Sömmerskan från Paris

The dressmaker of Paris
Bok av Georgia Kaufmann
När tyskarna ockuperar norra Italien under andra världskriget, slås den unga Rosas liv i spillror. Hon blir utsatt för ett fruktansvärt övergrepp av en officer och tvingas fly över alperna till Schweiz. Ensam och gravid med officerens barn, hankar hon sig fram tills en snäll professor förbarmar sig över henne. Hon visar sig vara en duktig sömmerska och tjänar lite pengar på att sy klänningar åt stadens damer. Men inte tillräckligt mycket för att försörja sig själv och sin son. Rosa lämnar sonen hos en väninna och beger sig till Paris för att starta ett eget modeföretag. I Paris får hon praktik hos den nyetablerade Christian Dior och blir hans musa. Snart är succén ett faktum och Rosas modeföretag växer till ett imperium. Rosa möter kärleken och lyckan i Paris, genomlider hjärtesorg i Rio de Janeiro och finner sig själv i New York. Men hon kan aldrig glömma kriget, som satt djupa spår i henne, eller sonen hon lämnade bort. GEORGIA KAUFMANN har studerat socialantropologi och demografi vid universiteten i Cambridge och Oxford och på London School of Economics. Hon bor i centrala London med sin man, två döttrar och en katt. Sömmerskan från Paris är hennes debutroman. "En bok inte bara om efterkrigstidens mode och flärd utan också om förlust och smärta. Karaktärerna är väl beskrivna och så även miljöerna i bl.a. Paris, Rio de Janeiro och New York." Birgitta Ehn Eliasson, BTJ "Kärlek, sorg och massor av mode - med andra ord, välskräddad feelgood!" Kenneth Gysing, Femina   "Romanen utspelar sig från andra världskriget fram till 1991, när Rosa berättar sin oerhört intressanta historia, beskriven på ett sätt som gör att boken inte går att lägga ifrån sig." Bibbloagneta "En roman lika underbar som omslaget. En riktigt härlig debutroman!" Camilla_pocketlover "Wow! Förmodligen en av de bästa böcker jag läst i år." Reading Liz "En enastående kvinna är huvudkaraktär i Sömmerskan från Paris, en vacker och berörande berättelse att förlora sig i. En levande berättelse som har precis alla de rätta ingredienserna, den är fantastisk på alla sätt och vis. En enormt stark debutroman." I min bokhylla "Vi får följa med Rosa på en otrolig resa! En riktigt fin och välskriven historia om mod, jäklar anamma, men också om att livet inte alltid är en dans på rosor." Kustboktanten
När tyskarna ockuperar Italien under andra världskriget slås den unga Rosas liv i spillror. Rosa blir utsatt för ett övergrepp, ensam och gravid flyr hon över alperna till Schweiz. Rosa visar sig vara en duktig sömmerska men de få pengarna hon tjänar räcker inte till för att försörja henne och barnet, hon lämnar sitt barn till sin nyvunna vän och reser till Paris för att starta ett modeföretag.

Det här är en otroligt fängslande historia och jag fastnar direkt. Jag är ju svag för historiska romaner där huvudpersonen är starka kvinnoporträtt. I den här boken får man följa Rosa genom livets med- och motgångar från ung kvinna tills hon når övre medelåldern. Det här är en lågmäld historia i lite långsammare tempo men boken har ändå ett driv framåt som gör att det blir en bladvändare. Som läsare får jag uppleva kärlek, sorg, svärta, vänskap, mod, framgång, hopp, intressanta karaktärer och miljöbeskrivningar. Jag gillade det jag läste och rekommenderar boken.