Therése Palmqvist

Användarprofil

Felsteg

Bok av Maria Adolfsson
Felsteg är första delen i en serie som utspelar sig i den fiktiva miljön Doggerland.

Man får följa polisen Karen Eiken Hornby och hennes kollegor på den lokala polisstationen.

Boken börjar med att Karen vaknar upp på ett hotellrum efter en fest och jag som läsare är fast redan från start tack vare Adolfssons intressanta inledning på boken.

Snabbt in i handlingen får vi ta del av ett mord på en kvinna. En kvinna som visar sig tidigare varit gift med Karens chef. När Karen börjar ta reda på mer om offrets historia går spåren tillbaka till 70-talet.

Samtidigt som vi får följa polisens arbete med mordet får vi även följa Karens privatliv vilket jag tycker ger ett större djup i berättelsen och gör mig nyfiken på att läsa fler delar i serien. Jag vill ju veta hur det kommer att gå för Karen.

Som läsare får jag dessutom många miljöbeskrivningar över Doggerland och dess natur och ibland känns det nästan som om jag är på plats.

Berättelsen bjöd på spänning från start till mål och det var först på slutet som jag fick alla pusselbitar på plats. Jag tycker om när mordfallet inte är helt lätt att lösa utan att upplösningen verkligen kommer på slutet som det gör i denna boken.

The Greatest Showman

Film från 2018 regisserad av Michael Gracey
Mr Barnum förlorar en dag sitt jobb och börjar drömma om något storslaget. Han försöker driva ett museum men får inga besökare, döttrarna ger honom ett råd på vägen som förändrar allt.

Museumet förvandlas till en cirkus där, som Mr Barnum kallar det, extraordinära människor bjuder på show. Besökarna väller in men detta uppskattas inte av alla runtomkring i staden...

För mig är detta en storslagen film som har precis allt jag önskar i en bra film. Bland annat så berättar den en viktig historia, den har stark kärlek och fin vänskap, drömmar och fantastisk musik.

Det är en film som förmedlar att man inte ska ge upp, man ska följa sina drömmar och att alla människor är precis lika mycket värda.

Jag rekommenderar starkt den här filmen.

Cyklonvarning

Bok av Christina Wahldén
I Cyklonvarning får vi återigen följa poliserna Bluey och Jess och deras arbete i norra Australien. Den här gången har de fullt upp med att lösa narkotikabrott. En död man, skjuten i ryggen, hittas och när poliserna börjar fråga folk i området om de sett eller hört något får de fram uppgifter som kommer bli känsliga att ta tag i...

Greta har skapat en vardag tillsammans med sin nya kärlek och drömmer nu om att besöka en plats som ska ha målningar som påminner om målningar som finns i Sverige.

En cyklon är på väg att dra in och hela samhället förbereder sig för detta. Bluey som har tragiska minnen från en tidigare cyklon är mer påverkad av detta än någon annan. Kommer de klara cyklonens framfart är nu frågan...

Även denna ”Darwindeckare” bjuder på mer än polisarbete då man bland annat som sagt får uppleva en cyklon också. Jag tycker att Christina Wahldén lyckas bra med att väva in dessa naturupplevelser till en spännande historia ihop med polisarbetet. Berättelsen har ett driv och bjuder på överraskningar. Jag uppskattar att man får kunskap om något som cykloner samtidigt som man läser en deckare.

Ursprungsbefolkningen har stor plats i historien även i denna bok.

Jag ser fram emot att läsa fler böcker om poliserna Bluey och Jess framöver.

Bamse och Dunderklockan - Spelet

Brädspel skapat av Kärnan
Bamse och Dunderklockan - spelet är ett underhållande spel som man kan spela om och om igen. Man ska samla frön med dunderklockor utmed spelplanen och vart på spelplanen man ska gå beror på vilken karta man har. För varje frö man samlat tar man en ny karta. Under spelets gång ska man även hämta en vattenkanna hos draken. Den som först samlat fem frön och en vattenkanna och tagit sig tillbaka till sitt bo avslutar skattjakten. Men även andra spelare som har en vattenkanna kan vinna spelet då det hela avgörs genom att det är den som har flest dunderklockor som vinner. Det tycker jag är ett plus då det hela inte går ut på att vara först i mål. Spelet går fort att spela, vid fyra spelare tar en omgång ca 15- 20 minuter att genomföra om alla är vana vid spelet.

Nämn inte de döda

Bok av Christina Wahldén
Greta är en konststudent från Sverige som för närvarande befinner sig i Australien. En dag gör Greta ett makabert fynd på stranden. Det visar sig vara en sargad kvinnokropp. Till en början misstänker man att hon råkat ut för krokodiler men skadorna på kroppen tyder på annat.

Poliserna Bluey och Jess arbetar i norra Australien, i Darwin, och deras polisarbete kring fallet på stranden dras igång.

Detta är inte bara en deckare utan något mycket mer. Det är en stark berättelse där ursprungsbefolkningen i Australien skildras. Som läsare får jag ta del av deras historia och hur de möts av rasism och andra svårigheter i samhället.

Vilken bladvändare detta är. Berättelsen har ett driv och en riktigt kuslig stämning emellanåt. Det är verkligen en läsvärd bok med ett viktigt budskap.

Svarta änkan

Bok av Johanna Mo
”Svarta änkan” börjar i ett rafflande tempo då man snabbt in i boken får veta att det begåtts ett mord på fotbollsspelaren Johan. Hans gravida flickvän som också befann sig i lägenheten vid tillfället för dådet klarade sig, vilket dock leder till att hon blir misstänkt. Polisen Jakob Khalil blir inkopplad i fallet och han får fler mordfall att utreda...

Att jag som läsare får följa Jakobs privatliv vid sidan av hans polisarbete uppskattar jag, jag tycker det ger ett större djup till handlingen.

”Svarta änkan” är en riktig bladvändare från första sidan. Johanna Mo skriver skickligt och håller greppet om läsaren från kapitel till kapitel. Historien bjuder dessutom på en och en annan överraskning.
”Vem kan vad” är ett underhållande tävlingsprogram.

Två lag ska lyckas lista ut vad de medverkande personerna har för talang, detta endast genom att lyssna på personens presentation om sig själv och genom att studera personen i fråga. De tävlande har en lista med talanger att välja bland.

Det är riktigt roligt att höra hur de tävlande resonerar och det är svårare än man tror att gissa rätt.

Monica Magnus 1966

Bok av Ulrika Ewerman
Monica Magnus 1966 handlar om 14-åriga Monica som lämnar sin nuvarande pojkvän Janne för Magnus. Magnus är dock 22 år och att de träffas gillas inte av Monicas mamma Anna-Britt som är väldigt tydlig med vad hon tycker om deras relation. Mor och dotterrelationen blir extremt ansträngd på grund av detta vilket leder till konflikter och att Monica ibland får tillbringa tid hos släktingar för att komma ifrån Magnus.

Monica känner starkt för Magnus och vill inget annat än att vara med honom. Det går så långt att Monica till slut rymmer med Magnus.

Vilken debut av Ulrika Ewerholm, jag är fullständigt hänförd. Monica Magnus 1966 är en berättelse med djup, mycket känslor, stark kärlek och bottenlös sorg, ett driv och den berör något oerhört, när boken var utläst rann tårarna. Jag kommer bära med mig den här historien och dess budskap ett bra tag framöver.

Jag rekommenderar starkt att läsa boken.

Lektioner i kärlek

Bok av Lucy Dillon
I ”Lektioner i kärlek” får vi följa Jeannie som är på väg att gifta sig med sin pojkvän Dan. På väg till bröllopet känner hon dock att hon är på väg att begå ett misstag och ringer till Dan för att berätta att hon inte kommer gifta sig med honom. Han svarar inte så hon lämnar ett meddelande på telefonsvararen. En kort stund senare får hon veta att Dan råkat ut för en olycka.

Dan kämpar på sjukhuset och Jeannie är där och stöttar honom. Under tiden lär Jeannie känna Dans bästa vän Owen.

Ett gäng hundar dyker också upp i boken och vi får ta del av jobbet med dem.

Detta är en berättelse om kärlek, lite svek och hopp. Den går i ett ganska långsamt tempo och är bitvis ganska förutsägbar men som läsare vill jag såklart läsa klart boken för att få veta om det jag tror komma skall stämmer. Det är dock ingen bok som etsat sig fast eller som jag burit med mig efteråt men ibland är det skönt att läsa något mer lättsamt här och nu också.

Vill man läsa en mysig bok i långsamt tempo och med en massa hundar så rekommenderar jag denna.
Bäst i test är ett riktigt underhållande program där några personer som ingår i en fast panel och en veckans gäst tävlar mot varandra i olika uppdrag. Det kan vara allt möjligt de ska tävla i, till exempel så har det förekommit uppdrag att bygga en farkost man ska ta sig över vatten med eller att äta upp en isglass så fort som möjligt. Att man som tittare inte har någon aning om vad som väntar när programmet startar är ett stort plus för underhållningsvärdet. Det är roligt att se hur de tävlande tänker utanför boxen på vissa uppdrag.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.