Kristina

Användarprofil

Blodskam

Bok av Caroline Engvall
Blodskam av Caroline Engvall

Sofia är gift med Mattias, tillsammans har de barnen Smilla 8 år och Ludvig 6 år. Mattias är även Sofias stora stöttepelare i livet och som gör att familjen håller ihop. Sofia går i terapi för den oro som finns i hennes undermedvetna om minnen från barndomen i Norrland.

Det närmar sig mot jul, och till nyår ska Sofia resa till Thailand tillsammans med Mattias, deras två barn, lillasyster Elizabeth och deras mamma Britta. Där ska de bara vara tillsammans och njuta av värmen och de underbara sandstränderna.

Men så händer det som inte får hända, bara några timmar innan nyårsfirandet ska börja hittas Sofia drunknad på stranden. Hur kunde det hända?

Caroline Engvalls nya bok Blodskam tar läsaren med på resa under olika tidsepoker i huvudkaraktären Sofias liv. Allt från barndomen och de händelser hon upplevde då, som satt spår i hennes undermedvetna och som hon nu försöker bearbeta genom terapi. Boken är första delen i en spänningsserie där handlingen tar upp förhållandet mellan kvinnor i olika generationer.

Jag har läst alla Caroline Engvalls böcker, både de faktaböcker hon skrivit om hur barn kan fara illa på nätet, hennes barnböcker om flickan Nollan, och de deckare hon skrivit som tar upp problemet med hur unga flickor blir utnyttjade på nätet. Nu har Caroline Engvall skrivit denna första bok om familjerelationer och även den var riktigt bra och givetvis kommer jag att följa den serien också.
En avgörande ledtråd av Peter Gissy

Jessica 22 år, hittas mördad liggande i en svart sopsäck i en skog utanför Göteborg. Det enda spår som gärningsmannen lämnat efter sig är ett halvt spelkort. Varför har mördaren lämnat kortet i säcken?

Den före detta polisen, Michelle Molin, som numera är nybliven rättspsykolog tar tag i saken, och försöker ta reda på vad kortet står för. Hon gör egna utläggningar för att locka fram ett svar från mördaren och hon får snart ett genombrott. Så försvinner ytterligare en kvinna vars omständigheter kan sättas ihop med den mördade kvinnan.

Nu måste Michelle Molin hitta den försvinna kvinnan innan allt är för sent. När så Michelle sammanförs med mördaren, blir det inte som hon tänkt sig, och snart står även hennes liv på spel.

Denna bok är på drygt 600 sidor, lyssnar du som jag gjorde på ljudbok är den i två delar. Peter Gissy har skrivit omkring 50 böcker och jag har läst några av dem och tyckt om alla. En avgörande ledtråd var riktigt spännande, välskriven och en bladvändare. Karaktärer och miljöer är välgestaltade och alla kapitlen avslutades med en cliffhanger så det var bara att fortsätta lyssna. Spänningen stegrades sig ändå till sista sidan och storyn var inte förutsägbar.

Röd signal

Bok av Johan Brännström
Röd signal av Johan Brännström

Boken Röd signal tar vid där Johan Brännströms förra bok Feber slutar. Vanjas mamma, Mikaela Sköld nu flyttat ihop med kollegan Kim och hennes som Sigge i en villa i Huddinge utanför Stockholm.

Allt är frid och fröjd tills en person ramlar ner på spåret vid en tunnelbanestation. När sedan flera personer ramlar ner på samma sätt, förstår polisen att det rör sig om en seriemördare. Nu börjar jakten på en gärningsman som kan i princip vara vem som helst, men varför blir just dessa personer mördade? Finns det ett sammanhang?

Mikaela inser snart att dåden har en koppling till de artiklar hon skrivit på Nyhetsbyrån, och tillsammans med polisen Stefan, försöker hon lösa dåden.

Spänningen i Röd Signal stegras hela tiden fram till slutet. Karaktärer och miljöer är perfekt beskrivna och Gunilla Leining som läser storyn är helt strålande.

Morden i Dala-Järna

Bok av B. J. Hermansson
En journalist hittas mördad i det lilla samhället Dala-Järna och översättaren Nora Morell tar en paus från sitt jobb för att gräva i historien tillsammans med sin före detta pojkvän, Emil Jugas. Grävandet tar henne tillbaka till 1978 då samhällets kyrka brann ner. Nora tar kontakt med biblioteket och får hjälp av en bibliotekarie att fram material från den kvällen när kyrkan brann och det framgår att en kropp hittades bland ruinerna. Kan mordet på journalisten och kyrkobranden höra ihop? Snart efter mordet på journalisten hittas ytterligare en person död och rädslan växer i Dala-Järna.

Morden i Dala-Järna är B.J Hermanssons debutroman och jag tyckte den var riktigt spännande från första till sista sidan. Gestaltningar av både karaktärer och miljöer var mycket trovärdiga. Storyn var inte förutsägbar och jag lyckades inte gissa vem som var gärningsman. Kommer givetvis att följa författaren och läser gärna mer av honom.

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Allt börjar när kriminalinspektör David Ritter, vid Stockholmspolisen blir kallad till en brottsplats där ett bestialiskt mord begåtts. Snart sker ytterligare ett mord och en massmördare tycks härja.

David Ritter tar hjälp av rättspsykologen Julie Glans och tillsammans försöker de fånga mördaren.

Detta är Ramona Iveners första bok i en serie om kriminalinspektör David Ritter. Jag tyckte den var riktigt spännande och välskriven. Många scener var väldigt blodiga men beskrivna på ett naturtroget sätt.

Spänningen stegrades hela tiden och slutet var helt oförutsägbart. Jag kommer definitivt att följa serien och väntar redan på del två.

Alla ljuger

Bok av Camilla Grebe
Efter att förlorat sin fru och yngsta dotter, tar Samir med sig dottern Yasmin och flyttar till Sverige. Där träffar han Maria, ensamstående mamma till Vincent som har Downs syndrom. Samir och Yasmin flyttar in hos Maria och Vincent och de lever ett till synes lyckligt familjeliv.

En dag försvinner Yasmin, och Samir blir anklagad för att ha mördat henne. Han blir dock frikänd men alla runt omkring tror att han är skyldig, så även Maria.

Efter Yasmins försvinnande slutar Vincent att prata och ingen tycks veta någonting om vad som hänt.
Efter tjugo år tas fallet Yasmin upp igen som ett cold case, där läsaren äntligen får veta vad som hände och vem som ljög.

Har alltid tyckt om Camilla Grebes böcker och så även denna. Boken var en riktig nagelbitare, där spänningen stegrades hela tiden.

Var det någon som visste vad som egentligen hände Yasmin? I så fall varför sa ingen sanningen? Hade svårt att sluta lyssna och tyckte även att Katarina Ewerlöv gjorde en strålande uppläsning.

Sticka

Aktivitet
Sticka är både roligt och avkopplande. Du kan lyssna på en ljudbok eller musik samtidigt som du stickar. Har du öppen spis är det mysigt att sitta framför den under de kalla kvällarna.

Själv gör jag numera som min mormor gjorde. Hon stickade raggsockor som hon la i en korg. När vi barnbarn var på besök fick vi välja vilka sockor vi ville ha.

Nu stickar jag raggsockor i olika färger och storlekar så både mina barn och barnbarn kan välja mellan och det är mycket uppskattat.

Det är även utvecklande att sticka, prova på nya och svårare mönster. När jag klarat av sticka exempelvis en tröja med nytt mönster, känner jag mig stolt och glad.

Det finns många bra sidor på nätet som visar hur man stickar, prova gärna själv.
En av det viktigaste böcker jag läst på länge. Jag drabbades själv av utmattningssyndrom under mitten av 1990-talet. Då visste ingen vad det egentligen var, ofta sattes andra diagnoser som var felaktiga och som många tyvärr kommer få leva med under hela livet.

I boken berättade Selene Cortes uppriktigt om sitt liv, där barndomen var olycklig och hur hon ville visa sig duktig, studera och få ett jobb hon skulle trivas med.

Hon levde ett intensivt liv och upptäckte inte signalerna på att hon måste ta det lugnt ibland.

Till slut tappade hon alla sina förmågor, och visste inte ens hur man diskade. Hon fick hjälp av psykiatrin men inte den hjälp hon behövde. Det ledde till flera långvariga sjukskrivningar och oförståelse hos både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

I boken berättar även professor Marie Åsberg om symtom och olika behandlingar.

Jag kände igen mig i stort allt som Selene berättade om som till exempel oförstående bland både sjukvårdspersonal och vänner.
I denna självbiografi av Petra Mede, får läsaren möta henne från det att hon börjar skolan till högstadiet. Hon är en ivrig flicka som vill att det ska hända mycket kring henne och särskilt på samma gång. Det händer därför alltid någonting när Petra är med.

Parallellt får läsaren möta Petra i realtid, när hon sitter på ett tåg till Göteborg. Då kommer många tankar tillbaka till Sävedalen, skolan och kompisar.

Jag skrattade en hel del när jag läste om Petra Medes upptåg som barn. Hon och kompisarna verkade ha mycket roligt. Men jag hade önskat mer gestaltning av karaktärerna och miljöerna. Fick tyvärr heller ingen helhet i berättelsen, den hoppade för mycket hit och dit.

Jag lyssnade på ljudboksversionen och tyckte att det var bra att hon läste själv.
Mina tre underbara katter gör mitt liv värt att leva, både i mot- och medgång.

Leia är 5 år, stor och lurvig. Hon vill alltid vara i min närhet och är den som tröstar mig när jag är ledsen. Då ligger hon vid mitt bröst, spinner högt och slickar mig på handen. Vi går långa promenader tillsammans och hon vaktar mig, det vet jag.

Beyoncè 1 1/2 är en tuff, äkta huskatt som gärna kommer in med presenter i form av små möss och fåglar. Att matte skriker högt och hoppar, förstår hon inte.

I våras skulle hon kastreras men då hade Corona brutit ut så ingen veterinär hade möjlighet att göra det. Givetvis gick det som det gick och 21 juni låg Beyoncè och jag i soffan. Hon tryckte sin baktassar mot mina lår för varje sammandragning hon fick.

Hon födde två små pojkar på 150 gram var och som hon har varit den perfekta mamman åt. Men ute har hon till sin förtvivlan inte fått vara sedan hon födde.

Nu har den ena pojken fått ett underbart hem där jag får träffa honom när jag vill.

Den andra pojken tänker jag behålla, för jag älskar honom av hela mitt hjärta.

Fler bebisar blir det inte, nu är Beyoncè kastrerad och den 28 september får hon äntligen ut och leka igen.

Även Dobby som bebisen heter ska kastreras om några månader. Då får han springa fritt i den härliga lantliga miljön vi bor på.

Ett liv utan katter är inget liv alls. De har alla olika personligheter och man vet aldrig vad de kan hitta på på. En spinnande kisse i soffan är nog det bästa som finns.

Hälsningar Kristina som alltid haft katt.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.