Från Östermalm till Hinseberg

Bok av Monica K. Guerra
Domen kom den 30/7-2019 och var på hela fyra år. Jag minns inte vad jag tänkte när domen föll, men hela min värld snurrade, som om jag befann mig upp och ner. Jag måste ringa mina barn, tänkte jag. Men mina döttrar hade redan fått reda på detta då tidningarna hade hunnit skriva om det innan jag fick domen i handen. 2018 mottar Monica ett gåvobrev från vad hon tror är hennes mamma. Det ska visa sig bli början på en lång livsavgörande resa som kantas av ångest, tårar och förvirring när hon blir dömd till att sitta inne på ett av Sveriges mest omtalade fängelser. Från Östermalm till Hinseberg är Monicas historia, hennes upplevelser av tiden där hon inte bara försöker överleva, utan även söker upprättelse.
2018 får Monica ett gåvobrev från vad hon tror är hennes mamma, det visar sig bli en bli början på en livsavgörande resa, som kantas av ångest, tårar och förvirring då hon blir dömd att sitta inne i ett av Sveriges mest omtalade fängelser.

I den här boken beskriver Monica sin historia, sina upplevelser och känslor om vad som hände när hon fick fängelse. Det här är en stark historia som gör mig omskakad och rädd för vad som kan hända när man litar på andra, när tron är att jag gör helt rätt. Det är öppet och ärligt skrivet och en mycket intressant bok. Det måste ha varit en extrem omställning att levt i sin trygghet på Östermalm med vänner, bra jobb och från en dag till en annan hamna på Hinsebergs fängelse. För vem är jag nu och vilka är mina riktiga vänner? Att få insyn i en för mig helt okänd värld i fängelset är riktigt skrämmande - Hur det fungerar? Hur man blir behandlad? Hur systemet i många fall känns helt obegripligt? Många tankar väcks genom denna bok - en läsvärd bok.