Svart bälte i föräldraskap : att lösa vardagen i npf-familjer

Bok av Lotta Borg Skoglund
"Den här innehållsrika och välskrivna handboken vänder sig till alla föräldrar men framför allt föräldrar till barn med npf-diagnos. ---Svart bälte i föräldraskap är briljant, pedagogiskt skriven, har en lättnavigerad innehållsförteckning och layout. " BTJ Kanske oroar du dig för att ditt barn har svårt med kompisar? Kanske vill ditt barn inte gå till skolan? Eller sitter bara framför datorn? Kanske är du orolig över att ditt barn inte äter tillräckligt? Eller tvärtom inte verkar vilja sluta äta? Har du fått en nattuggla som aldrig kommer till ro? Har din lilla unge plötsligt blivit tonåring och din oro och era konflikter handlar om alkohol, droger eller riskfyllt sex? Vardagen med barn kan vara svårnavigerad och i familjer där någon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf) kan det vara extra utmanande. För att hantera tillvaron har många npf-föräldrar hittat strategier och vägar kring situationer de flesta föräldrar kämpar med. Svart bälte i föräldraskap bottnar i deras upplevelser och erfarenheter och ger ett unikt inifrånperspektiv. Föräldrarnas egna tips och förslag kompletteras med sakkunskap, aktuell forskning och evidensbaserade rekommendationer. Ett av de viktigaste budskapen är att npf-diagnoser och de svårigheter de ofta ger upphov till inte beror på dåligt föräldraskap. Varje familj har sina helt egna, unika förutsättningar utifrån arv och miljö i kombination. Ofta är det just de utmaningar npf i sig medför som gör att det är särskilt svårt att få till rutiner kring mat, sömn, motion och fritidsaktiviteter. Barn och unga behöver uppmuntran när de försöker göra rätt. De, precis som vuxna, vill att livet ska vara tydligt och logiskt och att man får förklaringar till varför vissa saker händer eller kanske inte händer. Svart bälte i föräldraskap visar på möjligheter och strategier för att få familjelivet att fungera och är skriven till alla som någon gång känt tvivel eller oro i sitt föräldraskap; oavsett om man har barn med en diagnos eller inte.
Mat, sömnproblem, skola, läxor, tjat, skärmtid, risktagande etc, det finns många områden att hantera som förälder. Varje familj har sina förutsättningar men i familjer där det finns barn med NPF diagnoser är ofta föräldraskapet extra krävande. Den här boken är för dig som känner att vardagen med barn är svårnavigerad, det finns tips och råd som kan hjälpa till.

Det här är en grymt bra bok, den är pedagogisk och konkret. Boken är tydlig och enkel att förstå och läsa - boken är uppdelad i olika kategorier som sömn, beteende, konflikter, skola, fritid, mat, alkohol, droger med mera. Varje kapitel avslutas med en sammanfattning i punkform, tips på var du kan hitta mer information från t ex böcker, poddar och organisationer. Det här en bok som borde finnas på alla platser där man möter barn för att öka förståelsen och kunskapen om barn/ungdomar som har en NPF diagnos. Trots att jag själv har en del kunskap kring detta ämne så lär jag mig något nytt och jag får en ögonöppnare, får mer förståelse för hur det kan vara att leva med ADHD eller Autism. Kunskapen kring detta ämne är ofta låg och den bör spridas och ökas så mycket det går, för dessa barn/ungdomar blir ofta missförstådda. Jag rekommenderar också Lotta Borg Skoglunds tidigare bok "Adhd - från duktig flicka till utbränd kvinna".