Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Nattväkten är boken för dig som älskar spänning, thrillers och oförutsägbar handling där huvudpersonen är en knivskarp kriminalkommissarie på jakt efter en brutal seriemördare. När kriminalkommissarie David Ritter anländer till Bromma en kylig oktobermorgon möts han av den mest groteska mordplats han någonsin stött på. Mordet saknar helt motstycke i svensk kriminalhistoria. Inom loppet av några dagar sker det ytterligare ett makabert mord som gör det klart för Ritter att han är ute efter en seriemördare vars offer utgör en skrämmande nedräkning. Men till vad? Vad binder offren samman? Han tar hjälp av den intelligenta och skarpa rättspsykologen Dr Julie Glans för att fånga den barbariska mördaren innan det är försent. Nattväkten är den första boken i serien med den intuitiva kriminalkommissarien David Ritter i spetsen. En mörk, oförutsägbar och oförglömlig thriller där mycket mer än att fånga en seriemördare står på spel. En rad oväntade vändningar förtätar handlingen fram till den chockerande upplösningen, en som inte ens Ritter själv hade kunnat föreställa sig.
3,5/5

Nattväkten, första delen i serien om David Ritter, är verkligen ingenting för den äckelmagade. Ramona Iversen räds inte att skriva om det makabra och oerhört våldsamma och det ger verkligen berättelsen en indragande kvalitet. Man blir äcklad och det är obehagligt, men man vill ändå läsa vidare för att se vad som händer härnäst.

Kriminalkommisare David Ritter kommer till en mordplats i Bromma och även om han är van vid brottsplatser och att utreda mord, är det här den mest makabra mordscen han har sett. Tyvärr är det inte en engångsföreteelse och bara några dagar senare sker ännu ett mord och Ritter inser att han står inför en seriemördare men han kan inte räkna ut vad det är som knyter offren samman. Till sin hjälp tar han rättspsykologen Julie Glans, men kan de fånga mördaren innan det är för sent?

Persongalleriet är lagom stort för att vara början på en serie och jag tycker om både David Ritter och Julie Glans. Visserligen kan det tänkas vara lite väl mycket fokus på skönhet i sina stunder och ibland lite stereotypt (som att polisen sover med pistolen på nattduksbordet) men jag tror att jag reflekterar så mycket på att både David, Julia och Anneli beskrivs som så vackra bara för att det är en så stor kontrast mot det makabra våldet. Anneli som karaktär är förresten ganska obehaglig att läsa om och jag gillar sidospåret som det ger. Att många av karaktärerna också har ganska stora brister i sina personligheter gör det hela mer trovärdigt och ger berättelsen ett lite större djup.

Jag tycker att det är gott om spännande vändningar och att det inte alls är självklart vem mördaren är förrän mot slutet. Snyggt sammanknutet.

Språket fungerar alldeles utmärkt och boken går snabbt att läsa. Ser fram emot kommande delar.
Kriminalkommissarie David Ritter anländer till Bromma, det är en kylig oktober morgon och han möts av den mest groteska mordplats han någonsin sett. Inom loppet av några dagar sker det ytterligare ett makabert mord och det får David att inse att det är en serienördare han letar efter. Vad binder samman mordoffren? Jakten börjar för att hitta mördaren….

Det här är den första boken i serien om David Ritter. Jag dras snabbt in i bokens handling och läser med ett rasande tempo för att komma till slutet för att få veta hur det ska gå. Boken är spännande, har oväntade tvister och jag kan inte på något sätt förutspå slutet, vilket är skickligt av författaren att lura in mig på villovägar under tiden jag läser. Det är detaljrika beskrivningar av både miljöer, brott och karaktärer, ibland kan jag ha svårt att läsa sådana böcker - jag tappar lätt tråden då, men i denna bok funkade det väldigt bra då spänningen stegras på ett nervkittlande sätt. Det här är en vass och välskriven deckarroman som ger mersmak.
Allt börjar när kriminalinspektör David Ritter, vid Stockholmspolisen blir kallad till en brottsplats där ett bestialiskt mord begåtts. Snart sker ytterligare ett mord och en massmördare tycks härja.

David Ritter tar hjälp av rättspsykologen Julie Glans och tillsammans försöker de fånga mördaren.

Detta är Ramona Iveners första bok i en serie om kriminalinspektör David Ritter. Jag tyckte den var riktigt spännande och välskriven. Många scener var väldigt blodiga men beskrivna på ett naturtroget sätt.

Spänningen stegrades hela tiden och slutet var helt oförutsägbart. Jag kommer definitivt att följa serien och väntar redan på del två.
Wow, vilken thriller/kriminal-serie som Ramona Ivener lägger grunden till med boken Nattväkten. Boken går från noll till hundra på ett par sekunder och det är bara att hålla i sig när man som läsare snabbt förs in i denna skrämmande, spännande och lite psykologiska thriller. Den kryper in under huden och man kan inte släppa taget förrän sista sidan är läst och knappt ens då, för det var i det läget som jag bläddrade mig tillbaka för att se vad jag missat, vilka möjliga ledtrådar hade författaren lämnat till det minst sagt överraskande slutet.

Nattväkten är den första boken om kriminalinspektör David Ritter, en kriminalinspektör med mångårig erfarenhet vid Stockholmspolisen. David Ritter och hans team tar upp kampen på den seriemördare som härjar i Stockholm. David Ritter är en bestämd man som vet vad han vill och vad han tror på och i hans samarbete med sitt team väljer han själv vad han vill nyttja. Det är spännande att lära känna David Ritter och hans kollegor däribland rättspsykologen Julie Glans, men är hon en tillgång till teamet eller en förströelse eller kanske till och med misstänkt och offer för situationen.

Det här är en knivskarp och tät thriller och Ivener har med detaljerade beskrivningar över brott och plats, människors yttre och inre och samspelet mellan de olika personerna skapat en bok som verkligen håller spänningen och läsaren fången. Rekommenderar verkligen boken Nattväkten till alla som älskar deckare och thrillers, den är början till något riktigt, riktigt bra.
Riktigt bra och spännande roman. Mycket välskrivna scener, miljöbeskrivningar och bra karaktärer. trovärdigt och spännande till slutet.
Kriminalkommissarien David Ritter inser att han är en seriemördare på spåren. Morden är av sällan skådat slag och utredningen blir en kamp mot klockan. David tar kontakt med rättspsykologen Julie och tillsammans närmar de sig lösningen.
Wow vilken knockout till deckare! Det är inte författarens debut men första delen i en planerad serie om David Ritter. Jag skulle redan vilja säga att Ramona Ivener har placerat sig i främsta ledet av deckarförfattare. I alla fall i mitt tycke 😊
Boken innehåller både psykologisk spänning, spända relationer och en ådra av deckarpussel som jag gillar så mycket. Författaren har dessutom en förmåga att få intrigen smygandes in under skinnet. Vill ni ha en tät deckare som håller spänningen rakt igenom, läs den här!
Detta är del ett i serien om polisen David Ritter.

Jag måste säga att jag är positivt överraskad och imponerad av de rättsmedicinska termerna som används kring brottsplatsutredning, obducering och profilering. Skildringen känns övertygande.

Sedan är inte Ivener rädd för det makabra, rituella och mörka i karaktärernas beteenden och tillvägagångssätt. Psykopatologin tilltalar mig som läsare.

Ramona Iveners skrivstil påminner mig om en kombination av Patricia Cornwell och Mo Hayder fastän det utspelar sig i Sverige.

Magnus Roosmann har en väldigt trevlig berättarröst som förhöjer upplevelsen.

Jag ser fram emot och räknar med en fortsättning i Ritter-serien.

Rekommenderas varmt!
Ramona Iveners bok Nattväkten är utgiven av Nona förlag i februari 2021. Boken är den första i en serie om kriminalkommissarie David Ritten.

Boken håller ett högt tempo som driver läsaren framåt. En seriemördare är lös och begår en rad makabra mord. David Ritten tar snabbt hjälp av rättspsykologen Julie Glans som har kopplingar till mannen i vars hus första offret hittades.

En rad oförutsedda händelser vävs in i handlingen vartefter och det blir allt mer spännande att följa kampen att fånga in mördaren.

En välskriven bok med spännande karaktärer och tydliga miljöer.
Du slängs in i boken direkt från den ena hemskheten till den andra, tyckte handlingen var okej och väldigt spännande dock var det lite väl mycket sex scener som vart beskrivna och som även kändes lite som utfyllnad, gillade ändå boken.
En spännande bok. Jag tyckte att den var mer spännande i början, slutet blev nästan lite konstigt. Men den var fortfarande bra, och jag kommer att läsa författarens kommande böcker.
Jag tycker att denna första bok om kriminalkommissarie David Ritter är en lovande start på en ny thrillerserie. Spänning och action från start. Lättlyssnat.

Slutet är mycket oväntat, men känns, tyvärr, inte alls realistiskt. Det drar ner helhetsupplevelsen för mig. Trots det läser jag gärna flera böcker av Ramona Ivener med kriminalkommissarie Ritter i huvudrollen.

Bonus: Jag får lära mig ett nytt ord också - nattväkt. Tack för det!
Ibland har man tur att få upptäcka små guldkorn som denna bok. Boken fängslande mig från första sidan. Jag slukade den. Jag tycker att David Ritter är en mycket trevlig karaktär. Jag hade gärna velat lära känna honom lite djupare. Jag saknade en djupare beskrivning av karaktärerna. Det drar ner betyget lite. David Ritter känns både pigg och fräsch gemfört med andra poliser i deckare.Boken lockande mig till sträckläsning. Den är bra,spännande,otäck och lite brutal. Jag älskar den. En del scener är lite för otäcka och blodiga. Det är målande beskrivningar av miljön. Det känns som jag är med karaktärerna. Jag tycker att boken har allt som en bra thriller ska ha. Jag tycker att det är mer en thriller än vanlig deckare. Boken är inte förutsägbar. Slutet chockade mig rejält. Jag kunde absolut inte gissa mig till slutet. Hur mycket jag än försökte. Jag tycker mycket om sådana böcker. Detta är första boken om David Ritter, men inte sista hoppas jag. Jag längtar tills jag får läsa fortsättningen. Jag tycker att ingen ska missa denna bok. Jag rekommenderar varmt boken Nattväkten. Läs! En varning dock. Du kommer att få din sömn förstörd.
Nattväkten är första boken om kriminalkommisarie David Ritter. Allt börjar med ett ovanligt bestialiskt mord och två försvunna personer. Det tar dock inte lång tid innan David Ritter förstår att de letar efter en seriemördare.

David hämtar hjälp hos rättspsykologen Julie Glans, kan hon hjälpa polisen att se sambandet innan fler dör?

Utöver detta har kriminalkomissarien en svartsjuk f d hustru att hantera samt en kvinnlig kollega som krånglar till hans liv ytterligare.

En spännande thriller med en tät handling som får mig att fortsätta läsa när jag borde ha släckt för länge sedan.

Jag ser fram mot att läsa kommande böcker med David Ritter i spetsen
En helt fantastisk bok, en bok som verkligen trollbinder en , kunde inte släppa taget och man kunder verkligen inte gissa sig fram vem som var skyldig eller inte. Jag kunde inte lägga ner den och denna är första delen och kommer verkligen kasta mig över när nästa del kommer ut. Så otroligt läsvärd.
Svetten pärlar sig i pannan när man läser...
Brutal, beskrivande, hård med en mjuk insida.
Mållös!
Kan endast säga: Läs/Lyssna själv för bästa värsta känslan

Skrämmande bra uppläsare @magnusroosmann , hans röst kommer för evigt trigga en inre skräckfilm...
Nattväkten av Ramona Ivener är första delen i en serie om kriminalkommissarie David Ritter.
Här får man spänna fast säkerhetsbältet för full fart direkt. Här går det lika snabbt som Ritters Porsche! Man kommer in i boken direkt.
David Ritter blir kallad till en brottsplats där ett milt sagt makabert mord ägt rum, det värsta som Ritter sett faktiskt!
Snart inträffar ytterligare ett mord det lika makabert som det första, är det en seriemördare som härjar?
David Ritter tar hjälp att lösa fallet av den vackra och attraktiva Julie Glans som är rättspsykolog och expert på gärningsmannaprofiler.
Det här är spänning på hög nivå och det är ett tempo på 110 knyck, en nagelbitande thriller!
Längtar redan efter del 2 i serien!
Ramona Ivener måste ju ha skrivit innan hon släppte Nattväkten tänker jag.. och det stämmer får jag reda på när jag läser en artikel om henne.
Den boken måste jag läsa! Också. Är den bara hälften så välskriven och spännande som Nattväkten räcker det gott och väl..
En del Kepler. En del Martin Benner. En del När lammen tystnar. Och så Magnus Roosmann som uppläsare på det. Snacka om lyckat recept! Läskigt värre dock och inget för den mörkrädde..
Nattväkten är första delen om David Ritter som tillsammans med Julie Glans jagar en seriemördare.
Läser mer än gärna nästa del också!