Lillethun (född 1953) kallar världen för sitt hem. Han är född i Etiopien men har norskt ursprung, växte upp i USA, Schweiz och Norge. Som tonåring blev han indragen i sekten Guds barn, och han levde och arbetade för rörelsen i Norge, Sverige, Danmark, Indien, Nepal och Thailand under 39 år. Innan han slutligen blev fri. I dag föreläser han om sina upplevelser och har bland annat hållit ett uppmärksammat TEDxTalk i Stockholm. Håvard bor i Skien i Norge.
Håvard var bara tonåring när han för första gången kommer i kontakt och möter Guds barn, han ansluter till sekten och 40 år senare lämnar han Guds barn. 56 år och han ska börja bygga upp sitt liv igen - Håvard har ingenting, ingen inkomst, inget sparkonto, ingenstans att bo…. Hur hittar man styrkan och modet att bryta sig loss och hitta sig själv i ett annat liv?

Jag hade väldigt höga förväntningar på denna bok, att läsa självupplevda böcker där personer berättar om sina upplevelser att leva med i en sekt, är något som fascinerar mig. Tyvärr blir jag inte tagen av denna bok, jag har funderat på varför och tror att en stor del är att jag inte blir riktigt berörd på djupet. Jag tycker verkligen att boken ändå är läsvärd, det är fängslande att läsa och få en inblick hur det kan vara att ingå i en sekt, att försöka förstå hur en del människor fastnar och lever sig in så starkt i en grupp och stängs ute från omvärlden. Det är starkt att läsa om modet som Håvard har att lämna sekten Guds barn och hitta sig själv i ett nytt liv. För vem är man när levt i en sluten grupp i 40 år? En intressant, fascinerande och fängslande läsning även om jag personligen inte tycker att boken lyfter hela vägen.