Flickan på perrongen

The child on platform one
Bok av Gill Thompson
Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien. För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman. Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter. Precis som i debuten Haven som skiljer oss åt baserar Gill Thompson sin historia på verkliga händelser. Denna gång kretsar handlingen kring räddningsaktionen Kindertransport, som mellan 1938 och 1940 förde tusentals judiska barn från naziockuperade länder i säkerhet runtom i Europa. Fiktiva karaktärer vävs skickligt samman med historiska händelser när Gill Thompson griper tag och berör med en berättelse full av längtan, lidande och sorg - men där mörkret samtidigt bär på glimtar av hopp, glädje och godhjärtade människors osvikliga mod.
Prag 1939. Nazisterna invandrar staden och Eva inser att hon måste sätta sin dotter i säkerhet även om det betyder att de aldrig kommer ses igen. När Eva sätts i koncentrationsläger så riskerar hennes mörka förflutna att uppdagas. I London kämpar Pamela för att hitta hem till de judiska barnen som kommer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av flickorna som räddats bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne.

Jag är ju väldigt svar för historiska romaner och Wow denna var riktigt bra - en gripande och fängslande berättelse som bygger på verklighetens räddningsaktion Kindertransport, där tusentals judiska barn fördes i säkerhet mellan åren 1938 - 1940. Det här är en välskriven roman där jag växelvis får läsa om Eva och Pamela, en bok som är svår att släppa ifrån sig - en riktig bladvändare. Boken berör mig ända in i hjärtat, det är så hjärtskärande att läsa om kriget och hur det påverkar människan. Det är starka karaktärer och miljöbeskrivningar och i boken pendlar jag mellan hopp, glädje, sorg, ljus och mörker. Missa inte denna bok!