Eva Sjögren

Användarprofil

Napalm

Bok av Frida Moisto
Napalm är den tredje boken om kriminalkommissarie Lisa Engström. En deckare med högt tempo från start. Larmet går om ett bombattentat riktat mot Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Kriminalkommissarie Sten Johansson och hans kollegor får snabbt mycket att göra. En kollega saknas dock och det är Lisa. Hon har försvunnit efter ett kort meddelande till Johansson om att hon behöver egen tid.

Kort tid efter bombhotet kommer det in en patient på sjukhuset, hon avlider och det visar sig vara mord. Utredningsgruppen kämpar med händelserna och snart sker ett nytt mord. De saknar Lisa och är både oroliga och frustrerade över att hon är borta.

Lisa själv har återvänt till platsen och personerna som hon delar sitt förflutna med. Personer som hon desperat kämpat för att komma bort ifrån. Väl där blir det så att hon stannar då hon förstår att något inte stämmer. För att överleva krävs att hon åter blir den gamla Lisa.

Jag uppskattar tempot och följer gärna dessa intressanta karaktärer.

Alla ljuger

Bok av Camilla Grebe
”Alla ljuger” av Camilla Grebe är en kriminalroman men mycket mer än så.

Maria, lyckligt gift med Samir, hans dotter Yasmin och Marias son Vincent lever ett vanligt familjeliv med en vanlig vardag och tacomys på fredagar. Tills Yasmin försvinner. Då öppnar sig en avgrund. Ju mer polisen försöker ta reda på vad som hänt ju mer inser man som läsare att boktiteln stämmer. Alla ljuger.

En bok som har tydliga karaktärer som var och en berättar om det som hänt gör att man som läsare nästan upplever att man har en diskussion med författaren. Boken innefattar aktuella ämnen såsom rasism, hedersvåld, våld i hemmet, att skydda varandra och ensamhet. Rekommenderas.

En del av mitt hjärta

Film från 2019 regisserad av Edward af Sillén
”En del av mitt hjärta” bygger till mycket på musik av Tomas Ledin. Det ingår både dans- och sångnummer.
Isabella, lyckad affärskvinna, återvänder hem till sin barndomsstad. Hon får då reda på att Simon, hennes ungdomskärlek, ska gifta sig med Molly, en tjej i barndomsstaden. Isabella upplever att hennes känslor för Simon finns kvar och upplever att de är besvarade. Inte helt lyckat just nu. Alla sina bekymmer ventilerar hon med Edvin, en kille barndomsstaden. Kul fel-goodfilm. Har man växt upp med Ledins musik blir det en nostalgitripp. Se den.

Spring Uje spring

Film från 2020 regisserad av Henrik Schyffert
Filmen är en självbiografi om Uje Brandelius som är musiker (Doktor Kosmos) och skådespelare. Man blir tagen av filmen som visar att i livet kan det vara tvära kast. Vi får ta del av hur Uje funderar över och hanterar det som händer. Filmen har fått flera Guldbaggar och jag rekommenderar den varmt.

Nattsångaren

Bok av Johanna Mo
En fantastiskt finstämd bok som utöver en utredning om en pojkes död också handlar om att återvända. Återvända när längtan drar trots rädslan över hur folk ska döma då man är tillbaka.

Polis Hanna Duncker återvänder till Öland och kastas snabbt in i ett fall där en ung pojke hittats död. Tillsammans med sin pratsamme kollega Erik tar hon sig an fallet. Hanna kommer att möta flera av de personer hon känner från ungdomen. Hon kastas in i känslolägen som återspeglar det förgångna på ett mycket trovärdigt sätt. Hon rannsakar sig själv hela tiden kanske trots att hon inte borde behöva det. Tankarna och känslorna hon bär känns äkta.

Boken är den första i deckarserien Ölandsbrotten. Den andra, Skuggliljan, ges ut i juni 2021.
Rekommenderas för den som gillar deckare

Nämn inte de döda

Bok av Christina Wahldén
Den här boken är en kriminalroman som har mer att ge en mordgåtan som ska lösas.

Greta kommer till Darwin i norra Australien för att läka efter systerns bortgång. Snart finner hon en död kvinna på stranden under en morgonpromenad. Poliserna Bluey och Jess kopplas in på fallet och snart är jakten på en förövare igång. Greta dras också in i fallet.

Utöver detta får vi veta en hel del om ursprungsbefolkningen i Australien. Ett folk som är utsatta för stora orättvisor och brutal behandling.
Memory är ett spel som tilltalar mig mycket. Ett antal brickor med olika bilder (2 av varje) läggs uppochner och spelarna turas om att vända på två brickor. Får en spelare två lika får hen behålla dessa samt vända upp två nya. Den spelare med flest brickor vinner spelet.

Jag minns att mina barn gillade det mycket när de var små. Idag finns spelet interaktivt för barn (förmodligen också för vuxna)och mitt barnbarn på 2 år har börjat förstå vad det går ut på. Han har en spelplan med åtta brickor och klickar på dem för att leta par.

Jag har hittat ett välbevarat spel på loppis med olika bilmodeller som han ska få framöver. Här om dagen köpte jag ett memory med Mumin som han och jag ska spela tillsammans förhoppningsvis.

Grejen är att det kan spelas av alla åldrar, ett enkelt sätt att ha kul. Tror också det är ett sätt att hålla hjärnan i trim.

Lilla huset på prärien

TV-program från Worldvision Enterprises
Böckerna trollband mig då jag var barn. Att få följa den lilla familjen och deras spännande äventyr. Där små saker kunde vara roliga. Långt bort från nutidens hets. Kärleken till familjen och omtanke om andra styrde berättelsen.

Precis samma i TV-serien. Vill du bli varm om hjärtat, se några avsnitt. De spelas fortfarande och är förmodligen högt älskade av många.

Sista natten i Paris

Bok av Ruth Druart
Detta är en bok som lämnar spår, en bok du inte kan glömma. Den djupaste ondska möter den starkaste kärlek. Här får vi insikt i en brutala grymhet som utspelade sig under nazitiden. Händelser som inte får falla i glömska. Här kämpar människor för sina och andras liv. Här görs den största uppoffring av alla. Av kärlek. Rekommenderas varmt.

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Ramona Iveners bok Nattväkten är utgiven av Nona förlag i februari 2021. Boken är den första i en serie om kriminalkommissarie David Ritten.

Boken håller ett högt tempo som driver läsaren framåt. En seriemördare är lös och begår en rad makabra mord. David Ritten tar snabbt hjälp av rättspsykologen Julie Glans som har kopplingar till mannen i vars hus första offret hittades.

En rad oförutsedda händelser vävs in i handlingen vartefter och det blir allt mer spännande att följa kampen att fånga in mördaren.

En välskriven bok med spännande karaktärer och tydliga miljöer.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.